– самотен баща с 4 деца, живеещ в пернишкото село

...
– самотен баща с 4 деца, живеещ в пернишкото село
Коментари Харесай

Самотен баща с 4 деца беше преместен в ново жилище след успешна дарителска кампания

– уединен татко с 4 деца, живеещ в пернишкото село Рударци, в малко приземно помещение на гърба на общината – без прозорци и без дневна светлина.
" Аз отидох да ревизира положението на Тошко и децата. Видях, че е много зле ситуацията в Рударци, където беше до скоро и взехме решение да помогнем, въпреки всичко и ние сме бащи и би трябвало да сме солидарни един към различен. Това беше главната причина първоначално, в следствие нещата се трансфораха малко или доста в идея. След като разбрахме от какво има потребност Тошко, че е човек, който просто желае да си гледа децата и не желае да ги дава за осиновяване или различен да ги гледа. И взехме решение аз и модераторите в групата да създадем каквото можем, с цел да му помогнем с каквото можем и в следствие нещата се развиха ", споделя Ивайло Иванов, който е админ на Facebook групата „ Татковците на София “.
Активните татковци от основават дарителска сметка за набиране на средства в помощ на петчленното семейство. След репортаж на по тематиката за по-малко от 2 месеца бяха събрани над 7 000 лв., а Тошко и децата бяха сполучливо преместени в къща, в Своге.

" Намерихме нов дом за него – етаж от къща. Премести се в Своге, дори към този момент има и персонални документи с адресна регистрация в Своге. Благодаря доста на всички, които се и не престават да го вършат. Целта ни е да съберем 10 000 лв., с цел да имаме спокойствието, че ще можем да покрием огромна част и от комуналните разноски, свързани с къщата и развъждането на децата ", добавя Венцислав Илиев, модератор на Facebook групата " Татковците на София ".
" В момента една огромна част от сумата към момента не е разпределена, седи по сметката на. С друга част, към 3 000 лв., успяхме да платим наема на Тошко в нова квартира, която е много по-нормално изглеждаща от това, което беше в Рударци. Предплатили сме наема за цяла година, с цел да може той да е спокоен и да има сигурността да развива себе си и фамилията си ", изяснява Ивайло.


" С тези пари се покриват и тока, водата, храна за децата и Тошко, една сума, която сме решили всеки месец да бъде обезпечавана за него като персонални средства, с цел да разполага и той с пари в брой, таксите за детските градини също са включени там. Така или другояче сумата, която не е изразходвана още, стои за посрещане на потребностите на Тошко и фамилията му и в случай че в бъдеще бъде нужно още нещо да бъде платено, ние покриваме тези разноски. "  
" Преместихме Тошко на 31-ви януари, събрахме се може би 10-тина индивида от групата „ Татковците на София “, с персонални коли, за 1 ден преместихме багажа и го настанихме. Следващата седмица той подреди своя багаж и в този момент всички са щастливи. Живеят в новия си дом, в който има прозорци и всички потребности за развъждане на деца. Ако щете даже електроуреди, тъй като към този момент има и пералня и естествена печка ", споделя Венцислав.

А Тошко е извънредно благополучен и ни посреща с необятна усмивка на входа на новата си къща.
" Всичко стана с помощта на татковците, които откриха къщата, да са живи и здрави. Преди това дойдохме с Ивайло, видяхме къщата и ни хареса доста. Там, където бяхме, в помещението, беше смут. Аз нямах различен вид, тъй като виждам децата да са в по-добри условия, да имат светлина, къща, двор, всичко. Вече 1 седмица откогато сме тук и доста се радват децата. Училището е наоколо, детската им е наоколо, всичко ", признава Тошко Крумов.
Хората от Своге също оказват помощ. Със лични средства са купили печка на дърва и дърва за новите си съседи, тъй като къщата не е била готова за зимния сезон.


" Много са положителни и съседите, доста добре се усещаме. Аз съм единствено на едни детски и обществени помощи, общо 420-30 лв.. Това са ми приходите на месец ", споделя Тошко.
" Тошко е напълно естествен човек и обстановката го е сложила в това състояние. Никой не знае утрешния ден какво ще му предложи и заради тази причина, той непрекъснато благодари, не стопира да благодари. Много признателен човек е и непрекъснато ни благославя, само че мисля, че като цяло му е малко неловко и това е може би тласък за него да търси по-бързо решение на казуса и да търси работа, която да покрива потребностите му ", признава Венци.
Докато си търси работа Тошко се е захванал с домашни отговорности и ремонт на новото си жилище, с цел да има още по-добър тип.
" Помагат хората, само че аз не мога да чакам другите да ми оказват помощ. Аз съм доста признателен за всичко, което вършат за децата ми, да са живи и здрави, в действителност доста положителни хора има. Но аз разгадавам и на себе си. Много се радват децата на къщата. Има още малко да се оправи на открито ремонта, по-късно ще създадем и кухнята. Децата стартират детска и аз ще стартира да работя нещо ", разкрива краткосрочните си проекти Тошко.

" Всички са супер удовлетворени и в последна сметка децата също доста добре одобриха новия дом, с усмивки. Супер доста се радваха на цялата процедура, те бяха непрекъснато към нас с местенето на багажа, по-късно пътуването от Рударци до Своге по колите. Беше в действителност прелестно преживяване и мисля, че в този момент в новия си дом се усещат доста, доста добре ", добавя Венци. 
" Изключително щастливи са, спорят кой на кое място в леглото да спи, какъв да е в лична стая. Радват се, че имат тераса и двор, където да могат да играят. И най-радващото е, че детската градина, учебното заведение и болничното заведение са безусловно на метри от новата им квартира. Тошко безусловно би трябвало да пресече улицата, с цел да остави децата, а не както беше в Рударци, на 10 минути пешком, изключително в това зимно време, това си е проблем ", уверен е Ивайло.
" Продължаваме да оказваме помощ на Тошко. На дневен ред в този момент е да му намерим работа, той също интензивно търси. Търсим работа, с която малко по малко да успее да излезе от тази обстановка, да стъпи на краката си и в един миг да няма потребност от това да му се оказва помощ. На дневен ред е и той да продължи своето обучение, с цел да може се оправя пред институции и да бъде спокоен в това по какъв начин ще се грижи отсега нататък за децата си, без да изисква непозната помощ.  Дали ще има потребност от още дарения – да, сигурно, сами разбирате, че това са 4 деца със уединен татко в нов град. Ново начало естествено, само че до момента в който си стъпят на краката и се открият както би трябвало, в действителност ще имат потребност от помощ. Още повече в този момент зимните месеци е належащо те да бъдат обезпечени с най-необходимото ", обобщава Венци.

" Тошко по принцип не отхвърля помощ, каквато и да било, може би това е един от проблемите, тъй като първоначално ние го заварихме в едно малко помещение – 10 кв. метра в Рударци, в което имаше извънредно доста плюшени, пластмасови и всевъзможни други играчки и нищо, което действително да му е от помощ - на него и децата. В следствие поговорихме и той самият се убеди, че няма смисъл от сходни неща, стартира да отхвърля такава помощ и сега помощта, която приема е или от фондацията под формата на приход от 400 лв. месечно, който да му оказва помощ да свърже двата края, до момента в който стартира работа, а и по-късно, плюс храна, обувки и облекла за децата, и вдишване на таксата за детската градина. С това нещо целим той да си откри работа и последователно да стартира самичък да устоя фамилията си ", добавя Иво.

А фантазиите и задачите на Тошко са свързани единствено и само с децата и тяхното благополучие.
 Самотен татко с 4 деца търси ново жилище (ВИДЕО) Самотен татко с 4 деца търси ново жилище (ВИДЕО)
В пернишкото село Рударци живеят към 1 400 индивида. Част от локалните неотдавна са Тошко и 4-те му деца – Борислав, Ани и близнацит...
" Пожелавам си най-вече да съм жив и здрав, с цел да си виждам децата, да са живи и здрави и те, да ги изуча и живот и здраве по-натам да си имаме наш дом - да стартира да работя, да изтегля един заем и да им купя жилище, тъй като тук сме чартърен. Въпросът е да сме си дружно ", признава отдаденият и любящ татко.
И ние пожелаваме същото на семейство Крумови – здраве и единодушие – горделив татко и деца, които да порастват с усмивки на лицата и обградени от обич и грижа.
Автор: Габриела Андреева

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР