Култура


Най-известното в света руско музикално шоу гостува отново у нас.

Най-известното в света руско музикално шоу гостува отново у нас. ...

... Ню Йорк и още 100 зали в други страни. Многогласието, вокалните диалози, необичайната сценография и танците на певците са визитната картичка на ансамбъла. Широката репертоарна гама на хора предлага музикално удоволствие за всеки вкус и тържество на духа, когато и където да чуете „Хорът на Турецкий".Входът за концертите е свободен.


Българчета в чужбина преведоха наши поети на гръцки

Българчета в чужбина преведоха наши поети на гръцки ...

... Българските деца, живеещи в южната ни съседка, са превели 18 наши поети на гръцки език, за да могат техните връстници в Гърция да се запознаят с българската литература. Прочетете целия материал в cash.bg


"Последната седмица в министерството нещата направо прегряват" - с тези ...

... и парите, които трябва да връщаме, Минеков каза, че ще направи всичко възможно да се защитим като държава. "Наказанието е повече обидно, отколкото скъпо", коментира министърът. В края на пресконференцията министъра отново попита на какво основание в НДК са дадени 2 етажа от едната сграда на двореца за централа на ГЕРБ.На 25 юни, петък от 19.00 ч. и на 26

На 25 юни, петък от 19.00 ч. и на 26 ...

... Македонски” бул. “Васил Левски” 100, тел. 02/943 19 79 и онлайн и в разпространителската мрежа на ИВЕНТИМ www. eventim.bg - Цени на билетите: 15 и 20 лева. Специални цени на билетите за студенти и преподаватели от НМА “Проф. Панчо Владигеров”, ученици от Музикалното училище, студенти на НБУ – 10 лева.


Нов симфоничен оркестър на 30 години!
На 9 юли в зала

Нов симфоничен оркестър на 30 години! На 9 юли в зала ...

... 9 юли, петък, 19.30 часа, зала „България“ Диригент Петко Димитров Солист Еделина Кънева ЧАЙКОВСКИ Пета симфония ЙОХАН ЩРАУС (син) Увертюра “Прилепът” ФРАНЦ ЛЕХАР Любов, ти дар небесен (“Паганини”) ЖУЛ МАСНЕ Медитация (“Таис”) ФРАНЦ ЛЕХАР Моите устни целуват с жар (“Джудита”) ЖАК ОФЕНБАХ Кан-кан (“Орфей в ада”) ФРЕДЕРИК ЛОУ Не би ли било прекрасно; Бих танцувала цяла нощ (“Моята прекрасна дама”)


Със заповед на министъра на културата от 17 юни 2021

Със заповед на министъра на културата от 17 юни 2021 ...

... НФЦ загатна днес и министър Велислав Минеков по време на пресконференцията, която той даде в Mинистерство на културата в 13 часа. Причините за уволнението са системно неизпълнение на служебните задължения и нарушения, свързани със системата за управление и финансов контрол, констатирани в одитен доклад от май 2021 г., посочват от МК.Със заповед на министъра на културата проф. Велислав Минеков от

Със заповед на министъра на културата проф. Велислав Минеков от ...

... на културата проф. Велислав Минеков от 17 юни 2021 г. е уволнен дисциплинарно изпълнителният директор на Изпълнителна агенция "Национален филмов център" Жана Караиванова. Причините за това са системно неизпълнение на служебните задължения и нарушения, свързани със системата за управление и финансов контрол, констатирани в одитен доклад от май 2021 г.


Летен КИНОБАР Царево подготвя наситена програма с повече от 50

Летен КИНОБАР Царево подготвя наситена програма с повече от 50 ...

... бар, който предлага любими коктейли на гостите на събитията. Скоро ще бъде обявена и лятната кинопрограма, която ще обърне специално внимание на новите български филми и ще срещне публиката с актьори и екип. Откриването е на 17 юни, четвъртък с "И така нататък... с Иво Иванов"!Входът е свободен за всички.


80 предмета, ще

80 предмета, ще "разказват" за социализма Колекцията гостува от Музея ...

... Евангелие от 17 в. и колекция от златни монети, която е подарък от Българската народна банка. „Подаръците са по различни направления- свързани с честванията за „1300 години България", с посещенията на дипломатическия корпус, с Олимпийското движение, с визити на лидери и негови визити при тях и т.н.", каза Димитър Недев.


Дирекция „Култура

Дирекция „Култура" на Столична община приема предложения за Наградите за ...

... страници); творческа биография на автора/ участниците в авторския колектив; авторски материал или конкретното произведение (книга, филм, запис на театрален спектакъл/концерт и пр.), което е повод за предложението; контактна информация за вносителите на предложението; контактна информация за предложения творец/ творчески колектив.Статутът за наградите е публикуван на www.artsofia.bg, в раздел АРТ КОНКУРСИ.


 Поради неблагоприятните метеорологични условия, вместо в Летния театър, премиерата на

 Поради неблагоприятните метеорологични условия, вместо в Летния театър, премиерата на ...

... от юни т.г. е постоянен гост-режисьор на оперния театър във Варна. Участват още:   Хор, балет и оркестър на Държавна опера Варна с концертмайстори Анна Фурнаджиева и Красимир Щерев. Асистент-режисьор Иво Йорданов. Помощник-режисьори: Димитър Левичаров, Вероника Минкова. Корепетитори: Веселина Маринова, Жанета Бенун, Димитър Фурнаджиев, Соси Чифчиян, Руслан Павлов. Суфльор Димитър Фурнаджиев.Триумфалната арка в Париж ще бъде опакована в сребристо-син текстил

Триумфалната арка в Париж ще бъде опакована в сребристо-син текстил ...

... получат разрешение, каза още той. Идеята е съживена през 2017 г. по време на изложба на Кристо и получава одобрението на властите в Париж и на Центъра за националните монументи. Жан-Клод почина през 2009 г., а роденият в България Кристо издъхна на 84 години в края на май миналата година.


84-годишният френски милиардер и голям колекционер на съвременно изкуство Франсоа

84-годишният френски милиардер и голям колекционер на съвременно изкуство Франсоа ...

... от френския милиардер за венецианските пространства Пунта дела Догана и Палацо Граси, тук в Париж издига деветметрова вътрешна ротонда от светлосив бетон със спираловидно извиващо се стълбище, отвеждащо към горните странични изложбени зали. Невероятна реставрация и концепция за представяне на изкуство, постигаща усещането за медитация, една архитектура на абсолютното щастие.Тази вечер започва литературният фестивал „Пловдив чете

Тази вечер започва литературният фестивал „Пловдив чете". До 20 юни ...

... нашият фокус е детската литература, да се говори за книги за деца и младежи." В рамките на фестивала ще се състои и връчването на традиционните вече награди „Читател на годината от 5 до 105" на Народна библиотека „Иван Вазов". Шатрите на „Алея на книгата" на площад „Централен" вече очакват читатели.


Издатели настояват намалената ставка от 9% на ДДС върху книгите

Издатели настояват намалената ставка от 9% на ДДС върху книгите ...

... ще бъде един начин да се вдигне пак цената на книгите", коментира главният редактор и автор в русенско издателство проф. Петър Иванов. Според Асоциация "Българска книга" по време на пандемията бизнесът се е сринал със 70%. Те напомнят, че книгоиздателите в страната настояват за намаляване на ставката вече повече от десет години.
Европейските турнета на британските музиканти пред катастрофа

Европейските турнета на британските музиканти пред катастрофа ...

... Голямата звезда обвини правителството, че не желае „да оправи зеещата дупка“ в сделката за Брекзит, която принуждава артистите да плащат скъпи визи, за да свирят в ЕС. Прочетете целия материал в cash.bg


"Доблест и наказание - Народният съд и ДС срещу спасителите ...

... мъдрите се стремят да научат повече и да помнят! Това, което трябва да запомним, е че делото на хората, които подадоха ръка на българските евреи в тежките години на гоненията срещу тях, е едно огромно добро дело, което евреите никога няма да забравят! проф. Вили Лилков , интервю , книгаВ операта „Норма

В операта „Норма" от Винченцо Белини със силно драматично напрежение ...

... изпълнение музика. Софийската публика ще види в представлението на 1 юли от 19 часа Габриела Георгиева като Норма, Гергана Русекова като Адалджиза, Коста Адреев в ролята на Полионе, Светозар Рангелов ще бъде Оровезо. В „Норма" участва още Иванка Нинова като Клотилде и Красимир Динев като Флавио. Диригент е Жорж ДимитровКорейската композиторска школа във фокуса на 52. МФ

Корейската композиторска школа във фокуса на 52. МФ "Софийски музикални ...

... на Република Корея в София, Асоциацията на корейските композитори, с подкрепа на Асоциацията на корейци, живеещи в България, със съдействието на музикалния мениджър Суми Ким на ХанаАрт Нетуърк и с главен спонсор Джи Ел Къмпани в Корея. Събитието във Фейсбук: Билети може да намерите тук и на касите назала „България".


В Трявна тази вечер започват националните Славейкови празници. В дните

В Трявна тази вечер започват националните Славейкови празници. В дните ...

... тържествата ще бъде представена книгата на проф. Вера Бонева - „Архивът на Петко Р. Славейков: Ръкописно наследство". На тържествена церемония ще бъдат наградени лауреатите от националния конкурс за лирично стихотворение. Базар на книги допълва програмата за тържествата, с които жителите на Трявна почитат духовното наследство на баща и син Славейкови.


"Вярвам в интуицията и вдъхновението. Въображението е по-важно от знанието. Защото ...

... разгледана на сайта . Изложбата е част от „Годишна програма за изложбена и събитийна дейност на Арт Галерия Папийон", подкрепена от Национален фонд „Култура" към Министерство на Културата и е подкрепена от каталог, в който са включени както последните творби на Христо Йотов, така и селекция от творчеството му през годините.


Това лято на фестивала EXIT, две емблематични сцени на световната

Това лято на фестивала EXIT, две емблематични сцени на световната ...

... Dijon, Hot Since 82, Medusa, Paul van Dyk, Artbat и Sheck Wes. Пълният график по дни можете да намерите на официалния уебсайт на фестивала. Всички промени в датите на изпълнителите ще бъдат обявени своевременно, като например преместване на представлението на Sabaton в петък, 9 юли. TICKETS INFO : Билети за Български граждани :


Наградата

Наградата "Лукс" на публиката за тази години спечели румънският документален ...

... "Колектив". Оценката беше дадена от публиката и от депутатите в Европейския парламент. Филмът е посветен на разследване за корупция и нарушения, след пожар в нощен клуб. През 2015 той взима 27 жертви, а още 180 души са ранени. Разследването показва смелостта и решимостта на хора, които се борят срещу системата.
Ще го има! Най-големият и най-престижен кинофестивал в света се

Ще го има! Най-големият и най-престижен кинофестивал в света се ...

... уважавам това – казва Фремо пред „Върайъти“. - Но никой не може да каже, че Кан не иска Нетфрликс. Кан иска Нетфликс. Нетфликс ще бъдат посрещнати като герои на Кроазет ако дойдат с филм извън състезанието. Ще им устроим пищна гала на червения килим в 19 часа. Би било страхотно!“


На 10 юни (четвъртък) от 16.30 часа в Националния военноисторически

На 10 юни (четвъртък) от 16.30 часа в Националния военноисторически ...

... София. Победителите се определят от жури в състав доц. д-р Людмил Вагалински (археолог, дългогодишен директор на Националния археологически институт с музей - БАН), д-р Светла Казаларска (културен антрополог), Весела Ножарова (изкуствовед и куратор), д-р Николай Тодоров (директор на РИМ - Силистра) и д-р Екатерина Цекова (директор на Националния политехнически музей).Нов сборник разкази на Агата Кристи излиза в началото на

Нов сборник разкази на Агата Кристи излиза в началото на ...

... на издателство "ЕРА", с изцяло обновена визия на кориците, привлекателна и за по-младата публика. Агата Кристи е най-популярният криминален автор в света. Нейните произведения са преведени на над сто езика, продадени в повече от два милиарда екземпляра. Ексцентрична, непредсказуема и вечно интригуваща, Агата Кристи е обявена за "Първата дама на криминалния жанр".


Велислав Минеков изпълни обещанието си, дадено в петък пред Сашо

Велислав Минеков изпълни обещанието си, дадено в петък пред Сашо ...

... „Аз искам да знам от СЕМ подробности по отношение на присъствието на Кошлуков като директор в „Алфа“. Искам да знам също подробности, които да бъдат подкрепени със справка на НАП и НОИ, за да се уверим, че е бил наистина такъв“, каза още културният министър. Той категорично отрече да .


Министърът на културата Велислав Минеков заяви, че не е сплашвал

Министърът на културата Велислав Минеков заяви, че не е сплашвал ...

... коментира и обвиненията към Ангел Папалезов. Той определи претърсването в дома му като цинизъм, защото на принципа "белези на културно-историческа ценност", може да бъде претърсен всеки. Според Минеков това се извършва, за са бъде сплашен Папалезов и тези действия водят до унищожаването на специалисти, които познават трафика на културно-исторически ценности.Изложба на тема „Приложно златарско изкуство“ беше открита в Регионалния

Изложба на тема „Приложно златарско изкуство“ беше открита в Регионалния ...

... Изложба на тема „Приложно златарско изкуство“ беше открита в Регионалния исторически музей – София. Експозицията показва как е изглеждал занаятът златарство в някогашните работилници и как изглежда при съвременните майстори. Основните експонати са от периода 19 в. до първата половина на 20 век. Снимки: БГНЕС


Младите руски надежди Абисал Гергиев и Заурбек Гугкаев също ще

Младите руски надежди Абисал Гергиев и Заурбек Гугкаев също ще ...

... оркестър на Полското национално радио и др. Свирил е под палката на прочути диригенти като Курт Зандерлинг, Антонио Папано, Кристофър Хогууд, Армин Джордан, Емануел Кривин, Жан-Клод Казадесю и др. Освен забележителен изпълнител, Теди Папаврами има и други арт-увлечения. Билети за концерта са налични на касата на зала „България" и в


На 11 юни с „Карузо Опера Гала“ ще бъде открит

На 11 юни с „Карузо Опера Гала“ ще бъде открит ...

...   Билетите за „Карузо Опера Гала“ вече са в продажба. Във Варна може да ги закупите на касите на Държавна опера Варна, ФКЦ, Летен театър Варна и в мрежата на Eventim. В Пловдив ще намерите билети за уникалния концерт в Билетната каса срещу Общината и в мрежата на Еventim.      


Световноизвестният наш цигулар Веско Ешкенази ще сподели своите музи в

Световноизвестният наш цигулар Веско Ешкенази ще сподели своите музи в ...

... - 28-ми октомври, София - 29-ти октомври.Места за концерта "Веско Ешкенази на 50" могат да се ангажират онлайн чрез мрежата на Ивентим /eventim.bg/. Музикалното събитие се организира с изключителната подкрепа на Столична община, която през 2019 г. удостои музиканта с най-високото си отличие - "Почетен гражданин на София", посочват организаторите.


Младата актриса Йоанна-Изабелла Върбанова, която е най-новото попълнение в трупата

Младата актриса Йоанна-Изабелла Върбанова, която е най-новото попълнение в трупата ...

... сцена в парка "Заимов" Театър София ще бъде домакин на летен фестивал, в който участие ще вземат със свои спектакли гостуващи трупи от столицата и страната. Йоанна-Изабелла Върбанова се представя и в спектаклите „Развратникът" и „Кашонът", които ще имат своите премиери под открито небе на 4-ти и на 11-ти юни.


На 25-ия рожден ден на актрисата Мария Бакалова, по кината

На 25-ия рожден ден на актрисата Мария Бакалова, по кината ...

... видят в друга светлина, в други образи, нещо, което не са правили нито в театъра, нито в киното" "Като за последно" грабна наградата на публиката на фестивала Златна роза. Кинопремиерата беше отложена заради пандемичните ограничения, но от днес комедията „Като за последно" вече може да се гледа на големия екран.


Международен джаз фестивал в Банско ще има и той ще

Международен джаз фестивал в Банско ще има и той ще ...

... семейството на д-р Илиев и досегашните организатори на културното събитие ръководството на Банско е поставило условия, с които на практика формализират правата и отговорността им към организирането и провеждането на фестивала, което поставя в риск неговото ниво и бъдещето му изобщо, се казва още в писмото, изпратено и до медиите.


Северният финландски град Оулу е избран за Европейска столица на

Северният финландски град Оулу е избран за Европейска столица на ...

... през 2021 г. Европейска културна столица се избира от 1985 г. , като първоначално званието се присъжда само на един град. От 2000 г. повече от един европейски град си поделят титлата. Освен Оулу за Европейска столица на културата през 2026 г. предстои да бъде избран и град в Словакия.


Министър Велислав Минеков се срещна днес в Министерството на културата

Министър Велислав Минеков се срещна днес в Министерството на културата ...

... успеят да бъдат покрити. По думите им е необходимо да има гаранция за заплатите и осигуровките в сектора с визия и по-напред в бъдещето. В края на срещата бе взето решение всички предложения да бъдат подадени в писмен вид и да бъдат обсъдени на следваща дискусия в Министерството на културата.


На 7 юни от 19,00 ч. в камерна зала България

На 7 юни от 19,00 ч. в камерна зала България ...

... 7 юни от 19,00 часа в камерна зала „България". Предвид мерките за сигурност, капацитетът на залата е предвиден на 50%. Билети ще намерите на касите на залата и в електронната мрежа Цялата програма на фестивала и всички съпътстващи събития, може да намерите тук: , както и на www.facebook.com / https://www.sofiaweeks.com/


Няма да бъдат затваряни задлъжнелите театри, обяви министърът на културата

Няма да бъдат затваряни задлъжнелите театри, обяви министърът на културата ...

... Служебният министър на културата Велислав Минеков заяви, че няма да нарежда затварянето на театри и опери, натрупали големи задължения. Прочетете целия материал в cash.bg


Няма да затварят театри, стана ясно след срещата на директорите

Няма да затварят театри, стана ясно след срещата на директорите ...

... на театралните директори срещите им да продължат до края на служебния кабинет, по възможност - всяка седмица, "за да направим серия от предложения за подобряване на сектора, с които да "изнудваме" следващите политици". "Трябва да се случи нещо. Ако не се събираме, нищо няма да се случи", е казал министърът.


Авторитетното жури на Международния филмов фестивал „Златната липа

Авторитетното жури на Международния филмов фестивал „Златната липа", председателствано тази ...

... лицето на кмета Живко Тодоров и неговия екип за безрезервната подкрепа към фестивала и създадената организация, както и на директора на Държавна опера Стара Загора Огнян Драганов и зам.-директора по техническите въпроси в операта Радостина Донева за съпричастността към провеждането на фестивала и осигуряването на всякаква логистична и техническа помощ.


Директорите на българските театри ще обяснят на служебния културен министър

Директорите на българските театри ще обяснят на служебния културен министър ...

... на българските театри ще обяснят на служебния културен министър проф. Велислав Минеков за натрупаните необясними дългове, които са били опрощавани от държавата. Минеков съобщи, че е поискал работна група да разгледа какво се е случвало в театрите от 2015 г. досега. Новината потвърдиха пред ФрогНюз и от пресцентъра на институцията. Мюзикълът “Алиса в огледалния свят” на Бон Бон e с

Мюзикълът “Алиса в огледалния свят” на Бон Бон e с ...

... - в парка на "Военна академия Г.С.Раковски". При провеждане на събитието ще бъдат спазени всички мерки и препоръки във връзка с превенцията и борбата срещу COVID-19, както и процентното ограничение на допустимия брой зрители на спектаклите. "Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2021 г.".


С различни прояви във Враца ще бъде отбелязана 145-годишнина от

С различни прояви във Враца ще бъде отбелязана 145-годишнина от ...

... които втора година са на първа линия срещу Covid-19. В края на сесията ще бъде открита дарителска кампания за кръвна плазма от хора, преболедували инфекцията. Заради противоепидемичните мерки и тази година няма да има военен ритуал с митинг-заря. На централния площад се организира тържествена вечер с кратка програма и илюминации.


Актьори от извънстолични театри са отправили питане до Съюза на

Актьори от извънстолични театри са отправили питане до Съюза на ...

... да успокоим сектора, да го балансираме". И изтъкна, че Съюзът на артистите не може да предлага планове са оптимизация на системата, но може да бъде част от работни групи, които да изготвят такъв план. "Театрите правят дефицит не само заради постановките. Сградите имат нужда от издръжка. Системата е недофинсирана", каза Мутафчиев.


Пролетният панаир на книгата отваря врати днес пред НДК. Участниците

Пролетният панаир на книгата отваря врати днес пред НДК. Участниците ...

... трябва да има книги и да се издават и те да стигат до тях! А четящите хора са тези, които наистина градят едно добро и хубаво бъдеще, както в социален, така и в икономически аспект", каза Велизара Добрева - председател на Асоциация "Българска книга" и организатор на Панаира на книгата.


Големият български актьор Владо Пенев засади свое дръвче в Алеята

Големият български актьор Владо Пенев засади свое дръвче в Алеята ...

... известни актьори като Брад Пит в „Шпионски игри“, Арнолд Шварценегер в „Коледата невъзможна“, Джак Никълсън в „Невъзможно твой“, Джеръми Айрънс, Джордж Клуни, Дейвид Духовни и много други. През 2013 година за 2 месеца - от март до май, става служебен министър на културата в служебното правителство на Марин Райков.  


Осмото издание на Международния филмов фестивал „Златната липа

Осмото издание на Международния филмов фестивал „Златната липа" 2021 бе ...

... на филма „Рая на Данте", а специални зрители бяха режисьорът и сценарист на лентата Димитър Радев и продуцентът Николай Мутафчиев. В началото на бляскавата церемония старозагорският Митрополит Киприан и свещенослужители отслужиха водосвет за здраве. Осмото издание на кинофестивала „Златната липа" ще продължи до 2 юни, когато ще бъдат обявени победителите.


В новия епизод на подкаста за култура и изкуство на

В новия епизод на подкаста за култура и изкуство на ...

... по модерно изкуство в Christie`s London и е изучила основите за декоративно изкуство в Sotheby`s New York. Работила е за дигитални медии и като дизайнер на концепции за големи издатели на списания, галерии и аукционни къщи и е участва и в благотворителни каузи в UNICEF и Women for Women UK.


Мира Добрева направи дългоочакваното представяне на книгата си „Столетниците -

Мира Добрева направи дългоочакваното представяне на книгата си „Столетниците - ...

... „Само на 101-а съм. Не е кой знае колко много." Тя възхити гостите с духа и будния си ум, докато разпалено разказваше за любимия си празник от детството - 24 май. Нейната история зрителите могат да видят тази неделя (30 май) от 11:00 ч. в предаването „Отблизо" по БНТ 1.


12 пловдивски парка във всички квартали на града ще станат

12 пловдивски парка във всички квартали на града ще станат ...

... 9 юни от 21:00 часа на Небет тепе ще пристигне култовият Мариан Вълев - Куката. Той ще представи филма „Ятаган", в който самият той участва.Всеки гост на безплатните прожекции може да си носи нещо за сядане. Все пак ще има възможност и за избор за сядане на предварително подредени пейки.


През ноември в ефира на БНТ историята ще говори. Тогава,

През ноември в ефира на БНТ историята ще говори. Тогава, ...

... Съюза на артистите в България, както и защо такива като „управление“, „власт“ и „политика“ често са с неясно значение. Всяка една общност, независимо малка или голяма е тя, е представителна извадка на обществото, в което живеем, така че театралната гилдия има какво да разкаже за България през изминалите 100 години.


За първи път български фестивал ще има свой собствен щанд

За първи път български фестивал ще има свой собствен щанд ...

... ще се поставят теми като бъдещето на филмовата индустрия в динамиката на съвремието; хибридизация на фестивалите; нови инструменти и канали за достигане до публиките; тенденции в творческия процес и програмирането и др. Участието на IN THE PALACE със собствен щанд на кинофестивала в Кан е подкрепено от Национален фонд „Култура".


29 май от 19 ч. в Камерна зала „България

29 май от 19 ч. в Камерна зала „България" от ...

... съвременна електронна музика и притежава огромен талант за артистична експресия. Предвид мерките за сигурност, капацитетът на залата е предвиден на 50%. Билети ще намерите на касите на залата и в електронната мрежа. . Цялата програма на фестивала и всички съпътстващи събития, може да намерите тук: , както и на ,


"Изкуството е един голям урок за искреността. Истинският художник винаги ...

... разгледана както в изложбения салон на галерията, така и на сайта Изложбата е част от „Годишна програма за изложбена и събитийна дейност на Арт Галерия Папийон", подкрепена от Национален фонд „Култура" към Министерство на Културата и е подкрепена от каталог, в който са поместени всички последни творби на Христо Христов.


Григор Вачков Григоров (26 май 1932 - 18 март 1980)

Григор Вачков Григоров (26 май 1932 - 18 март 1980) ...

... САБ. В нощта срещу 12 март 1980 г. Григор Вачков получава тежък инсулт и е закаран в Правителствената болница. На 18 март издъхва без да дойде в съзнание. Баща е на актрисата Мартина Вачкова и много добър приятел на Йордан Радичков. Съпругата му е Силвия Вачкова - киноредактор и репортер.


Забележителните спектакли

Забележителните спектакли "Спящата красавица", "Лебедово езеро" и "Фигаро" ви очакват ...

... актива си балетната трупа има над 100 гастрола в 30 страни.Билетите за спектаклите са в продажба от 21 май в мрежата на Ивентим. Оркестрина и втори балкон ще се продават в билетния център на НДК. Цени на билетите от 40 до130 лв. Заради противоепидемиологичните мерки броят на местата е ограничен.


Ден след 24-и май Народната библиотека

Ден след 24-и май Народната библиотека "Св. Св. Кирил и ...

... на библиотеката доц. Красимира Александрова получи ключа от постамента лично от посланика на Руската федерация у нас Елеонора Митрофанова. Бронзовият бюст ще се съхранява в четвърта читалня, където са събрани класическите руски произведения и хуманитарна литература. Като подарък народната библиотека получи и томове събрани съчинения на автора на български език.


Любители на цирковото изкуство ще могат да посетят отново цирк

Любители на цирковото изкуство ще могат да посетят отново цирк ...

... трябва да продължи", което е част от културния календар на град София. В него ще бъдат включени и номера, които са създадени в образователна академия "Балкански" - първата българска циркова школа.Залите, в които се помещава циркът, ще се дезинфектират след всеки спектакъл, а капацитетът им ще бъде запълнен на 50%.


За първи път у нас на 25 май от 19

За първи път у нас на 25 май от 19 ...

... се наслади на младата енергия, талант и импровизации на тримата чаровни младежи. Предвид мерките за сигурност, капацитетът на залата е предвиден на 50%.Билети ще намерите на касите на залата и в електронната мрежа. . Цялата програма на фестивала и всички съпътстващи събития, може да намерите тук: , както и на


Солистът на италианската група Maneskin, която спечели конкурса на

Солистът на италианската група Maneskin, която спечели конкурса на "Евровизия" ...

... на масата е била счупена и Дамиано е събирал парчетата. От EBU потвърждават, че на мястото е имало стъкла. Организаторите проучват видеоматериалите, като обещават да предоставят допълнителна информация. Не се съобщава дали победителите в конкурса са застрашени от дисквалификация в случай, че обвиненията бъдат потвърдени. Припомняме, че българската участничка Виктория 


Най-високите отличия на МК получиха 63 творци и артисти от

Най-високите отличия на МК получиха 63 творци и артисти от ...

... - с. Каснаково, "Пано Ангелов 1926" - с. Брод, "Нов път 2011" - с Добрич, "Просвета 1921" - с. Златно поле, и "Пенчо П. Славейков 1921" - София. Грамота за принос в популяризирането на българската култура получиха Барбара Йортел - журналист от вестник "ТАЦ", Германия, и Веселин Портарски - писател.


e новата платформа, която Българската хип-хоп асоциация създава, за да

e новата платформа, която Българската хип-хоп асоциация създава, за да ...

... Ясен Иванов, известен като G Dogg. Графитът е нарисуван на стената на 74-то училище в София - училището, в което Ясен е учил - от световно известните графити артисти Arsek & Erase. Мемориалният графит и работата по него са дигитализирани и достъпни за всеки, който има желанието да ги види.