1. Хенри VIII, Катерина Арагонска и Ан Болейн Катерина Арагонска

...
1. Хенри VIII, Катерина Арагонска и Ан Болейн Катерина Арагонска
Коментари Харесай

5 от най-известните любовни триъгълници от историята

1. Хенри VIII, Катерина Арагонска и Ан Болейн

Катерина Арагонска става кралица на Англия откакто подписва брак с Хенри VIII, който е прочут с многочислените си любовни връзки. Катерина е отдадена и обичаща брачна половинка, макар всички помятания, мъртвородени деца и всички афери на краля. Това обаче се трансформира, когато Хенри VIII се влюбва в Ан Болейн. Катерина не ражда наследник правоприемник на краля, а Ан държала Хенри да се омъжи за нея, а не да му бъде държанка. Хенри изискал позволение за бракоразвод от папата, само че такова не му било обещано. Отчасти поради желанието си да се отърве от Катерина и да се омъжи за „ любовта на живота си “ Ан Болейн, Хенри се отдръпва от Рим и основава Англиканската черква. Като глава на църквата той може самичък да си позволи бракоразвод, което и прави. Хенри подписва брак с Ан Болейн, която ражда Елизабет I, след което той заповядва гибелта й. Останалото, споделят, е история.

2. Луи XIV (Кралят Слънце), маркиза дьо Монтеспан и маркиза дьо Ментнон

В живота на Луи XIV има доста обич, само че най-големите му любови са двете му метреси – маркиза дьо Монтеспан и маркиза дьо Ментнон. Снахата на Луи – Елизабет декор Пфалц назовава двете му любовници „ най-ужасните дами в света “, само че с какво са го заслужили? Първоначално женен за Мария-Тереза Испанска, Луи XIV непрестанно й изневерява. В продължение на десетилетия негова първа държанка е маркиза дьо Монтеспан. Тя го задържа до себе си, раждайки му 7 деца, до момента в който в последна сметка не е упрекната, че си има работа с вещици, след което изгубва благоволението на краля. Когато Мария-Тереза умира, Луи XIV търси разтуха при мадам Ментнон – дамата, която отглеждала децата му от маркиза дьо Монтеспан. В последна сметка Луи бива заставен да се ожени за овдовялата Ментнон – връзка, която остава в загадка в продължение на 30 години.

3. Андрю Джаксън, Рейчъл Джаксън и Луис Робардс

Андрю Джаксън и Рейчъл не са семейство дълго време, защото тя към момента публично била жена на някогашния си брачен партньор (макар че вярвала, че се е развела). Когато става свободна, Рейчъл подписва брак (отново) с Андрю Джаксън. Андрю е предан на брачната половинка си и побеснява, когато неговият политически конкурент Чарлз Дикинсън употребява обстановката, с цел да му се подиграе и да го пречупи. Дикинсън си разрешава да спомене абсурда и да упрекна Джаксън, че не е заплатил за някакъв залог посред им. Бесен, Джаксън афишира двубой на Дикинсън. Още при започване на дуела Джаксън е ранен, само че съумява да презареди и стреля още веднъж, убивайки Дикинсън. Срещу него не са повдигнати обвинявания, защото по това време дуелирането се счита за законна форма на споразумяване на проблеми.

4. Марк Антоний, Клеопатра и Октавия

Клеопатра има любовна връзка както с Цезар, по този начин и с неговото протеже Марк Антоний, само че същинският любовен триъгълник е сред нея, Антоний и брачната половинка на Антоний – Октавия. През 40 година пр.н.е. сред Октавиан и Марк Антоний се зараждат проблеми. За да изглади връзките си с Октавиан, Марк Антоний подписва брак със сестра му Октавия. Но мирът не трае дълго. Антоний още веднъж възобновява връзката си с Клеопатра, изоставя брачната половинка и децата си и стартира да работи по развода си с Октавия. Конфликтът сред Антоний и Октавиан приключва с борбата при Акциум през 31 година пр.н.е., при който Октавиан побеждава и става държател на Египет.

5. Екатерина II Велика, Григорий Орлов и Григорий Потьомкин

Екатерина Велика се любува на мъжко внимание преди и след гибелта на брачна половинка си. Един от любовниците й, Григорий Орлов, е неин съизвършител във всичко, което прави. Двамата имат дете, само че когато пристрастеността става неудържима, Орлов изневерява на Екатерина и тя от своя страна се хвърля в обятията на Григорий Потьомкин. Екатерина трансформирала Потьомкин в един от най-властните мъже в цялата страна, давайки му трофеи и разчитайки изключително доста на политическото му мнение.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР