С поредица от инициативи Столичната библиотека посреща своя знаменателен рожден

С поредица от инициативи Столичната библиотека посреща своя знаменателен рожден ...

......... и книги. Знам, че бъдещето принадлежи на библиотеките. Може сега да звучи силно и странно, но ние се връщаме към книгите и четенето, защото това е бавна култура, така че те са част от бъдещето, те са спасението. Не случайно във всички филми при Апокалипсис хората се крият в библиотеките.“


Започна конкурсната програма на музикални дни в Хасково

Започна конкурсната програма на музикални дни в Хасково "Професор Недялка ...

......... да чуе изключителни музиканти и да усети неповторимата атмосфера създавана от класическата музика", каза Беливанов.Най-малкият участник Петра Плешка на 9 години от Кишинев изтегли жребия за реда на представяне на 21 участници в конкурса. Те са от България, Сърбия, Молдова,Турция, Русия и Китай. Журито е с председател проф. Ангел Станков./Марица


На 22 октомври 2018 г. в 15:00 часа в Алея

На 22 октомври 2018 г. в 15:00 часа в Алея ...

......... Московската художествена академия Александър Миронов. Миронов се утвърждава със свой оригинален авторски почерк, това доказва и паметника му „Тамбовская казначейша”, който предизвиква противоречиви реакции и скандални полемики.*Скулптор на бюст-паметника на Лев Толстой е генералът от руската армия- академик Михаил Переяславец. Автор е на множество монументални композиции, паметници и художествени творби.


Oсмoто издание на най-големия фестивал в България за независимо сценично

Oсмoто издание на най-големия фестивал в България за независимо сценично ...

......... и на Фейсбук страницата му.   АСТ Фестивал за свободен театър 2018 се реализира с финансовата подкрепа на Столична община, Министерство на културата на Република България и Национален фонд култура. Проектът се организира с финансовата подкрепа на Гьоте-институт България, Френски институт в България и Посолство на Държавата Израел. Със специалната подкрепа на Unimasters Logistics.


Новият документален филм на трикратно номинирания за

Новият документален филм на трикратно номинирания за "Оскар" Вим Вендерс ...

......... християнската. Той споделя също, че Папа Франциск е ярък пример за човек, който държи на думата си и е абсолютно директен и спонтанен в искреноста си. Следете програмата на Киномания за информация за останалите прожекции на филма. Билетите са в продажба на касите на НДК, както и онлайн на tickets.ndk.bg.


На 18 октомври се почита Св. Лука, смятан за основоположник

На 18 октомври се почита Св. Лука, смятан за основоположник ...

......... от Община Пазарджик на Димитър Маламски, Леон Бабачев, Нейчо Дойчев и Стоян Димитров. Наградата на Съюза на българските художници получи Петър Бажлеков.С поздравителен адрес за Годишната изложба художниците бяха поздравени от народният представител Надя Клисурска.Тя пожела успех на изложбата, а на участниците здраве, щастие, благополучие, творческо дълголетие и реализирани идеи.Изложбата по проекта “София – град за хората” е изложена

Изложбата по проекта “София – град за хората” е изложена ...

......... Изследване и анализ на публичните пространства, който са важни за живота на хората беше първият етап. Методологията е на изследването е на световно известния урбанист проф. Ян Геел и студио „Геел”. Експозицията показва и приложения План за действие, според който има краткосрочни, средносрочни и дългосрочни мерки за трансформацията на София.


Община Стрелча обяви прием на предложения за националната литературна награда

Община Стрелча обяви прием на предложения за националната литературна награда ...

......... издания и неправителствени организации, свързани със словесното творчество. Призът не се дава посмъртно, нито на автори, които вече са го поучавали. Победителят ще бъде избран от комисия, включваща двама предтавители на Съюза на българските писатели и един от общината. Награждаването ще стане на специално тържество, съобщават още от стрелчанската администрация.


Любомир Шопов издаде през 2016 г. книгата "Турският въпрос и

Любомир Шопов издаде през 2016 г. книгата "Турският въпрос и ...

......... страни" във Външното министерство. От ноември 1988 г. до декември 1989 г. е завеждащ отдел на ЦК на БКП, отговарящ за работата с "българските турци". Автор е и на книгите "Отдел "Трети" (2012) и "Геноцид" (2014). Член е на Асоциацията на разузнавачите от запаса и на Национална асоциация "Сигурност".   


На изискана церемония в зала 1 на НДК филмът "Ще

На изискана церемония в зала 1 на НДК филмът "Ще ...

......... Юлиел (19 октомври, "Люмиер Лидл"), "Сбогом, кралице моя" (20 октомври) и "Вила Амалия" (21 октомври) във Френския институт. Другият специален гост е нашумелият израелски писател Дрор Мишани, автор на бестселъра "Липсващото досие". Мишани ще посети и Града под тепетата днес, 19 октомври, от 18 ч. в Лъки Дом на киното.  


Фестивалът (19-31 октомври), традиционен и реномиран, винаги организиран от доц.

Фестивалът (19-31 октомври), традиционен и реномиран, винаги организиран от доц. ...

......... Антони Георгиев. Координатор на кръглата маса е гл. ас. д-р Катерина Гаджева, БАН. В неделя са мултимедийните презентации от Биенале на фотографията в Солун и Международния фестивал "PhotoVisa". Ще има и много авторски срещи. Тази година фестивалът е част от програмата на  "Пловдив - Европейска столица на културата 2019".  Новата изложба на видео арт в Галерия +359 е посветена

Новата изложба на видео арт в Галерия +359 е посветена ...

......... на нови ценностни ориентации и техните непредсказуеми бъдещи възможности. Според куратора Ирина Баткова тази селекция анализира различни аспекти на факторите, които стимулират човешкото възприятие към образност, провокираща стандартната логика на възприемане с лабиринт от визуални сюжети, които карат зрителя да преосмисли възможностите на собствената си перцепция и описание на света.


Един от най-престижните фестивали у нас

Един от най-престижните фестивали у нас "Международни фотографски срещи" започва ...

......... как се приема, оценява и надгражда фотографското наследство от годините на социализма.В първия ден от откриването ще видим три изложби. Българската изложба на сборни творци е „Субективен документализъм в България, 1970-1991”. Карл де Кейзер от Белгия ще представи „На изток от рая”. А руснакът Игор Гаврилов показва „Аз видях това”.


Над 200 интелектуалци, политици и творци от цяла България се

Над 200 интелектуалци, политици и творци от цяла България се ...

......... който поздрави Любчо Иванов за вдъхновението.„Доброто е като водата“, пише в бележка под своя илюстрация майсторът на четката и графита Йоаний. „И върви тихо, без гръм и трясък по Земята! Да гърми е отредено на Небето, а ти си само Пътник“, казва Любчо Иванов в едно от стихотворните си послания.


За пета поредна година, в периода 18 октомври – 1

За пета поредна година, в периода 18 октомври – 1 ...

......... в община Панагюрище от 11:00 часа ще се проведе урок по родолюбие „Да се знае, да се помни…“. Акция „Книга от мен за теб в Деня на будителите“, организирана от Общинския ученически парламент към ЦПЛР – Панагюрище и Общинска библиотека „Стоян Дринов“ ще започне от 11:00 часа в градския парк.


Художниците честват своя професионален празник на днешния 18 октомври. Той

Художниците честват своя професионален празник на днешния 18 октомври. Той ...

......... е лесно да си художник, прочетете Наръчника за художници и как се става художник. В него има доста подходящи съвети за Вас. Празникът се отбелязва в деня на Свети апостол Лука, който се счита за пръв християнски иконописец. На днешната дата имен ден празнуват Златка, Златина, Златан, Лука. Честит празник!Преди 40 години на този ден умира големият български живописец

Преди 40 години на този ден умира големият български живописец ...

......... г. Емблематични за творчеството му остават „Селски панаир в Пловдив“ (1967), мислена и преживявана повече от 30 години. Лавренов е отказвал да продава своите картини на световни музеи и галерии, на частни колекционери. Издирва и откупува картини, продадени преди години.Умира на 82 г., на 18 октомври 1978 г., в София.


Ще бъде представена и в световноизвестния подземен град в КаймаклъС

Ще бъде представена и в световноизвестния подземен град в КаймаклъС ...

......... й дестинация ще бъде историческият музей в Мустафапаша (16-18 окт.), а от 25 до 29 октомври, когато ще се чества 95-та годишнина от създаването на република Турция, тя ще бъде представена в световноизвестния подземен град в Каймаклъ, който е в топ-5 по посещаемост – между 3-4 хил. туристи на ден.


Съюзът на българските писатели представя Рада Добриянова и приятели -

Съюзът на българските писатели представя Рада Добриянова и приятели - ...

......... 18 октомври от 18.30 ч. в Софийската градска художествена галерия. Анжела Димчева ще представи творчески портрет на Рада Добриянова. Владимир Виденов ще говори за премиерната стихосбирка "Капки от дни". В програмата участват Силва Аврамова, Божидар Томов, Стефан Попов, проф. Симо Разаров, доц. Роси Бечева, дует "Мания", Евелина Тодорова, Юли Анков. 


Соня Александрова, Рим, специално за ДУМАЕлегантен, изтънчен и едновременно "pop",

Соня Александрова, Рим, специално за ДУМАЕлегантен, изтънчен и едновременно "pop", ...

......... форуми, за Нетфликс и за бъдещето на киното, за производството и разпространението на филмите. Последната дума, както винаги, ще бъде на публиката на Празника на киното в Рим.Мартин Скорсезе ще получи наградата за цялостна кариера   Изабел Юпер също ще бъде удостоена с награда за приноса си към киното   


Фестивалът за независимо кино

Фестивалът за независимо кино "София Индепендънт" ще се състои за ...

......... играе пилот, закъсал в Арктика в очакване на помощ. Другата струваща си прожекция е "Лятото свършва през юни" на Алеко Желязков, посветен на Боян Петров и две негови изкачвания - Гашербрум II (8036 м) в Каракорум през юли 2017 г. и Даулагири (8167 м) в Хималаите през септември 2017 г.


На изискана церемония в зала 1 на НДК снощи филмът

На изискана церемония в зала 1 на НДК снощи филмът ...

......... на 19 октомври – срещата е от 18:00 ч. в Лъки Дом на киното. Билетите за всички фестивални събития в София и страната са в продажба през системата на epay и на касите на кината. Подробна информация за предстоящите срещи и прожекции можете да откриете на www.cinеlibri.com и във Фейсбук страницата https://www.facebook.com/CineLibri/.


Благоевград ще бъде домакин на единствения по рода си кино-литературен

Благоевград ще бъде домакин на единствения по рода си кино-литературен ...

......... градина”, режисьорски дебют в киното на Галин Стоев, който спечели наградата на Съюза на българските филмови дейци на фестивала „Любовта е лудост” във Варна. Билетите вече са в продажба на касата на кино Cinemax. Допълнителна информация за филмите и екранизираните книги ще намерите на официалната интернет страница на фестивала www.cinеlibri.cоm


19.10 /петък/ - 25.10 /четвъртък/ Каса за продажба на билети

19.10 /петък/ - 25.10 /четвъртък/ Каса за продажба на билети ...

......... ЧАСОВНИКА (6 лв) * 25.10 /четвъртък/ 16:30 ч ПЕПЕЛЯШКА (6 лв) 17:00 ч СЛЪНЦЕТО В НАС (6 лв) 18:15 ч ПЪРВИЯТ ЧОВЕК (8/6 лв) 19:00 ч НА ПЛАЖА ЧЕЗЪЛ (6 лв) * 20:45 ч МИСТЕРИЯТА НА КЪЩАТА С ЧАСОВНИКА (6 лв) * 21:00 ч УБИЙСТВО В КАЙРО (6 лв) *


В края на Втората световна война Чарлз се запознава в

В края на Втората световна война Чарлз се запознава в ...

......... и, разбира се, непоклатимата Глен Клоуз, която задава култовия въпрос: „Как изглежда един убиец?” Отговорът на Чарлз е: „Като теб, като мен, като всички нас. Притежават някои общи черти като суета, изкривен морал, липса на емпатия…”А това усложнява задачата му, защото всички членове на фамилия Леонидис отговарят на въпросното описание!


Отговорът на този въпрос е лесен, но проникването в траекториите

Отговорът на този въпрос е лесен, но проникването в траекториите ...

......... на еротиката.Тържество на изкушенията! Това е формулата, скрита в почерка на художника Владимир Пенев, чиито творби се вписват в новата митологична иконография за женската красота. Или както казваше преди повече от 120 години Оскар Уайлд, „мога да устоя на всичко, освен на изкушението”.Изложбата може да бъде разгледана до 16 ноември.


Най-старият извънстоличен оперен театър идва в София с някои от

Най-старият извънстоличен оперен театър идва в София с някои от ...

......... я оформя, Големинов заминава да специализира в Мюнхен и неговия професор там го окуражава да продължи, защото е на път да създаде истински шедьовър. Нестинарка ще се играе от международния състав на Старозагорския балет тази вечер от 19 часа на сцената на Софийската опера. Чуйте още какво каза Силвия Томова.


Тази вечер от 19.00 часа приказните герои от „Алиса в

Тази вечер от 19.00 часа приказните герои от „Алиса в ...

......... филмови и телевизионни адаптации по целия свят. В интервю за Радио Стара Загора директорът на Държавен куклен театър Стара Загора Дарин Петков, по повод новата премиера заяви: / Update Required To play the media you will need to either update your browser to a recent version or update your Flash plugin.


В сградата на Европейския парламент в Брюксел по инициатива на

В сградата на Европейския парламент в Брюксел по инициатива на ...

......... кан Тервел над арабите при Константинопол. Книгата е издадена като част от работата на този национален инициативен комитет, който е под председателството на Каракачанов. Авторът напомни, че паметник на българския владетел вече е издигнат в Св. Влас, очаква се поставянето на паметници на кан Тервел и в други български градове.


В дните  19 – 25 октомври за поредна година НДК

В дните  19 – 25 октомври за поредна година НДК ...

......... меланхолията на своите поддръжници. Единственото нещо, което може да помогне срещу постреволюционната депресия е привеждането в изпълнение на радикалната демокрация: едно истинско събиране.   Билети за спектаклите от програмата на ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс и Театър Азарян са в продажба на касите на Билетен център – НДК и онлайн на tickets.ndk.bg.


Премиерата на

Премиерата на "По-студено от тук" на Драматичния театър е този ...

......... който все още не е готов. Ивана Папазова дебютира в Пловдив със спектакъла на Петър Кауков „По-близко до земята“ от Желко Хубач през 2003 година. Тя играе Венета в сериала "Скъпи наследници", който стартира на екран януари тази година. До момента Ивана вече има цяла дузина престижни номинации и награди.


На нови дати се мести мюзикълът ОРКЕСТЪР БЕЗ ИМЕ, който

На нови дати се мести мюзикълът ОРКЕСТЪР БЕЗ ИМЕ, който ...

......... чрез куриерска фирма СПИДИ до коректно подаден адрес и телефон на подателя чрез наложен платеж. Мюзикълът е с участието на Мария Илиева, Валентин Танев, Филип Аврамов, Румен Угрински, Гъмов, Неделяна Христова – Нел, Георги Мамалев, Кетерина Евро, Николай Урумов, Стефан Денолюбов, Диляна Попова и други. Режисьор на мюзикъла Борис Радев.


Тази вечер в зала „България“ Лаура Фарре Розада ще представи

Тази вечер в зала „България“ Лаура Фарре Розада ще представи ...

......... да направя турне в страните на композиторите от албума. По този начин правя обмен на творбите на различните композитори“. Според нея добър начин контекстуално да се допълни албума е бил да се включи спомен за Втората световна война, в която повечето жертви бяха евреи. Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


Деветото издание на фестивала за операторско майсторство „Златното око” ще

Деветото издание на фестивала за операторско майсторство „Златното око” ще ...

......... филми през последните две години – „Посоки“, „Воевода“ и „Привличане“.Церемонията по награждаването на най-добрите ще бъде на 20 октомври (събота), а преди това по решения на местния общински съвет ще бъде обявено официално, че Домът на културата в Попово вече ще носи името на Димо Коларов. Чуйте още по темата.


Тазгодишните награди на Община Пазарджик в традиционната годишна изложба на

Тазгодишните награди на Община Пазарджик в традиционната годишна изложба на ...

......... денят на Свети Лука, покровител на художниците. Изложбата ще се открие в галерия „Георги Машев” в 18.00 часа. По традиция общината награждава четирима номинирани автори. През 2017 година бяха отличени творците Васил Петров, Маргарита Иванова, Стайо Гарноев и Стоимен Стоименов, а наградата на Съюза на българските художници получи Манол Панчовски.


Картини на Владимир Димитров-Майстора и още десетима от най-големите български

Картини на Владимир Димитров-Майстора и още десетима от най-големите български ...

......... изложбата с малка маслена картина. На 25 януари 1914 (авторът е отбелязал точния ден), вероятно във Варна, той рисува “Замръзнал фонтан”. Днес великолепната творба е в галерия “Лоранъ”, след повече от 100 години в частна колекция.Изложбата може да бъде посетена от 17 октомври до 7 ноември на ул. “Оборище” 16.


Поредна самостоятелна изложба в галерия „Аспект“ представя пловдивският художник Илия

Поредна самостоятелна изложба в галерия „Аспект“ представя пловдивският художник Илия ...

......... картини са собственост на частни колекции в България, Германия, Австрия, Швейцария, Франция, САЩ, Канада, Нова Зеландия , Великобритания, Турция.  Художникът работи в сферата на абстрактната живопис със свой собствен разпознаваем стил. В творчеството си е силно повлиян от една страна от българския фолклор, а от друга от класическото модерно европейско изкуство. 


Анджей Вайда завършва филмовото училище през 1954 и в следващите

Анджей Вайда завършва филмовото училище през 1954 и в следващите ...

......... кината се прожектират нови филми, но вече я няма надеждата, че благодарение на тях светът ще разбере грешките си и ще намери нов път към щастието”. Нали знаете какво значат тези думи? Нещо горчиво, нещо като: „Моята мисия още не е приключена, а вие вече сте я забравили!” Катин, Мотив


Овен Изведете на преден план физическото си състояние. Ако сутринта

Овен Изведете на преден план физическото си състояние. Ако сутринта ...

......... Водолей Денят ще представи сериозни предизвикателства пред вас. Напълно сте способни да се справите. Ако не сте се подготвили – импровизирайте. Риби Започва с нов период за вас. Разделили сте се с някои илюзии, но нека това не ви натъжава прекалено. Имате нужда от почивка и спокойствие. Осигурете си ги./МарицаАлбена Данаилова, която печели длъжността на първи концертмайстор на Виенската

Албена Данаилова, която печели длъжността на първи концертмайстор на Виенската ...

......... на Зубин Мета. Солист е на Софийската филхармония през 2009 г. с диригент Урош Лайовиц и през 2017 г., когато представя Концерт за цигулка и оркестър "В памет на един ангел" на Албан Берг. Гостува като солист и с квартет Миландер в Израел, САЩ, Австрия, Швейцария, Чехия, Полша, Германия.   


Новата продукция на Държавния куклен театър в Стара Загора "Алиса

Новата продукция на Държавния куклен театър в Стара Загора "Алиса ...

......... забавна приказка. Тогава младият професор съчинил "Алиса в Страната на чудесата". После по молба на децата написал приказката в тетрадка, която украсил със свои рисунки и им я поднесъл като коледен подарък. Случайно ръкописът попада в ръцете на писателя за деца Джордж Макдоналд, който убеждава Доджсън да издаде книгата.   


Книгата "Рафи Шехирян", която бе представена в столичната галерия "Контраст",

Книгата "Рафи Шехирян", която бе представена в столичната галерия "Контраст", ...

......... ми остава нищо друго, освен да го припозная и припомня чрез изложбата, която се организира за него и Галина в галерия "Контраст". И да се опитам да открия каква е тази магия, която са носили той и тя, за да внушат толкова много любов на толкова много хора, заключава изкуствоведката.  


Награден знак

Награден знак "За принос към Министерството на отбраната" и почетна ...

......... театрален и филмов актьор е отличен за съществен принос към Министерството на отбраната, Българската армия, военнопатриотичното възпитание, утвърждаване на българските национални и военни традиции. През по-голямата част от своя творчески път - близо 55 години, Михайлов е свързан с Българската армия като актьор на сцената на Театъра на Българската армия.


Най-новият модел на легендарните рояли “Бьозендорфер” пристига в зала “България”

Най-новият модел на легендарните рояли “Бьозендорфер” пристига в зала “България” ...

......... филхармония на 20 октомври.На концерта в зала “България” Дора Делийска ще представи Унгарска фантазия за пиано и оркестър от Ференц Лист под диригентството на Габор Холерунг. Ще прозвучат още “Танци от Галанта” на Золтан Кодай и Концерт за оркестър от Бела Барток.Билетите са на цени от 12 до 25 лв.


На 93-годишна възраст почина големият български режисьор и сценарист Димитър

На 93-годишна възраст почина големият български режисьор и сценарист Димитър ...

......... детски филми, като "Васко да Гама от село Рупча", "Куче в чекмедже", "Таралежите се раждат без бодли", "С деца на море". Димитър Петров Димитров е роден на 22 октомври 1924 г. в град Рила. Завършва през 1951 г. кинорежисура при О. Вавра и И. Вайс във филмовата академия в Прага.


Археолози в Италия откриха надпис, според който знаменитото изригване на

Археолози в Италия откриха надпис, според който знаменитото изригване на ...

......... днешния метод за датиране. Археологическият екип обаче предполага, че най-вероятната дата на изригването е 24 октомври. Досега се смяташе, че това е станало на 24 август, благодарение на писмо от Плиний Млади до римския сенатор и историк Тацит, в което той пише за смъртта на по-известния си чичо Плиний Стари.


Твърде безотговорно би било да твърдим, че разговорната реч от

Твърде безотговорно би било да твърдим, че разговорната реч от ...

......... от него – частици от живата всекидневна реч, благодарение на които изследователите могат да сглобят картината на средновековния разговорен език на село Средец. Чуйте разговора с проф. Марияна Цибранска. • Езикови справки по радиото: „инж.“, „д-р“, „проф.“, „ген.“…и всички останали.• Забравете тази дума – слушателски бележки за днешната ни реч.


Не е лесно днес да се роди нов Радой Ралин.

Не е лесно днес да се роди нов Радой Ралин. ...

......... чушки”.Георги Кушвалиев обяви и името на следващия лауреат на наградата „Крилат козел” – Иван Ненков, който трябва да поработи здраво и до следващото лято да представи поредния ръкопис от 130 епиграми…Сборникът „Дебили-недраги” вече беше представен на празниците „Свищовски лозници” (28 септември 2018) в родната къща на Алеко Константинов в Свищов.


Премиерата на новата книга на Красимира Алексиева

Премиерата на новата книга на Красимира Алексиева "Пътят на художниците ...

......... български творци. Красимира Алексиева е ръководител на галерия "Възраждане" вече 23 години. За този период мястото има десетки отличия и награди, като едно от тях е удостояването със златна значка "Златна книга" и специалния сертификат за почетен статут на институция с висок престиж и обществено признание в областта на културата.


Актьорът Васил Михайлов получи награден знак „За принос към Министерството

Актьорът Васил Михайлов получи награден знак „За принос към Министерството ...

......... ботуши във Военния театър и съм играл всички роли - от редник до генерал-майор. Два генерала съм изиграл. Не го казвам от куртоазия. Просто много дължа на това възпитание - войнското. Благодаря ви за проекта на театър".Повече от 50 години Васил Михайлов е част от трупата на театър „Българска армия”.


Силно издание на музикалния фестивал Пловдив джаз фест ни очаква

Силно издание на музикалния фестивал Пловдив джаз фест ни очаква ...

......... е с нас духом и ни наблюдава". "Четири дами пеят джаз" повече няма да съществува. "Ще продължим да спазваме линията на фестивала, а именно да продуцира нови и интересни проекти. Има млади и талантливи артисти, на които е хубаво да отдаваме внимание, докато са сред нас", каза още джаз певицата.


Как любовта се деформира до степен на домашен тормоз? В

Как любовта се деформира до степен на домашен тормоз? В ...

......... разговора с режисьорите Василена Радева и Съби Събев става дума не само за спектаклите за млади хора и за това има ли достатъчно театрални текстове, които поставят техните проблеми и говорят адекватно на техния език, но и за болезнените въпроси въобще, които театърът поставя и каква е реакцията на публиката.


Лятото може и да не е тук, но сезонът на

Лятото може и да не е тук, но сезонът на ...

......... вдъхновен от романа на Владимир Зарев – „Разруха“, за акцентите и за изненадите на Киномания 2018, за специалните събития на фестивала, за ретроспективата на големия шведски режисьор Ингмар Бергман и за селекцията от нови филми под мотото „Големите филми преди големите награди“, говорим с Владо Трифонов, програматор на Киномания 2018.


Двама от най-уважаваните и познати артисти на родната сцена –

Двама от най-уважаваните и познати артисти на родната сцена – ...

......... саксофонист Гжех Пьотровски, канадският барабанист Мерлин Еторе, френският тромпетист Ерик Трюфа, ASA от Великобритания; норвежката вокалистка Рут Майер, както и перкусионистът Мино Синелу от Мартиника. От българска страна ярко присъствие в записите отбелязват пианистът Димитър Бодуров и фолклорната формация „Авигея”, с които Шопов сътвори суперуспешния проект „Канатица” през 2017 г.


Бившият ректор на Великотърновския университет проф. Пламен Легкоступ и директорът

Бившият ректор на Великотърновския университет проф. Пламен Легкоступ и директорът ...

......... се уважават един друг, трудно може да срещнем намръщен човек. Примерно от трима таксиметрови шофьори, при които се возиш, поне един си пее или си свирка, хората са наистина усмихнати“, добавя проф. Легкоступ. Акцент в книгата са отношенията между обществото и държавата в контекста на богата китайска култура и история.


Експозицията може да бъде видяна до 26 октомвриДокументална фотоизложба с

Експозицията може да бъде видяна до 26 октомвриДокументална фотоизложба с ...

......... “Памет” е увеличаването на средствата за култура.“В момента те са само 0,5 % от бюджета, а нашата цел е да станат 1%”, каза арх. Хайтов.От фондацията организират петиция, в която настояват и за приемане на Закона за меценатството, както и за отделяне на процент от парите от хазарта за култура.


Най-новата продукция на Държавна опера - Стара Загора -

Най-новата продукция на Държавна опера - Стара Загора - "Палячи", ...

......... в музикалната драматургия и да подсилят колорита на реалистичната артистична атмосфера. Изключително вълнуващо и въздействащо е новото лазерно шоу на Цирк „Балкански“ на фона на музиката на интермецото. След гостуването в Пловдив на 22 октомври спектакълът на операта „Палячи“ ще бъде представен и в София на 19 и 20 ноември.


Най-новият модел „Бьозендорфер“ пристига в зала „България“ заедно с пианистката

Най-новият модел „Бьозендорфер“ пристига в зала „България“ заедно с пианистката ...

......... Унгарска фантазия за пиано и оркестър от Ференц Лист под диригентството на Габор Холерунг. Ще прозвучат още „Танци от Галанта“ на Золтан Кодай и Концерт за оркестър от Бела Барток. Билети на цени от 12 до 25 лв. Могат да се намерят на касата на зала „България“, eventim,bg, epay,bg и ticketsbg.com.


През 2019

През 2019 "Сфумато" навършва 30 години и ще бъде под ...

......... ще ни завърне към тези важни архитипи на българския човек, способности на българския човек, пред неговото въображение, съзнание, отговорност, отговорност на отделния човек, към всичко живо наоколо, към битието и неговата активност, да не се оставя живота на амнезиите, ще ни завърне към тази памет,  без която няма утре.  


Къща-музей „П. Яворов“ - Чирпан гостува в нашия град с

Къща-музей „П. Яворов“ - Чирпан гостува в нашия град с ...

......... мъчениците и харамиите – Гоце Делчев, Тодор Александров; посвещения на любовта, която носи имената на четири жени – Нонка Чипева, Дора Габе, Мина Тодорова и Лора Каравелова и посвещения на роднините - братът Атанас, сестрата Екатерина, племениците Малина, Найден и Ганка. Изложбата ще остане експонирана до 23 ноември 2018 г.Къщата-музей на Пейо Яворов няма как да бъде унищожена, защото

Къщата-музей на Пейо Яворов няма как да бъде унищожена, защото ...

......... дни кметът на София Йорданка Фандъкова предложи държавата или общината да купят къщата на Яворов, след като стана ясно, че частен съдебен изпълнител е обявил паметника на културата на търг. Атанас Капралов допълни, че от 25 години къщата е частна собственост и от тогава до сега многократно е била препродавана.


Световноизвестната оперна певица, сопраното Анна Томова-Синтова, пристигна в България, за

Световноизвестната оперна певица, сопраното Анна Томова-Синтова, пристигна в България, за ...

......... концертмайстор Жорж Паликарски.            Първият майсторски клас на Анна Томова-Синтова в НМА се състоя през 2009 г., вторият - 2011 г., третият - 2014 г. Прочутата оперна певица е Доктор хонорис кауза на Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" от 2001 г. Удостоена е от Виенската Щатсопера с титлата "Камерзенгерин".  


Българското студио за 3D мапинг MP-Studio спечели първото място в

Българското студио за 3D мапинг MP-Studio спечели първото място в ...

......... най-известните сгради в германската столица - Бранденбургската врата и Германския исторически музей. Шоуто, което промени облика на Бранденбургската врата, превърна красивия монумент в портал, свързващ световните култури чрез музика, изкуство, архитектура и природа от целия свят. Пътешествието из цялата планета бе посветено на многоликостта Берлин, научи ДУМА от Лидия Малчева. 


По повод 130-годишнината на Университетската библиотека на Софийския университет в Централното фоайе

По повод 130-годишнината на Университетската библиотека на Софийския университет в Централното фоайе ...

......... класация нашите читатели са поставили Университетската библиотека“. Доц. Ангелова откровено призна, че по света има много по-големи, по-красиви, по-представителни, по-внушителни библиотеки, с дългогодишна история. Но добави: „Важно е обаче, че нашите читатели оценяват по достойнство сградата на Университетската библиотека и я поставят в тази най-престижна класация. А тя наистина заслужава“


Тази вечер в театрална работилница “Сфумато“ е премиерата на “Луда

Тази вечер в театрална работилница “Сфумато“ е премиерата на “Луда ...

......... по-тревожно е това представление от предишното, което беше екзалтирано, екстатично“ В разговора разказа и за предстоящия проект “Нова Библия“: “Да, Иван Добчев вече репетира с друг, също млад екип “Нова Библия“, представлението е вариант на “Суматоха“ през една особена версия на Добчев. Премиерата на “Нова библия“ е на 30-и ноември“, 


Фотоизложба “Баку – хармонията между древното и модерното

Фотоизложба “Баку – хармонията между древното и модерното" ще бъде ...

......... прожекция на азербайджанския филм „Али и Нино“ в Lucky Дом на киното, която ще се състои в същия ден в 18:00 часа. Филмът на режисьора Асиф Кападия, спечелил Оскар, разказва за любовната история на мюсюлмански азербайджански младеж и християнско грузинско момиче на фона на борбата за независимост на Азербайджанския народ.


Тази неделя българското студио за 3D мапинг MP-Studio спечели първото

Тази неделя българското студио за 3D мапинг MP-Studio спечели първото ...

......... Германия, Грузия, Гърция, Дания, Дубай, Катар, Кувейт, Ливан, Русия, Франция, Холандия, Швейцария и др.Компанията е специализирана в създаването на шоу продукции, интерактивни инсталации, визуални ефекти, интериорни и екстериорни проекции върху сгради и триизмерни обекти, холограми, 4D Experience: лазерен и видео мапинг, лед мапинг, водна проекция, 3D анимации за виртуална реалност.


Новият роман на шведския журналист и писател Фредрик Бакман -

Новият роман на шведския журналист и писател Фредрик Бакман - ...

......... символично. Нещо, което наистина да обобщава отношенията между двама ни. Точно в момента съм се спрял на мъничка трайбъл татуировка във формата на петно от повърнато мляко на рамото“, пише Бакман в „Нещата, които синът ми трябва да знае за света“. А преводът от шведски език е на Любомир Гиздов.