Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие

Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие" увеличи на 15 лв. ...

......... засегнати от чумата по дребните преживни животни общини - Болярово, Елхово, Малко Търново, Приморско, Созопол, Средец и Царево ще получат общо 55 лв. на овца/коза от помощта.По този начин стопаните ще могат да покрият загуби от нереализиране на мляко, ценови разлики на изкупена продукция и затруднения при изхранване на животните.


Две са стадата където има констатирана положителна проба – едното

Две са стадата където има констатирана положителна проба – едното ...

......... на базата на протоколите с положителни проби, заяви Порожанов. Надяваме се болестта да бъде овладяна, но определено ни притеснява ситуацията, която се нагнетява от целия този процес, допълни той. Началникът на агенцията за безопасност на храните Дамян Илиев показа протоколите от пробите от „Монпелие” и опроверга твърденията на Корнелия Нинова.


Министерският съвет прие нова методика за определяне цената на услугата

Министерският съвет прие нова методика за определяне цената на услугата ...

......... водите, при постигане на баланс между социален, екологичен и икономически ефекти. Прилагането на новата методика ще допринесе за по-справедливо и балансирано разпределение на разходите и повишаване на ефективността на услугата. Предлагат се подобрения и улеснения, както за доставчиците на услугата „Доставка на вода за напояване“, така и за ползвателите.  


Днес пред Министерски съвет ще се проведе Национален протест в

Днес пред Министерски съвет ще се проведе Национален протест в ...

......... по животните в пограничните райони. Ситуацията през изминалите дни категорично доказа, че такава генерална стратегия липсва, а вината за това е на ресорния заместник-министър в МЗХГ. Националният протест на българските овцевъди и козевъди е подкрепен от единадесет неправителствени и граждански организации, които ще се включат в стачката пред Министерски съвет.


Във връзка с възникналите огнища на болестта чума по дребните

Във връзка с възникналите огнища на болестта чума по дребните ...

......... администрация в Стара Загора. От днес, 17 юли, на двата прохода, които са на територията на област Стара Загора – Шипка и Прохода на републиката, има осигурени постоянни полицейски постове. Те ще извършват проверки с цел недопускане на превозването на потенциално опасни или заразени животни от Южна към Северна България.


Умъртвяването на овце и кози в Ямболско ще продължи заради

Умъртвяването на овце и кози в Ямболско ще продължи заради ...

......... пристигат в България, за да установим истината, да помогнем на хората от региона и да се потърси отговорност на виновните лица", подчерта тя. В София се проведе импровизиран протест пред Народното събрание в събота на хора, подкрепящи животновъдите. Те се заканиха днес да отидат и пред президентството, за да протестират.До 17.30 часа на 31 юли ще се приемат проекти

До 17.30 часа на 31 юли ще се приемат проекти ...

......... предприятия по смисъла на Закона за малките и средните предприятия. аОдобреното проектно предложение се изпълнява в срок до 24 месеца от датата на подписване на административния договор с Държавен фонд „Земеделие“ – Разплащателна агенция, а за бенефициенти, възложители по чл. 5 и чл. 6 от ЗОП, срокът е 36 месеца.


Животновъди блокираха разклона от ямболския град Болярово за селата Шарково,

Животновъди блокираха разклона от ямболския град Болярово за селата Шарково, ...

......... Животновъди блокираха разклона от ямболския град Болярово за селата Шарково, Воден, Крайново и Странджа. Причината – отказват да допуснат ветеринарите да умъртвят животните им, предаде бТВ. В същото време обаче има заповед за евтанизирането на 1700 животни заради болестта чума по дребните животни.


Жътвата в България не е приключила, даже напротив. Има места

Жътвата в България не е приключила, даже напротив. Има места ...

......... е, че повишените производствени разходи при зърнопроизводителите ще бъдат отразени в крайната цена на пшеницата, която ползваме", посочи тя. „Прибраната реколта не веднага започва да се влага в хлебопроизводството. Има допълнително оскъпяване, естествен период на изсушаване, който може да бъде свързан с енергийни разходи за зърнопроизводителите", каза още Мариана Кукушева.


"Вече е факт нормативната уредба, която забранява в обект, в ...

......... вече от близо 2 седмици той е на 160 км от северната ни граница".  Относно сагата с кравата Пенка той заяви: "Нейната съдба беше ясна много рано. Още в първия ден съм дал ясни указания тя да не бъде евтаназирана, ако няма болести. През първите седмици се оказа, че тя е здрава". 


Над 1 млн. яйца ще бъдат изтеглени заради огнищата на

Над 1 млн. яйца ще бъдат изтеглени заради огнищата на ...

......... превантивни мерки и адекватни решения срещу заболяването. Самите собственици на свинеферми и стопанства вече предприемат допълнителни мерки, заяви той. - Единият източник на болестта са храни като пресни колбаси, които могат да бъдат пренесени от туристи, идващи от заразени райони. Дивата свиня също е разпространител на африканска чума", допълни Порожанов.  На 19 юни 2018 г. Националният диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински

  На 19 юни 2018 г. Националният диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински ...

......... да бъдат незабавно умъртвени и труповете ще бъдат унищожени при спазване изискванията на Регламент (ЕО) 1069/2009. БАБХ препоръчва фермерите временно да ограничат търговията и транспортиране на животни, както и посещение на ферми. Особено важно е да се избягват пътувания до ферми в южната ни съседка или в други трети страни.


Извънредна помощ de minimis се отпуска за розопроизводителите. Целта е

Извънредна помощ de minimis се отпуска за розопроизводителите. Целта е ...

......... Наредба №3 от 1999 г., отглеждащи маслодайна роза.Лицата могат да кандидатстват в Областните дирекции на ДФ "Земеделие", отдел „Прилагане на схеми и мерки за подпомагане" по постоянен адрес на физическото лице или едноличния търговец (при кандидатстване на ФЛ или ЕТ) и по седалището на юридическото лице (при кандидатстване на ЮЛ).


Запазването и възстановяването на горите ще бъде финансирано по две

Запазването и възстановяването на горите ще бъде финансирано по две ...

......... различни от посочените. Максималният размер на разходите е левовата равностойност на €1. 5 млн. 15 646 400 лв. ще бъде помощта по подмярка 8.4, а 3 129 280 лв. ще бъдат насочени за специфичните райони. Максималният размер на разходите за едно проектно предложение е левовата равностойност на € 1 млн.


Повече общини получават финансиране. Инвестиционните предложения в Северозапада ще се

Повече общини получават финансиране. Инвестиционните предложения в Северозапада ще се ...

......... с хоризонталните принципи, сред които са насърчаване на социалното приобщаване, намаляване на бедността и икономическо развитие на селските райони, равенство между половете, недискриминация и устойчиво развитие. Въпроси относно условията за кандидатстване могат да се подават на електронен адрес: [email protected] до 3 седмици преди крайния срок за входиране на проектни предложения.


Държавите ще трябва да заделят повече пари за тях след

Държавите ще трябва да заделят повече пари за тях след ...

......... бюджетите за земеделие, вместо сегашните 0,8%.По време на неформалното заседание, министрите за първи път имаха възможност да обсъдят първоначалните законодателни предложения на ЕК за ОСП след 2020 г. Официалното представяне пред Съвета на ЕС ще бъде на последното заседание под българското председателство – на 18 юни 2018 г. в Люксембург.Младите земеделски стопани на възраст между 18 и 40 години

Младите земеделски стопани на възраст между 18 и 40 години ...

......... установи точното изпълнение на бизнес плана. Безплатна помощ за подготовка на бизнес плана и на необходимите документи младите стопани могат да получат от Националната служба за съвети в земеделието. Въпроси се приемат и до 3 седмици преди крайния срок за подаване на проекти на електронен адрес: [email protected]       


Задълбочаване на сътрудничеството в областта на земеделието е била основна тема на

Задълбочаване на сътрудничеството в областта на земеделието е била основна тема на ...

......... отношения с президента и с премиера на Китай спомагат за развитието на двустранните отношения“, е заявил министър Хан Чанфу и е изразил надежда, че българското правителство ще продължи да стимулира проектите по инициативата 16+1. Премиерът Бойко Борисов е благодарил на министъра за организирането и провеждането на издирвателната акция за алпиниста Боян Петров.


За изпочупени и унищожени черешови дървета от диви свине се

За изпочупени и унищожени черешови дървета от диви свине се ...

......... засегнат.Изкупуването на ранните сортове череши в Кюстендилско започва от днес. Цената е 0.60 лв. за килограм. Заради високите температури се очаква активната кампания да започне в края на тази седмица. В Пловдив и Пазарджик кампанията вече е в ход, там късните сортове череши се изкупуват за 0.90 лв. за кг. 


Градът на розите и тракийските владетели - Казанлък тази година

Градът на розите и тракийските владетели - Казанлък тази година ...

......... музикални инструменти ще гостува в Казанлък до 22 юни 2018 г. Освен от стотиците гости от страната и чужбина в дните на Фестивала на розата и в рамките на Международния конкурс, Казанлък ще бъде посетен от над 100 дипломати - представители на държавите-членки на Европейския съюз - т. нар. античи.


Земеделският министър Румен Порожанов обяви, че се обмисля създаването на

Земеделският министър Румен Порожанов обяви, че се обмисля създаването на ...

......... се регулират отношенията между производителите и дестилериите и да е ясно, че производството трябва да е от сертифицирани съоръжения. По думите на Порожанов трябва да е разписано, че който иска да казва, че продава "Розово масло от България", не трябва да използва друг компонент, внесен от други страни, предаде БНТ.


Евтини ягоди и череши заляха пазара. След като цената на

Евтини ягоди и череши заляха пазара. След като цената на ...

......... до 2.40 лева. Средно цената на продукта е 2.22 лева. Мандарините вървят от 1.80 до 2 лева, като цената отчита повишение. Стабилно ниво обаче пази грейпфрутът. Цитрусът може да се намери на цена до 2 лева. Същевременно портокалите отчитат лек скок, като по борсите в страната цената стига 2.60 лева.


Ще одобрим помощ "de minimis", която има за цел да

Ще одобрим помощ "de minimis", която има за цел да ...

......... нов закон за борба с градушката, за да можем да покрием цялата страна, тъй като в момента не е покрита Добруджа, Варна и други райони, съобщи земеделският министър. Той обясни, че помощта за пострадалите от бедствието ще бъде за тези, които подадат заявления по общия ред за напълно пропаднали площи.


Близо 200 ракети са изстреляни във вторник срещу мощен градоносен

Близо 200 ракети са изстреляни във вторник срещу мощен градоносен ...

......... урбанизираните територии”, допълни инж. Йорданов. От Асоциацията на зърнопроизводителите в района обявиха, че са склонни да финансират работата на подобни полигони, но срещу строга отчетност на похарчените пари. И снощи операторите на ракетните площадки са имали работа и предотвратили образуването на градушки, обстановката се следи денонощно, защото е много динамична.


Розопроизводители от Стрелча, Брацигово и околните села се срещнаха с

Розопроизводители от Стрелча, Брацигово и околните села се срещнаха с ...

......... с така развиващата се ситуация министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов ще се срещне утре с розопроизводители и кмета Емил Кабаиванов. Поводът е протести на земеделски стопани заради ниски изкупни цени на розите. Срещата е с начало 10:00 ч. и ще се проведе в сградата на община Карлово.


В Тетевен днес се е състоял дискусионен форум за ролята

В Тетевен днес се е състоял дискусионен форум за ролята ...

......... презентация на тема: "Възможности за подпомагане на млади фермери по ПРСР /2014-2020/". Проектът обхваща младежи от 15 до 29 г. от община Тетевен, както и млади хора от областите Ловеч, Плевен, Габрово и Търговище, обединени в Регионална младежка мрежа. Той е на стойност 4100 лева, допълват от пресцентъра на общината.


Кампанията по директните плащания за 2018 г. е приключила успешно,

Кампанията по директните плащания за 2018 г. е приключила успешно, ...

......... той. Министър Порожанов изброи и свързаните с Председателството инициативи на земеделския сектор, сред които открои срещата на разплащателните агенции от ЕС в края на май, неформалния Съвет на министрите по земеделие, форумът за финансовите инструменти в сектора, на който ще се представи и новият пакет за директно финансиране, пише БТА.


Един от най-големите родни производители на розово масло е сред

Един от най-големите родни производители на розово масло е сред ...

......... празник, който обичайно започва с ритуала "Розобер" в розовите поля край града. От градините с рози празникът се пренася на централния площад на Карлово. Там на ръце младежи носят Царицата на розите – най-красивата девойка, избрана на едноименния конкурс, а в градския музей на Карлово се организира демонстрация на розоварене.


Тазгодишната кампания за прибиране на маслодайната роза в полетата на

Тазгодишната кампания за прибиране на маслодайната роза в полетата на ...

......... там събирали цвета от засадени миналата есен резници върху 80 дка. По думите им обаче имало договорка големи количества от родното масло да замине за Турция, където да бъде смесено в почти равни пропорции с тамошно, за да се осредни и след това препродадено на западни компании като … българско.


Пшеничните посеви в Добричкия регион са осигурени с добри запаси

Пшеничните посеви в Добричкия регион са осигурени с добри запаси ...

......... юли. По думите на професор Киряков ситуацията на полето е сходна с миналата стопанска година и ако природата не поднесе изненади, пшеницата ще даде среден добив около 500-550 килограма. В Открит ден на 7 юни в Добруджанския земеделски институт ще бъде демонстрирано развитието на посевите от нови сортове българска пшеница.


10 000 нови трактора и комбайна са влезли в българското

10 000 нови трактора и комбайна са влезли в българското ...

......... ПРСР 2014-2020 г. досега са сключени 1 440 договора с общ размер на одобрените разходи 1,3 млрд. лв. и 760 млн. лв. субсидии. 1 302 са одобрените проекти, които включват инвестиции за селскостопанска техника. Общият размер на разходите по тях е 1,155 млрд. лв., а субсидията - 675 млн. лв.


Специализираното дружество за земеделски кредити „Агрион Финанс“ намали лихвата по

Специализираното дружество за земеделски кредити „Агрион Финанс“ намали лихвата по ...

......... да ипотекира земята си за да вземе кредит, който да обезпечи бизнеса му, става ясно още от изследването. Хората от столицата и другите големи градове са по-склонни да теглят заеми, като най-активни са земеделците между 35-44 години, които разчитат на механизирана обработка на земята и следват най-новите тенденции в земеделието.


Розоберът в района на Карлово тази година започна по-рано заради

Розоберът в района на Карлово тази година започна по-рано заради ...

......... имало през последните 3 години. Розопроизводителите заплащат на розоберачите по 1 лев за кг розов цвят. Вече има няколко розопреработватели, които са обявили, че няма да изкупуват, заради свръхпроизводство на розово масло миналата година. Само в района на Карлово розовите насаждания през последните 2 години са нараснали с 3000 дка.


Басейнова дирекция "Източнобеломорски район" провери сигнал за измряла риба в

Басейнова дирекция "Източнобеломорски район" провери сигнал за измряла риба в ...

......... по показателите рН, температура, електропроводимост, разтворен и наситен кислород, като полевите резултати са в норма, допълват от дирекцията. Допълнително водните проби ще се изследват по азотни и фосфорни показатели (амониев, нитритен, нитратен и общ азот, фосфати и общ фосфор като фосфор), БПК (биохимично потребен кислород) и ХПК (химично потребен кислород).


Килограм розов цвят се изкупува за 2,20 лв., но има

Килограм розов цвят се изкупува за 2,20 лв., но има ...

......... Според розопроизводителите, средният добив тази година е около 380-400 кг./дка. За производството на един килограм розово масло са необходими 3 000 килограма розов цвят, чиято изкупна цена в момента в Европа е около 6000 евро за килограм. Основните пазари на българско розово масло са Франция, САЩ, Япония и Южна Корея.


Български малинопроизводители експериментират с космическа технология, която може да увеличи

Български малинопроизводители експериментират с космическа технология, която може да увеличи ...

......... оранжерии и фабрики за замразяване и съхраняване на малини в Северна България. Членовете на българската асоциация са над 180, те обработват две трети от площите с малини, уточниха от организацията. Световната организация на малинопроизводителите се събира на всеки две години, след домакинството на България, следващата среща ще бъде в Полша.


Над 200 малинопроизводители, научни работници и фирми от 24 държави

Над 200 малинопроизводители, научни работници и фирми от 24 държави ...

......... най-рисковите насаждения, защото са силно податливи на климатичните промени. Опазването на културата от градушки може да стане по технологичен начин с иновативно оръдие. Защитната площ на съоръжението е 800 декара. Оръдието е испанско производство и струва 39 000 евро, за покупката му може да се кандидатства по еврофондовете", обясни Марин Динков.


Превозването на повече от 10-12 кг череши няма да може

Превозването на повече от 10-12 кг череши няма да може ...

......... е повече от 10-12 кг, без доказан произход, ще бъде разтоварвана на място, след което ще бъде конфискувана, каза още Паунов. Организирана е и охраната, като и този път ще се разчита на сили на жандармерията, отново ще се ползват и уреди за нощно виждане при охраната на черешовата продукция.


Четвъртото издание на Дефиле "Вино и гурме" ще привлече в

Четвъртото издание на Дефиле "Вино и гурме" ще привлече в ...

......... участници в събитието. В двата дни на посетителите на Дефиле "Вино и гурме" могат да се запознаят отблизо с историята на Пловдив и културата на виното и храната. Събитието се организира от Съвета по туризъм - Пловдив, Община Пловдив, ОИ "Старинен Пловдив", Университета по хранителни технологии - Пловдив и др.


Около 20% от продуктите у нас имат различно съдържание от

Около 20% от продуктите у нас имат различно съдържание от ...

......... дава възможност да се подпомагат всички сфери, добави Порожанов. В последните години външнотърговското ни салдо в областта на земеделската продукция е положително. Засилва се възможността да изнасяме все повече преработени зърнени култури, заяви министърът. Той поясни, че за година износът на земеделска продукция е нараснал с близо 4 млрд. евро.


Минималният ръст на цените на земеделска земя през изминалата година

Минималният ръст на цените на земеделска земя през изминалата година ...

......... българските усилия в новата Обща селскостопанска политика /ОСП/ трябва да са насочени към намаляването на разликата в плащанията между различните държави - членки на ЕС. В противен случай българските фермери нямат да могат дългосрочно да останат конкурентоспособни, защото ще произвеждат продукт с по-висока себестойност от този на европейските си колеги.


Заместник-министърът на земеделието, храните и горите д-р Цветан Димитров откри

Заместник-министърът на земеделието, храните и горите д-р Цветан Димитров откри ...

......... Германия, Турция, Украйна, Гърция, Сърбия, Македония, Чехия, Молдова, Хърватска, Румъния, Унгария и България. В хода на конференцията ще бъдат разгледани актуални теми като „Съвременни технологии в животновъдството“, „Съхранение, опазване и усъвършенстване на генетичните ресурси“, „Производство, преработка и маркетинг на животински продукти“, „Оценка и комуникация на риска при здравеопазване на животните“.


От 27-ми до 29-ти април 2018 г. на изложбеното място

От 27-ми до 29-ти април 2018 г. на изложбеното място ...

......... ще демонстрират своята дейност и продукти. За ценителите на екологично чисти, произведени в България продукти ще бъде организиран фермерски пазар, а също книжен пазар и детски кът с живи животни. В рамките на изложението ще се проведе Международна научно-приложна конференция на тема: „Животновъдство – традиции, биологично разнообразие и споделен опит“.


В много добро състояние са 90.9 на сто от пшеницата

В много добро състояние са 90.9 на сто от пшеницата ...

......... ечемик в Силистренско, показва справка от областната дирекция "Земеделие" в Силистра. Посевите са наторени и третирани с хербициди. Няма измръзнали посеви и нападения от гризачи. В Силистренско е регистрирано измръзване на плодните пъпки на овощни видове. Подадени са 14 заявления за над 1488 декара и са издадени 9 констативни протокола.


Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) е превел 84 471 000 лева

Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) е превел 84 471 000 лева ...

......... им следва да е изкупена и премирана по реда на Закона за тютюна и тютюневите изделия, уточняват от ДФЗ. Размерът на плащането за преходна национална помощ за тютюн, необвързана с производството, за Кампания 2017, е определен със заповед от 17 април 2018 г. на министъра на земеделието, храните и горите.


  Масов мор на пчелите се наблюдава през последните два

  Масов мор на пчелите се наблюдава през последните два ...

......... за пчелите. По думите на местните до сега никога не е имало подобно масово измиране. Засегнати са всичките 2 000 пчелни семейства. По случай оплакванията е образувана комисия от експерти от няколко ведомства. Комисията е изпратена от Областната дирекция по земеделието, за да установи причината за масовото измиране на пчелите.


Собствениците на ловни кучета във Варна вече ще плащат годишна

Собствениците на ловни кучета във Варна вече ще плащат годишна ...

......... кметства Тополи, Каменар, Казашко, Константиново, Звездица, се заплаща 50 %, или 12 лв. Освободени от такса остават собствениците на кучета на инвалиди, служебни кучета в организации на бюджетна издръжка, както и кастрирани четириноги. Стопаните на кучета, използвани за опитни цели и от Българския червен кръст, също няма да плащат налог.


В земеделския сектор пакетът от традиционни предизвикателства е голям -

В земеделския сектор пакетът от традиционни предизвикателства е голям - ...

......... подпомага развитието на отрасъла, но и способства и постигането на общите цели на развитието на Програмата до 2030 г., посочи Реймънд Йеле. Той изтъкна и необходимостта да се предприемат мерки за по-устойчиви хранителни системи. Очакваме от форума да определи инициативи на регионално ниво и изготвянето на национални стратегии, посочи Йеле.


Държавен фонд „Земеделие“ преведе 9 767 360 милиона лева по

Държавен фонд „Земеделие“ преведе 9 767 360 милиона лева по ...

......... мярка 214 „Агроекологични плащания“ от ПРСР 2007 - 2013 г. Подпомагането по мярката е във вид на годишно компенсаторно плащане за земеделски стопани, които доброволно извършват агроекологични практики. 75% от средствата се осигуряват от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони (ЕЗФРСР), а 25% - от националния бюджет.  


Около 50 процента от жителите на доспатските села Црънча и

Около 50 процента от жителите на доспатските села Црънча и ...

......... търсят препитание зад граница, обясняват от кметството. Едва 3 семейства в селото ще отглеждат тютюн през тази година, а очакваните добиви са около 2 тона от цигарената суровина. Тютюнопроизводителите в района на Доспат са намалели в пъти, а занимаващите се с отглеждането на никотиновата култура са предимно в пенсионна възраст.


ДФ "Земеделие" изплати близо 105 млн. лева по Схемата за

ДФ "Земеделие" изплати близо 105 млн. лева по Схемата за ...

......... подпомагане по схемата е в размер на 139,72 лева на хектар. Ставката е определена със Заповед РД 09-280 от 29.03.2018 г. на министъра на земеделието, храните и горите. Схемата за преразпределително плащане представлява по-високо подпомагане за първите 30 хектара, които отговарят на условията по Схемата за единно подпомагане на площ.


Зърнопроизводителите се разбраха с властта и протестите се отменят. Това

Зърнопроизводителите се разбраха с властта и протестите се отменят. Това ...

......... реши да възложи на юристите на земеделския сектор, съвместно с юристите на МЗХГ, да разработят предложения за изменения на законопроекта за горивата, така че земеделските производители да не бъдат натоварвани с излишни изисквания извън съществуващата регулация по Наредбата за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства.


Намерихме промени в Закона за горивата, чрез които да заложим

Намерихме промени в Закона за горивата, чрез които да заложим ...

......... се въведат държавни кланици и регламентирани държавни цени по отношение на изкупното месо, Порожанов заяви: „На вас как ви звучи това нещо? Подобно предложение не е идвало при мен. Връщаме 25-30 години назад, но ако има такова предложение, аз ще го обсъдя с тях. При мен такова не е идвало".


Община Добричка ще подкрепи с ресурс от близо 506 000

Община Добричка ще подкрепи с ресурс от близо 506 000 ...

......... събития местните производители ще научат повече за новостите в биоземеделието. Младите фермери ще бъдат подпомогнати да кандидатстват в кампанията за директните плащания през 2018 г. Общината ще предостави през новата стопанска година над 22 000 декара пасища и мери на фермери за отглеждане на животни, предвижда общинският план за развитие.


Сериозни поражения върху полските култури и овошките се очакват в

Сериозни поражения върху полските култури и овошките се очакват в ...

......... Те помнят подобна ситуация в далечната 1986 година, когато в масивите край село Мечкарево са били изкоренени всички прасковени насаждения. Неблагоприятните метеорологични условия бавят мероприятията по полето, казаха още земеделските производители. Налице са различни заболявания на посевите, но не могат да бъдат третирани с препарати. Бави се сеитбата на пролетниците.


Премиерът чака спорът за закона за търговията с горива да

Премиерът чака спорът за закона за търговията с горива да ...

......... Ние произвеждаме храната, която хората ще сложат на трапезата си за Великден. Затова настоявам Ревизоро да се извини публично на земеделския бранш, когото нарече мафия", каза Костадинов. Той заяви, че стачната готовност на бранша не е отменена и ако не се постигне съгласие, на 3 април тракторите ще блокират бензиностанции.


Около 30 процента от свиневъдството в България е в област

Около 30 процента от свиневъдството в България е в област ...

......... се изгради стратегия и програма за защита от внасяне на заболяването. Нужни са мерки срещу популацията на дивите прасета, както и план за действие, ако заболяването се появи у нас. Стойков каза, че в свинекомплекса в Бръшлен е засилен входящият контрол, изградена е двойна ограда, предстои поставянето и на електропастир.


Премиерът Бойко Борисов и земеделският министър Румен Порожанов се срещнаха

Премиерът Бойко Борисов и земеделският министър Румен Порожанов се срещнаха ...

......... трябва да се търси на входа, в данъчните складове, където се плащат акциза и ДДС-то. Той каза още, че на срещата с премиера всички са се обединили около предложението, че ако някой от фермерите бъде хванат с контрабанда, той ще подлежи на изключително високи санкции, включително и отнемане на имуществото.


Върви проверка по случая с безстопанствените коне в Осоговската планина.

Върви проверка по случая с безстопанствените коне в Осоговската планина. ...

......... Този човек е разрастнал бизнеса си, занимава се и с пчеларство. Вероятно има помощници“, каза земеделският министър. „Тези коне създават проблем. Те се гледат само за месо. Породите трябва да бъдат съхранени. Правим анализ при какво ниво трябва да счита, че една порода е изчезваща и рядка“, каза още Порожанов.


Очаква се днес зърнопроизводителите да се срещнат с премиера Бойко

Очаква се днес зърнопроизводителите да се срещнат с премиера Бойко ...

......... изискванията на Закона за търговия с горива. Това ще струва над 40 хиляди лева на всеки един фермер. Ако не срещнат разбиране, на 3 април земеделските стопани се заканиха масово да зареждат гориво по бензиностанциите. Това на свой ред ще доведе до блокади по пътищата на много места в страната.


Нараства интересът на земеделците към създаване на нови насаждения с

Нараства интересът на земеделците към създаване на нови насаждения с ...

......... Пазарът на нахут е ограничен и е предимно в Близкия изток и Азия. Там наистина има търсене, което е традиционно всяка година, дори доскоро имаше известен дефицит на пазара. Но има нещо, което нашите производители не знаят и това е, че цените в България са максимално високи, уточни доц. Стоянова.


Земеделските производители подкрепят борбата с контрабандата на горива, но са

Земеделските производители подкрепят борбата с контрабандата на горива, но са ...

......... които всеки път се опитват да вкарат този закон, забравят, че това е практически невъзможно и ние на практика във вторник ще ви покажем. Ние просто ще спазим закона такъв, какъвто е. Просто изпреварваме с един месец събитията, ако този закон бъде приет", каза Георги Милев от Асоциацията на зърнопроизводителите.


Навлизането в активния земеделски сезон активизира пазара на земеделска земя.

Навлизането в активния земеделски сезон активизира пазара на земеделска земя. ...

......... близо 25 млн. парчета. От „Агрион“ казаха, че най-често купувачите се свързват с компанията онлайн, на националния телефон 080011166 и на място, в офисите на компанията в цялата страна. Във всеки от регионалните офиси заинтересованите могат да получат безплатно експертни съвети, информация за пазара, както и търговски и юридически консултации.


Държавен фонд "Земеделие" преведе субсидиите по останалите схеми за обвързано

Държавен фонд "Земеделие" преведе субсидиите по останалите схеми за обвързано ...

......... група/, получават завишено плащане на площ за първите до 30 хектара, за които имат право на подпомагане и плащане с по-нисък размер за допустимите площи над 30 хектара. Помощта се определя на хектар при отчитане на изискването за добив, съгласно приложение 5 от Наредба 3 от 17 февруари 2015 г.


Държавен фонд

Държавен фонд "Земеделие" е изплатил близо 40 млн. лева по ...

......... (основна) е 29.296 млн. лева, Схема за обвързано подпомагане за плодове (сливи и десертно грозде) - СП (други) е 6.260 млн. лв., Схема за обвързано подпомагане за зеленчуци (зеле, дини и пъпеши) - СЗ (други) е 4.356 млн. лв. Помощта се определя на хектар при отчитане на изискването за добив.


Цената на земеделската земя у нас е скочила почти двойно

Цената на земеделската земя у нас е скочила почти двойно ...

......... - до средна цена от 225 евро през 2016 г. Североизточният район отново държи челно място по най-високи цени на аренда за земеделска земя - 327 евро на хектар. Югозападният район е с най-ниски цени за аренда на земеделската земя - 112 евро за хектар през 2016 г., отчита Евростат.


Между 54 и 98 на сто е степента на измръзване

Между 54 и 98 на сто е степента на измръзване ...

......... за различните сортове са различни заради различната фаза от тяхното развитие.Има и цъфнали дръвчета. Сега дърветата са обледени, но това не причинява големи щети.Кайсиите са сред традиционните овощни видове, отглеждани в Крайдунавска Добруджа.В Опитната станция по кайсията и земеделие в Силистра се отглежда колекционно насаждение от 500 сорта-образци, уточнява БГНЕС.


Между 54 и 98 на сто е степента на измръзване

Между 54 и 98 на сто е степента на измръзване ...

......... различните сортове са различни заради различната фаза от тяхното развитие. Има и цъфнали дръвчета. Сега дърветата са обледени, но това не причинява големи щети. Кайсиите са сред традиционните овощни видове, отглеждани в Крайдунавска Добруджа. В Опитната станция по кайсията и земеделие в Силистра се отглежда колекционно насаждение от 500 сорта-образци.


Част от овощната реколта в Силистренско тази година може да

Част от овощната реколта в Силистренско тази година може да ...

......... бяха измерени рекордни положителни температури за март, а от събота те паднаха под нулата. В различни части на Силистренска облас днес са измерени температура от минус 7 градуса до минус 5 градуса. В резултат на застудяването на места цветовете и готовите да цъфнат пъпки са под леден слой. Снимки: Булфото


Министър Румен Порожанов Румен Порожанов е министър на земеделието, храните

Министър Румен Порожанов Румен Порожанов е министър на земеделието, храните ...

......... По време на Съвета ще бъдат разгледани и въпроси свързани с рибарството и по-конкретно предложение на Комисията за създаване на многогодишен план за риболовни дейности, експлоатиращи дънни видове запаси в западното Средиземно море. Министър Порожанов ще има работна среща с Юлия Кльокнер, новият министър на храните и земеделието на Германия.