1.Как ще се промени свободното движение заради Брекзит?След отделянето на

...
1.Как ще се промени свободното движение заради Брекзит?След отделянето на
Коментари Харесай

Не бива да допускаме Великобритания да дискриминира българските сезонни работници


1.Как ще се промени свободното придвижване поради Брекзит?

След отделянето на Обединеното кралство от Европейски Съюз свободното придвижване на хора сред Европейски Съюз и Англия търпи коренни промени. Гражданите на Европейски Съюз ще могат да посещават Англия до 6 месеца като туристи без да се нуждаят от виза.Ще бъде нужен единствено годен чуждестранен паспорт. Пътуването до Англия само с персонална карта към този момент ще бъде невероятно.

2.Как ще се отрази Брекзит на сезонните служащи и ще срещнат ли те спомагателни усложнения при пътешестване?

С наближаването на летния сезон, в България на напред във времето излиза тематиката за сезонните служащи и опцията им за свободно придвижване и работа отвън страната. Това се случва в изискванията на към момента разрастващата се пандемия от КОВИД-19.

Обединеното кралство е една от най-предпочитаните дестинации на сезонните служащи от България. За пътуванията за работа също ще има ограничавания, като ще се ползват разнообразни правила и условия.

След постигнатото Споразумение за овакантяване сред Европейски Съюз и Обединеното кралство Англия вкара по този начин наречената „ краткотрайна работна виза “ за сезонен служащ (T5), която дава опция за престой и работа до 6 месеца.

За издаването й е нужно кандидатстващите да изпълнят две съществени условия. Нужен е „ поръчител “, доказващ, че лицето, което получава виза, е работоспособно и е без престъпно минало. Необходимо е и доказателство, че кандидатстващият за работа разполага с задоволително персонални средства (1270 паунда или към 2900 лева.), с цел да се устоя независимо до приемане на в началото възнаграждение от работодателя.

За издаването на работната виза ще се заплаща и такса в размер на 244 паунда. Тук обаче откриваме изненадващо дискриминационен детайл по отношение на само България, Румъния, Литва, Естония и Словения. Тези страни не получават спомагателна отстъпка от 55 паунда (върху таксата от 244 паунда), избрана за останалите страни членки на Европейски Съюз.

3.Новите правила, въведени в резултат на Брекзит, дават ли мотив за терзание от дискриминационни практики при наемането на сезонни служащи?

Англия има право да дефинира сама цените за визи, защото това не е регламентирано посредством европейското законодателство. Разграничаването на едни страни от други обаче основава дискриминационен казус и показва неучтивост.

Необходимо е преди всичко Европейски Съюз да вземе отношение и да не разрешава потъпкване на правилата, върху които е построен Съюза. Сега е момента държавното управление на Република България да повдигне въпроса във допустимо най-кратки периоди пред Европейската комисия, с цел да може тя да излезе със мнение по тематиката.

Българските сезонни служащи в Обединеното кралство съставляват голяма част от всички сезонни служащи на Острова и съществува заплаха от мощни отрицателни последствия. Българското държавно управление е длъжно да предприеме дейности в отбрана на българските жители.

От страна на Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент към този момент реагирахме и изпратихме писмо до Европейска комисия в което призоваваме да бъдат употребявани всички институционални механизми за решение на въпроса и за унищожаване на дискриминационния метод.

4.Ще се отрази ли проекта за имунизационните паспорти върху свободното придвижване?

С оглед продължаващите рестрикции заради Ковид рецесията, на 1 март 2021 година ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен разгласи, че през този месец ще бъде показан законопроект за основаване на така наречен имунизационни паспорти. Документът ще се споделя „ Дигитален зелен пропуск “.

Пропускът ще може да бъде въведен най-рано през юли 2021 година Целта на имунизационния паспорт е да се улесни живота на европейските жители, като последователно се даде опция за безвредно придвижване в Европейски Съюз и в чужбина. Важно е да отбележим, че все още въвеждането на подобен паспорт не значи, че хора без него няма да могат да пътуват. При неналичието на имунизационен паспорт, пътуващите ще подлежат на карантина в съответната страна и ще би трябвало да показват PCR тест.

5.Има ли заплаха дискриминационни практики, които виждаме при въведените такси приБрекзит, да се повторят, в случай че Европейски Съюз вкара имунизационни паспорти?

Действията на Обединеното кралство във връзка с размерите на визовите такси за избрани страни основават казус. Ако въпросът не бъде адресиран в точния момент от страна на Европейски Съюз, това би основало причина за доста по-притеснителни последствия.

Въвеждането на имунизационни паспорти не трябва да се трансформира в дискриминационна политика. Свободното придвижване на европейските жители, даже и при липса на „ Дигитален зелен пропуск “, би трябвало да бъде обезпечено с спомагателни общо европейски политики и правила. Това да вземем за пример, може да бъде условието за спомагателна карантина и PCR тест, при неналичието на имунизационен паспорт.

Ключово е тези правила да важат за целия Съюз и да не се позволяват ограничавания,рестрикции и дискриминационни практики по отношение на обособени страни.

6.Какви дейности са нужни в бъдеще?

Общото сред двата проблема се корени във обстоятелството, че са нужни навременни дейности, както от страна на Европейски Съюз, по този начин и от страна на държавните управления, които да подсигурят равно отнасяне на всички жители на Европейски Съюз, без значение задачата на тяхното пътешестване.

Българското държавно управление би трябвало интензивно да брани правата и ползите на българските жители, както във връзка с таксите за сезонни служащи, по този начин и при бъдещи диалози за имунизационните паспорти.

България би трябвало да има ясна позиция, която да е ориентирана към отбрана на българските жители и на националния интерес.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал:https://www.socialistsanddemocrats.eu/
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР