1,6 милиарда олигархични интереси (без ДДС-то) със сингапурска врътка и

...
1,6 милиарда олигархични интереси (без ДДС-то) със сингапурска врътка и
Коментари Харесай

„Труд“: Наливат 1,6 милиарда лева от ЕС на Прокопиев и китайци

1,6 милиарда олигархични ползи (без ДДС-то) със сингапурска врътка и с китайски постскриптум. Това е обобщението на водевила, разиграван на гърба на цяла България от кабинета на Кирил Петков с БГ разновидността на Плана за възобновяване и развиване.

На 15 март документът, от чието утвърждение зависи страната ни да получи над 12 милиарда лв. от Европейски Съюз за справяне с последствията от пандемията, за следващ път се оказа върнат за преправка. Четвърта по ред. С това, още веднъж за следващ път, беше препъната и опцията страната да получи жизненоважната за всички ни финансова инжекция. При това във времена, в които сме ударени от галопираща инфлация, война, водеща до бежанска вълна и все по-задълбочаваща се икономическа рецесия.

Ако се чудите на какво се дължи буксуването към този момент с месеци на процеса, то отговорът е монотонен и трансформирал се в запазена марка на кабинета „ Петков “ - обслужване на подмолни ползи. Правителството, което към този момент три месеца и половина настойчиво трансформира обещаната „ смяна “ в „ замяна “, беше върнато от Брюксел на изправителен единствено четири дни, откакто лъсна, че близо една шеста от парите от Европейски Съюз ще отидат за финансирането на акумулатори за предпазване на ток със съмнителна доходност и още по-съмнителен генезис. Скандална инвестиция, зад която ясно прозират ползите на медийния монополист и енергиен олигарх Иво Прокопиев и на финансова група, играеща с китайска държавна компания.

На 11 март, след траяла седмици игра на гоненица сред кабинета и парламентарно показаните партии, Министерството на финансите най-накрая разгласява третия модифициран вид на документа, импортиран от кабинета в Брюксел още през февруари. Ако си мислите, че до публикуването се стига без пердах, надълбоко грешите. Документът се озовава на уеб страницата на МФ след чуване на финансовия министър Асен Василев в пленарната зала, поискано от групата на Движение за права и свободи. По време на няколкочасовите диспути в залата прозвучаха две основни неща. Първо - до края на предходната седмица, с изключение на изпълнителната власт (и то определени брънки от нея), достъп до третия вид на проекта няма никой различен, нито даже депутатите. Въпреки че по Конституция точно Народното събрание е предназначен да бди за опазването на ползите на народа. И второ -в частта за енергетиката документът обслужва ползите на две частни компании. Едната, съгласно Движение за права и свободи, е „ Соларпро “ на разградския олигарх Иво Прокопиев, обрисуван от западната преса като „ сляпо леке в българския медиен пейзаж “.

Втората - „ Постскриптум “, за която депутати от ГЕРБ обществено изричат подозрения, че е обвързвана със самия Асен Василев. За болшинството от депутатите имената на двете компании може и да са били оригиналност, само че те са били обект на журналистически следствия не един и два пъти. Любопитен миг прочее е, че с изключение на, че двете сдружения и видни членове на кабинета са свързани посредством комплицирана плетеница от хора и компании, и при двете изскачат китайски връзки. 

За какво става въпрос? Според оповестения на 11 март предпоследен вид на проекта (предпоследен, тъй като явно в този момент още веднъж ще бъде преработван), 1 562 815 420 лв. без Данък добавена стойност или 1 875 378 504 лв. с налог добавена стойност са планувани за създаване на „ национална инфраструктура за предпазване на електрическа сила от ВЕИ “. За задачата е планувано закупуването на уреди за предпазване на ток - или другояче казано акумулатори - с мощ надлежно от 6 гигавата и 1,5 гигавата. За информация, двата дребни блока на АЕЦ „ Козлодуй “ са с мощ общо малко над 2 гигавата. Допреди идването на кабинета на Кирил Петков на власт, батериите въобще не попадат в българския вид на проекта. Изведнъж обаче, откакто „ смяната “ поема кормилото на страната, парите, които до тогава са планувани за създаване на парогазови мощности, са пренасочени за закупуване на въпросните уреди за предпазване на ток. Въпреки че те са екзотика освен за целия Европейски Съюз (такива няма в нито една от останалите страни-членки), само че като цяло и за по-голямата част от целия свят.

Сега да се върнем на компаниите, които стоят на невисок старт за пари, предопределени за българските данъкоплатци.

Още преди месец, в свое следствие в. „ Труд “ разкри, че на 26 ноември предходната година - по-малко от две седмици след успеха на „ смяната “ на парламентарния избор и броени дни преди сформирането на кабинета на Кирил Петков, се появява нова енергийна компания, планираща да построи хибридна слънчева централа край ямболското село Тенево. Дружеството се споделя „ ЕУРА енерджи “ и е показано като българо-датски консорциум, образуван от групата на Иво Прокопиев „ Реналфа “, в чието портфолио е слънчевият холдинг на олигарха „ Солапро “ и „ датската компания за развиване на енергийни мощности EurowindEnergy “. Съобщението за смесената компания „ ЕУРА енерджи “ е препубликувано като под индиго от медиите, които са под контрола на Прокопиев (според брюкселското издание „ Ню Юръп “ те са над 25). А в изявление за флагмана на групата му „ Капитал “ изпълнителният шеф на датския вложител - Йенс Расмусен, изяснява, че проектите на компанията му плануват „ евентуалното “ потребление на евросубсидии за инсталирането на акумулатори за предпазване на ток. Тук е моментът да отбележим, че така наречен „ датски вложител “ в действителност е побългарен, като записаната в скандинавската страна компания от дълги години е обвързвана с българския си „ сътрудник “ Прокопиев. Що се отнася до проектите за акумулатори - въпреки да са екстравагантна концепция за целия Европейски Съюз, един път поел властта, Кирил Петков и хората му пренаписват проекта, вкарвайки ги в него.

Холдингът „ Соларпро “ на енергийния необут обаче, става известно, надалеч не е единственият, готвещ се да се облажи от парите от Европейски Съюз, предопределени другояче за възобновяване на стопанската система ни, а не за поглъщане в олигархични джобове. Освен към него, милиардите за ВЕИ и закупуване на акумулатори, които да съхраняват тока от солари и перки, е планувано да потекат и към финансова група, гравитираща също към Прокопиев и новите ръководещи.

И имаща връзки - още веднъж като него - с китайци.

Вече позабравен факт е, че през 2012 година разградският олигарх изнесе точно в Китай завода в Силистра на „ Соларпро “. У нас той трябваше да прави слънчеви панели, само че в последна сметка Прокопиев разгласи, че ще създава поликристални такива в азиатската страна по лиценз на китайската компания BYD (световен колос в производството с изключение на на слънчеви панели и на електрически автомобили и акумулатори за тях). Така остави завода у нас на доизживяване и банкрут, като по-късно активите му бяха оповестени от Национална агенция за приходите на обществена обмен поради задължения.

Тогава новината остана относително незабелязана в осведомителния поток, а китайската нишка в родните ВЕИ-та заглъхна в продължение на десетилетие. Пак до есента предходната година. На 12 октомври 2021 година, цяла поредност задгранични издания, профилирани в тематиката, разгласяват новината, че разработчикът на възобновими източници CWPGroup, чиито съосновател и шеф е българинът Димитър Енчев и основаната в Женева група за търговия с сила Mercuriaenergy вършат джойнт венчър за развиване и изграждане на портфолио от ВЕИ-та в Югоизточна Европа. И по-специално в четири страни, измежду които и България. Целта на партньорството е Mercuria, над 12% от която преди няколко години бяха добити от държавната китайска компания ChemChina, да финансира разширението на ВЕИ плановете на CWP. В това число с инсталиране на акумулатори за предпазване на ток у нас.

Брюксел удължи до 15 април одобряването на проекта

С месец отсрочи одобряването на българския проект за възобновяване и развиване Брюксел. Новият краен период е 15 април, заяви преди към този момент близо месец говорителката на Европейска комисия ВеерлеНойц. Така страната ни остава една от единствено трите страни в Европейски Съюз с към момента разкритикуван проект. Другите са Полша и Унгария, като упованията са първата да получи утвърждение до дни.

Във върнатия вид, направен от кабинета „ Петков “, бяха направени три съществени корекции в частта, засягаща българската енергетика.

Едната е за подмяна на плануванаъа в предпоследния вид нова газова мощ от 1000 мегавата.

Схема за най-малко 1400 мегавата ВЕИ със предпазване в България е втората. Механизмът на финансиране планува пет спортни процедури, провеждани от бенефициента на 6 месеца за закупуване на 285 мегавата потенциал за възобновими енергийни източници за всеки интервал. Изискването към вложителите във всеки кръг ще бъде да снабдят ВЕИ електроцентрала със оборудване за предпазване, което да има дълготрайност минимум 4 часа и мощ от минимум 30% от общия конфигуриран потенциал на централата. Показателен миг е, че точно в това изложение влиза и обявеният под егидата на Прокопиев българо-датски план за ВЕИ централа с акумулатори край Тенево. Предвидената за тази скица европодкрепа е 342 милиона евро (33%), а частното финансиране е 684 милиона евро (67%).

Третият нов миг е създаване на геотермалния капацитет за произвеждане на ток и топлоенергия. Пилотният план планува централа с електрическа мощ от 30 мегавата и 60 мегавата топлинна. Това се предшества от изследвания в басейна на Струма, Софийското поле и Сапарева баня, Пазарджик и Пловдив, долината на р. Ерма, регионите към Враца и Ловеч, както и към Варна. Общият размер на инвестицията е 175,4 млн. евро.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР