Реколтата от праскови в Сливенско е под въпрос. Заради големите

Реколтата от праскови в Сливенско е под въпрос. Заради големите ...

......... от комисия към Областната земеделска служба. „Въз основа на тези данни, които ще получат от министерството, се надяваме да получим някаква държавна помощ”, казва Коста Петров, председател на Сдружение „Българска праскова”. В област Сливен се отглеждат над 20 000 декара с праскови. Тази година обаче ще се разчита на внос.


По проект "Младите фермери – възродители на българското село" в

По проект "Младите фермери – възродители на българското село" в ...

......... живот на общината. Ще има дискусионен форум за  ролята на ЕС за развитие на българското земеделие и представяне на видеофилма. Така ще се популяризира председателството и позитивното влияние от членството ни в ЕС върху мотивацията и професионалната реализация на младите от малките общини, обясниха целите на проекта от община Тетевен.


Министерството на земеделието предлага за обществено обсъждане проект на Закон

Министерството на земеделието предлага за обществено обсъждане проект на Закон ...

......... по-ефективни съоръжения - помпени станции, отводнителни канали и други; развитие на способ за изваляване на потенциално дъждовни облаци; изграждане на системи за наблюдение и предупреждение от пожари; както и изграждане на системи за ранно предупреждение за опасност от измръзване, слани и мраз. Консултациите по проектозакона ще продължат до 15 април.


Близо 32 милиона лева компенсация ще получат фермерите, чиито животни

Близо 32 милиона лева компенсация ще получат фермерите, чиито животни ...

......... за унищожени животни или пчелни кошери. Обезщетенията са до 100% от средните пазарни цени, но за да ги получат, фермерите не трябва да имат задължения към държавния бюджет. Заявления за подпомагане по схемата ще се приемат от 26 март до 10 април, а парите ще бъдат изплатени до 25 април.


На заседание на Управителният съвет на Държавен фонд "Земеделие" е

На заседание на Управителният съвет на Държавен фонд "Земеделие" е ...

......... към животните, поети за най-малко пет години. Покриват се разходи на земеделските стопани, надвишаващи стандартите за хуманно отношение към свинете. Кандидатите по схемата трябва да осъществяват постоянен лабораторен контрол на фуражите и правилно да съхраняват зърното. По схемата за държавна помощ ще бъдат изготвени указания за прилагане съвместно с МЗХГ.


С отминаването на зимата в Добричкия регион започва обследване на

С отминаването на зимата в Добричкия регион започва обследване на ...

......... на сто от засетите площи в периода 19-23 март. Заедно с оценката за състоянието на посевите ще бъде направена и първата прогноза за очаквания добив от новата зърнена реколта. През миналата стопанска година средният добив в Добричко достигна 598 килограма като земеделските стопани прибраха общо около 725 000 тона зърно.За трета поредна година евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Владимир Уручев провежда

За трета поредна година евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Владимир Уручев провежда ...

......... [email protected] с текст „Национален конкурс за Европейската награда за млади фермери 2018” Класирането и обявяването на победителите на национално ниво ще се състои на 20.04.2018г. в Пловдив в рамките на Първия национален форум на младите фермери. Подробна информация може да на интернет страниците на Владимир Уручев http://urutchev.eu/ и на АЗПБ.


Цената на плодовете и зеленчуците на едро бележи определени вариации

Цената на плодовете и зеленчуците на едро бележи определени вариации ...

......... свидетели на предлагане в големи количества на такива продукти. Има някои, но контролът е доста засилен, навреме се пресичат такива процеси“, заяви той. Вижте как се движат цените на хранителните продукти на едро в разговора ни с председателя на Държавната комисия по стокови борси и тържища Владимир Иванов по-късно тук.


„До този момент по шестте стартирали мерки от Програмата за

„До този момент по шестте стартирали мерки от Програмата за ...

......... Предвидена възможност за кандидатите да възразяват по предварителната оценка, и тези възражения ще се разглеждат от комисия в Управляващия орган“, разясни Василева за кандидатстващите електронно. Краят на информационната кампания е на 1 март 2018г. До тогава ще бъдат проведени още 4 срещи в градовете Велико Търново, Габрово, Търговище и Разград.


"Планираме тази година да започне да се прилага нова държавна ...

......... вече са заявили участие в нея. Димитров напомни, че тази седмица стопаните, които са имали някакви грешки при заявленията за държавната помощ за акциза, могат да ги отстранят в общинските служби по земеделие. В момента се приемат документи и за Националната програма за за контрол на вредителите по трайните насаждения.


Над 10% от представените проби вина в международния конкурс „Винария

Над 10% от представените проби вина в международния конкурс „Винария ...

......... вина от сорта Совиньон блан", подчерта председателят на журито д-р Димитър Гайдарски.Победителите в Международния конкурс за вина, винено бренди, ракии и спиртни напитки ще станат ясни по време на „Нощта на Златния ритон", която по традиция се провежда в първия ден на изложението „Винария" – на 21 февруари 2018 г.Държавен фонд „Земеделие“ преведе 91 170 646 лева на 32

Държавен фонд „Земеделие“ преведе 91 170 646 лева на 32 ...

......... мярка 13 „Плащания за райони с природни или други специфични ограничения“ от ПРСР 2014-2020. Окончателното изплащане на подпомагането по мярка 13 ще бъде извършено след актуализирането на слой „Площи, допустими за подпомагане“ на базата на подадените възражения и след изясняване принадлежността на констатираните двойно заявени площи за Кампания 2017 г.


В община Добричка са депозирани 19 инвестиционни предложения за изграждане

В община Добричка са депозирани 19 инвестиционни предложения за изграждане ...

......... през първата стопанска година надхвърлят 520 000 лева.Без търг за една година са отдадени под наем 33 маломерни имота и два парцела под десет декара на млади животновъди, посочват от кметската управа. Общинският съвет ще обсъди изпълнението на програмата за управление на общината за миналата година на предстоящото си заседание.


Градът на виното и деликатесите, наричан раят на ценителите на

Градът на виното и деликатесите, наричан раят на ценителите на ...

......... от птиче месо и зеленчуци, обогатен с пробиотици, е с по-малко мазнини и повече протеини.Освен във "Фудтех", вкусни и полезни допълнения към диетичното меню може да се намерят и сред екопродуктите, които ще бъдат показани в Специализираната изложба „БиоАгра". Съставки за прочутата средиземноморска диета ще предложи изложбата „Вкусове от Италия".


Сътрудничество във фуражната промишленост и възможности за инвестиции в съвместен

Сътрудничество във фуражната промишленост и възможности за инвестиции в съвместен ...

......... 45 години в Саудитска Арабия наричаме саламуреното сирене българско", е казал още Абдулрахман ал Фадли. След срещата на двамата министри представители на най-големите браншови организации на производителите и преработвателите у нас представиха възможностите на секторите си за сътрудничество със Саудитска Арабия, съобщават още от Министерството на земеделието, храните и горите.


Нова наредба ще изкара на светло критериите, по които се

Нова наредба ще изкара на светло критериите, по които се ...

......... Министерството на земеделието, храните и горите , воден от Вергиния Кръстева, днес представи пред земеделски производители в Добричка област новостите в кампанията по директните плащания, която започва на 1 март. На срещата фермерите бяха запознати и с приоритетите на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз в общата селскостопанска политика.Лозовите масиви в страната са вече над 600 хиляди декара,

Лозовите масиви в страната са вече над 600 хиляди декара, ...

......... Той припомни, че проектът за набелязване на такива маршрути се реализира съвместно с министерството на туризма. По думите му са очертани 12 пътеки, които трябва да привличат чуждестранните любители на вината. Министърът допълни още, че предстои маршрутите да бъдат вкарани в каталог, с който ще разполагат и турагенциите в страната.


Има опасност от разпространение на полските мишки в масивите с

Има опасност от разпространение на полските мишки в масивите с ...

......... бързат да торят, защото пшеници, при които има известно възстановяване на вегетацията, могат да прераснат и това по-късно да доведе до полягане на растенията, както се случи преди две години, предупреждава ученият. В Добричка област, която произвежда най-много хлебно зърно в страната, площите с пшеница надхвърлят 1 200 000 декара.


Парламентът прие промени в Закона за фуражите на второ четене.

Парламентът прие промени в Закона за фуражите на второ четене. ...

......... държава членка. Въвежда се задължително обучение по въпросите на хигиената и безопасността на фуражите за наетия от операторите във фуражния сектор персонал. Обучението трябва да бъде поне веднъж на три години. Официалните ветеринарни лекари на граничните инспекционни пунктове ще могат да налагат глоби с фиш в определени от закона случаи.


В края на 2017 г. приключи първата година от прилагането

В края на 2017 г. приключи първата година от прилагането ...

......... 67 на сто от заложения бюджет. С парите по мярката са купени 19 281 нови кошери, 11 614 пчелни семейства и 29 396 пчелни майки. По дейност 3 са купени най-голям брой пчелни майки и е изплатен най-голям размер финансова помощ за всички години на прилагане на дейността по програмата.


В Плевен заместник-министърът на земеделието и храните Вергиния Кръстева откри

В Плевен заместник-министърът на земеделието и храните Вергиния Кръстева откри ...

......... с качествен мед и с всичко необходимо за отглеждане на пчелни семейства, с пчеларски препарати. Лектори от България, Сърбия, Полша, Италия Франция и Испания представят иновациите в тази сфера. Сред акцентите е биологичното пчеларство. Изложението е организирано под патронажа на Министерството на земеделието и храните и областния управител Мирослав Петров.


Нов протест на животновъдите от Кърджалийско в рамките на седмица.

Нов протест на животновъдите от Кърджалийско в рамките на седмица. ...

......... държавна помощ при покриване на разликата между изкупната цена и себестойността на млякото. В момента то се изкупува между 50-60 стотинки за литър при себестойност, според животновъдите – 72 стотинки. Протестът им е насрочен за 11 часа отново на пътя за Маказа близо до Момчилград, където протестираха и миналия четвъртък.


Утре, 1 февруари 2018г., в Благоевград, заместник-министърът на земеделието, храните

Утре, 1 февруари 2018г., в Благоевград, заместник-министърът на земеделието, храните ...

......... за развитие на селските райони за 2018 г. и прилагането на Общата селскостопанска политика след 2020 година. Ще бъдат обсъждани също поземлените отношения - служебни разпределения и доброволни споразумения, договори за наеми и аренда, разпределение на земи от Общинския поземлен фонд и Държавния поземлен фонд, както и информационната система ИСУН.


Регистрираните земеделски стопани ще кандидатстват за подпомагане по схемите за

Регистрираните земеделски стопани ще кандидатстват за подпомагане по схемите за ...

......... исканията за подпомагане, по който работи системата е дисциплиниращ, правилата се познават от фермерите и водят до това те да получават парите. Отстъпления от постигнатото като дисциплиниращ ефект няма да направим, по-скоро става дума за редакиции, за да не се използват сегашни текстове като вратички, обясни Танева, цитирана от БТА.


Популацията от калкан в българската зона на Черно море има

Популацията от калкан в българската зона на Черно море има ...

......... с конкуренцията за храна с планктоноядните видове риба. Интензивният морски транспорт и изхвърлянето на баластни води от корабите позволяват навлизане на нови видове в Черно море, които могат да повлияват върху биоразнообразието, но въпросът е кой от тях може да оцелее и да се адаптира в нашето море, обобщи Петрова.


Българската агенция по безопасността на храните (БАБХ), Изпълнителната агенция по

Българската агенция по безопасността на храните (БАБХ), Изпълнителната агенция по ...

......... ловен туризъм за отстреляни млади животни на възраст между 1 и 2 години". Оперативен щаб към Министерство на земеделието, храните и горите ще се събира периодично, за да обсъжда и предлага мерки за превенция във връзка с опасността от евентуално навлизане на африканската чума по свинете на територията на страната.


Оставка на министъра на земеделието поискаха днес животновъди от област

Оставка на министъра на земеделието поискаха днес животновъди от област ...

......... в България готвят декларация, която ще адресират до Народното събрание, президента, премиера, земеделското министерство, в която ще поставят исканията си за отмяна на Наредба 3 в частта й за доказване на количеството мляко. Ако не бъдем чути, ще предприемем стъпки към организиране на национален протест, категорични бяха животновъдите от Кърджалийско.


Оперативен щаб към Министерството на земеделието, храните и горите ще

Оперативен щаб към Министерството на земеделието, храните и горите ще ...

......... туризъм в България, където цените на отстреляни диви свине до една и до две години при индивидуален лов се намаляват с 50 на сто. Освен представители на МЗХГ и ИАГ, в заседанията на щаба ще участват и представители на БАБХ, Лесотехническия университет, НЛРС-СЛРБ, БЛРС и представител на професионалната ловна асоциация.


Фермерски протест ще блокира по обяд международния път за Гърция,

Фермерски протест ще блокира по обяд международния път за Гърция, ...

......... изпълним тези литри, и ни санкционират от директните плащания. Няма субсидии, обясни Валентин Славчев от Стачния комитет. Фермерите имат проблеми и с изкупуването на млякото. "Мандрите са запълнени със стока и не го искат. Търсим друга мандра, ще го даваме на ишлеме. Другият вариант е реката", недоволстват собствениците на крави.


Когато в събота Ангела Меркел обяви в София, че страната

Когато в събота Ангела Меркел обяви в София, че страната ...

......... Берлинчани идват на панаира, за да си купят качествена храна от цял свят - швейцарски шоколад, френско сирене и колбаси, италианска паста, марокански зехтин, непалски чай. И да прекарат няколко незабравими часа с кулинарни вкусотии, музика, аромати и хора от цял свят, които са им дошли на гости за седмица.


Правителството одобри проект за изменения в Закона за подпомагане на

Правителството одобри проект за изменения в Закона за подпомагане на ...

......... подпомагане. С промените се гарантира и по-голям достъп до предоставената обществена информация, като се предвижда заповедта на министъра на земеделието, храните и горите за одобряване на окончателния слой "Площи, допустими за подпомагане" да бъде публикувана, освен на официалния сайт на Министерството на земеделието, храните и горите, и в "Държавен вестник".


Правителството прие решение за утвърждаване на годишните разчети на сметката

Правителството прие решение за утвърждаване на годишните разчети на сметката ...

......... и мярка 5.4 “Преработване на продуктите от риболов и аквакултури“. 145,2 млн. лв. са предвидени за пазарни мерки, включително и за Националната програма по пчеларство, схема „Училищен плод”, схема „Училищно мляко“, Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор, преструктуриране на лозовите масиви, промоционални програми, възстановявания при износ и други схеми.


Управителният съвет на фонд "Земеделие" утвърди общ финансов ресурс до

Управителният съвет на фонд "Земеделие" утвърди общ финансов ресурс до ...

......... в размер на 23 888 925 лева. за първи транш по ПНДЖЗ. Припомняме, че максималният допустим таван по Схемата за преходна национална помощ за говеда е в размер до 41 683 672 лева,а по Схемата за преходна национална помощ за овце-майки и кози-майки в размер до 34 877 292 лева.


Двудневен празник на виното по повод Трифон Зарезан събира много

Двудневен празник на виното по повод Трифон Зарезан събира много ...

......... поканен е и областният управител на Благоевград – Бисер Михайлов. Очаква се да пристигнат от Гърция кметът и областният управител на Драма. Управниците също ще зарежат лозята, а след това ще се хванат на хорото на площада в селото. В тържеството ще се включат стотици самодейци от целия Неврокопски край.


Наред с всички останали задачи през 2018 г. ще работим

Наред с всички останали задачи през 2018 г. ще работим ...

......... след санитарни и принудителни сечи. Също така ще бъде увеличено производството на необходимия посадъчен материал от подходящи дървесни видове, съобразно освободените площи, след проведени санитарни и принудителни сечи. За резултатите от изпълнението ще се докладва на следващо заседание на работната група, което ще се състои на 13 февруари 2018 г.


Нова модерна овцеферма ще бъде изградена край Вършец по проект

Нова модерна овцеферма ще бъде изградена край Вършец по проект ...

......... нови работни места. Стойността на проекта е 1 954 887 лева, като безвъзмездната помощ от фондовете на ЕС е 1 172 332 лева. Срокът за изпълнение на строителните работи е до средата на 2020 година. На обекта вече е направена първа копка и се работи, уточняват от общината във Вършец.


Правителството прие позиция за сезиране от името на Република България

Правителството прие позиция за сезиране от името на Република България ...

......... съюз да отмени решението в части от него по бюджетна позиция 6711, в които се изключват от финансиране от страна на ЕС по ЕЗФРСР някои разходи на Република България в размер на 11 685 774,48 евро. България поставя искане към съда и да осъди Европейската комисия да заплати съдебните разноски.


Есенниците в Търговищка област са в добро състояние, въпреки липсата

Есенниците в Търговищка област са в добро състояние, въпреки липсата ...

......... а оттам и до и повишаване на себестойността на продукцията", допълни Иванов. Ако температурите паднат и снежна покривка не се образува, може да се стигне до измръзване на растенията и евентуални загуби за стопаните. Заради падането на температурите през нощта, няма опасност от измръзване и при овошките, категорични са агроспециалистите.


Фермерите от гръцкия град Кардица изкарват тракторите по площадите за

Фермерите от гръцкия град Кардица изкарват тракторите по площадите за ...

......... граница за пенсиониране на 60 години за мъжете и 55 години за жените. Земеделските производители искат още гарантирани цени за тяхната продукция, безплатно здравеопазване, достойни пенсии, премахване на единния имотен данък и създаване на държавен фонд, който да поема на сто процента обезщетенията им за щетите, нанесени от природните бедствия.


Обявена е нова защитена местност "Кашкаваля" в землището на радомирското

Обявена е нова защитена местност "Кашкаваля" в землището на радомирското ...

......... на РИОСВ-Перник Пламен Ангелов. Местността се използва като ловен район, посочи кметът на Долна Диканя Елинчо Колев. По думите му там преди няколко години са били правени сондажи за търсене на злато. Границите на защитена местност "Кашкаваля" са нанесени в картата на възстановената собственост за землището на с. Долна Диканя.


Държавният фонд

Държавният фонд "Земеделие" преведе над 636 милиона лева по Схемата ...

......... ще бъде издадена след актуализирането на слой "Площи, допустими за подпомагане" на базата на подадените възражения и след изясняване принадлежността на констатираните двойно заявени площи за Кампания 2017 г. На базата на тази актуализирана информация ДФ "Земеделие" - РА ще извърши окончателните оторизации по Схемата за единно плащане на площ.


Земеделците, кандидатствали по схемите за обвързано подпомагане за плодове, зеленчуци

Земеделците, кандидатствали по схемите за обвързано подпомагане за плодове, зеленчуци ...

......... се обединяват редове, не се добавят работни страници и по никакъв начин не се променя формата на зададената таблица. От Фонда информират, че не подлежат на подпомагане кандидати по схемите за обвързана подкрепа за плодове и зеленчуци, които не са предоставили в определените срокове декларация и опис по утвърдения образец.


Дебатът за двойния стандарт в храните е дълъг, той ще

Дебатът за двойния стандарт в храните е дълъг, той ще ...

......... бъдат преведени на земеделските стопани през януари-февруари. Днес предстои оторизацията на директните плащания в размер на около 550 млн. лв. До края на седмицата земеделските стопани трябва да получат средствата, заяви Румен Порожанов. Той подчерта, че страната ни догодина ще продължи да настоява за изравняване на европейските субсидии за земеделие.


Три огнища на трихинелоза са регистрирани в Бургаска област. Симптоми

Три огнища на трихинелоза са регистрирани в Бургаска област. Симптоми ...

......... за единия от случаите на трихинелоза в Карнобат." То е от незаконна ферма в града, поясни началникът на областната дирекция по безопасност на храните д-р Георги Митев. По думите му животните нямат марки и те съответно подлежат на възбрана. Ще бъдат проверени още няколко обекта, за които са постъпили сигнали.


От 19 декември 2017 г. (вторник), земеделските стопани могат да

От 19 декември 2017 г. (вторник), земеделските стопани могат да ...

......... общинските служби по земеделие към Министерството на земеделието, храните и горите. След разглеждането на всички постъпили възражения ще бъде подготвен и финалният специализиран слой "Площи, допустими за подпомагане" за кампания 2017. На базата тази актуализирана информация ДФ "Земеделие" - РА ще извърши окончателните оторизации по схемите и мерките на площ.


ДФ "Земеделие" /ДФЗ/ изплати 45 488 лв. минимална помощ de

ДФ "Земеделие" /ДФЗ/ изплати 45 488 лв. минимална помощ de ...

......... определен с решение на УС на ДФЗ от 27 ноемри 2017 г. Общият размер на подкрепата на един земеделски стопанин и на едно и също предприятие не може да надхвърля левовата равностойност на 15 000 евро (29 337.45 лв.) за период от три бюджетни години (2015 г. - 2017 г.).


Опасността от появата на нови случаи на "птичи грип" в

Опасността от появата на нови случаи на "птичи грип" в ...

......... птици и 8000 патици, отглеждани във ферми, както и на птиците в личните стопанства в двете села. Специалисти от Областната дирекция по безопасност на храните изготвят необходимите документи, за да бъдат обезщетени собствениците на умъртвените птици. Очаква се това да стане до края на годината по пазарни цени на животните.


Арендаторите, които не се издължават на собствениците на земя, да

Арендаторите, които не се издължават на собствениците на земя, да ...

......... физическите, и юридическите лица придобиват по-бързо законово основание да въздействат върху нередовните арендатори, каза Георгиев. Това означава, че за да има право един арендатор да заяви земите си за подпомагане, за субсидиране, той трябва да подаде декларация, че е изплатил всички дължими вноски към частни лица, чиито земи е наел.


Животновъдните асоциации, които развиват селекционна дейност, ще излязат днес с

Животновъдните асоциации, които развиват селекционна дейност, ще излязат днес с ...

......... Така средствата, полагаеми с наличния бюджет трябваше да бъдат 620 лв. за крава. Новата схема беше описана с промени в наредбата, приети през юли тази година. Именно затова и браншовите организации ще протестират срещу силното занижение на тази ставка. До края на деня Синор.БГ ще публикува пълните позиции на браншовите.


Два случая на трихинелоза са констатирани в Търговищко. Заразеното месо

Два случая на трихинелоза са констатирани в Търговищко. Заразеното месо ...

......... консумация. От Българската агенция по безопасност на храните информират, че от началото на годината до момента са констатирани 86 положителни за трихинела проби от диви и домашни свине. От ловните дружинки и частни стопани в различни части на страната са иззети и унищожени над 4600 кг свинско месо и субпродукти.


ДФ "Земеделие" продължава изплащането на финансовата подкрепа на земеделските стопани

ДФ "Земеделие" продължава изплащането на финансовата подкрепа на земеделските стопани ...

......... по Схемата за обвързано подпомагане за овце-майки и кози-майки в планински райони имат земеделски стопани, чиито стада наброяват от 10 до 49 овце-майки и кози-майки заедно или поотделно. По Схемата за обвързано подпомагане за млечни крави в планински райони се подпомагат животновъди, които отглеждат от 5 до 9 млечни крави.


Засега няма информация в България да са доставени засегнати партиди

Засега няма информация в България да са доставени засегнати партиди ...

......... за консумация и са предприети мерки за изтеглянето им от пазара.    С цел да обърнем внимание и предпазим потребителите, които евентуално може да  са си закупили, засегнати продукти от друга държава, публикуваме списъка с продуктите и партидите на френските власти. България не фигурира в този списък. Вижте пълния списък тук!


Наближаващите коледни и новогодишни празници форсираха пазара на земеделски земи

Наближаващите коледни и новогодишни празници форсираха пазара на земеделски земи ...

......... се сключват все по-краткосрочни договори. Анализът на компанията за управление на земеделски активи показва, че делът на собствениците на земя, които посещават офис на компанията за консултации или за сключване на сделка се е увеличил двойно. Дружеството е най-разпознаваемият за частните собственици бранд, занимаващ се с управление на земеделски земи.


Животновъдите в Камено, пострадали от наводнението на 25 октомври, ще

Животновъдите в Камено, пострадали от наводнението на 25 октомври, ще ...

......... съвместно с администрациите на общините Камено и Бургас са организирали комисии на място, които са съставили протоколи за броя и вида на удавените животни. Документите веднага били изпратени до МЗГХ, за да бъдат оценени щетите по пазарен механизъм. Така стопаните ще могат да получат парите си най-късно до 20 декември.


Пшеничените посеви в Добричкия регион са закалени при продължаващите благоприятни

Пшеничените посеви в Добричкия регион са закалени при продължаващите благоприятни ...

......... половина на октомври нямаше с какво да се изхранват, добави ученият. Според него след падналите дъждове влагата в чернозема е достатъчна за посевите, които навлизат в покой. Важно е през зимата да има валежи и да се натрупат достатъчно запаси към началото на март, когато пшеницата навлиза в мощна вегетация.


22 големи стопанства контролират 60% от земеделската земя. 4% от

22 големи стопанства контролират 60% от земеделската земя. 4% от ...

......... е насочено към суровини, което води до загуба на добавената стойност. Според експерта притеснително е и това, че цели 80% от зеленчуците и плодовете по българските пазари са вносни. Голяма част от тях идват от Гърция и от други страни от ЕС, в които подпомагането е насочено към по-малките ферми.


В България 4% от фермите стопанисват 80% от земеделските земи.

В България 4% от фермите стопанисват 80% от земеделските земи. ...

......... и да се фокусираме върху доставките на качествена прясна храна, дошла от ферми, отдалечени най-много на 30–40 км от потребителя. 80% от зеленчуците в търговската мрежа са вносни, заяви доц. Огнян Боюклиев. България е голям вносител на сурогати, от които се правят млечни и месни продукти, допълни икономистът от БАН.


Страните-членки на ЕС, заедно с Исландия, Норвегия и Швейцария са

Страните-членки на ЕС, заедно с Исландия, Норвегия и Швейцария са ...

......... Страните-членки на ЕС, заедно с Исландия, Норвегия и Швейцария са постигнали трайни успехи в изкореняването на болестта луда крава и сродните заболявания от групата на трансмисивните спонгиформни енцефалопатии (ТСЕ).


Той поясни, че целта е да се вземат субсидии за

Той поясни, че целта е да се вземат субсидии за ...

......... за това, че се ползват не по предназначение. Те трябва да върнат общо 6 милиона лева европари. Разследване за злоупотреби при получаване на европари в "Темата на NOVA" Държавата отстрани от поста чиновничката, а фонд "Земеделие" започна проверка дали къщите наистина развиват селски туризъм или се ползват за лични цели?


До края на годината собствениците на унищожените поради появата на

До края на годината собствениците на унищожените поради появата на ...

......... зона около двете огнища на птичия грип. Болестта бе открита в началото на месеца и това наложи умъртвяването на около 65 000 птици и 8000 патици, отглеждани във ферми, както и на птиците в личните стопанства в двете села, каза д-р Стоян Колев от Областната дирекция по безопасност на храните.


И тази година България си запазва мястото на световен лидер

И тази година България си запазва мястото на световен лидер ...

......... отразиха върху количеството на лавандуловото масло, което беше произведено тази година. Увеличен е и броят на дестилериите, в които се преработва маслото, като не са малко и тези в Северна България. Така че в този ред на мисли 2017-а е добра година за лавандулопроизводството“, каза Узунова, цитирана от агенция "Фокус".


България ще може да изнася за Китай комбинирани фуражи и

България ще може да изнася за Китай комбинирани фуражи и ...

......... срок на валидност от пет години. Комбинираните фуражи на растителна основа и фуражните добавки трябва да са от преработвателни предприятия, одобрени или регистрирани от БАБХ. Комбинираните фуражи на растителна основа и фуражните добавки могат да се изнасят за Китай само след като ГАНКИК одобри преработвателните предприятия, препоръчани от МЗХГ.  


Финансов ресурс от 1 044 775 млн. лева е осигурен

Финансов ресурс от 1 044 775 млн. лева е осигурен ...

......... с унищожени животни в област Бургас, заради наводнението през октомври т. г., се отпускат - 46 000 лв. Средствата ще бъдат изплатени по линия на минимална помощ de minimis. За отпускане на индивидуална държавна помощ на оранжерия за компенсиране на пропуснати доходи поради падналата градушка са предвидени 298 775 лв.


Безпилотни летателни средства (дронове) като иновация в изследването на зелени

Безпилотни летателни средства (дронове) като иновация в изследването на зелени ...

......... оценени жизненото състояние на растителността, вегетационното й развитие и какви мерки трябва да се предприемат, за да може то да се подобри. "В състояние сме веднага да предпишем какви торове, какви пестициди трябва да се използват и то в количествата, които са необходими, без да се предозират", обясни доц. Димитров.


Испански производители на ягоди от провинция Уелва чрез EURES мрежата

Испански производители на ягоди от провинция Уелва чрез EURES мрежата ...

......... за автобус предварително или стойността на билета се удържа от първата му заплата. Връщането до България е за сметка на работодателя, ако работникът остане до края на кампанията и не напусне самоволно работа. Кандидатите трябва да заявят своя интерес в бюрата по труда по местоживеене до 5 януари 2018 г.


Регионалната дирекция по горите в Кърджали разпространи обръщение към всички

Регионалната дирекция по горите в Кърджали разпространи обръщение към всички ...

......... БТА. По думите му ненавременната сеч ще доведе до финансови загуби, до размножаването на вредителите по иглолистната дървесина, ще предизвика изсъхване и на други здрави насаждания. Инж. Ефендиев уточни, че за да бъдат запазени здравите насаждения, извозването на повредената дървесина извън горските територии трябва да стане до март 2018 година.


Не са се увеличили земеделските производители, нито пък производството и

Не са се увеличили земеделските производители, нито пък производството и ...

......... на всички култури - например 20% или 30% (в зависимост от бюджета по първи стълб) от себестойността на продукцията зърно, домати, краставици, череши и т.н. И в зависимост от това какви условия, каква земя има земеделският производител, пазарите, работната ръка, напояването, които има, той да прецени какви култури да отглежда“.


Две години и половина след първия прием по подмярка 4,1

Две години и половина след първия прием по подмярка 4,1 ...

......... одобрената субсидия. Най-много одобрени проекти като брой, свързани с биологично земеделие има в област Хасково – 38 с обща стойност на заявената субсидия 11,7 млн. лв., а най-малко в област Смолян и Перник - по 1 брой със стойност на заявената субсидия съответно 351 027 лв. и 54 906 лв.


Собственици на земеделски земи в Пазарджишко сигнализираха, че без тяхно

Собственици на земеделски земи в Пазарджишко сигнализираха, че без тяхно ...

......... на закона в сила, в който те или да препотвърдят, или да се откажат от вече сключеният договор. Ако съберат тези една четвърт, че не са съгласни за продължаване на този договор, директорът на Областната дирекция "Земеделие" трябва, задължен е, да поиска разваляне на съществуващия договор пред Агенцията по вписванията.


Средният добив от царевица в Пернишка област е 364 кг/дка,

Средният добив от царевица в Пернишка област е 364 кг/дка, ...

......... са всички 9076 дка, засети с културата в региона. Най-висок добив са постигнали стопаните в община Перник - 429 кг/дка, най-нисък е в община Радомир - 310 кг/дка. Най-широко културата е застъпена в община Брезник, където се отглежда върху 3 536 дка. Няма пропаднали площи с царевица в Пернишка област.