В рубриката

В рубриката "Четиво" "Дневник" публикува откъс от "Лични мотиви", с ...

......... ще се редят! Хем ще поръчват не само своите муцуни, ще помъкнат при тебе и женските си, като нищо ще ги помъкнат. Ще забогатееш, ще завържеш полезни познанства, ще се прочуеш, ще те уважават хората, мигар е лошо, а!Думите на Павел се оказаха пророчески.Всичко, което трябва да знаете за:Четиво (939)


Преди 76 години на Гарнизонното стрелбище в София угасна един

Преди 76 години на Гарнизонното стрелбище в София угасна един ...

......... само една стихосбирка, Никола Вапцаров доказа, че талантът не се измерва с обема на творчеството. И от дистанцията на отминалите години все по-ясно виждаме как със силата на своя стих и съвест поетът надживява палачите си – и физическите, и тези от ново време. Поклон пред паметта на Никола Вапцаров!


Вера Фармита и Мили Боби Браун се включиха в актьорския

Вера Фармита и Мили Боби Браун се включиха в актьорския ...

......... “Конг: Островът на черепа”). В ролите освен Кайл Чандлър, Вера Фармига и Мили Боби Браун са още О’Шей Джаксън джуниър, Томас Мидълдич, Джан Дзъи, Брадли Уитфорд, Чарлс Данс и Аиша Хайндс, както и завръщащите се от първата част Кен Уатанабе и Сали Хоукинс като докторите Иширо Серизава и Вивиън Греъм.


Още една голяма звезда ще има концерт в Пловдив. Аделмо

Още една голяма звезда ще има концерт в Пловдив. Аделмо ...

......... други. Той е единственият европейски музикант, участвал на световноизвестния фестивал Удсток (1994 г.). За наша радост в новото турне на Zucchero е включен концерт и в България. Този път почитателите на артиста ще имат възможност да се насладят на прекрасната му музика в уникалната атмосфера на Античния театър в Пловдив.


Археолози откриха в Египет грънчарска работилница на повече от 4000

Археолози откриха в Египет грънчарска работилница на повече от 4000 ...

......... с изградените пирамиди. По същото време, друг екип археолози откриха и отвориха голям запечатан саркофаг на 2000 години в Александрия. В него обаче бяха намерени само кости. Това попари надеждите саркофагът, тежък около 30 тона, да е принадлежал на владетел. Вероятно в него е погребан богат човек от времето на Птолемеите.


Четиридесет от най-добрите портрети на световноизвестния френски фотограф Феликс Надар

Четиридесет от най-добрите портрети на световноизвестния френски фотограф Феликс Надар ...

......... фотограф, противопоставил се на общественото мнение, развивайки докрай своите идеи и вкусове. Записва името си в историята на фотографията като първият човек, направил въздушни снимки. Въвежда аерофотографията и портрета като жанр.  Архивът на Надар съдържа фотографии на почти всички популярни писатели, поети, художници, актьори, музиканти и танцьори на времето си. Певицата Майли Сайръс и актьорът Лиъм Хемсуърт отмениха отново сватбата

Певицата Майли Сайръс и актьорът Лиъм Хемсуърт отмениха отново сватбата ...

......... не се понравило на австралийския актьор. Връзката на Майли, която стана известна като дете със сериала "Хана Монтана", и Лиъм е от 2010 г. Те обявиха годежа си през 2012 г., но се разделиха през 2013 г. През 2015 г. подновиха връзката си и казаха, че отново са се сгодили.


Актьорите Дуейн Джонсън Скалата и Том Круз имат интерес да

Актьорите Дуейн Джонсън Скалата и Том Круз имат интерес да ...

......... забавен вариант. „Вярвай ми братко, това забавление ще е огромно. Светът ще ни гледа на екрана заедно. Един ден това определено ще се случи“, заяви Скалата в Twitter. В момента и двамата са ангажирани с различни филми. Възможно е обаче да имат общ такъв, след като графиците им се разчистят.


Шведската група Sabaton беше звездата на първата вечер в рок-фестивала

Шведската група Sabaton беше звездата на първата вечер в рок-фестивала ...

......... „Battle beast“ и „Dope“. Вратите на фестивалната зона се отварят в 16.30 часа. В неделя предстои концертът на Iron Maiden. Общо 60 000 посетители очакват организаторите на фестивала, на Гребната база е изграден къмпинг за 500 души, свободни стаи в хотелите няма, а два прилежащи булеварда са превърнати в паркинг.


Прочутият „ Реквием ” на Джузепе Верди бе представен на

Прочутият „ Реквием ” на Джузепе Верди бе представен на ...

......... На Белоградчишките скали с „Реквием” ще бъде почетена и паметта на жертвите от въстанието в Северозападна България от 1850, известно и като Видинското и Белоградчишкото, обединило усилията на хората от района срещу османската власт. Въстание, смятано за най-масовото от другите многогодишни селски бунтовнически движения в Северозападна България по онова време.


В рубриката

В рубриката "Четиво" "Дневник" публикува откъс от "Ръкопис, намерен в ...

......... от зъбите на братята на Зото. Накрая изгубих съзнание.На сутринта пастири ме намерили насред полето и ме донесли в тази обител. Изповядах греховете си и в подножието на разпятието намерих известно облекчение от мъките си. В този момент демоничният отново изви ужасяващо и замълча.Всичко, което трябва да знаете за:Четиво (939)От днес до 26 юли в Камен бряг ще се

От днес до 26 юли в Камен бряг ще се ...

......... научат да виждат това, което снимат, коя светлина е по-добра". След закриването на приключенската фотоакадемия, в село Камен бряг ще започнат концертите от инициативата "Джаз на село". В края на следващата седмица ще свирят и пеят Веселин Веселинов - Еко, Милен Кукошаров с гост Стоян Янкулов - Стунджи, Теодосий Спасов.


Любимецът на публиката д-р Банков се завръща от ГерманияАна Пападопулу

Любимецът на публиката д-р Банков се завръща от ГерманияАна Пападопулу ...

......... линии в компанията на своята половинка. Ролята на събудилата се от кома съпруга на доцента е поверена на актрисата Ана Пападопулу.Продуцентът на “Откраднат живот” Евтим Милошев добави, че заедно с любимите образи в сериала, кастът ще бъде допълнен от още големи имена от българското кино, които предстои да бъдат обявени.


Лятна читалня на открито организира в Южния парк Столичната библиотека.

Лятна читалня на открито организира в Южния парк Столичната библиотека. ...

......... могат спокойно да вземат читателска карта, която пък след това могат да активират в самата Столична библиотека, когато пожелаят. Няма срок, в който те трябва да дойдат и да се регистрират". Летни читални на открито ще има всяка събота до края на август в различни паркове и градинки на столицата.


От днес до 26 юли в Камен бряг ще се

От днес до 26 юли в Камен бряг ще се ...

......... да виждат това, което снимат, коя светлина е по-добра". След закриването на приключенската фотоакадемия, в село Камен бряг ще започнат концертите от инициативата "Джаз на село". В края на следващата седмица ще свирят и пеят Веселин Веселинов - Еко, Милен Кукошаров с гост Стоян Янкулов - Стунджи, Теодосий Спасов.  


Излезе нова книга на социолога проф. Геори Фотев

Излезе нова книга на социолога проф. Геори Фотев "Феноменология на ...

......... с насилия и жестокости, които, както е известно, остават неописуеми. Принципната невъзможност на човешки свят без отровните семена на безразличието не трябва да навява меланхолия, а да ни кара да отговаряме с дела на изискванията на деня, както се изразява по друг повод Вебер.Всичко, което трябва да знаете за:Четиво (939)Над 2000 самодейци от 80 фолклорни групи и състави от

Над 2000 самодейци от 80 фолклорни групи и състави от ...

......... фолклорни области на страната, посочи кметът на село Рибарица Пенка Ганева: "Идеята е да покажем и запазим автентичното. Обичаи и традиции, носии на повече от сто години, които през годините българинът е съхранил, да може да се предават на поколенията. Да запазим българщината и българското". Фестивалът има и конкурсен характер.


През 1968 г. като част от програмата на световния младежки

През 1968 г. като част от програмата на световния младежки ...

......... България малко или много се демаскира и разкри грозното си лице, маската се пропука.За фестивала дойдоха младежи от целия свят - това значеше, че те могат да пътуват по целия свят и всеки се питаше "Защо ние не можем", "Защо не можем да напуснем и за миг най-добрия от световете?".


Световни солисти участват в премиерата на една от най-силните музикални

Световни солисти участват в премиерата на една от най-силните музикални ...

......... театър е преобразен в средновековен Кипър от сценографа Светослав Кокалов. Диригент е маестро Диан Чобанов. Хорът се ръководи от Драгомир Йосифов, а начело на оркестъра на Опера Пловдив е концертмайсторът Мичо Димитров. В звуковия файл можете да чуете интервю с Драгомир Йосифов, диригент на хора и драматург на Държавна опера-Пловдив.


Голямото събитие днес не е в столицата, а на 120

Голямото събитие днес не е в столицата, а на 120 ...

......... провежда фестивалът Hills of rock. Тази вечер ще излязат британските легенди от Judas Priest, а преди тях ще чуем Odd crew, Dope и много други.  Фестивалът Hills of rock се провежда за втора поредна година в Пловдив на Гребната база. Утре пък ще забият Iron Maiden, а повече информация за фестивала ще откриете тук.


Червеният бележник на Никола Вапцаров дебютора пред публика за пръв

Червеният бележник на Никола Вапцаров дебютора пред публика за пръв ...

......... на Никола Вапцаров, ще бъде представена новата книга и филм на Мая Вапцарова, а Катя Зографова ще говори за тримесечното интерниране и духовния живот на Огняроинтелигента в Годеч. С това събитие се възражда традиционното отбелязване на 23 юли в планинския град, където Вапцаров създава една от най-драматичните творби в своята поезия.


Нови археологически обекти в Северозападна България получават тази година финансиране

Нови археологически обекти в Северозападна България получават тази година финансиране ...

......... техния вид и хронология, като се определи тяхното местоположение в административно-териториално отношение и се локализират прецизно с помощта на GPS или други подходящи технически средства. Необходимо е да бъдат определени и мерки за тяхното опазване, като провеждане на разкопки и наблюдение по време на строително-монтажните дейности, каза още Фионера Филипова.


Стотици книги на различна тематика, събрани от граждани и служители,

Стотици книги на различна тематика, събрани от граждани и служители, ...

......... желание на хората да четат. Служителите на читалището в „Северен” приеха с благодарност направения жест и с интерес разгледаха новите попълнения от класическа, криминална, приключенска, старобългарска, художествена и детска литература. „Книгите са богатство, а по този начин всяка от тях ще достигне до по-голям брой читатели” – коментира инж. Ралев.


Мариал от Люксембург, Мартин от Холандия и Джордж от Кипър

Мариал от Люксембург, Мартин от Холандия и Джордж от Кипър ...

......... с културите на другите държави в ЕС. Инициативата ще увеличи и посетителите в музейните експозиции и изложбени зали в Монтана, смятат експертите. В края на годината музеите партньори ще информират Министерство на културата и Представителството на ЕК за броя на раздадените картички и за своите наблюдения за отзивите на хората.


Възстановена е целостта на мраморната плоча над гроба на Венета

Възстановена е целостта на мраморната плоча над гроба на Венета ...

......... Ботеви. В парк "Дружба", където е гробът на Венета Ботева, се намират още гробовете на майстор Колю Фичето, на революционерите Христо Иванов - Големия, Христо Караминков, на възрожденския учител, драматург и общественик Добри Войников. Облагородяването на зелените площи край тях е част от текущата поддръжка на парковете в старата столица.


Седемдесет и три годишният британски певец сър Род Стюарт пусна

Седемдесет и три годишният британски певец сър Род Стюарт пусна ...

......... сингъл "Didn't I" е първият от албума "Blood Red Roses", който ще бъде издаден на 28 септември. Певецът с шотландски корени поясни, че става въпрос за личен опус и че сингълът свидетелства за това. "Казвам си, че записвам албуми за няколко приятели, а този диск притежава тази интимност", отбеляза той.


Седемдесет и три годишният британски певец Род Стюарт пусна сингъл

Седемдесет и три годишният британски певец Род Стюарт пусна сингъл ...

......... с шотландски корени поясни, че става въпрос за личен опус и че сингълът свидетелства за това. "Казвам си, че записвам албуми за няколко приятели, а този диск притежава тази интимност", отбеляза той. Новият албум на Род Стюарт ще излезе близо 50 години след първия му диск. Информацията е на БТА.


В рубриката

В рубриката "Четиво" "Дневник" публикува откъс от "Пътувам себе си. ...

......... тя. Разпознаваема чужденка, близка непозната, спокойна бунтарка? Една мисъл, която докосва твърдото ядро на човешкото същество, разкриващо ужаса и прелестта на другостта в себе си, извън себе си.Юлия Кръстева? Едно далечно и все пак тъй близко "другаде". Едно "другаде" тук, в нашия свят.Самюел ДокВсичко, което трябва да знаете за:Четиво (938)


Сценаристът Шинобу Хашимото, известен най-вече със сътрудничеството си с режисьора

Сценаристът Шинобу Хашимото, известен най-вече със сътрудничеството си с режисьора ...

......... Акира Куросава, почина на 100 години, съобщи DPА. Шинобу Хашимото е съавтор на сценария за "Седемте самураи", "Рашомон", "Да се живее" и "Трима злодеи в тайната крепост" на Куросава. Тези филми въздействат силно върху чуждестранни режисьори. Джордж Лукас е признавал, че филмът "Тайната крепост" го е вдъхновил за "Междузвездни войни".


За четвърта поредна година Столичната библиотека организира летни читални. Те

За четвърта поредна година Столичната библиотека организира летни читални. Те ...

......... и ги попълваме с нова литература редовно, включват се и посетителите, туристите, които оставят книги, вземат книги, така че това са едни наистина "Зелени пътеки“ към Столична библиотека. Утре сме в Южния парк, така че каним софиянци да дойдат". От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Светослава Кузманова.


Съд във Флорида обвини четирима души в убийството на рапъра

Съд във Флорида обвини четирима души в убийството на рапъра ...

......... обвинението се уточнява, че изстрелът на Боутрайт е бил фатален. Най-малко един от заподозрените - Уилямс, е бил заснет от охранителна камера в магазина. Той заяви в полицията, че бил заедно с другите трима мъже в магазина, но не знаел предварително, че те възнамеряват да ограбят Екс Екс Екс Тентасион.


Трима словенски автори - Лебен, Марчета и Бизовичар гостуват в

Трима словенски автори - Лебен, Марчета и Бизовичар гостуват в ...

......... media you will need to either update your browser to a recent version or update your Flash plugin. Тя дава общ поглед върху съвременната словенска културна сцена, представяйки я като неделима част от средно-европейската. Художниците се представят с индивидуален подход, но са обединени в  жанровете чрез  хумор,  провокация и парадокс.


Тазгодишното издание на Празниците на изкуствата

Тазгодишното издание на Празниците на изкуствата "Аполония" се отличава с ...

......... от националните призове "Икар" - "Пияните", реж. Явор Гърдев, също е включена в програмата. Впечатляващи постановки ще играе и Народният театър "Иван Вазов", който за първи път участва с три представления - на 6, 7 и 8 септември, "Виновният", "Цветът на дълбоките води" и "Лисичета", научи ДУМА от "M3Communications Group".


Световноизвестният мюзикъл

Световноизвестният мюзикъл "Mamma mia!" стъпи и на българска сцена - ...

......... тази на Софийската опера и балет. Тази вечер от 19.00 часа ще може да видите мюзикълът с участието на Орлин Горанов с музика на АББА. Мюзикълът разказва историята на младо момиче, което търси своя баща, за да я заведе до олтара в сватбения й ден. Повече информация ще откриете тук.


Новият поп хит „Някой ден” в изпълнение на Етиен Леви

Новият поп хит „Някой ден” в изпълнение на Етиен Леви ...

......... няколко месеца кипи живот: „В дългия и неутихнал преход много от старите артистични клубове в София изчезнаха, щастливи сме, че поетът Ивайло Диманов обнови това пространство на журналистите и го превърна в обиталище на изкуството!”. Тя подари своя картина на Вивиан Леви – вдъхновителка и кръстница на конкурса „Небесни меридиани”.


И тази година ансамбъл "Розова долина" от Карлово с художествен

И тази година ансамбъл "Розова долина" от Карлово с художествен ...

......... думите на Мирослав Василев. С над 45-годишна история, "Розова долина" представя пъстрата палитра на българския фолклорен танц и печели овации по цял свят. През 2017 г. ансамбълът и неговият художествен ръководител са удостоени със специалната награда "Златна лира" от Съюза на българските музикални и танцови дейци за високи художествено-творчески постижения. 


Разлог отново ще бъде домакин на лятната творческа академия "Огънят

Разлог отново ще бъде домакин на лятната творческа академия "Огънят ...

......... 4 години, както и такива на 70. Вратите са отворени за всички", обяснява пред "Хоризонт" председателят на академията Евгения Тагарева. За майсторските музикални класове обаче се изисква специфична подготовка. Китарен ансамбъл и общодостъпни творчески класове по живопис, литература и театър, концерти и изложби са събрани в палитрата на артсъбитието.   


Тазгодишното издание на Празниците на изкуствата "Аполония" се отличава с

Тазгодишното издание на Празниците на изкуствата "Аполония" се отличава с ...

......... от националните призове "Икар" - "Пияните", реж. Явор Гърдев, също е включена в програмата. Впечатляващи постановки ще играе и Народният театър "Иван Вазов", който за първи път участва с три представления - на 6, 7 и 8 септември, "Виновният", "Цветът на дълбоките води" и "Лисичета", научи ДУМА от "M3Communications Group". 


Двама журналисти от Ал Джазира предложили на бизнесдамата Нели Беширова

Двама журналисти от Ал Джазира предложили на бизнесдамата Нели Беширова ...

......... неговата загуба, защото аз заобичвам хората, с които работя. Заобичвам и семействата им, искам да знам всичко за тях и това не ме натоварва, напротив. 8-9 часа от денонощието преминават на работното място и ако не ти е приятна средата няма как да се трудиш с удоволствие”, призна Нели Беширова.


Гигантска статуя на актьора Джеф Голдблум беше инсталирана близо до

Гигантска статуя на актьора Джеф Голдблум беше инсталирана близо до ...

......... Иън Малкълм във филма на Стивън Спилбърг. Тази година той се завърна в същата роля в "Джурасик свят 2: Рухналото кралство". Актьорът е на 65 години. Миналия месец той получи звезда на холивудската Алея на славата. Джеф Голдблум се е снимал също в "Ани Хол", "Мухата" и "Денят на независимостта".


„Забавен и трогателен разказ за света на хората през погледа

„Забавен и трогателен разказ за света на хората през погледа ...

......... и книга за възрастни „Аз съм куче... И се казвам Салваторе“, той разказва от името на кучето 59 истории, изпълнени със страдания, радости и обич.„Кучетата не говорят, поне не като вас, хората. И не разговарят с вас, хората...“, казва кучето Салваторе, което със сигурност ще заобичате, ако прочетете тази книга.


На 21 юли 2018 г. от 10:00 до 14:00 ч.

На 21 юли 2018 г. от 10:00 до 14:00 ч. ...

......... настроението ще се погрижат приятели и партньори на инициативата – учителите от музикална къща „Мюзик Плей“. С нас ще бъдат и поетите Боби Мирчев и Петър Чухов, които ще четат откъси от свои произведения. Децата отново ще рисуват и оцветяват занимателни книжки. Очаквайте и мобилната ни библиотека – Библиобус!  


На 19 юли стартира седмият пореден сезон на „Пътуващо лятно

На 19 юли стартира седмият пореден сезон на „Пътуващо лятно ...

......... Столична община. „Тази година ще покажем филмът "Посоки" на Стефан Командарев, а на закриването ще покажем филма на Виктор Божинов "Възвишение".“ Не се повтарят заглавията на филмите. Всеки филм ще има общо по 3-4 прожекции. Целта е хората да се съберат и да преживеят една прожекция заедно, каза Йоана Левиева-Сойер.


Националният музей “Земята и хората” представя в Балчик специално подбрана

Националният музей “Земята и хората” представя в Балчик специално подбрана ...

......... в нея е нефритената катарама, открита от екип на доц. д-р Бони Петрунова, която за първи път е пред публика. Останалите експонати от Националния музей се изваждат от фонда за втори път в 32-годишната му история, подчертава директорът Чавдар Начев. Ето какво още казаха тримата участници в откриването на изложбата.


На 22 юли в Морското казино ще има представяне на

На 22 юли в Морското казино ще има представяне на ...

......... религиозно настроени общества. Правото да избереш, се противопоставя на католицизма, който не толерира абортите. Припомняме, че млада българка е приета в един от най-престижните университети за кино в САЩ и разчита на финансиране: Банкова информация:Anna Radostinova DamaskovaIBAN: BG20 UNCR 7000 1523 2673 40BIC: UNCRBGSFЛинк към кампанията за публично финансиране на Анна:https://www.indiegogo.com/projects/help-me-study-film-producing-at-usc-adventure#/


От 11 до 17 юли 2018г. в Румъния се проведе

От 11 до 17 юли 2018г. в Румъния се проведе ...

......... Иван Сегара /Пуерто Рико/ и поетесата Бина Калс /Бургас/.Събитието се проведе в старата столица на Валахия под патронажа на Румънското министерство на културата, Културен център „Георге Топичиану”, Кметството и Музея на гр. Куртя де Арджеш и Архиепископа на Арджеш . Всички произведения на участниците са издадени в специална двутомна антология.


"Бъди мистериозен, а не сериозен - участвай в Мистериите на ...

......... дошъл в Хухла, без да знае, ще посети Центъра на света. И ще получи надлежно свидетелство за това - подписано, подпечатано - сертификат. Защото това, че Хухла е Центърът на света, не подлежи вече на съмнение - доказа го Мистериозната хухленска академия на науките (МХАН). Доказателствата й - на място!


Премиера на книгата на Петко Атанасов „Величието на Константин и

Премиера на книгата на Петко Атанасов „Величието на Константин и ...

......... култовия живот на неговото време и към  християнството. Изненадите идват от находките в текстовете свързани с неговия живот – и хроники и жития. Изненада ще бъде и интересното му присъствие във фолклора, откъдето идва също много важна гледна точка. Така разказът извежда и един неочакван финал на книгата, свързан с нашето минало и нашия народ.


В художествената галерия „Станислав Доспевски” в Пазарджик гостува изложба с

В художествената галерия „Станислав Доспевски” в Пазарджик гостува изложба с ...

......... София.1945 г. - Преподавател по рисуване и вечерен акт в Художествената академия.1950 г. - Преподавател по илюстрация и оформление на книгата в Художествената академия.1953 г. - Редовен професор в Художествената академия; завежда катедра „Графика" до края на живота си.1955 г. - Удостоен със званието ,,Народен художник".Умира в София на 23.I.1958 г.


Тази вечер от 19:30 часа покрива на Музейко ще се

Тази вечер от 19:30 часа покрива на Музейко ще се ...

......... Вечерта ще започне с презентация за влиянието на гравитацията върху света около нас и влиянието и върху живите организми. Ще се хвърли поглед и върху това как би изглеждал светът ни, ако гравитацията беше по-висока или по-ниска, както и куп други интересни сценарии.  Повече информация за събитието ще откриете тук.


Какво ни е нужно, за да се разходим по някои

Какво ни е нужно, за да се разходим по някои ...

......... финансиста Димитър Алексов, чиято страст е фотографията. Публикуваните в книгата текстове са писани от Петрони от пролетта до зимата на 2017 г. Фотографиите и графиките са дело на Димитър Алексов. Редакторка на изданието е Пепа Георгиева, а художественото оформление е на Дамян Дамянов. Ива Петрони Димитър АлексовСнимки Димитър Алексов   


Соня Александрова, Флоренция, специално за ДУМАСлед двата триумфални концерта през

Соня Александрова, Флоренция, специално за ДУМАСлед двата триумфални концерта през ...

......... е направил за италианската култура през тази 50-годишна кариера и за възторга и очарованието, с които ни е заразил чрез музиката." Рикардо Мути празнува 50 години от дебюта си във Флоренция Мути в Палацо Векио С фланелката на отбора "Фиорентина" за 50-годишнината от дебюта си Рикардо Мути и Святослав Рихтер  


През новия сезон Старозагорската опера ще гостува в София с

През новия сезон Старозагорската опера ще гостува в София с ...

......... ситуацията, под нейн натиск момичето са самоубива. "Турандот", той никога не би завършил със сватба, а би убил своята героиня, тъй като няма нито една опера да завършва щастливо. Не знам пък, никой не знае, може и да е искал да се опровергае. Но това е нашият край, нашето решение".


На 19 юли Литературен салон „Леге 10“ и издателство „Захарий

На 19 юли Литературен салон „Леге 10“ и издателство „Захарий ...

......... организират вечер, посветена на поета Никола Вапцаров. Ще бъде представено новото фототипно издание на „Моторни песни“ и ще бъде излъчен документалният филм на Петко Горанов „И след разстрела“. Събитието ще се състои от 18.00 часа в залата на първия етаж на Градския съвет на БСП – София (ул. „Леге“ №10).


"Загадката Анри Пик" е новата книга на един от най-четените ...

......... най-близките си. Тази книга няма как да бъде подмината от хората, които държат на литературата, защото много добре е изградена хармонията между чувство за хумор, тъга, емоционална дълбочина. Всъщност това просто е книга за книгите. От всяка страница строи любов".Цялото интервю с Александра Александрова можете да чуете от звуковия файл.


Marvel ще публикува книжка с комикси за приключенията на сестрата

Marvel ще публикува книжка с комикси за приключенията на сестрата ...

......... Черната пантера" ще бъде публикувана през октомври, поясни говорител на издателството. Според много експерти, филмът "Черната пантера" бележи завой в представянето на чернокожите в американското кино. След като събра 1,34 милиарда долара приходи от прожекции, филмът е на 9-о място по този показател сред пълнометражните филми в историята на киното.


ХIV-ят Международен музикален фестивал „Моцартови празници” в Правец (12-15 юли)

ХIV-ят Международен музикален фестивал „Моцартови празници” в Правец (12-15 юли) ...

......... под шапитото на цирка. Постановката на Огнян Драганов осъществи брилянтно замисъла на големия тенор, извеждайки оркестъра на сцената в обкръжението на акробати и артисти.Уникалното преживяване от „Моцартовите празници” остави почитателите на фестивала в очакване на нови изненади и творчески експерименти на брега на езерото в следващото им, 15-то поред издание.


Световна предпремиера на спектакъла #МИНАРЕ на звездата от арабския регион

Световна предпремиера на спектакъла #МИНАРЕ на звездата от арабския регион ...

......... цяла Европа, а също в Канада и Корея. Негови спектакли са показани на престижни фестивали и сцени, като Eвропейския център за изкуства в Дрезден, Tanzquartier във Виена, Le Centquatre - Париж Les Théâtres de la Ville в Люксембург, Театър - Пфалцбау Лудвигсхафен, SZIGET - Будапеща, SIDANCE - Сеул и други.


В разгара на лятото, когато повечето театри вече са спуснали

В разгара на лятото, когато повечето театри вече са спуснали ...

......... по текст на Добри Войников и музика на Дечо Таралежков. Представлението е със специалното участие на актрисата Албена Михова.Какво още предлага лятната програма на Великотърновския театър и кои са новите заглавия, които ще влязат в репертоара през новия творчески сезон от есента, разказа в „Артефир“ директорът на театъра Васил Вълчев.


Изложбата „60 години художници от Благоевград“ събра на едно място

Изложбата „60 години художници от Благоевград“ събра на едно място ...

......... Ножаров, Лили Бенева, Стефан Юруков, Владимир Мишев и арх. Костадин Сандев. Седемдесетте и 80-те години са особено активни за благоевградските художници. В града се организират големи регионални и национални изложби, които продължават своя живот и днес благодарение на работата на Община Благоевград в подкрепа на изкуството и културата в града.


Проектът

Проектът "Дни на нематериалното културно наследство" на Регионалния център за ...

......... младите днес традициите на своите предци”. В нея ще участват авторът на филма и  тв поредица "България от край до край” Йордан Димитров и наши известни етнографи и културолози. Заповядайте на 20 юли 2018 г. (петък) от 17:00 ч. в залата на Американския център на Столична библиотека, пл. "П. Р. Славейков” 4а.


В Македония има глад за български книги и театър, заяви

В Македония има глад за български книги и театър, заяви ...

......... за него е по-важно да чете български автори и да гледа български театрални спектакли. За три седмици във Велико Търново, докато продължава Международният семинар по български език и култура, Душко Кръстевски казва, че ще се откъсне от македонската политика, за да се потопи в магията на българската история и фолклор.


Американската певица Шер заяви, че ще пусне албум с кавъри

Американската певица Шер заяви, че ще пусне албум с кавъри ...

......... че е била вдъхновена именно от филма, където изпълнява песента на Абба "Fernando". "След като изпях песента "Fernando", помислих, че би било забавно да направя албум с песни на групата и го направих", заяви Шер, цитирана от "Гардиън". Все още няма повече подробности за проекта, но феновете вече тръпнат в очакване.


Паметник на Васил Левски беше открит в село Руен. Това

Паметник на Васил Левски беше открит в село Руен. Това ...

......... на Апостола в общината и един от 150-те по света. Монументът е творба на бургаския художник и скулптор Иван Бахчеванов. Откриването направи президентът Румен Радев по повод 181-вата годишнина от рождението на Апостола. "Неговите думи ни товарят с огромна лична отговорността да отстояваме законността, равенството и справедливостта”, коментира държавният глава.


Американската поп икона Шер, която участва в продължението на филма

Американската поп икона Шер, която участва в продължението на филма ...

......... каза тя. Шер увери, че албумът ще звучи оригинално. "Това няма да е диск, какъвто човек си представя, когато мисли за АBBА. Работих над него по различен начин", отбеляза певицата. Тя обаче не уточни кога албумът ще се появи на пазара. Това ще е първият й албум от 2013 г.


Легендарната история за Зоро, за борбата на доброто срещу злото,

Легендарната история за Зоро, за борбата на доброто срещу злото, ...

......... всяко представление като подарък за зрителите ще бъде излъчвано аудио-визуалното шоу „Царевград Търнов-звук и светлина“.„Сцена на вековете“ 2018 се провежда под патронажа на министъра на културата Боил Банов. Домакин на престижното събитие е община Велико Търново, тазгодишното издание е носител на престижния лейбъл „Европа на фестивалите, фестивалите на Европа“ 2018-2019.


Певицата Мишел Уилямс от Destiny's Child призна, че е потърсила

Певицата Мишел Уилямс от Destiny's Child призна, че е потърсила ...

......... и най-накрая е решила да се вслуша сама в съвета, който дава и да даде пример като започне лечение. Уилямс е на 37 години. Тя стана известна с триото Destiny's Child заедно с Бионсе и Кели Роуланд. Групата беше на върха на славата си от 1997 г. до 2006 г.


Новата платформа Archaeologia Bulgarica – сайт, страница в социалните мрежи

Новата платформа Archaeologia Bulgarica – сайт, страница в социалните мрежи ...

......... разрасне и да обхваща повече места: „България е богата с културно-историческото си наследство и в момента ние правим много за това да го популяризираме. Ако имаме по-голямо финансиране, ще можем да следим всички обекти в България и това ще бъде прекрасна туристическа реклама. Освен това ще е превенция срещу иманярството“.


Красивата читалищна сграда в град Шипка съществува от 1861 година,

Красивата читалищна сграда в град Шипка съществува от 1861 година, ...

......... ще съдействат и отново ще бъде превърната в публична общинска собственост“ На 26-ти юли се очаква да има сесия в Общината, на която да се гласува прехвърляне на собствеността. След това ще бъде обявена и дарителска сметка за възстановяването на сградата и превръщането ѝ в притегателен център за културен туризъм.


Вторият Международен театрален фестивал на рускоезичните любителски театри

Вторият Международен театрален фестивал на рускоезичните любителски театри "Сцена" ще ...

......... На 22 юли от 12.30 ч. турският театър "Отражение" ще играе "Животът на една жена", от 14.30 ч. на сцената ще излязат артистите от унгарския младежки театър "Офис", от 17.30 ч. театър "Балаганчик" от Италия ще представи пиесата "Бурята", а от 18.30 ч. ще се състои официалното закриване на фестивала.