1,5 млрд. долара помощ за Судан. На конференция на ООН

...
1,5 млрд. долара помощ за Судан. На конференция на ООН
Коментари Харесай

1,5 млрд. долара помощ за Судан

1,5 милиарда $ помощ за Судан. На конференция на Организация на обединените нации донорите дадоха обещание близо 1,5 милиарда $ за битка с филантропичната рецесия в Судан  и за подкрепяне на прилежащите страни да одобряват бежанци, бягащи от сраженията, съобщи Агенция Франс Прес.

Судан затъва в гибел и съсипия  с невиждана скорост, съобщи ръководителят на Организация на обединените нации Антонио Гутериш, като прикани донорите да се намесят и да лимитират разрастващата се злополука.

Конференцията се организира в средата на тридневното преустановяване на огъня , което наподобява внесе успокоение в столицата Хартум, откакто предходните примирия не съумяха да обезпечат сигурни коридори за помощ.

Днес донорите оповестиха близо 1,5 милиарда $ з а филантропичната помощ за Судан и района ”, съобщи ръководителят на филантропичната помощ на Организация на обединените нации Мартин Грифитс, закривайки конференцията за даване на смесени обещания, проведена в Женева.

“Тази  криза  ще изисква устойчива финансова поддръжка и се надявам, че всички ние можем да запазим Судан преди всичко измежду целите си. ”

Ръководителят на Организация на обединените нации за бежанците Филипо Гранди добави:   “Много е значимо в този момент тези вноски да бъдат ясно разпределени и отпуснати допустимо най-бързо, тъй като в тази съответна изключителна обстановка в действителност нямаме задоволително средства. ”

Повече от два месеца след началото на сраженията Организация на обединените нации се притеснява, че  кризата може да се популяризира и да дестабилизира прилежащите африкански страни.

Мащабът  и  скоростта  на изпадането на Судан в гибел и опустошение са невиждани ”, съобщи генералният секретар на Организация на обединените нации Гутериш на конференцията.

“Без мощна интернационална поддръжка Судан може бързо да се трансформира в огнище на безвластие, което да излъчва неустановеност в целия район. ”

От 15 април насам армията, ръководена от Абдел Фатах ал-Бурхан, се бори с паравоенните Сили за бърза поддръжка ( “RSF ”), командвани от някогашния му заместител Мохамед Хамдан Дагло, откакто двамата изпаднаха в битка за власт.

Броят на починалите надвиши 2 000 души , заяви Центърът за данни за местоположението и събитията при въоръжени спорове.

На стотици километри западно от Хартум, единствено в столицата на щата Западен Дарфур – Ел Женейна, са починали до 1100 души, като Държавният департамент на Съединени американски щати упреква “предимно ” RSF.

“Ситуацията в Дарфур и Хартум е пагубна ” , съобщи Гутериш.

По данни на Организация на обединените нации рекордните 25 милиона души  – повече от половината от популацията на Судан – се нуждаят от помощ.

По данни на Организация на обединените нации към 2,5 млн. души са били разселени в цялостен Судан от войната, което е принудило към 550 000 души да потърсят леговище в прилежащи страни.

Създадоха робот, който приема всякаква форма

1,5 милиарда $ помощ за Судан

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР