1,61 млрд. лв. е общият принос от дейността на Лидл

...
1,61 млрд. лв. е общият принос от дейността на Лидл
Коментари Харесай

1,61 млрд. лв. е приносът на Lidl към българската икономика за 2021 г.


1,61 милиарда лева е общият принос от активността на Лидл България към стопанската система на страната за 2021 година Наред с общия растеж от 44% по отношение на 2019 година, втората оценка на икономическото влияние на веригата, направена от Института за пазарна стопанска система (ИПИ), демонстрира забележителен растеж в главните пера – артикули от България и водачество в сектора по междинни равнища на възнаграждение. Измерването на всеобхватния отпечатък на компанията върху стопанската система на страната бе изработен за първи път през 2019 година и стана прочут като Ефектът Lidl.



„ Постигнахме този резултат с напъните на целия ни екип и сътрудници в едни много предизвикателни години, за което откровено благодаря на всички тях. 1, 61 милиарда лв. е приносът ни към българската стопанска система. Вярваме обаче, че резултатът Lidl е доста по-всеобхватен. Той включва в себе си и приноса към нашите клиенти, които намират в Lidl качество на добра цена, пазарят бързо, комфортно и пестят време и средства. Тук е и приносът към нашите чиновници, които откриват в наше лице сигурен и постоянен шеф, както й приносът към българските снабдители, които порастват дружно с нас и могат да разчитат на правилен и благонадежден сътрудник. И не на последно място е и приносът ни към обществото посредством другите обществено виновни начинания и стратегии, които развиваме. Всичко това е Ефектът Lidl ”, сподели Милена Драгийска, основен изпълнителен шеф на Лидл България.

За втора година оценката затвърждава ролята на компанията като един от значимите вложители, данъкоплатци, работодатели и бизнес сътрудници в страната. Сред забавните заключения, които демонстрира новият отчет, е, че Лидл България е неоспорим водач в сектора по междинни равнища на възнаграждение. През 2021 година междинната месечна заплата в компанията е с 81% над междинната в бранш търговия на едро и дребно и с над 53% по-висока от междинната работна заплата за страната. Над 71 млн. лева са чистите разноски, които компанията е направила за хонорари на своите чиновници през 2021 година, като към оня миг екипът на компанията е наброявал над 3 300 души.



За последните 2 години компанията доста уголемява и партньорството си с българските производители – с 11% е повишен делът на техните артикули в асортимента на веригата. Само за 2021 година заплащанията за артикули към български производители възлизат на 544 млн. лева Към тях се прибавят още към 11 млн. лева други артикули и близо 65 млн. лева експорт, осъществен от българските производители в комерсиалната мрежа на Lidl в Европа. Компанията е и един от най-големите данъкоплатци в страната - през 2021 година Лидл България е внесла 42,3 млн. налози в държавния и локалните бюджети.

„ Високият растеж, който отчетохме в резултатите от активността на Лидл България при тази втора оценка, е доста добър индикатор за устойчивото развиване на компанията. Направеният разбор включва директните резултати – които се образуват от разноските на компанията, и непреките резултати – основаното в допълнение търсене по веригата на цената. Това значи, че всеки 100 лева, които веригата е похарчила в България през предходната година, са съдействали за стопанската система с общо 171 лева



Това на процедура демонстрира какъв брой значим е икономическият принос на всяка една компания, която работи почтено и транспарантно и ползва положителни практики във всяка сфера на своята активност. Вярвам, че сходна оценка може да бъде добър образец за бизнеса от всеки бранш на стопанската система “, съобщи Лъчезар Богданов, основен икономист на Института за пазарна стопанска система.

Анализът, направен от ИПИ, се базира на международно приета методология, която регистрира директния принос към вътрешното търсене от осъществените разноски на компанията, както и непреките резултати, които са провокирани от взаимоотношението по веригата на добавената стойност с останалите браншове и бизнес браншове.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР