1,84 милиарда души – или една четвърт от световното население

...
1,84 милиарда души – или една четвърт от световното население
Коментари Харесай

ООН: Суша мори 1/4 от населението на земята

1,84 милиарда души – или една четвърт от международното население – е наранено от рискова суша през 2022 и 2023 година, сочат данните на Организация на обединените нации.

Повечето от вас ще си кажат " има и по-сериозни проблеми от това ", само че действителността е малко по-различна и в дълготраен проект – рискова, написа " Ню Йорк таймс ".

Промените

В Тунис маслиновите насаждения страдат и раждат все по-малко плод. Бразилска Амазония е в най-сухият си интервал от един век насам. Сирия и Ирак се пробват да се оправят със сушата, която заплашва полетата с жито – проблем, който заплашва милиони с апетит и спорове.

Водата в Панамския канал е рисково ниска и все по-малко кораби могат да минават през значимия транспортен кулоар.

Страховете от още по-сериозна суша накараха Индия – най-големият експортьор на ориз в света, да понижи експорта на значимата стока.

" Сушата нормално работи в цялостна тишина – никой не я вижда и не ѝ противодейства до момента в който не стане късно ", написа Ибрахим Тиау, шеф на организацията в Организация на обединените нации, която разгласява данните за световната суша.

Засушаването на доста места по света идва в миг на извънредно високи световни температури, повишение на цените на храните и съветската инвазия в Украйна, която също повлия фрапантно върху международното хранително доставяне. Цената на ориза през 2023 година е била най-високата от финансовата рецесия през 2008 година, сочат данните на Организация на обединените нации.

Причините

Ненормалното и изсъхнало време на някои места по света се утежнява в допълнение поради горенето на изкопаеми горива и климатичните промени. В Сирия и Ирак, да вземем за пример, тригодишната суша надали щеше да бъде толкоз тежка в случай че липсваше въздействието на световното стопляне, споделят специалисти.

Появата на феномена " Ил Ниньо " през миналата година в допълнение утежни ситуацията. При последната поява на топлото течение сред 2014 и 2016 година производството на ориз фрапантно понижа и докара апетит при милиони хора, написа БТВ.

Глад

Именно неналичието на храна е най-опасна. Рекордните равнища на апетит в международен мащаб са композиция от доста фактори – световната пандемия от ковид, войните в Украйна и Газа и доста други. Рекордните 258 милиона души са застрашени от " тежък апетит ", сочат данните на Организация на обединените нации.

И ще става все по-лошо – съгласно изчисленията " Ил Ниньо " ще повлияе на минимум четвърт от международното произвеждане.

Оризът е извънредно сензитивен на промени във времето. Забраната за експорт на някои сортове от Индия е превантивна мярка – страната от дълго време събира запаси за всеки случай.

Сушата в Централна Америка въздейства освен на храната, само че и на миграцията, насилието и икономическата неустановеност на милиони хора.

Амазонската джунгла, която всички знаем, че е част от белите дробове на планетата ни, също страда от сушата. Все повече дървета умират поради неналичието на вода или поради избухналите пожари.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР