В много добро състояние са 90.9 на сто от пшеницата

В много добро състояние са 90.9 на сто от пшеницата ...

......... ечемик в Силистренско, показва справка от областната дирекция "Земеделие" в Силистра. Посевите са наторени и третирани с хербициди. Няма измръзнали посеви и нападения от гризачи. В Силистренско е регистрирано измръзване на плодните пъпки на овощни видове. Подадени са 14 заявления за над 1488 декара и са издадени 9 констативни протокола.


Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) е превел 84 471 000 лева

Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) е превел 84 471 000 лева ...

......... им следва да е изкупена и премирана по реда на Закона за тютюна и тютюневите изделия, уточняват от ДФЗ. Размерът на плащането за преходна национална помощ за тютюн, необвързана с производството, за Кампания 2017, е определен със заповед от 17 април 2018 г. на министъра на земеделието, храните и горите.


  Масов мор на пчелите се наблюдава през последните два

  Масов мор на пчелите се наблюдава през последните два ...

......... за пчелите. По думите на местните до сега никога не е имало подобно масово измиране. Засегнати са всичките 2 000 пчелни семейства. По случай оплакванията е образувана комисия от експерти от няколко ведомства. Комисията е изпратена от Областната дирекция по земеделието, за да установи причината за масовото измиране на пчелите.


Собствениците на ловни кучета във Варна вече ще плащат годишна

Собствениците на ловни кучета във Варна вече ще плащат годишна ...

......... кметства Тополи, Каменар, Казашко, Константиново, Звездица, се заплаща 50 %, или 12 лв. Освободени от такса остават собствениците на кучета на инвалиди, служебни кучета в организации на бюджетна издръжка, както и кастрирани четириноги. Стопаните на кучета, използвани за опитни цели и от Българския червен кръст, също няма да плащат налог.


В земеделския сектор пакетът от традиционни предизвикателства е голям -

В земеделския сектор пакетът от традиционни предизвикателства е голям - ...

......... подпомага развитието на отрасъла, но и способства и постигането на общите цели на развитието на Програмата до 2030 г., посочи Реймънд Йеле. Той изтъкна и необходимостта да се предприемат мерки за по-устойчиви хранителни системи. Очакваме от форума да определи инициативи на регионално ниво и изготвянето на национални стратегии, посочи Йеле.


Държавен фонд „Земеделие“ преведе 9 767 360 милиона лева по

Държавен фонд „Земеделие“ преведе 9 767 360 милиона лева по ...

......... мярка 214 „Агроекологични плащания“ от ПРСР 2007 - 2013 г. Подпомагането по мярката е във вид на годишно компенсаторно плащане за земеделски стопани, които доброволно извършват агроекологични практики. 75% от средствата се осигуряват от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони (ЕЗФРСР), а 25% - от националния бюджет.  Около 50 процента от жителите на доспатските села Црънча и

Около 50 процента от жителите на доспатските села Црънча и ...

......... търсят препитание зад граница, обясняват от кметството. Едва 3 семейства в селото ще отглеждат тютюн през тази година, а очакваните добиви са около 2 тона от цигарената суровина. Тютюнопроизводителите в района на Доспат са намалели в пъти, а занимаващите се с отглеждането на никотиновата култура са предимно в пенсионна възраст.


ДФ "Земеделие" изплати близо 105 млн. лева по Схемата за

ДФ "Земеделие" изплати близо 105 млн. лева по Схемата за ...

......... подпомагане по схемата е в размер на 139,72 лева на хектар. Ставката е определена със Заповед РД 09-280 от 29.03.2018 г. на министъра на земеделието, храните и горите. Схемата за преразпределително плащане представлява по-високо подпомагане за първите 30 хектара, които отговарят на условията по Схемата за единно подпомагане на площ.


Зърнопроизводителите се разбраха с властта и протестите се отменят. Това

Зърнопроизводителите се разбраха с властта и протестите се отменят. Това ...

......... реши да възложи на юристите на земеделския сектор, съвместно с юристите на МЗХГ, да разработят предложения за изменения на законопроекта за горивата, така че земеделските производители да не бъдат натоварвани с излишни изисквания извън съществуващата регулация по Наредбата за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства.


Намерихме промени в Закона за горивата, чрез които да заложим

Намерихме промени в Закона за горивата, чрез които да заложим ...

......... се въведат държавни кланици и регламентирани държавни цени по отношение на изкупното месо, Порожанов заяви: „На вас как ви звучи това нещо? Подобно предложение не е идвало при мен. Връщаме 25-30 години назад, но ако има такова предложение, аз ще го обсъдя с тях. При мен такова не е идвало".


Община Добричка ще подкрепи с ресурс от близо 506 000

Община Добричка ще подкрепи с ресурс от близо 506 000 ...

......... събития местните производители ще научат повече за новостите в биоземеделието. Младите фермери ще бъдат подпомогнати да кандидатстват в кампанията за директните плащания през 2018 г. Общината ще предостави през новата стопанска година над 22 000 декара пасища и мери на фермери за отглеждане на животни, предвижда общинският план за развитие.Сериозни поражения върху полските култури и овошките се очакват в

Сериозни поражения върху полските култури и овошките се очакват в ...

......... Те помнят подобна ситуация в далечната 1986 година, когато в масивите край село Мечкарево са били изкоренени всички прасковени насаждения. Неблагоприятните метеорологични условия бавят мероприятията по полето, казаха още земеделските производители. Налице са различни заболявания на посевите, но не могат да бъдат третирани с препарати. Бави се сеитбата на пролетниците.


Премиерът чака спорът за закона за търговията с горива да

Премиерът чака спорът за закона за търговията с горива да ...

......... Ние произвеждаме храната, която хората ще сложат на трапезата си за Великден. Затова настоявам Ревизоро да се извини публично на земеделския бранш, когото нарече мафия", каза Костадинов. Той заяви, че стачната готовност на бранша не е отменена и ако не се постигне съгласие, на 3 април тракторите ще блокират бензиностанции.


Около 30 процента от свиневъдството в България е в област

Около 30 процента от свиневъдството в България е в област ...

......... се изгради стратегия и програма за защита от внасяне на заболяването. Нужни са мерки срещу популацията на дивите прасета, както и план за действие, ако заболяването се появи у нас. Стойков каза, че в свинекомплекса в Бръшлен е засилен входящият контрол, изградена е двойна ограда, предстои поставянето и на електропастир.


Премиерът Бойко Борисов и земеделският министър Румен Порожанов се срещнаха

Премиерът Бойко Борисов и земеделският министър Румен Порожанов се срещнаха ...

......... трябва да се търси на входа, в данъчните складове, където се плащат акциза и ДДС-то. Той каза още, че на срещата с премиера всички са се обединили около предложението, че ако някой от фермерите бъде хванат с контрабанда, той ще подлежи на изключително високи санкции, включително и отнемане на имуществото.


Върви проверка по случая с безстопанствените коне в Осоговската планина.

Върви проверка по случая с безстопанствените коне в Осоговската планина. ...

......... Този човек е разрастнал бизнеса си, занимава се и с пчеларство. Вероятно има помощници“, каза земеделският министър. „Тези коне създават проблем. Те се гледат само за месо. Породите трябва да бъдат съхранени. Правим анализ при какво ниво трябва да счита, че една порода е изчезваща и рядка“, каза още Порожанов.Очаква се днес зърнопроизводителите да се срещнат с премиера Бойко

Очаква се днес зърнопроизводителите да се срещнат с премиера Бойко ...

......... изискванията на Закона за търговия с горива. Това ще струва над 40 хиляди лева на всеки един фермер. Ако не срещнат разбиране, на 3 април земеделските стопани се заканиха масово да зареждат гориво по бензиностанциите. Това на свой ред ще доведе до блокади по пътищата на много места в страната.


Нараства интересът на земеделците към създаване на нови насаждения с

Нараства интересът на земеделците към създаване на нови насаждения с ...

......... Пазарът на нахут е ограничен и е предимно в Близкия изток и Азия. Там наистина има търсене, което е традиционно всяка година, дори доскоро имаше известен дефицит на пазара. Но има нещо, което нашите производители не знаят и това е, че цените в България са максимално високи, уточни доц. Стоянова.


Земеделските производители подкрепят борбата с контрабандата на горива, но са

Земеделските производители подкрепят борбата с контрабандата на горива, но са ...

......... които всеки път се опитват да вкарат този закон, забравят, че това е практически невъзможно и ние на практика във вторник ще ви покажем. Ние просто ще спазим закона такъв, какъвто е. Просто изпреварваме с един месец събитията, ако този закон бъде приет", каза Георги Милев от Асоциацията на зърнопроизводителите.


Навлизането в активния земеделски сезон активизира пазара на земеделска земя.

Навлизането в активния земеделски сезон активизира пазара на земеделска земя. ...

......... близо 25 млн. парчета. От „Агрион“ казаха, че най-често купувачите се свързват с компанията онлайн, на националния телефон 080011166 и на място, в офисите на компанията в цялата страна. Във всеки от регионалните офиси заинтересованите могат да получат безплатно експертни съвети, информация за пазара, както и търговски и юридически консултации.


Държавен фонд "Земеделие" преведе субсидиите по останалите схеми за обвързано

Държавен фонд "Земеделие" преведе субсидиите по останалите схеми за обвързано ...

......... група/, получават завишено плащане на площ за първите до 30 хектара, за които имат право на подпомагане и плащане с по-нисък размер за допустимите площи над 30 хектара. Помощта се определя на хектар при отчитане на изискването за добив, съгласно приложение 5 от Наредба 3 от 17 февруари 2015 г.


Държавен фонд

Държавен фонд "Земеделие" е изплатил близо 40 млн. лева по ...

......... (основна) е 29.296 млн. лева, Схема за обвързано подпомагане за плодове (сливи и десертно грозде) - СП (други) е 6.260 млн. лв., Схема за обвързано подпомагане за зеленчуци (зеле, дини и пъпеши) - СЗ (други) е 4.356 млн. лв. Помощта се определя на хектар при отчитане на изискването за добив.


Цената на земеделската земя у нас е скочила почти двойно

Цената на земеделската земя у нас е скочила почти двойно ...

......... - до средна цена от 225 евро през 2016 г. Североизточният район отново държи челно място по най-високи цени на аренда за земеделска земя - 327 евро на хектар. Югозападният район е с най-ниски цени за аренда на земеделската земя - 112 евро за хектар през 2016 г., отчита Евростат.


Между 54 и 98 на сто е степента на измръзване

Между 54 и 98 на сто е степента на измръзване ...

......... за различните сортове са различни заради различната фаза от тяхното развитие.Има и цъфнали дръвчета. Сега дърветата са обледени, но това не причинява големи щети.Кайсиите са сред традиционните овощни видове, отглеждани в Крайдунавска Добруджа.В Опитната станция по кайсията и земеделие в Силистра се отглежда колекционно насаждение от 500 сорта-образци, уточнява БГНЕС.


Между 54 и 98 на сто е степента на измръзване

Между 54 и 98 на сто е степента на измръзване ...

......... различните сортове са различни заради различната фаза от тяхното развитие. Има и цъфнали дръвчета. Сега дърветата са обледени, но това не причинява големи щети. Кайсиите са сред традиционните овощни видове, отглеждани в Крайдунавска Добруджа. В Опитната станция по кайсията и земеделие в Силистра се отглежда колекционно насаждение от 500 сорта-образци.


Част от овощната реколта в Силистренско тази година може да

Част от овощната реколта в Силистренско тази година може да ...

......... бяха измерени рекордни положителни температури за март, а от събота те паднаха под нулата. В различни части на Силистренска облас днес са измерени температура от минус 7 градуса до минус 5 градуса. В резултат на застудяването на места цветовете и готовите да цъфнат пъпки са под леден слой. Снимки: Булфото


Министър Румен Порожанов Румен Порожанов е министър на земеделието, храните

Министър Румен Порожанов Румен Порожанов е министър на земеделието, храните ...

......... По време на Съвета ще бъдат разгледани и въпроси свързани с рибарството и по-конкретно предложение на Комисията за създаване на многогодишен план за риболовни дейности, експлоатиращи дънни видове запаси в западното Средиземно море. Министър Порожанов ще има работна среща с Юлия Кльокнер, новият министър на храните и земеделието на Германия.


Реколтата от праскови в Сливенско е под въпрос. Заради големите

Реколтата от праскови в Сливенско е под въпрос. Заради големите ...

......... от комисия към Областната земеделска служба. „Въз основа на тези данни, които ще получат от министерството, се надяваме да получим някаква държавна помощ”, казва Коста Петров, председател на Сдружение „Българска праскова”. В област Сливен се отглеждат над 20 000 декара с праскови. Тази година обаче ще се разчита на внос.


По проект "Младите фермери – възродители на българското село" в

По проект "Младите фермери – възродители на българското село" в ...

......... живот на общината. Ще има дискусионен форум за  ролята на ЕС за развитие на българското земеделие и представяне на видеофилма. Така ще се популяризира председателството и позитивното влияние от членството ни в ЕС върху мотивацията и професионалната реализация на младите от малките общини, обясниха целите на проекта от община Тетевен.


Министерството на земеделието предлага за обществено обсъждане проект на Закон

Министерството на земеделието предлага за обществено обсъждане проект на Закон ...

......... по-ефективни съоръжения - помпени станции, отводнителни канали и други; развитие на способ за изваляване на потенциално дъждовни облаци; изграждане на системи за наблюдение и предупреждение от пожари; както и изграждане на системи за ранно предупреждение за опасност от измръзване, слани и мраз. Консултациите по проектозакона ще продължат до 15 април.


Близо 32 милиона лева компенсация ще получат фермерите, чиито животни

Близо 32 милиона лева компенсация ще получат фермерите, чиито животни ...

......... за унищожени животни или пчелни кошери. Обезщетенията са до 100% от средните пазарни цени, но за да ги получат, фермерите не трябва да имат задължения към държавния бюджет. Заявления за подпомагане по схемата ще се приемат от 26 март до 10 април, а парите ще бъдат изплатени до 25 април.


На заседание на Управителният съвет на Държавен фонд "Земеделие" е

На заседание на Управителният съвет на Държавен фонд "Земеделие" е ...

......... към животните, поети за най-малко пет години. Покриват се разходи на земеделските стопани, надвишаващи стандартите за хуманно отношение към свинете. Кандидатите по схемата трябва да осъществяват постоянен лабораторен контрол на фуражите и правилно да съхраняват зърното. По схемата за държавна помощ ще бъдат изготвени указания за прилагане съвместно с МЗХГ.


С отминаването на зимата в Добричкия регион започва обследване на

С отминаването на зимата в Добричкия регион започва обследване на ...

......... на сто от засетите площи в периода 19-23 март. Заедно с оценката за състоянието на посевите ще бъде направена и първата прогноза за очаквания добив от новата зърнена реколта. През миналата стопанска година средният добив в Добричко достигна 598 килограма като земеделските стопани прибраха общо около 725 000 тона зърно.


За трета поредна година евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Владимир Уручев провежда

За трета поредна година евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Владимир Уручев провежда ...

......... [email protected] с текст „Национален конкурс за Европейската награда за млади фермери 2018” Класирането и обявяването на победителите на национално ниво ще се състои на 20.04.2018г. в Пловдив в рамките на Първия национален форум на младите фермери. Подробна информация може да на интернет страниците на Владимир Уручев http://urutchev.eu/ и на АЗПБ.


Цената на плодовете и зеленчуците на едро бележи определени вариации

Цената на плодовете и зеленчуците на едро бележи определени вариации ...

......... свидетели на предлагане в големи количества на такива продукти. Има някои, но контролът е доста засилен, навреме се пресичат такива процеси“, заяви той. Вижте как се движат цените на хранителните продукти на едро в разговора ни с председателя на Държавната комисия по стокови борси и тържища Владимир Иванов по-късно тук.


„До този момент по шестте стартирали мерки от Програмата за

„До този момент по шестте стартирали мерки от Програмата за ...

......... Предвидена възможност за кандидатите да възразяват по предварителната оценка, и тези възражения ще се разглеждат от комисия в Управляващия орган“, разясни Василева за кандидатстващите електронно. Краят на информационната кампания е на 1 март 2018г. До тогава ще бъдат проведени още 4 срещи в градовете Велико Търново, Габрово, Търговище и Разград.


"Планираме тази година да започне да се прилага нова държавна ...

......... вече са заявили участие в нея. Димитров напомни, че тази седмица стопаните, които са имали някакви грешки при заявленията за държавната помощ за акциза, могат да ги отстранят в общинските служби по земеделие. В момента се приемат документи и за Националната програма за за контрол на вредителите по трайните насаждения.


Над 10% от представените проби вина в международния конкурс „Винария

Над 10% от представените проби вина в международния конкурс „Винария ...

......... вина от сорта Совиньон блан", подчерта председателят на журито д-р Димитър Гайдарски.Победителите в Международния конкурс за вина, винено бренди, ракии и спиртни напитки ще станат ясни по време на „Нощта на Златния ритон", която по традиция се провежда в първия ден на изложението „Винария" – на 21 февруари 2018 г.


Държавен фонд „Земеделие“ преведе 91 170 646 лева на 32

Държавен фонд „Земеделие“ преведе 91 170 646 лева на 32 ...

......... мярка 13 „Плащания за райони с природни или други специфични ограничения“ от ПРСР 2014-2020. Окончателното изплащане на подпомагането по мярка 13 ще бъде извършено след актуализирането на слой „Площи, допустими за подпомагане“ на базата на подадените възражения и след изясняване принадлежността на констатираните двойно заявени площи за Кампания 2017 г.


В община Добричка са депозирани 19 инвестиционни предложения за изграждане

В община Добричка са депозирани 19 инвестиционни предложения за изграждане ...

......... през първата стопанска година надхвърлят 520 000 лева.Без търг за една година са отдадени под наем 33 маломерни имота и два парцела под десет декара на млади животновъди, посочват от кметската управа. Общинският съвет ще обсъди изпълнението на програмата за управление на общината за миналата година на предстоящото си заседание.


Градът на виното и деликатесите, наричан раят на ценителите на

Градът на виното и деликатесите, наричан раят на ценителите на ...

......... от птиче месо и зеленчуци, обогатен с пробиотици, е с по-малко мазнини и повече протеини.Освен във "Фудтех", вкусни и полезни допълнения към диетичното меню може да се намерят и сред екопродуктите, които ще бъдат показани в Специализираната изложба „БиоАгра". Съставки за прочутата средиземноморска диета ще предложи изложбата „Вкусове от Италия".


Сътрудничество във фуражната промишленост и възможности за инвестиции в съвместен

Сътрудничество във фуражната промишленост и възможности за инвестиции в съвместен ...

......... 45 години в Саудитска Арабия наричаме саламуреното сирене българско", е казал още Абдулрахман ал Фадли. След срещата на двамата министри представители на най-големите браншови организации на производителите и преработвателите у нас представиха възможностите на секторите си за сътрудничество със Саудитска Арабия, съобщават още от Министерството на земеделието, храните и горите.


Нова наредба ще изкара на светло критериите, по които се

Нова наредба ще изкара на светло критериите, по които се ...

......... Министерството на земеделието, храните и горите , воден от Вергиния Кръстева, днес представи пред земеделски производители в Добричка област новостите в кампанията по директните плащания, която започва на 1 март. На срещата фермерите бяха запознати и с приоритетите на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз в общата селскостопанска политика.


Лозовите масиви в страната са вече над 600 хиляди декара,

Лозовите масиви в страната са вече над 600 хиляди декара, ...

......... Той припомни, че проектът за набелязване на такива маршрути се реализира съвместно с министерството на туризма. По думите му са очертани 12 пътеки, които трябва да привличат чуждестранните любители на вината. Министърът допълни още, че предстои маршрутите да бъдат вкарани в каталог, с който ще разполагат и турагенциите в страната.


Има опасност от разпространение на полските мишки в масивите с

Има опасност от разпространение на полските мишки в масивите с ...

......... бързат да торят, защото пшеници, при които има известно възстановяване на вегетацията, могат да прераснат и това по-късно да доведе до полягане на растенията, както се случи преди две години, предупреждава ученият. В Добричка област, която произвежда най-много хлебно зърно в страната, площите с пшеница надхвърлят 1 200 000 декара.


Парламентът прие промени в Закона за фуражите на второ четене.

Парламентът прие промени в Закона за фуражите на второ четене. ...

......... държава членка. Въвежда се задължително обучение по въпросите на хигиената и безопасността на фуражите за наетия от операторите във фуражния сектор персонал. Обучението трябва да бъде поне веднъж на три години. Официалните ветеринарни лекари на граничните инспекционни пунктове ще могат да налагат глоби с фиш в определени от закона случаи.


В края на 2017 г. приключи първата година от прилагането

В края на 2017 г. приключи първата година от прилагането ...

......... 67 на сто от заложения бюджет. С парите по мярката са купени 19 281 нови кошери, 11 614 пчелни семейства и 29 396 пчелни майки. По дейност 3 са купени най-голям брой пчелни майки и е изплатен най-голям размер финансова помощ за всички години на прилагане на дейността по програмата.


В Плевен заместник-министърът на земеделието и храните Вергиния Кръстева откри

В Плевен заместник-министърът на земеделието и храните Вергиния Кръстева откри ...

......... с качествен мед и с всичко необходимо за отглеждане на пчелни семейства, с пчеларски препарати. Лектори от България, Сърбия, Полша, Италия Франция и Испания представят иновациите в тази сфера. Сред акцентите е биологичното пчеларство. Изложението е организирано под патронажа на Министерството на земеделието и храните и областния управител Мирослав Петров.


Нов протест на животновъдите от Кърджалийско в рамките на седмица.

Нов протест на животновъдите от Кърджалийско в рамките на седмица. ...

......... държавна помощ при покриване на разликата между изкупната цена и себестойността на млякото. В момента то се изкупува между 50-60 стотинки за литър при себестойност, според животновъдите – 72 стотинки. Протестът им е насрочен за 11 часа отново на пътя за Маказа близо до Момчилград, където протестираха и миналия четвъртък.


Утре, 1 февруари 2018г., в Благоевград, заместник-министърът на земеделието, храните

Утре, 1 февруари 2018г., в Благоевград, заместник-министърът на земеделието, храните ...

......... за развитие на селските райони за 2018 г. и прилагането на Общата селскостопанска политика след 2020 година. Ще бъдат обсъждани също поземлените отношения - служебни разпределения и доброволни споразумения, договори за наеми и аренда, разпределение на земи от Общинския поземлен фонд и Държавния поземлен фонд, както и информационната система ИСУН.


Регистрираните земеделски стопани ще кандидатстват за подпомагане по схемите за

Регистрираните земеделски стопани ще кандидатстват за подпомагане по схемите за ...

......... исканията за подпомагане, по който работи системата е дисциплиниращ, правилата се познават от фермерите и водят до това те да получават парите. Отстъпления от постигнатото като дисциплиниращ ефект няма да направим, по-скоро става дума за редакиции, за да не се използват сегашни текстове като вратички, обясни Танева, цитирана от БТА.


Популацията от калкан в българската зона на Черно море има

Популацията от калкан в българската зона на Черно море има ...

......... с конкуренцията за храна с планктоноядните видове риба. Интензивният морски транспорт и изхвърлянето на баластни води от корабите позволяват навлизане на нови видове в Черно море, които могат да повлияват върху биоразнообразието, но въпросът е кой от тях може да оцелее и да се адаптира в нашето море, обобщи Петрова.


Българската агенция по безопасността на храните (БАБХ), Изпълнителната агенция по

Българската агенция по безопасността на храните (БАБХ), Изпълнителната агенция по ...

......... ловен туризъм за отстреляни млади животни на възраст между 1 и 2 години". Оперативен щаб към Министерство на земеделието, храните и горите ще се събира периодично, за да обсъжда и предлага мерки за превенция във връзка с опасността от евентуално навлизане на африканската чума по свинете на територията на страната.


Оставка на министъра на земеделието поискаха днес животновъди от област

Оставка на министъра на земеделието поискаха днес животновъди от област ...

......... в България готвят декларация, която ще адресират до Народното събрание, президента, премиера, земеделското министерство, в която ще поставят исканията си за отмяна на Наредба 3 в частта й за доказване на количеството мляко. Ако не бъдем чути, ще предприемем стъпки към организиране на национален протест, категорични бяха животновъдите от Кърджалийско.


Оперативен щаб към Министерството на земеделието, храните и горите ще

Оперативен щаб към Министерството на земеделието, храните и горите ще ...

......... туризъм в България, където цените на отстреляни диви свине до една и до две години при индивидуален лов се намаляват с 50 на сто. Освен представители на МЗХГ и ИАГ, в заседанията на щаба ще участват и представители на БАБХ, Лесотехническия университет, НЛРС-СЛРБ, БЛРС и представител на професионалната ловна асоциация.


Фермерски протест ще блокира по обяд международния път за Гърция,

Фермерски протест ще блокира по обяд международния път за Гърция, ...

......... изпълним тези литри, и ни санкционират от директните плащания. Няма субсидии, обясни Валентин Славчев от Стачния комитет. Фермерите имат проблеми и с изкупуването на млякото. "Мандрите са запълнени със стока и не го искат. Търсим друга мандра, ще го даваме на ишлеме. Другият вариант е реката", недоволстват собствениците на крави.


Когато в събота Ангела Меркел обяви в София, че страната

Когато в събота Ангела Меркел обяви в София, че страната ...

......... Берлинчани идват на панаира, за да си купят качествена храна от цял свят - швейцарски шоколад, френско сирене и колбаси, италианска паста, марокански зехтин, непалски чай. И да прекарат няколко незабравими часа с кулинарни вкусотии, музика, аромати и хора от цял свят, които са им дошли на гости за седмица.


Правителството одобри проект за изменения в Закона за подпомагане на

Правителството одобри проект за изменения в Закона за подпомагане на ...

......... подпомагане. С промените се гарантира и по-голям достъп до предоставената обществена информация, като се предвижда заповедта на министъра на земеделието, храните и горите за одобряване на окончателния слой "Площи, допустими за подпомагане" да бъде публикувана, освен на официалния сайт на Министерството на земеделието, храните и горите, и в "Държавен вестник".


Правителството прие решение за утвърждаване на годишните разчети на сметката

Правителството прие решение за утвърждаване на годишните разчети на сметката ...

......... и мярка 5.4 “Преработване на продуктите от риболов и аквакултури“. 145,2 млн. лв. са предвидени за пазарни мерки, включително и за Националната програма по пчеларство, схема „Училищен плод”, схема „Училищно мляко“, Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор, преструктуриране на лозовите масиви, промоционални програми, възстановявания при износ и други схеми.


Управителният съвет на фонд "Земеделие" утвърди общ финансов ресурс до

Управителният съвет на фонд "Земеделие" утвърди общ финансов ресурс до ...

......... в размер на 23 888 925 лева. за първи транш по ПНДЖЗ. Припомняме, че максималният допустим таван по Схемата за преходна национална помощ за говеда е в размер до 41 683 672 лева,а по Схемата за преходна национална помощ за овце-майки и кози-майки в размер до 34 877 292 лева.


Двудневен празник на виното по повод Трифон Зарезан събира много

Двудневен празник на виното по повод Трифон Зарезан събира много ...

......... поканен е и областният управител на Благоевград – Бисер Михайлов. Очаква се да пристигнат от Гърция кметът и областният управител на Драма. Управниците също ще зарежат лозята, а след това ще се хванат на хорото на площада в селото. В тържеството ще се включат стотици самодейци от целия Неврокопски край.


Наред с всички останали задачи през 2018 г. ще работим

Наред с всички останали задачи през 2018 г. ще работим ...

......... след санитарни и принудителни сечи. Също така ще бъде увеличено производството на необходимия посадъчен материал от подходящи дървесни видове, съобразно освободените площи, след проведени санитарни и принудителни сечи. За резултатите от изпълнението ще се докладва на следващо заседание на работната група, което ще се състои на 13 февруари 2018 г.


Нова модерна овцеферма ще бъде изградена край Вършец по проект

Нова модерна овцеферма ще бъде изградена край Вършец по проект ...

......... нови работни места. Стойността на проекта е 1 954 887 лева, като безвъзмездната помощ от фондовете на ЕС е 1 172 332 лева. Срокът за изпълнение на строителните работи е до средата на 2020 година. На обекта вече е направена първа копка и се работи, уточняват от общината във Вършец.


Правителството прие позиция за сезиране от името на Република България

Правителството прие позиция за сезиране от името на Република България ...

......... съюз да отмени решението в части от него по бюджетна позиция 6711, в които се изключват от финансиране от страна на ЕС по ЕЗФРСР някои разходи на Република България в размер на 11 685 774,48 евро. България поставя искане към съда и да осъди Европейската комисия да заплати съдебните разноски.


Есенниците в Търговищка област са в добро състояние, въпреки липсата

Есенниците в Търговищка област са в добро състояние, въпреки липсата ...

......... а оттам и до и повишаване на себестойността на продукцията", допълни Иванов. Ако температурите паднат и снежна покривка не се образува, може да се стигне до измръзване на растенията и евентуални загуби за стопаните. Заради падането на температурите през нощта, няма опасност от измръзване и при овошките, категорични са агроспециалистите.


Фермерите от гръцкия град Кардица изкарват тракторите по площадите за

Фермерите от гръцкия град Кардица изкарват тракторите по площадите за ...

......... граница за пенсиониране на 60 години за мъжете и 55 години за жените. Земеделските производители искат още гарантирани цени за тяхната продукция, безплатно здравеопазване, достойни пенсии, премахване на единния имотен данък и създаване на държавен фонд, който да поема на сто процента обезщетенията им за щетите, нанесени от природните бедствия.


Обявена е нова защитена местност "Кашкаваля" в землището на радомирското

Обявена е нова защитена местност "Кашкаваля" в землището на радомирското ...

......... на РИОСВ-Перник Пламен Ангелов. Местността се използва като ловен район, посочи кметът на Долна Диканя Елинчо Колев. По думите му там преди няколко години са били правени сондажи за търсене на злато. Границите на защитена местност "Кашкаваля" са нанесени в картата на възстановената собственост за землището на с. Долна Диканя.


Държавният фонд

Държавният фонд "Земеделие" преведе над 636 милиона лева по Схемата ...

......... ще бъде издадена след актуализирането на слой "Площи, допустими за подпомагане" на базата на подадените възражения и след изясняване принадлежността на констатираните двойно заявени площи за Кампания 2017 г. На базата на тази актуализирана информация ДФ "Земеделие" - РА ще извърши окончателните оторизации по Схемата за единно плащане на площ.


Земеделците, кандидатствали по схемите за обвързано подпомагане за плодове, зеленчуци

Земеделците, кандидатствали по схемите за обвързано подпомагане за плодове, зеленчуци ...

......... се обединяват редове, не се добавят работни страници и по никакъв начин не се променя формата на зададената таблица. От Фонда информират, че не подлежат на подпомагане кандидати по схемите за обвързана подкрепа за плодове и зеленчуци, които не са предоставили в определените срокове декларация и опис по утвърдения образец.


Дебатът за двойния стандарт в храните е дълъг, той ще

Дебатът за двойния стандарт в храните е дълъг, той ще ...

......... бъдат преведени на земеделските стопани през януари-февруари. Днес предстои оторизацията на директните плащания в размер на около 550 млн. лв. До края на седмицата земеделските стопани трябва да получат средствата, заяви Румен Порожанов. Той подчерта, че страната ни догодина ще продължи да настоява за изравняване на европейските субсидии за земеделие.