На Фокус


Преди няколко дни се проведе историческа за световната политика среща

Преди няколко дни се проведе историческа за световната политика среща ...

... "Седяхме и вече се готвехме да си тръгваме, когато обърнах внимание на червената слушалка на бюрото му. Обама забеляза, че гледам в тази посока и каза: "По-рано такива телефони са се използвали за извънредни ситуации, но сега ги използвам, за да поръчвам чай на гостите си", разказа британският милиардер.  


2700 са най-новите попълнения в българската лексика за последните 20

2700 са най-новите попълнения в българската лексика за последните 20 ...

... речникът? - Речникът би бил полезен за широк кръг читатели, защото са представени думи, които се срещат в речта, а са неясни за хората, които не ги употребяват. Още повече, че този лексикографски продукт е единственият, в който могат да се открият значенията на навлезлите нови думи в езика ни.


Отказът на Слави Трифонов да участва в изборните листи няма

Отказът на Слави Трифонов да участва в изборните листи няма ...

... със седалище в Сан Франциско. През 2006 г. то изтича, а Тончев регистрира марката "Сова-Харис" в България. Шефът на агенцията е завършил философия в СУ "Св. Климент Охридски". Работил е в Института за изследване на младежта и като социолог в психиатрия. "Сова Харис" има репутацията на умерено лява социологическа агенция.Русия е в много трудна ситуация и иска да остане

Русия е в много трудна ситуация и иска да остане ...

... на Байдън Доналд Тръмп да оттегли САЩ от споразумението, което Съединените щати и други световни сили сключиха с Иран през 2015 г. Путин също така говори за предотвратяване на възраждането на терористичното насилие в Афганистан. Байдън каза, че би било в интерес на Русия това да не се случва.  


Срещата на върха на Г-7 премина очаквано по етикет -

Срещата на върха на Г-7 премина очаквано по етикет - ...

... изглежда са се оправили досега и имаме столове". Фон дер Лайен отговори саркастично "впечатляващо, кой би се сетил за това". Шегата се отнасяше за среща през април между фон дер Лайен, Мишел и турския президент Таип Ердоган в Анкара, когато председателят на комисията на ЕС получи място на съседен диван.


В момента светът е подвластен на европейското първенство по футбол,

В момента светът е подвластен на европейското първенство по футбол, ...

... сърдечен срив обикновено при по-внимателни изследвания често се откриват по-дискретни нарушения. Обикновено спортистите, които претърпят подобно нещо, прекратяват своята кариера, за да не излагат на риск живота си. При спортисти на високо ниво, визирам съвременните футболисти, натоварванията са много големи, а това не е добре за човек с сърдечен проблем.Черна годишнина отбелязват днес роднините на 9 почернени семейства, които

Черна годишнина отбелязват днес роднините на 9 почернени семейства, които ...

... на фирмата отсъства, разбрах, че той няма да се върне", каза пък Мариана Кръстева - майка на младата жена. Тя добави, че не оневинява другите двама подсъдими, но към тях изпитва съжаление. Николай Точев и Светослав Димитров бяха осъдени да изтърпяват наказанията си при лек режим в затворническо общежитие.  


Читалището е може би най-българската институция, запазила светлина в мрака

Читалището е може би най-българската институция, запазила светлина в мрака ...

... английското urban exploration или градско изследване. Този нов вид туризъм обаче не е концентриран в централните и добре устроени части на града, а бяга колкото се може по-далеч от тях. Целта на урбекса е докосването до забравени и потънали в мистерия зони, в които допреди няколко десетилетия е кипял живот.


Когато човек спаси нечий живот, обществото го счита за герой.

Когато човек спаси нечий живот, обществото го счита за герой. ...

... останали. А каузата те среща с такива невероятни хора и истории, че да ги познаваш, да се докоснеш до тях, да си вземеш от тяхната светлина - тогава е и чест! Честта да бъдеш част от онова общество, за което мечтаеш и за което допринасяш с колкото и както можеш.


Очакване за ускоряване на процеса на европейска интеграция за югозападната

Очакване за ускоряване на процеса на европейска интеграция за югозападната ...

... 2030. По време на разговора българският държавен глава е подчертал амбициите на България да използва европейските средства по Плана за възстановяване и устойчивост за модернизация на страната и е призовал за увеличаване и на инвестициите от САЩ в сфери с висока добавена стойност като информационните технологии, науката и образованието.  


Възможно е голяма част от правителството да бъде преназначено след

Възможно е голяма част от правителството да бъде преназначено след ...

... това. Включително ГЕРБ сложи на преден план много проамерикански изглеждащи хора. Въобще тече една надпревара кой да се хареса на американците, което е любопитно за гледане. За мен за момента ми се струва, че ГЕРБ не се харесва и ще трябва да свикне с тази мисъл в следващите няколко години. Служебното правителство встъпи във власт преди близо месец. За този

Служебното правителство встъпи във власт преди близо месец. За този ...

... е санкционирана партия "Българско лято", трудно може да мобилизираш някой да работи за нея, по-трудно е и финансирането й. Аз лично не смятам, че те и без тези санкции щяха да влязат в парламента. Пак щяха да останат отвън, но сега ми се струва, че шансовете им са още по-малки.


Този следобед на посещение в България пристигна главният прокурор на

Този следобед на посещение в България пристигна главният прокурор на ...

... държави членки на ЕС. Институцията има правомощия да провежда разследвания, засягащи бюджета на ЕС. По данни на Съвета на Европа държавите членки губят най-малко 50 млрд. евро годишно от приходи от ДДС поради трансгранични измами. Европейските прокурори се назначават с мандат от шест години, който не подлежи на подновяване.  


Изтребител МиГ-29 изчезна от радарите в морето край Шабла. Инцидентът

Изтребител МиГ-29 изчезна от радарите в морето край Шабла. Инцидентът ...

... е изгубил радиовръзка и е изчезнал от радарите в 00.45 ч., съобщиха от Министерство на отбраната. Веднага е започнала операция по търсене и спасяване, която продължава и в момента. В нея участват сили и средства от състава на Военноморските сили, Съвместното командване на специалните операции, Гранична полиция и Военновъздушните сили.


Падането на военния МиГ-29 в Черно море по време на

Падането на военния МиГ-29 в Черно море по време на ...

... г. старши лейтенант Валери Лилов Богданов с МиГ-21 загива след отказ на системата АРУ. На 22.06.1989 г. при инцидент катапултират обуч. пилот - лейт. Георги Сотиров Стоименов и пилотинструктор - капитан Христо Сотиров Младенов с МиГ - 21У. На 17.04.1989 г. при инцидент загива лейтенант Валентин Димитров Маринов със Су-25.


Липсата на достатъчно часове нальот за пилотите от Военновъздушните ни

Липсата на достатъчно часове нальот за пилотите от Военновъздушните ни ...

... MиГ-29. Тогавашният зaм.-миниcтъpът нa oтбpaнaтa гeн. Aтaнac Зaпpянoв потвърди, чe "пpoявeнaтa нeyвepeнocт e cвъpзaнa c нeдocтaтъчнa нaтpeниpaнocт пopaди нaлeтeни нeдocтaтъчнo чacoвe". Причината е забавяне на ремонта на машините заради поредното напрежение по оста "фили и фоби" - за това дали Русия може и трябва да гарантира техническата поддръжка на МиГ-овете.Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. ...

... колабира и народът щеше да си каже: "Абе, тия защо ги оставихме 20 години да си правят каквото си искат с нашето здраве - търговски дружества и какви не други неща". Разговорът щеше да е много по-интересен и за жалост щеше да е за сметка на няколко десетки хиляди умрели".


Царицата на цветята, символът на любовта и течното злато - тази

Царицата на цветята, символът на любовта и течното злато - тази ...

... Снимка: iStock by Getty Images Корените на маслодайната Българска роза ще продължават да бъдат вплетени във вековната ни история, но това дали тя се остане на блести като национален символ - зависи от нас като общество - от политиката, от производството, от качеството и от усещането, което поднасяме на света.


Разговор с политическия съветник на Н.П. посланика на КНР Ян

Разговор с политическия съветник на Н.П. посланика на КНР Ян ...

... сътрудничество в космическата сфера, което е базирано на взаимно уважение и откритост, равенство и взаимна полза с всички страни по света и даде положителен принос за благородна кауза, каквато е изследването на тайните на вселената. Откриването на тайните на Космоса не е привилегия на някого. " Интервю на Юлия Владимирова


Тази истинска история от средата на миналия век е напълно

Тази истинска история от средата на миналия век е напълно ...

... Тя умира на 75 години, след като няколко месеца страда от хронична обструктивна белодробна болест.  Историята на жената, която предизвиква политически сътресения по върховете в Лондон, беше пресъздадена и в "Процесът срещу Кристин Кийлър" - минисериал в шест части на BBC, чието излъчване започна в началото на април тази година.


За да се докажат парите, с които се купуват избори

За да се докажат парите, с които се купуват избори ...

... Завършил е "Изкуствознание" в Художествената академия в София, "Икономика на киното и телевизията" в Москва. През 2003 г. е съветник на БСП в Столичната община. При управлението на правителството на Сергей Станишев е член на Надзорния съвет "ЧЕЗ Електро България". Депутат от БСП в 41-ото, 42-ото и 44-ото Народно събрание.На фона на призиви за оставката на новия изпълнителен директор

На фона на призиви за оставката на новия изпълнителен директор ...

... удължаване и го е използвал, за да създаде условия, за да продаде тази фирма на малоимотен човек, който е с криминално престъпление и е съден няколко пъти. Аз съм убеден, че това е форма на източване на ДДС, за което той трябва да даде публичен отговор", посочи още той.  


Остават 39 дни до изборите - и малко и много

Остават 39 дни до изборите - и малко и много ...

... Едни може би ще бъдат разочаровани, а други мобилизирани. Така че трудно е за момента да се каже. А и ми се струва, че на фона на тези големи турбуленции още е и рано. Нека изчакаме изследванията в началото на юли. Но вероятно и следващият парламент трудно ще формира кабинет. 


Техническите грешки в болница

Техническите грешки в болница "Лозенец" на жаргон се наричат източване ...

... смъртни случаи и разпределението им по възрастови групи и по седмици; общият брой смъртни случаи по причина COVID-19 и разпределението им по възрастови групи и по седмици. "За мен е важно да се направят изводите и поуките, за да не се повторят резултатите при следваща вълна или епидемия", каза министърът.


Прогнозите за резултата от предстоящата среща между Джо Байдън и

Прогнозите за резултата от предстоящата среща между Джо Байдън и ...

... В сложния преговорен процес успех ще бъде не резултатът, а самият диалог като факт. Двете страни трябва ясно да маркират геополитическите си претенции и да начертаят "червени линии", които ще се задължат да не преминават. Предсказуемост е необходима дори в условията на нова студена война, добавя експертът пред "Свободная преса".


Във все повече европейски държави процентът на ваксинираните срещу коронавирус

Във все повече европейски държави процентът на ваксинираните срещу коронавирус ...

... тестове. А външните зони на заведенията в редица градове заработиха. Отворени бяха и много басейни, зоологически градини, увеселителни паркове. В различните провинции и градове обаче изискванията за предоставянето на тестове се различават и променят бързо. Носенето на маски в обществения транспорт и магазините остава задължително. Текстът е публикуван    Принудителното приземяване на самолета на Ryanair в Минск и арестуването

Принудителното приземяване на самолета на Ryanair в Минск и арестуването ...

... това време Алжир е френска колония и френските тайни служби изпращат бойни самолети, за да прихванат пътническия самолет, принуждавайки го да кацне в Алжир. Събитията предизвикват гняв в Мароко и Тунис. Сред арестуваните е и Ахмед Бен Бела, който е първият президент на Алжир след придобиването на независимост от Франция.  


Тайните служби преоткриват света на младите. По примера на различните

Тайните служби преоткриват света на младите. По примера на различните ...

... цели дебатите, които сами предизвикват в социалните мрежи? Сравнително ясно е обаче, че тяхната работа едва ли става по-ефикасна и прозрачна само благодарение на публикации с усмихнати котенца (БНД), домашни животни (Сикрет Сървис), честитки за Свети Валентин (ЦРУ) или скечове на Монти Пайтън (британските МИ-5 и МИ-6). Текстът е публикуван


Португалското предложение за решаване на спора между Република Северна Македония

Португалското предложение за решаване на спора между Република Северна Македония ...

... страна, заради която ще пропадне позитивното решение на тези теми, и то със служебно правителство. Мисля, че не", казва политологът, като уточнява, че служебното правителство е добър момент в България - така нито една партия няма да бъде пряко виновна за онова, което ще бъде изтълкувано като отстъпка.    


Празникът на българската азбука е повод да оценим богатството на нашия език - от

Празникът на българската азбука е повод да оценим богатството на нашия език - от ...

... думи като особено, само, ако, освен и т.н., запетая не се поставя: Ще ти купя шоколад само ако слушаш. Англоговорящи и пишещи се навъдиха много. Бъдете различни. Бъдете грамотни на собствения си език. Честит Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност!


Настъпва летният сезон и една тема, която обикновено потъва в

Настъпва летният сезон и една тема, която обикновено потъва в ...

... на одобрени инвестиционни проекти и издадено разрешение за строеж. При проверките на жилищна сграда в местността "Буджака" бяха констатирани пропуски и нарушения по отношение на издадените строителни книжа и изпълненото строителство. В нарушение на действащия Подробен устройствен план било издадено разрешение за строеж на еднофамилна жилищна сграда в имот отреден за вилно застрояване.


 Д-р Боян Христовски, кардиолог и специалист по вътрешни болести в

 Д-р Боян Христовски, кардиолог и специалист по вътрешни болести в ...

... специализант по вътрешни болести в "Александровска болница". От 2008 година е лекар-ординатор в Отделение по вътрешни болести към МБАЛ "Света София". През 2012 година придобива специалност по вътрешни болести. През 2017 придобива специалност кардиология в НКТ Трета градска и Сити клиник. Магистър по здравен мениджмънт от 2009 г.    


44-годишният Алон Алшейх живее с жена си и двете им

44-годишният Алон Алшейх живее с жена си и двете им ...

... израелски премиер: "Нетаняху въвлича народа си в една война, която всъщност не бива да я има", казва Махмуд. Двамата мъже живеят само на няколко километра един от друг, но обитават различни светове. А всъщност искат едно и също: да живеят в мир с хората от другата страна. Текстът е публикуван


Как

Как "Хамас" натрупа хиляди ракети въпреки блокадата на Газа "Хамас" ...

... на "Хамас", включително мрежата от тунели под Газа, противотанкови ракети и гранатомети. "Те биха получили бойни инструкции от иранците, от "Хизбула", биха погледнали към "Ислямска държава"", каза Calibre Obscura и добави, че сухопътното нашествие "няма да бъде чисто и просто ... те ("Хамас") биха се защитили вероятно доста ефективно" .


С вирусите имаме обща еволюционна история. Някои от характеристиките, които

С вирусите имаме обща еволюционна история. Някои от характеристиките, които ...

... към живите организми, например. Животът, който познаваме, е на въглеродна основа, което може да ни направи предубедени по въпроса (нещо, което Карл Сейгън нарича "въглероден шовинизъм"), но възможни алтернативи са елементи като силиций, германий, паладий и титан. Смъртта, от своя страна, е абсолютно необходима компонента на процеса на естествен подбор.


Служебният кабинет е възможен модел за изход от кризата, заяви

Служебният кабинет е възможен модел за изход от кризата, заяви ...

... свръхочаквания, нито има как да се провали, стига да не допусне грандиозни гафове. Така Радев има шанса да извърви един нетрадиционен път в политиката - от държавник към политик. Решителната борба за отвоюване на държавата няма как да не бъде възнаградена от суверена с високо политическо доверие. Текстът е публикуван


Броени дни остават до финалния срок, в който конкурсът за

Броени дни остават до финалния срок, в който конкурсът за ...

... партньори на конкурса са A1 и Dundee Precious Metals. Партньори на конкурса са Hendrick"s, Black Sea Gold и Балдаран. Web Report се провежда с официалната подкрепа на Съюза на българските журналисти. Медийни партньори на конкурса са БНТ, БНР, БТА, bTV Media Group, NOVA, списание "Мениджър", телевизия ММ и агенция "Булфото".


Броени дни остават до крайния срок за участие в конкурса

Броени дни остават до крайния срок за участие в конкурса ...

... на конкурса са A1 и Dundee Precious Metals. Партньори на конкурса са и Hendrick"s, Black Sea Gold и Балдаран. Web Report се провежда с официалната подкрепа на Съюза на българските журналисти. Медийни партньори на конкурса са БНТ, БНР, БТА, bTV Media Group, NOVA, списание "Мениджър", телевизия ММ и агенция "Булфото".


Площад

Площад "Свети Петър", 13 май 1981 г. Докато преминава сред ...

... на 22 февруари 2005 г., Йоан-Павел Втори изразява убедеността си, че атентатът е бил поръчков. Сред често споменаваните версии е възможното замесване в него на Съветския съюз и тогавашната комунистическа България заради подкрепата на Йоан-Павел Втори за новозародилото се в Полша дисидентско движение "Солидарност", но тя никога не бе доказана.


В Деня на Ерусалим ударите застигнаха самия свещен град. Нетаняху

В Деня на Ерусалим ударите застигнаха самия свещен град. Нетаняху ...

... като според Съединените щати "публично послание не е подходящо на този етап", казаха цитираните дипломати. САЩ, близък съюзник на Израел, обяснили на останалите 14 страни членки на Съвета за сигурност, че "работят зад кулисите" за успокояване на ситуацията и "не са сигурни, че на този етап една декларация би помогнала".


Бившият премиер Жан Виденов се завръща в политиката. В интервю

Бившият премиер Жан Виденов се завръща в политиката. В интервю ...

... оттегля от активната политическа дейност. През 2000 г. престава да бъде член на ВС на БСП и председател на БСП в Пловдив. Дълго време преподава в Европейския колеж по икономика и управление в Пловдив, където е доцент и доктор по икономика и философия. Владее английски, френски, руски и арабски език.


Британският премиер Борис Джонсън покани днес лидерите на отделните области

Британският премиер Борис Джонсън покани днес лидерите на отделните области ...

... повече от лейбъристкия си съперник Пол Уилямс (8589 гласа). За пръв път от обособяването на този избирателен район през 70-те години на миналия век консервативен политик печели там избори. Досега мястото в парламента е било държано само от лейбъристи и само веднъж е спечелено от независим кандидат, отбеляза ДПА.  


В първата неделя след Възкресение Христово се почита паметта на

В първата неделя след Възкресение Христово се почита паметта на ...

... Тома. Апостолът изпълнил своята християнска мисия и завършил живота си с мъченическа смърт. Но дори и царят, който пожелал смъртта на Тома, скоро приел християнството, убеден от изцелението на сина си Азан, след като се покръстил. Мощите на апостол Тома били пренесени в Месопотамия, а на гроба му ставали чудеса.


Първият, набързо скалъпен, план за подялбата на Югославия е осъществен

Първият, набързо скалъпен, план за подялбата на Югославия е осъществен ...

... вероятно ще се окаже изстрел с халосни патрони. Проблемите остават Сигурно е едно: докато правителствените ръководители хвърлят зар за размяната на територии, конкретните проблеми на балканските общества - и най-вече безработицата, бедността, корупцията и замърсяването на околната среда - ще си останат отложени за неопределено време. Статията е публикувана в


Мика Зайкова стана най-споменаваното име у нас в последните дни.

Мика Зайкова стана най-споменаваното име у нас в последните дни. ...

... градина след първомайската манифестация през 1955 г. Снимка: Личен архив На 25 ноември 1982 г. проф. Рашко Зайков, чието име беше премълчавано десетилетия, умира след кратко боледуване. Веднага след смъртта му неговите роднини даряват ръкописите му на Държавния архив. Уви - голяма част от тях все още не са обработени...


Американският президент Джо Байдън се очаква скоро да оповести стратегията

Американският президент Джо Байдън се очаква скоро да оповести стратегията ...

... изказа в противоположния смисъл на конференция, организирана от мозъчния тръст Институт "Аспен". "Оставаме верни на китайската политика, за която от десетилетия има консенсус между републиканските и демократическите правителства: противопоставяме се на всякакви едностранни изменения на статуквото. Изразихме това както пред Китай, така и пред Тайван", изтъкна той. Превод: Божидар Захариев, БТА


6 май е Празникът на българската армия - денят, на

6 май е Празникът на българската армия - денят, на ...

... годишнина от създаването си, а пред преподавателите и обучаващите се остава предизвикателството нормалното функциониране след пандемията да се възстанови... А България очаква своите нови военноморски герои, които ще имат потенциала да отстояват целите си и да превръщат ежедневните си служебни задължения в неоспоримо доказателство за предаността на флота към българския народ.


Онзи ден в Минеаполис бе раздадено правосъдие при стриктно спазване

Онзи ден в Минеаполис бе раздадено правосъдие при стриктно спазване ...

... която пресъздава царуването на добродетелта според своите представи, ни предлага невиждания и довчера немислим спектакъл на доброволното отучване от демократичния опит. Превод от френски: Галя Дачкова, *Авторът Ран Халеви е изследователски директор във френския Национален център за научни изследвания (CNRS) и професор в Центъра за политически изследвания "Реймон Арон"  


Бих ли се имунизирал с ваксината на AstraZeneca (

Бих ли се имунизирал с ваксината на AstraZeneca ("АстраЗенека"), ако ...

... с този на Moderna. Уважавам решението им. Но на тези, които все още се колебаят, искам да кажа: моментът, в който отпразнувах ваксинацията с AstraZeneca с лимонада в ръка пред една будка, беше и моментът, в който изпитах най-силния прилив на надежда от началото на пандемията насам. Текстът е публикуван 


Точно преди 10 години куршум в главата сложи край на

Точно преди 10 години куршум в главата сложи край на ...

... на САЩ на хората, обвинени в тероризъм и няколко месеца преди смъртта му Вашингтон предложи награда, достигаща 1 милион долара, за всяка информация, която би позволила залавянето му. Малко след това Хамза бин Ладен - петнадесетото от общо двадесетте деца на Осама бин Ладен, бе лишен от саудитското си поданство.


На 1 май 1948 г. на картата на света се

На 1 май 1948 г. на картата на света се ...

... Чен Ир е Ким Ир Сен". По този начин режимът се погрижи да прехвърли до голяма степен неподправената обич и уважение към бащата и върху сина, макар че това показа малък успех, независимо от перманентната пропаганда в тази насока. Мавзолеят Ким Ир Сен в Мемориалния дворец Кумусан Снимка: Getty Images


В седмицата от 18 до 25 април в Индия са

В седмицата от 18 до 25 април в Индия са ...

... коронавирус навярно са само върхът на айсберга. Като се има предвид малкия брой тестове, правени извън големите градове, навярно ще се окаже, че действителните нива на инфекции и смъртност са 10 до 30 пъти по-високи от официално обявените", предполага Викас Баджпай, учен от университета Джавахарлал Неру. Материалът е публикуван в


Японският император Хирохито, известен още като император Шоува, е най-дълго

Японският император Хирохито, известен още като император Шоува, е най-дълго ...

... 1964 г., по време на управлението му, Япония е домакин на 18-те летни олимпийски игри, които се провеждат в Токио. През 1972 г. Япония е домакин на 10-те зимни олимпийски игри, които се провеждат в Сапоро. Така японският император става третият политик в света, който открива Олимпийските игри два пъти.


Очевидно подкрепата на някои политики, както някои заявяват, може да

Очевидно подкрепата на някои политики, както някои заявяват, може да ...

... А как БСП би могла да върне електората си?  - Това е много дълъг отговор. Аз в последните години съм се изказвал по различни начини. Но на първо място с искреност и с автентичност, с изчистване на идейния образ и разбира се с много упорита работа, а не с пиар. 


"Има такъв народ" не бяха подготвени за този резултат и ...

... кандидати отгоре, които не бяха припознати от местните организации или стария елит. Т.е. БСП има сериозни възможности да коригира поведението си на тези избори, но доколко ще го направят, не мога да кажа, тъй като упорството на Корнелия Нинова да стои начело на партията в случая не е благоприятен фактор. 


Новата комплексна програма за подобряване качеството на въздуха беше приета

Новата комплексна програма за подобряване качеството на въздуха беше приета ...

... личния пример на всеки софиянец, участието на гражданското общество в тези процеси е изключително важно. Пример за това е, че 15 от предложените нови мерки в програмата са получени в резултат на комуникацията с граждани, граждански организации и заинтересовани страни. Ще продължим да поддържаме открития диалог с жителите на града.


Село Лийг е идилично местенце недалеч от бреговете на Мозел.

Село Лийг е идилично местенце недалеч от бреговете на Мозел. ...

... тестване на място", казва Платен. Кметът Цилес вече има идея какво да направи, ако нулевата степен на зараза се запази докрая на лятото. "Ако го постигнем наистина - да минем без зарази през пандемията - ще направим огромен селски празник." Текстът е публикуван              


През 1919 г. испанският инженер Хуан де ла Сиерва изобретява

През 1919 г. испанският инженер Хуан де ла Сиерва изобретява ...

... писал е книги и научни статии. В началото на Втората световна война последното му изобретение, C-30A, участва в боевете с Кралските военновъздушни сили. Жироплани патрулират по брега на Балтийско море, търсят и взривяват плаващи мини, доставят храна и лекарства на замръзнали в леда кораби и са използвани при спасителни операции.


Ако

Ако "Има такъв народ" не направи правителство, изглежда нелогично мандатът ...

... да направят впечатление на другите избиратели и да трупат допълнителен политически капитал, който да им донесе по-добри резултати на изборите - предсрочни или не, и желанието да се свърши някаква работа, неминуемо ще доведе до сблъсък. И от другата седмица ще видим дали отново сме в предизборна кампания или не.


23 април 2011 година е Великден. Минути преди свещеникът в

23 април 2011 година е Великден. Минути преди свещеникът в ...

... Евгени, Трифон и Мелин. Повикали са и свещеник, за да отслужи панихида за най-обичните им. Снимка: Bulphoto "Все му казвах на Гошо - "Господ да те пази". Но и Господ не може да пази...в това се уверих", бяха последните думи на почернената майка, за която от 10 години животът е съществуване. 


Времето, вечният главен герой, което забулваше миналото в мъгла... Времето,

Времето, вечният главен герой, което забулваше миналото в мъгла... Времето, ...

... Румъния, посланик за специални поръчения в отдел "Югоизточна Европа" на МВнР, неакредитиран посланик в посолството ни в Молдова. Член е на Българското дипломатическо дружество, Клуб "24 май" и изпълнителен директор на Института по икономика и международни отношения. Полиглот, с широки контакти в международен план и отличен анализатор на международните отношения.


Тя е китайската водка. Или китайската текила. Маотай е най-ценната

Тя е китайската водка. Или китайската текила. Маотай е най-ценната ...

... от Си антикорупционна кампания, продажбите на Маотай са сриват, а през 2014 акциите на предприятието се обезценяват почти двойно, достигайки цена от 119 юана. След което обаче марката изживява истински ренесанс - днес акцията надхвърля 2000 юана, а годишното производство възлиза на около 60 000 тона ракия. Статията е публикувана


Очаквано ГЕРБ

Очаквано ГЕРБ "удари на камък" с поканата към "Демократична България" ...

... на изискването за заемането на поста (бел. р. главен прокурор), затова не бих могъл да правя такова искане", добави Иванов.  По-рано Даниел Митов, който е номиниран за министър-председател в проектоправителството на ГЕРБ, получило първия проучвателен мандат, заяви, че ако парламентарните групи се откажат от разговор с ГЕРБ, ще върнат мандата.


Ваксинирането с препарата на

Ваксинирането с препарата на "АстраЗенека" е една от най-обсъжданите теми ...

... научно - изследователската и преподавателска дейност през 2007 е удостоен с награда "Академик Асен Хаджиолов" от Медицински факултет на МУ- София. През месец октомври 2015 г. придобива научна степен "доктор на медицинските науки", а от май 2018 е професор към Катедра Клинична лаборатория и Клинична имунология на Медицински университет- София.


ГЕРБ ще върнат мандата, а

ГЕРБ ще върнат мандата, а "Има такъв народ" е в ...

... пандемия и пророчества, че ще има ниска избирателна активност, 50% от имащите право на глас отидоха до урните. Това са само 3-4% по-малко от нормалната 2017 г. Защо в средата на юли, да речем, да не гласуват 60% и така да се развърже този възел на политическата неизвестност в България?


Президентът Румен Радев започва консултациите с представители на парламентарните групи

Президентът Румен Радев започва консултациите с представители на парламентарните групи ...

... обаче партиите държат мандата по-кратко, то изборите могат да бъдат и по-рано - още в края на юни или началото на юли. 9:00Представителите на ГЕРБ/СДС започнаха разговори с президента Радев. Заедно с издигнатия за премиер Даниел Митов при държавния глава са Томислав Дончев и председателят на парламентарната група Десислава Атанасова.


Президентът Румен Радев започва консултациите с представители на парламентарните групи

Президентът Румен Радев започва консултациите с представители на парламентарните групи ...

... обаче партиите държат мандата по-кратко, то изборите могат да бъдат и по-рано - още в края на юни или началото на юли. 9:00Представителите на ГЕРБ/СДС започнаха разговори с президента Радев. Заедно с издигнатия за премиер Даниел Митов при държавния глава са Томислав Дончев и председателят на парламентарната група Десислава Атанасова.


"България има талант!" - преди дни написа на страницата във ...

... обществена дейност за благото на страната ни. Надявам се максимално това да се осъществи в определен етап. - За какво мечтаеш? - Човек има много мечти, но една от тях е да мога да помогна и оставя името си на предстоящите поколения у нас. Снимка: US посолството в България  


В Скопие изчакват кои политически субекти ще поемат новото правителство

В Скопие изчакват кои политически субекти ще поемат новото правителство ...

... съм оптимист. Не виждам решение в обозримото бъдеще. Най-възможният сценарий е, че ни очаква дълъг период на замразен конфликт между двете държави. Без да се обективира историческият разказ в Република Северна Македония, просто в тази държава образователната система, медиите и облъчването от политическата реч, ще създават нови и нови антибългари.


Преди 60 години един огромен провал бележи историята на ЦРУ.

Преди 60 години един огромен провал бележи историята на ЦРУ. ...

... да освободи затворниците в замяна на храна и лекарства на стойност 53 000 000 долара. Между декември 1962 г. и юли 1965 г. оцелелите са върнати в Съединените щати. Кастро от своя страна ликува след победата, затвърждава и засилва властта си в Куба и печели по-голяма подкрепа от Съветския съюз.