1. Избягване на котешката тоалетна Случва ли се вашата писана да

...
1. Избягване на котешката тоалетна
Случва ли се вашата писана да
Коментари Харесай

Най-често срещаните поведенчески прояви на непокорство при котките

1. Избягване на котешката тоалетна

Случва ли се вашата писана да афишира протест на предоставената си тоалетна? Най-вероятно не харесва гранулите (някои марки употребяват ароматизанти, неприятни за животното) и е добре да промените марката с непарфюмирана такава. Почиствайте постоянно тоалетната и поставете спомагателна тоалетна на умерено място у дома.

2. Впръскване на урина, маркиране

Обикновено котките го вършат, с цел да отхвърлен други себеподобни. Това важи и за обстановки на спор с друго животно, когато се усещат несигурни или са в търсене на сътрудник. Резките промени в семейството също могат да доведат до тази нежелана демонстрация. Съветваме ви да кастрирате животните си, с цел да изключите половия фактор. За разчистване на петната предлагаме ензимните почистващи средства.

3. Драскане

Любима активност на котките. Дали го вършат на игра, за разпъване, точене на нокти или маркиране на територия, в последна сметка покъщнината ви е тази, която отива на кино. Решението е в слагане на специфични драскала, които да са задоволително постоянни, с цел да не паднат, когато котката се пробва да ги употребява. Поканете котето на съответното място с лакомство, играчка или му покажете собственоръчно какво би трябвало да прави.

4. Играчка-плачка

Ще различите по кое време котето ви захапва закачливо и по кое време демонично се пробва да откъсне парче месо от ръката ви. Агресията у котето може да е заради липса на задоволително играчки – добре е да ѝ предоставите подправена мишка да вземем за пример. Закачена хартиена торба може да е източник на дълги часове развлечение за писаната. Не окуражавайте дребното коте да хапе и драска при игра, тъй като по този начин ще свикне, че му е разрешено и с повишаването на зъбите и ноктите приятните чувства ще се трансфорат в болежка.

 Най-често срещаните поведенчески прояви на неподчинение при котките

5. Компулсивни разстройства

Може да ви се стори необичайно, когато котката ви с часове повтаря една и съща активност още веднъж и още веднъж... и още веднъж. Често се случва заради досада. При някои невротични положения обаче ветеринарната помощ е наложителна, като да вземем за пример продължителни блъскания на глава в стената и т.н.

6. Хиперактивни са през нощта

Купонът за котките стартира в мрачните часове на денонощието. Планирайте деликатно режима им на хранене, с цел да не чуете гладен писък в 3 сутринта. Играйте си с котето вечер, до момента в който се измори, и го нахранете преди лягане. Не го карайте да привиква, че му обръщат внимание, когато търчи и мяука из жилището измежду нощ – по този начин го окуражавате да продължава.

7. Мяукане

Възрастни котки не мяукат една на друга. Това е методът на връзка на животинчето ви с вас – знак на привет, позив за храна или внимание. За да го отучите от този противен табиет, не му угаждайте – изчакайте да се успокои и тогава го нахранете/погалете. Ако мяукането продължава дълго време, допустимо е да е знак за заболяване, по тази причина уведомете ветеринарния си доктор.

8. Притеснение, когато останат сами

 Най-често срещаните поведенчески прояви на неподчинение при котките

Котката е обществено животно и привиква с наличието на човек към себе си. Оставяйки я сама, без контрол, рискувате покъщнината си да бъде унищожена, или пък съседите да случат мяуканията ѝ през целия ден. Борбата с терзанието намира положително решение в това да оставяте обичаните ѝ играчки и преди излизане да си поиграете задоволително с нея, с цел да се умори и да почива през целия ден.

9. Почистват се непрестанно

Това може да е знак за обсесивно компулсивно разстройство. Почистването работи успокояващо на животното, само че продължителното лизане може да нарани кожата им. Огледайте тялото за вероятни кожни раздразнения. Ако става въпрос за стрес, да вземем за пример смяна в рутината или ново животно у дома, обърнете ѝ внимание самостоятелно, с цел да я окуражите да се оправи.

10. Агресия

Ако забележите знаци на експанзия – разширени зеници, съскане, храчене, ръмжене, скована поза, лудо махане с опашка или присвити обратно уши, консултирайте се с ветеринаря си за тази внезапна смяна в държанието. Не се доближавайте до животното, даже да чувствате, че би трябвало да го успокоите. Вашето което не е неприятно, просто минава през фаза на боязън или терзание.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР