Църковен Календар


Църквата почита днес Св. апостоли Вартоломей и Варнава и Св.Богородица

Църквата почита днес Св. апостоли Вартоломей и Варнава и Св.Богородица ...

... неговото духовно ръководство прибягвали монаси от всички народности. Също така той и чрез писма наставлявал множество подвизаващи се в света миряни. През последните години от живота си отец Йоан ослепял. Преставил се в Господа през 1942 г. В наши дни в килията се подвизават отци от светогорската света обител "Пантократор".


В четвъртък на Шестата седмица след Пасха празнуваме Възнесение Господа

В четвъртък на Шестата седмица след Пасха празнуваме Възнесение Господа ...

... защото в това е животът на Иисуса, усвояван от човеците: проява на дух и сила. Поради това те дълбоко и неразривно са свързани с Него. А тия, които са Негови, изпълняват заповедите Му: „По това ще познаят всички, че сте Мои ученици ако любов имате помежду си" /Йоан 13 :35/.


Св. Теодор Стратилат. Стенопис от 1290 г. от Мануил Панселинос

Св. Теодор Стратилат. Стенопис от 1290 г. от Мануил Панселинос ...

... е раздробена и само кости висят на тоя кръст... Помени ме, Господи, който страдам за Твоето име, и приеми моя дух". Теодор свършил мъченичеството си чрез посичане с меч. Страданията на светия великомъченик и неговата твърда вяра станали причина да приемат християнската вяра много жители на града и много войници.Св. Митрофан, патр. Константинополски. Св. мчци Фронтасий, Северин и др.

Св. Митрофан, патр. Константинополски. Св. мчци Фронтасий, Северин и др. ...

... и десет дни след Господнето откровение починал в мир в четвъртия ден на месец юни, преживял от деня на раждането си всичко сто и седемнадесет години. Сега светецът пребъдва в безкрайния живот, предстоейки пред престола на Великия Архиерей, преминал небесата ­ Христа, нашия Спасител; на Когото слава во веки. Амин.


Св. мъченик Лукилиан до старост бил идолски жрец. Но Господ

Св. мъченик Лукилиан до старост бил идолски жрец. Но Господ ...

... братя. Скоро езическите власти узнали за нейната дейност в духа на християнското учение и управителят я подложил на страшни изтезания. Ангел Божий я подкрепял във време на мъченията и Божията благодат поддържала несломим духа на девойката при нейните страдания. Най-после тя била отправена във Византион, където била посечена с меч.


Св. апостол Карп, един от седемдесетте апостолиЖитие на св. апостол

Св. апостол Карп, един от седемдесетте апостолиЖитие на св. апостол ...

... Творецът на всичко съществуващо. По-късно той бил жестоко убит от иудеите и така предал душата си в ръцете на Господа. Неговите честни мощи били положени от верни и богобоязливи хора в града, в който той светителствал и чрез тях мнозина болни се изцерили, за слава на Христа, нашия Бог. Амин.На 21 май православната църквата почита паметта на Свети Константин

На 21 май православната църквата почита паметта на Свети Константин ...

... роди много момчета. На курбана се събира цялото село, а именниците посрещат гости. Според поверието Св. Елена носи градушка в ръкава на ризата си и затова през този ден стопаните не работят в къщи и на полето.На този празник имен ден имат всички с имената Константин, Елена и техните производни.


Житие на св. апостол Андроник Свети Андроник бил един от

Житие на св. апостол Андроник Свети Андроник бил един от ...

... На триста метра от него (в градинката между улиците "Пиротска" и "Опълченска"), се извисява красивият храм, посветен на светия мъченик, който е един от най-големите храмове в България. Храмът е бил издигнат по проект на архитект Антон Торньов и на 3 декември 1900 е бил осветен от софийския митрополит Партений.


Страдание на света мъченица Гликерия и на Лаодикий, тъмничния страж

Страдание на света мъченица Гликерия и на Лаодикий, тъмничния страж ...

... го погребал на красиво място близо до Ираклия. Впоследствие от честните мощи на света Гликерия изтекло целебно миро, лекуващо най-различни болести за слава на Отца, и Сина, и Светия Дух, Единия Бог прославян в Троица, на Когото възнасяме слава, чест и поклонение, сега и винаги и во веки веков. Амин.


На този ден се чества Св. Великомъченик Георги Победоносец. С

На този ден се чества Св. Великомъченик Георги Победоносец. С ...

... деление на годината: зима - от Димитровден до Гергьовден, и лято - от Георгьовден до Димитровден. Трапеза: цяло гергьовденско агне, обредни хлябове, прясно издоено мляко, подсирено от него сирене, квасено мляко, мляко с ориз, пресен чесън (от който сега за пръв път се къса и яде), баница със сирене, яйца.


Великден, смятан за най-големия християнски празник, всяка година озарявa дома

Великден, смятан за най-големия християнски празник, всяка година озарявa дома ...

... иконостаса се е слагало също така и в сандъка с моминския чеиз или се е заравяло в средата на нивата, за да пази от градушка. Яйцата се ядат до Спасовден, или цели 40 дни - ето защо при приготвяне на яйцата за „вапсване" стопанката трябва да има това в предвид.Свети Яков е един от дванадесетте апостоли на Иисус Христос.

Свети Яков е един от дванадесетте апостоли на Иисус Христос. ...

... Преданието, че св. ап. Яков е проповядвал в Испания, не може да се приеме за вярно, защото то противоречи на сведенията за живота му, който намираме в Новия Завет. Но светите му мощи били по някое време пренесени в Испания и днес испанците почитат св. ап. Яков като свой покровител.


Последната седмица от земния живот на Господ Иисус Христос се

Последната седмица от земния живот на Господ Иисус Христос се ...

... осъди Иисус Христос. Тогава Иуда Искариот отишъл при иудейските първенци и уговорил да Го предаде за тридесет сребърника (Мат. 26:14-16, Марк 14:10-11, Лук. 22:1-6). И ние се замисляме: дали и ние, които носим Христовото име, не предаваме Христа чрез нашите небогоугодни дела? От тоя ден коленопреклоненията на молитвата не престават.


Цветница е подвижен християнски, религиозен и народен празник, който се

Цветница е подвижен християнски, религиозен и народен празник, който се ...

... на вярващите и всеки ги отнася до дома си за здраве. Окичват с върбови клонки портите и се сплита венче от осветената в църквата върба. Върбовите клонки символизират палмовите, с които е бил посрещнат в Йерусалим Исус Христос. В този ден, който е през периода на постите, се разрешава риба.


Тя е много почитана от вярващите и най-вече сред бездетните

Тя е много почитана от вярващите и най-вече сред бездетните ...

... с гореща вяра се успокои. И не след много време жената се оказа трудна. Като се роди рожбата й, от вяра и благодарност към Божията майка, тя употреби много средства и богато украси светата икона, като даде да изковат една златна ябълка и я дари за спомен на Великата благодат."


Св. мчци Агапия, Ирина и Хиония Когато император Диоклетиан бил

Св. мчци Агапия, Ирина и Хиония Когато император Диоклетиан бил ...

... подвиг светите мъченици три сестри девици - Агапия, Хиония и Ирина, и застанали в слава пред престола на Пресвета Троица, Отец и Син, и Дух Свети, Един Бог, на Него слава во веки. Амин. Жития на светиите, преведени на български език от църковно-славянския текст на Чети-минеите на св. Димитрий РостовскиСвети апостол Иродион (1), родственик по плът на свети апостол

Свети апостол Иродион (1), родственик по плът на свети апостол ...

... Христа мнозина езичници. По различно време почти всички те били подложени и на различни мъки от страна както на иудеите, така и на елините, и като приели мъченически венец, със слава отишли при Господа. Жития на светиите, преведени на български език от църковно-славянския текст на Чети-минеите на св. Димитрий Ростовски


Християните празнуват днес Благовещение - деня, в която Архангел Гавриил

Християните празнуват днес Благовещение - деня, в която Архангел Гавриил ...

... момиченца, тъй като се вярва, че няма да ги боли. Смята се, че на Благовец трябва за пръв път да се хапне нещо зелено - коприва, киселец или лапад, за да потече в тялото на човека нова кръв. Имен ден празнуват: Блага, Благо, Благовест, Благовеста, Благой, Благойна, Вангелия, Ева, Евангелина.


Свети Василий, презвитер на църквата в град Анкира, Галатия, се

Свети Василий, презвитер на църквата в град Анкира, Галатия, се ...

... Дух. След това се предала на строг пост и се укривала в продължение на седем дни. През това време при нея дошли неколцина християни, на които разказала за живота си. На осмия ден след кръщението, като се помолила, светата мъченица извършила това, което била замислила, и се прибрала при Господа.


Тези свети мъченици живели по времето на император ДиоклитианРечник. Агапий

Тези свети мъченици живели по времето на император ДиоклитианРечник. Агапий ...

... измъчвани с различни изтезания, но не се отрекли от Христа. Накрая били осъдени да бъдат посечени с меч и всички в един ден положили своите честни глави за Главата на Църквата Иисус Христос, Комуто предали душите си и от Когото били увенчани с победни венци в тържествуващата Църква на небесата.


Никифор I е византийски духовник, патриарх на Константинопол от 806

Никифор I е византийски духовник, патриарх на Константинопол от 806 ...

... неговата област. Тогава епископите го обявили за лишен от сан, а императорът го пратил на заточение отначало в един манастир, основан от самия патриарх, а после в друг, близо до Цариград. Там св. Никифор Изповедник починал през 828 година. Мощите на св. Никифор били пренесени в Цариград в 846 година.Св. Софроний Врачански бил родом от Котел, с мирско име

Св. Софроний Врачански бил родом от Котел, с мирско име ...

... на Къпинския манастир, Великотърновско, с име Софроний - възведен епископ Врачански.Преследван, отива в Румъния. С дара на предвиждане, в 1812 година издал позив до сънародниците си да посрещнат руските войски радушно, защото чрез тяхното оръжие България може да се освободи от "турското варварско мъчителство". Починал в Румъния през 1813 година.


Неделята на Страшния Съд е третата неделя от триседмичния период

Неделята на Страшния Съд е третата неделя от триседмичния период ...

... песнопения от Триода - литургическа книга, която съдържа богослужбите от Неделя на митаря и фарисея, десета преди Пасха (Великден), до Велика и Свята Събота. На този ден Църквата напомня Съда на всички хора, които ще застанат пред Божия трон в деня, когато Христос отново ще се върне в славата Си.


Тези четиридесет и двама християнски мъченици, били военачалници и пострадали

Тези четиридесет и двама християнски мъченици, били военачалници и пострадали ...

... Бога, Който им пратил страдания и чрез това им посочил средство да загладят прегрешенията на предишния си живот. Те всички радостно и спокойно очаквали смъртта, за да се съединят с Иисуса Христа и да придобият вечните блага на бъдещия по-добър живот. Военачалниците-християни били осъдени на смърт и посечени с меч.


Конон се родил в селището Витания на 18 стадия от

Конон се родил в селището Витания на 18 стадия от ...

... те жестоко се нахвърлили срещу него и били го и се опитали да го отклонят от неговата вяра, но като видели, че тя е несломима му отсекли главата в двора на "Св. София". Това се случило на 5 март 1784 година. Така Блаженият Йоан получил мъченически венец на 19-годишна възраст.


реподобни Прокопий бил от Десетоградие (Декаполис), около Галилейско море (Палестина),

реподобни Прокопий бил от Десетоградие (Декаполис), около Галилейско море (Палестина), ...

... в своя манастир, където прекарал останалите си дни в мир. В дълбока старост той се преселил в небесното царство, където съзерцава ангелите и светците, чиито ликове почитал на земята. Заедно със свети Прокопий се подвизавал с духовен подвиг и страдал ученикът му Василий, чиято памет се празнува на 28 февруари.Когато по злабното искане на Иродиада била отсечена главата на

Когато по злабното искане на Иродиада била отсечена главата на ...

... място бил издигнат манастир и дълго време никой нищо не знаел за съкровището, скрито в земята, докато в половината на V век благочестивият архимандрит Маркел узнал за него чрез явяване на самия Предтеча. По повеля на император Маркиан главата била пренесена от Емеса в Халкидон, а после - в Цариград.


Свети Лъв бил италианец. Той от ранни години се посветил

Свети Лъв бил италианец. Той от ранни години се посветил ...

... свикан в Ефес от съмишлениците на Евтихиий. По настояване на папа Лъв бил свикан в 451 г. Четвърти вселенски събор, на който окончателно била осъдена Евтихиевата ерес. Папа Лъв вдъхнал почит и внушил милосърдие и у краля на вандалите Хензерих, който нападнал Рим. Свети Лъв Велики умрял в дълбока старост.


Житие на св. Теодор Тирон Св. Теодор Тирон. Икона от

Житие на св. Теодор Тирон Св. Теодор Тирон. Икона от ...

... да се съберат братята, всички утвърди в Божия страх, всичко добро нареди за светата обител, причасти се със страшните Божествени тайни, всички благослови и предаде духа си в Божиите ръце на 17 февруари. Братята хубаво го подредиха и пограбаха като свой отец и по приетия ред му извършиха надгробно пение."


В ІV век различни ереси смущавали спокойствието на Църквата. Особено

В ІV век различни ереси смущавали спокойствието на Църквата. Особено ...

... да държи истината. Разсърденият архидякон ту ръката държал, ту затулял устата на светителя, който така ревностно проповядвал истинската вяра. Православните почнали гръмко да изразяват радостта си и да славят пресветата, единосъщна и неразделна Троица, а разгневените ариани изгонили от църквата архиепископа и оттогава започнали да го хулят и наричат еретик.


Житие и страдание на светия свещеномъченик Власий, епископ Севастийски, и

Житие и страдание на светия свещеномъченик Власий, епископ Севастийски, и ...

... Граматик, подир някое време светите мощи на мъченика Георги били поставени в някоя от софийските църкви (може би същата "Св. Марина") за общонародно поклонение. Сега не се знае къде се намират те. Една част от тях сега се съхранява в Драгалевския манастир "Св. Богородица", а друга - в Рилския манастир.


Свети Харалампий пострадал в началото на III век при римския

Свети Харалампий пострадал в началото на III век при римския ...

... предел за хананейците на юг от Палестина. От IV век Газа била вече християнски град, а през VII век била покорена от мюсюлманите. В днешно време от някога знаменитата Газа са останали само развалини, около които се намира нов град със същото име - един от цветущите градове на Палестина.


Четиридесет дни след Рождество Христово енориите на Православната църква празнуват

Четиридесет дни след Рождество Христово енориите на Православната църква празнуват ...

... обич. От нищо не се страхувам. Нищо не ми е непознато. Сега всичко е мир, благодарност и любов". Това е, което носи срещата с Бога. Това е празник на срещата на душата с Любовта, срещата с Онзи, Който ми е дал живот и сила, за да го превърна в очакване.


Житие на св. мъченик Трифон Св. Трифон Зарезан. Стенопис в

Житие на св. мъченик Трифон Св. Трифон Зарезан. Стенопис в ...

... Така свети Трифон, от ранна възраст посветен на Бога, привел множество хора към Христа и изцелил мнозина от болестите им, след големи мъчения, които претърпял за истината, бил увенчан с нетленен венец от Отца и Сина и Светия Дух, Единия Бог в Троица, на Когото подобава слава во веки. Амин.


Днес, 28 януари, православната църква почита Св. преподобни Ефрем Сириец.

Днес, 28 януари, православната църква почита Св. преподобни Ефрем Сириец. ...

... своите догматико-полемически творби, които разкриват същността на християнската вяра. Свещеникът взима участие във Вселенски събор през 325 година.Ефрем Сириец умира през 373 година и по негово скромно желание е погребан в края на градските гробища, където погребвали странниците. След смъртта му, Православната църква го обявява за светец.Имен ден празнува: Ефрем


Житие на св. преподобни Ксенофонт и Мария и синовете им

Житие на св. преподобни Ксенофонт и Мария и синовете им ...

... отишли със стареца си в пустинята, където ги последвал и Ксенофонт, след като раздал цялото си имущество на бедните и освободил всичките си роби. Ксенофонт също се прославил с дар на пророчество, а цялото семейство било причислено от Църквата в лика на светците заради дивните подвизи на своя отшелнически живот.


Свети Григорий, св. Василий Велики и брат му св. Григорий

Свети Григорий, св. Василий Велики и брат му св. Григорий ...

... Григорий се нуждаела от привързаност и обич, а дружбата с Василий била най-нежната от всички му привързаности. В шумната и душегубна Атина двамата приятели знаели само два пътя: единият ги водел към християнските храмове, а другият - към учителите на външните науки. Имен ден празнуват: Григор, Григорена, Григорий, Гриша, Гаро


Преподобна Ксения Римлянка се родила в Рим като дъщеря на

Преподобна Ксения Римлянка се родила в Рим като дъщеря на ...

... я открият родителите й. Верните и единомислени девойки изпълнявали безпрекословно желанията на своята предишна господарка и ревностно подражавали на нейния суров отшелнически живот. Само едно липсвало на тези предани Христови невести: те имали нужда от духовно ръководство и от защита на тяхната душевна чистота. Скоро Бог им изпратил подходящ отец.


Преп. Максим Изповедник е един от най-големите и авторитетни църковни

Преп. Максим Изповедник е един от най-големите и авторитетни църковни ...

... средства за по-ясното и точно формулиране на християнското богооткровено учение. Дълбоко ерудиран и проникнат от духа на светоотеческото богословие, познаващ отлично богатото идейно съдържание на Христовото учение, духовното наследство и дълбоките корени на Църковното предание, св. Максим се проявил като плодовит християнски мислител и авторитетен учител на истините на вярата


Църквата почита днес св. Макарий Египетски и св. Марк Ефески.

Църквата почита днес св. Макарий Египетски и св. Марк Ефески. ...

... Починал в мир на 97-годишна възраст. Св. Марк Ефески е един от най-големите отци и учители на църквата, наречен от своите съвременници Нови Василий, Нови Богослов и Стълб на православието. Той е единственият епископ, който не е подписал унията с папа Евгений IV и така се е спасила православната вяра.


Православната църква почита днес паметта на Атанасий Велики, участвал в

Православната църква почита днес паметта на Атанасий Велики, участвал в ...

... истинска мъдрост богословски и нравствени истини. Нему св. Църква дължи разгромяването на опасната арианска ерес и създаването на Никео-Цариградския Символ на Вярата. В 373 г. св. Атанасий починал в Александрия на 76 годишна възраст. Църквата чества паметта му на 2 май и на 18 Януари (съвместно със св. Кирил Александрийски).


КРОСС/ Страдание на света мъченица Татяна Света мъченица Татяна се

КРОСС/ Страдание на света мъченица Татяна Света мъченица Татяна се ...

... разбрали, че и той е християнин. Отначало мъчителите го лишили от почетното му звание и отнели цялото му имущество. Осъден на смърт, заедно с дъщеря си той умрял от меч за името Христово. И двамата се сподобили да получат мъченически венци от Христа Бога, на Когото слава во веки. Амин.


Празникът ознаменува кръщението на Исус Христос от Йоан Кръстител в

Празникът ознаменува кръщението на Исус Христос от Йоан Кръстител в ...

... и по целостта на ядките се гадае за продължителността на живота. Съществува вярването, че в тази нощ небето "се отваря" и каквото се пожелае, ще се сбъдне. Именници: Йордан, Йорданка, Данчо, Дана, Боян, Богдан, Богдана Обредна трапеза: прясна пита, колачета, сарми с кисело зеле, пълнени чушки, зеле, фасул, орехи, вино.


Събор на светите седемдесет апостоли Освен дванадесетте апостоли, Господ Иисус

Събор на светите седемдесет апостоли Освен дванадесетте апостоли, Господ Иисус ...

... родината му. Преподобномъченикът отговорил, че се нарича Матей и е от Велико Търново. По този начин той искал да запази св. Гора Атонска и своя манастир от неприятности от страна на турците. Гърците от Атон скоро подир мъченическата му смърт го канонизирали и съставили житие и служба в негова чест.


Житие на св. четиринадесет хиляди младенци, избити от цар Ирод

Житие на св. четиринадесет хиляди младенци, избити от цар Ирод ...

... които прекратили живота му за незаконното избиване на невинните. Младенците мъченици влезли в Царството небесно не през вратата на св. Кръщение, но чрез мъченическата смърт за Иисуса Христа, която Сам Той нарекъл "кръщение" (Марк. 10:10). И с това кръщение, в случай на нужда, се заменя самото тайнство кръщение чрез вода.


След Възнесението на Иисуса Христа и след слизането на Св.

След Възнесението на Иисуса Христа и след слизането на Св. ...

... нито последната трогателна молитва за враговете не укротила убийците. Те дишали злоба и гняв. От всички най-вече се ожесточавал един момък на име Савел, жесток гонител на църквата Христова - она същият, който по-късно, просветен от Духа Божи, станал най-твърд и ревностен проповедник на истинската вяра и славен апостол Павел.


КРОСС/Днес, 25-ти декември, християнският свят празнува Коледа. Светият ден е

КРОСС/Днес, 25-ти декември, християнският свят празнува Коледа. Светият ден е ...

... месо, зеле, гъби, праз, тиква и др. Основните ястия през този и следващите са приготвени от свинско месо. Трапеза: пита, баница, пача, печен дроб, пастърма със зеле, свинсо с праз, печена кокошка. Днес празнуват: Емил, Ицо, Ичо, Младен, Радомир, Радомира, Радослав, Радослава, Радостин, Радостина, Христалина, Христо, Христи, Христин, Христина, Христофор


Един от най-милите спомени из ранните години на всеки благочестив

Един от най-милите спомени из ранните години на всеки благочестив ...

... със звездата пътешестват -понеже заради нас се роди Младенец - Предвечният Бог.(от Св. Роман Сладкопевец) Този ден се нарича "Бъдни вечер", защото молитвено се пожелава всичко най-добро за в бъднини. Да пожелаем на всички, спазващи тези хубави религиозни празници, както в миналото, тъй и сега, с радост да ги изпълняват.


Св. Юлиания била дъщеря на знатни и богати родители езичници,

Св. Юлиания била дъщеря на знатни и богати родители езичници, ...

... Бог. По време на страданията на Юлиания повярвали около 630 души. Всички те веднага били посечени с меч, като приели по такъв начин Кръщение чрез своята кръв. Най-после и Юлиания била обезглавена. Това станало към 290 г. Тялото й било погребано от християните, и над гроба й била построена църква.


Свети пророк Агей произхождал от Левиевото коляно и бил роден

Свети пророк Агей произхождал от Левиевото коляно и бил роден ...

... влязъл заедно с тях в капището, обърнал се с молитва към Господ Иисус Христос и идолите паднали и се разбили. Поразен и огорчен от неочаквания обрат, царят заповядал веднага да отсекат главата на мъченика. Така светецът предал духа си на Господа, а мощите му били благочестиво погребани от богобоязнени християни.


Св. Елевтерий, римлянин от знатен произход, получил от майка си

Св. Елевтерий, римлянин от знатен произход, получил от майка си ...

... смърт. Пострадала и майката на Елевтерий, Антия, която дошла да целуне умрелия си син. Тя също била обезглавена. Били посечени с меч още и двамата мъчители на Елевтерий, които по време на мъченията повярвали в Христа. Мощите на свещеномъченик Елевтерий сега се намират в Рим, в църквата "Св. мъченица Сусана".


Cвeтитe мъчeници Тирc, Лeвкий и Кaлиник били рoдeни във Витинcкaтa

Cвeтитe мъчeници Тирc, Лeвкий и Кaлиник били рoдeни във Витинcкaтa ...

... oт ямaтa. Нo кoгaтo oтишъл в двoрeцa и влязъл в пoкoитe cи, видял вeригитe и кaмънитe, c кoитo бил cвързaн мъчeникът, дa виcят нaд пocтeлятa му, a caмият Aриaн лeжaл в нeя. При тoвa импeрaтoрът изпaднaл в ужac и cмущeниe. Тoй пoмиcлил, чe някoй oт приближeнитe му e cтaнaл измeн


Свети Спиридон, епископ Тримитунтски Чудотворец е един от великите светии

Свети Спиридон, епископ Тримитунтски Чудотворец е един от великите светии ...

... събор, в разгара на люти дебати, Спиридон, за да убеди опонентите си, стиснал керемида в ръка. От единия ѝ край излязъл огън, от другия потекла вода. В България Свети Спиридон се тачи като закрилник на занаятчиите - обущари, тухлари, грънчари, бакърджии и други. Празникът му се отбелязва на 12 декември.


Днес Българската православна църква почита Св. преподобни Даниил Стълпник. Преп.

Днес Българската православна църква почита Св. преподобни Даниил Стълпник. Преп. ...

... не след дълго станал епископ на своята обител. По-късно си построил стълб в град Византион и дълги години прекарал в пост и молитва на него. Прочул се като мъдър и благочестив човек, създал много ученици и последователи. Починал в дълбока старост през 490 г. Имен ден празнуват: Даниел, Даниела, Данаил


Житие на св. преподобни Патапий Преподобни Патапий се родил в

Житие на св. преподобни Патапий Преподобни Патапий се родил в ...

... желаел това, се преселил в Цариград. Там живял в една килия близо да Влахерна, молейки се денем и нощем. Но славата му не могла да се укрие от хората. Бог удостоил своя угодник с чудотворна сила и всички болни, които с вяра търсели неговата помощ, получавали изцерение чрез неговите молитви.


Житие на св. Амвросий Медиолански Св. Амвросий Медиолански се родил

Житие на св. Амвросий Медиолански Св. Амвросий Медиолански се родил ...

... Фритигилда, съпруга на царя, като чула за мъдростта и светия живот на Амвросий, искала от него съвети. Той писмено й изложил християнското учение, и тя, като разбрала истините на вярата, просветила и своя съпруги и народа. Между най-близките приятели на Амвросий бил блажени Августин, който приел св. Кръщение от него.


На 6 декември празнуваме Никулден. Празникът е в чест на

На 6 декември празнуваме Никулден. Празникът е в чест на ...

... Костите пък не изхвърляме, а закопаваме в земята или пускаме в течащи води - за да се умножи семейството и да има благополучие. Някога майките използвали костта от главата на шарана (която прилича на кръст) като амулетче, което пришивали в дрехите на малките деца, за да ги пази от болести.


Именници днес са : Венцислав, Венцислава, Владислав, Владислава, Десислав, Десислава,

Именници днес са : Венцислав, Венцислава, Владислав, Владислава, Десислав, Десислава, ...

... благодарните разбойници започнали понякога да му носят хлюб и плодове. Сава, облян в сълзи, си говорел: "О, горко на душата ми! Тия люде за едно благодеяние тъй щедро плащат. А ние получаваме всекидневно от Бога благодеяния, но не благодарим, а в нехайство прекарваме дните си и не изпълняваме Неговите повели."


На този ден имен ден празнуват: Варвара, Варя, ВарадинВарварица, Варваринден,

На този ден имен ден празнуват: Варвара, Варя, ВарадинВарварица, Варваринден, ...

... Бог, Който всичко поддържа, всичко оживява и всичко управлява.По такъв начин, като съзерцавала красотата на природата, девойката се издигала с мисълта и сърцето си към Създателя, стараейки се да Го узнае. Тя нямала учител. Но Господ, по Своята благодат, й внушавал тия стремежи и я готвел към разбиране на истината.


Житие на свети пророк Авакум Св. пророк Авакум живял 650

Житие на свети пророк Авакум Св. пророк Авакум живял 650 ...

... околните планини и пещери; в събота и неделните дни се събирали и заедно възнасяли благодарение на Бога, при което се удостоявали със свето Причастие от Божествен ангел, и така починали с мир. За това разказва великият Пафнутий (Тиваидски), пустинник, който сам е видял тези мъже и е написал житието им.


Cвeти прoрoк Нaум живял 700 гoдини прeди Рoждecтвo Хриcтoвo. 200

Cвeти прoрoк Нaум живял 700 гoдини прeди Рoждecтвo Хриcтoвo. 200 ...

... Хр. (cлeд рaзрушaвaнeтo нa Изрaилcкoтo цaрcтвo). Зa другитe oбcтoятeлcтвa oт живoтa нa прoрoкa нe ce знae нищo. Cпoрeд прeдaниeтo, тoй пoчинaл нa 45-гoдишнa възрacт и бил пoгрeбaн в oтeчecтвoтo cи. Днec прaвocлaвнaтa църквa пoчитa cъщo и пaмeттa нa Cв. Филaрeт Милocтиви, Cв. Cтeфaн Урoш, цaр Cръбcки и Aрхиeпиcкoп Ceрaфим (Coбoлeв).


На 30 ноември православните християни отбелязват деня на свети Андрей,

На 30 ноември православните християни отбелязват деня на свети Андрей, ...

... за да прогони зимата и дългите нощи. В тази връзка, когато се хвърлят зърната в комина, се изричат и думите "на ти, мецо, варен кукуруз, че да не ядеш суровия". У нас наричат Андреевден още Мечкинден. Честит имен ден на Андрей, Андриан, Андреа, Андриана, Първан, Храбрин, Силен, Силка, Дешо, Дешка!


Преподобният Теодосий се роди от благочестиви и благородни родители българи,

Преподобният Теодосий се роди от благочестиви и благородни родители българи, ...

... да не бяга от званието, което по-късно ще го прати като втори Моисей да бъде предстоятел на своя народ. Бих желал да спомена подвизите и на други постници, но за да не излезе словото ми много дълго, стига и казаното за ония, които имат ум и които търсят душевна полза.


Преп. Алипий бил син на благочестиви родители, които живеели в

Преп. Алипий бил син на благочестиви родители, които живеели в ...

... прославено чрез подвизите на стълпника и чрез много чудеса, с които го удостоил Бог. Някои пожелали да се заселят близо до неговото жилище и така след време там били построени два манастира - мъжки и женски. Алипий се поминал на 118 години, в 640 г., в царуването на император Ираклий.


Житие на свети равноапостолни Климент Охридски, Просветител български, чудотворец Бог

Житие на свети равноапостолни Климент Охридски, Просветител български, чудотворец Бог ...

... на свещеномъченик Петър Александрийски Св. свещеномъченик Петър, Епископ Александрийски бил смел защитник на Православието против ерестта на арианитеРечник. Хвърлен в тъмница, явил му се Христос, като юноша с раздрана дреха. Петър запитал: "Кой, Спасителю, Ти раздра ризата?", "Арий" - отвърнал Христос. Завършил мъченически - посечен с меч в IV век.


Църквата почитата Великомъченица Екатерина - девойка от царски александрийски род.

Църквата почитата Великомъченица Екатерина - девойка от царски александрийски род. ...

... от двореца гръмко изобличила царя за жестокостта му и тя била посечена с меч. Порфирий с 200 войници погребали с почести царицата, и като изповядвали, че и те са християни, били посечени с меч. На същия ден: Св. великомъченик Меркурий - войник, скитянин. За вярата Христова пострада в III век.


Свети Амфилохий, епископ Иконийски, приятел на великите вселенски учители свети

Свети Амфилохий, епископ Иконийски, приятел на великите вселенски учители свети ...

... ревностно защитавал църквата си от тази зараза. Той изобличавал еретиците и лично, и със сила на своето богомъдро слово. Той присъствал на Сидския събор в Памфилия, където ереста била осъдена. В това време свети Амфилохий дотолкова вече бил преуспял духовно, че можел с молитвите си да изпросва изцеление за болните.


Св. Михаил Войн е по произход българин. Роден е в

Св. Михаил Войн е по произход българин. Роден е в ...

... българин, победител над мюсюлманите-араби и многоглавото "зло", е бил окуражителен за българите в тежките дни на османската експанзия. Какво става с мощите на св. Михаил Воин след завладяването на Търново, не е известно. Не е изключено те до днес да лежат в земята нейде около патриаршеския храм на хълма Царевец.


Житие на свети пророк Авдий Светият пророк Авдий бил родом

Житие на свети пророк Авдий Светият пророк Авдий бил родом ...

... Христовата вяра възбудил уважение към християните, между които имало такива силни и непобедими изповедници на гоненото от тях учение. В същия ден се празнува паметта на св. пророк Авдий, четвъртият от тъй наречените "малки пророци". Предполага се, че бил съвременник на великите пророци Йеремия и Йезекиил (VII-VI в. преди Христа).


Страдание на свети мъченик Платон Свети мъченик Платон, брат на

Страдание на свети мъченик Платон Свети мъченик Платон, брат на ...

... во веки. Амин. После, като навел своята свята глава, казал на войника, който трябвало да го посече: - Направи, друже, каквото ти е наредено. И веднага бил посечен. Така се подвизавал светият мъченик Платон и умрял за Христа, и нека да живее и да царува с Него во веки. Амин.