ЗемеделиеМинистърът на земеделието Христо Бозуков е уволнил голяма част от ...

... че дружеството е платило около 2800 лв. за ремонт на автомобил, собственост на майката на изпълнителния директор Снежина Динева. Това е станало след като бордът на директорите е разрешил въпросната кола да се ползва за служебна от Динева, но "аз не вярвам предприятието да няма служебни автомобили", каза тогава Бозуков.

Най-големите и чакани две възможности в сектор земеделие - за ...

... надхвърля 800 млн. лв. и на практика е най-големият за последните 5-6 години. Самото обсъждане на критериите за подбор създаде напрежение още в зимните месеци, а на 19 април фонд "Земеделие" обяви, че започва да приема проекти по първата схема, а за краен срок за кандидатстване беше посочен 23 юли.
Темата накратко Емблематичното за България производство на рози и розово ...

... по розобера. Много от работниците в Розовата долина са "внос" от други области на страната, което води или до допълнителни разходи за транспорт, или за настаняване, и то в период, когато в Казанлък и Карлово протичат традиционните фестивали на розата и търсенето на хотели и къщи за гости е високо.


Българската агенция за безопасност на храните е поредната важна институция

Българската агенция за безопасност на храните е поредната важна институция ...

... контрол на храните. Владее отлично английски език, посочват от пресцентъра на МС.  Смяната не е изненада, тъй като БАБХ отдавна е мишена на сериозни критики  - за начина, по който се справя с епидемиите по животните, за слабия контрол за качеството на храните, за липсата на информационни кампании и т.н.


Месец и половина след като с конкурси в 12 без ...

... в бордоветеСлужебният агроминистър е сменил и членове на борда на останалите две държавни дружества. В Северноцентралното предприятие с постовете си се разделят двамата членове на борда- Георги Костов и Иван Степанов, а в югозападното- Мария Маринова и Ваня Каменова. В съобщението също не е посочено кой ще заеме постовете им.


Със заповед на служебния премиер Стефан Янев за заместник-министър на

Със заповед на служебния премиер Стефан Янев за заместник-министър на ...

... на телекомуникациите, бил е и сътрудник на българското търговско аташе за Северна Европа в Българското посолство във Финландия. Притежава образователно-квалификационна степен „магистър“ по икономика, икономика на хранителната индустрия от Университета по хранителни технологии в Пловдив. А бакалавърска степен по бизнес администрация получава в Тамперския университет по приложни науки във Финландия.
Темата накратко - Платформата за сделки със зърнени култури Agriniser ...

... потребител при предварително зададени параметри. В последните месеци е въведена и нова възможност - за публично публикуване на оферти, които също са част от пакета с платен достъп. А според наблюденията на Иванов по-често производителите се възползват от тази възможност, купувачите предпочитат да пазят анонимността си до сключването на сделката.


Западните лидери се състезават, за да изразят ужаса и яростта ...

... кандидати. Светлана Тихановская, съпруга на един от блокираните претенденти, се кандидатира вместо мъжа си и повечето наблюдатели смятат, че тя е спечелила изборите. Официалните резултати обаче дадоха на Лукашенко 80% от гласовете в шестата му поредна изборна победа. Впоследствие Тихановская беше депортирана в Литва и в момента живее във Вилнюс.


През последните девет месеца учени от лабораториите на най-големия производител ...

... произвежда в Китай от векове, а бадемовото отдавна се използва в кухнята на Близкия изток. Но растителните алтернативи на животинския продукт достигнаха до европейските и американските пазари едва наскоро. През 70-те години на миналия век започва да се говори повече за непоносимостта към лактоза, което стимулира търсенето на соево мляко.


Дни след изявлението на зърнопроизводителя от Северна България , че ...

... млн. лв., а печалбата е около 4 млн. лв. или брутен марж от 4.5%, следващите години приходите са по-ниски (виж таблицата), но печалбата и съответно маржът е много по-висок.Освен това през 2018 г. на един от основните ни външни пазари - Турция, имаше трусове - военно положение, обезценка на лирата.


Преброяването на земеделските стопанства доказва твърдението на браншовата асоциация на

Преброяването на земеделските стопанства доказва твърдението на браншовата асоциация на ...

... Преброяването на земеделските стопанства доказва твърдението на браншовата асоциация на овцевъдите, че в България има стотици хиляди животни, които съществуват само виртуално. Така чрез тях се източват европейски субсидии, каза за БНР съпредседателят на Асоциацията Симеон Караколев.Над 470 хил. декара земи и гори са ограничени за ...

... е необходимо "опазване на биотехнически съоръжения и в интерес на здравето и безопасността на гражданите". А по Закона за горите регионалните дирекции могат да ограничат достъпа в срок до 3 месеца, при нужда от "опазването на горските територии и дивеча", както и "в интерес на здравето и безопасността на гражданите".


В Хасковска област има 478 000 декара гори. И повечето ...

... прасета, монтират уреди срещу т.нар. сляпо куче и дори "насъскват" петте "служебни котарака" срещу полските мишки. Фотограф: Михаил Ванчев "Изваждането на фиданките е механизирано, после ги сортираме и изпращаме по обектите за залесяване, заедно със сертификати - за посевния материал и за фитосанитарното им състояние." - обяснява инж. Любомир Илиев.


Новите стари директори на най-големите държавни дружества под шапката на ...

... от процедурите - писмената, за шестте предприятия са участвали всички настоящи директори и Данаил Найденов, който кандидатства да оглави всяко от тях. Конкуренция от трима е имало единствено за "Североизточното държавно предприятие" с център в Шумен, където освен настоящия ръководител Веселин Нинов и Найденов, кандидат е бил и Георги Георгиев.


Управителният съвет на ДФ „Земеделие” взе решение да отпусна 12

Управителният съвет на ДФ „Земеделие” взе решение да отпусна 12 ...

... Кампания 2019 и за Кампания 2020 г.). Кредитите ще се предоставят при лихва в размер на 1.5 % и следва да бъдат погасени до 30 юни 2022 г. Предстои ДФ „Земеделие“ да изготви указания съвместно с компетентните дирекции на МЗХГ, които министъра на земеделието, храните и горите трябва да утвърди.


- България е в топ 3 на ЕС по разпределение

- България е в топ 3 на ЕС по разпределение ...

... в България са отишли във фермери, взимащи над 100 хил. евро подпомагане, макар те да са най-малката група получатели - няма и 3% от всички. За сравнение - категорията на големите получатели средно за Европа е усвоила 16% от прякото подпомагане, разпределяно основно на база обработвана земя и екологични дейности.През тази година 458 млн. евро от Програмата за развитие

През тази година 458 млн. евро от Програмата за развитие ...

... допустимост на кандидатите по подмярка 21.1 „Изключителна и временна подкрепа за земеделски стопани Covid 1”.  По този начин се дава възможност на земеделски стопани, които не са били допустими в рамките на проведения през 2020 г. прием, да кандидатстват по предстоящия допълнителен такъв. Той  ще бъде обявен през следващите месеци.


Срокът на прилагане на държавната помощ за преотстъпване на корпоративен

Срокът на прилагане на държавната помощ за преотстъпване на корпоративен ...

... насърчи инвестициите на земеделските стопани в нови сгради и нова земеделска техника  при производството на непреработена растителна и животинска продукция  (първично селскостопанско производство ). Преотстъпеният данък се инвестира в нови сгради и нова земеделска техника, необходими за извършване на дейността по производство на непреработена растителна и животинска продукция.    


През изминалата година лозаро-винарският сектор беше подпомогнат с над 60

През изминалата година лозаро-винарският сектор беше подпомогнат с над 60 ...

... горите д-р Лозана Василева, изпълнителният директор на Агенцията по лозата и виното инж. Красимир Коев, изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ Васил Грудев и председателят на УС на Националната лозаро-винарска камара Йордан Чорбаджийски. Министър Танева честити празника Трифон Зарезан и пожела на всички производители една добра година с богата реколта.


На 14 февруари се почита Успението на Свети Кирил Славянобългарски

На 14 февруари се почита Успението на Свети Кирил Славянобългарски ...

... се превърне в домашна ракия или вино. Те са извън официалната статистика на изпитото вино. „Количествата вино, които се консумират в страната са между 110-120 милиона литра“, посочва Коев. Последните години показват, че българинът предпочита родното пред вносното вино и дели симпатиите си поравно - между бяло и червено.  


България изпрати заявления за вписване на „Българско кисело мляко“ и

България изпрати заявления за вписване на „Българско кисело мляко“ и ...

... вписани в Европейския регистър на храните с традиционно специфичен характер. „Странджански манов мед“/ „Манов мед от Странджа“ бе първият български продукт със Защитено наименование за произход. По отношение на вината, на европейско ниво са регистрирани 54 български вина – 52 със Защитено наименование за произход и 2 със Защитено географско указание.Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира огнище на

Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира огнище на ...

... за птици, и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в двете зони. БАБХ напомня, че птичето месо и продукти, добити в обект, в който е установено огнище на Инфлуенца по птиците, не представляват опасност за човешкото здраве при спазване на хигиенните правила за обработка на храни в домакинството.  


Нова мярка ще стимулира цифровизацията на земеделските стопанства в ОСП

Нова мярка ще стимулира цифровизацията на земеделските стопанства в ОСП ...

... дискутиран проектът за създаване на Национална мрежа за Общата селскостопанска политика. Звеното за управление на Мрежата и неговите 28 регионални звена ще съдействат за споделянето на знания между участниците в СЗИСС чрез организиране на информационни събития, представяне на добри практики за проекти, информация и разяснения за възможностите за подпомагане по ОСП.


ДФ „Земеделие” изготви индикативният график за предстоящите директни плащания за

ДФ „Земеделие” изготви индикативният график за предстоящите директни плащания за ...

... ще се осъществят и окончателните плащания по НР1 и НР2, които ДФЗ авансово разплати през декември 2020 г. Окончателните плащания по СЕПП ще са в периода 1-10 юни, както и тези за младите земеделски стопани. Дребните земеделски производители ще получат субсидиите си между 10 и 20 юни 2021 г.  


Държавата направи много за варненци през последните години, отбеляза министър-председателят

Държавата направи много за варненци през последните години, отбеляза министър-председателят ...

... за морско дело и рибарство и съфинансиране от община Варна на обща стойност 13,4 млн. лв. Капацитетът му е за 116 плавателни съда. В основната сграда е предвидено създаване на рибна борса - за пресен улов. Предстои ремонт на довеждащия път от бул. „Първи май“ и облагородяване на прилежащите зони.


Държавните горски предприятия инвестираха над 1,1 млн. лв. за закупуване

Държавните горски предприятия инвестираха над 1,1 млн. лв. за закупуване ...

... на част от собствениците за сключване на сделки, срокът за нотариалните продажби беше удължен до края на 2020 г. През 2021 г. се планира да бъде обявена нова кампания за закупуване на частни горски имоти. Стойността на отпуснатите средства за нея няма да бъде по-малка от инвестираните през настоящата година.


В новата Обща селскостопанска политика (ОСП) групите и организациите на

В новата Обща селскостопанска политика (ОСП) групите и организациите на ...

... Производителите ще имат възможността да намалят разходите си за производство чрез предоставяне на общи/централизирани за организацията услуги и съоръжения. Поне 15% от разходите на оперативна програма трябва да съдържат екологични действия. Беше обсъден и максималният размер на допустимите разходи за една оперативна програма да бъде до 2 300 000 евро.


Със заповед на министъра на земеделието, храните и горите Десислава

Със заповед на министъра на земеделието, храните и горите Десислава ...

... обвързано подпомагане за млечни крави за 2020 г., стопаните ще получат по 368,85 лв. за първите 50 животни. За над 50-тото допустимо за подпомагане животно ставката е в размер на 295,08 лв. Държавен фонд „Земеделие“ ще извърши всички плащания по схемите за обвързано подпомагане за животни до края на седмицата.


Брутната добавена стойност (БДС), създадена в отрасъл „Селско, горско и

Брутната добавена стойност (БДС), създадена в отрасъл „Селско, горско и ...

... фонд за гарантиране на земеделието и от националния бюджет. През календарната 2019 г. по Програмата за развитие на селските райони 2014 – 2020 г. (ПРСР) са разплатени 844,3 млн. лева. В рамките на 2019 г. са изплатени около 32,6 млн. лева по Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г.


Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) не допусна внос

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) не допусна внос ...

... на Република България и ЕС. Спазени са европейските регламенти и законодателството на България, а продукцията е била насочена за унищожаване или е била върната в страната на произход. Заловените продукти, които подлежат на съобщаване по Системата за бързо оповестяване на храни и фуражи (RASFF), са били сигнализирани незабавно.    


Близо 30 000 фермери вече са получили средства по извънредната

Близо 30 000 фермери вече са получили средства по извънредната ...

... че България е държавата членка на ЕС, която инициира промени в регламента, които дадоха възможност за стартирането на тази извънредна мярка за компенсиране на загубите от COVID-19. “За целта заделихме 106 милиона лева по три направления, с които помагаме на българските земеделци и преработвателите на земеделска продукция”, пише от Борисов.


Министерството на околната среда и водите напомня на фирмите и

Министерството на околната среда и водите напомня на фирмите и ...

... 5. декларация за годината на изграждане на съоръжението; 6. декларация за намеренията на собственика за ползване или консервиране на съоръжението; 7. копие от документ за платена такса за регистриране на съоръжението, съгласно . Повече информация за кладенците за собствени потребности може да се намери на интернет страницата на МОСВ на адрес: 


Над 70 млн. лева (70 148 373 лв.) по подмярка

Над 70 млн. лева (70 148 373 лв.) по подмярка ...

... евро. Плащанията за кандидатите по подмярка 21.2 "Извънредно временно подпомагане за земеделските стопани COVID 2" ще бъдат извършени, след приключване на административните проверки на данните в заявленията. Подмярка COVID 2 е с бюджет 5,5 млн. лева и обхваща всички останали направления в областта на растениевъдството и "Животновъдство" (свине и птици).


Министерство на земеделието, храните и горите предлага законодателни изменения, които

Министерство на земеделието, храните и горите предлага законодателни изменения, които ...

... производството на собствена първична земеделска продукция в сектор „Растениевъдство“. Бенефициенти по мярката са малки и средни предприятия - земеделски стопани и признати групи или организации на производители в сектор Растениевъдство“. Подпомагането по нея е под формата на капиталова субсидия за покриване на част от разходите за реализация на направените инвестиции.


4 626 318 тона е произведената пшеница за 2020 г.

4 626 318 тона е произведената пшеница за 2020 г. ...

... поражения под 100 %. Най-силно засегнати от сушата са културите в Областите Бургас, Добрич, Варна, Сливен и Шумен. До края на тази календарна година ще бъдат изплатени обезщетенията за пропаднали площи на земеделските стопани по Държавната схема за компенсиране на земеделски производители с напълно пропаднала реколта, заради неблагоприятните климатични условия.


Земеделските стопани от Хасковска област, чиито площи са пострадали при

Земеделските стопани от Хасковска област, чиито площи са пострадали при ...

... субсидиите и за да получат допълнителни суми. Очаква се парите да бъдат преведени до края на месеца. “Ще приложим подкрепа, схема де минимис, до 400 хиляди лева общ бюджет със ставка за постоянно затревените площи - пасища, ливади, люцерна и имаме до момента няколко фермера с трайни насаждения”, каза Танева.


Големи загуби очакват зърнопроизводителите това лято след незапомнената суша в

Големи загуби очакват зърнопроизводителите това лято след незапомнената суша в ...

... от скок на цената на хляба или от проблеми със зърнения баланс: "Притесненията са в районите, които ще претърпят щети, там е въпрос на оцеляване".Бившият министър коментира, че мерките на правителството за осигуряване на допълнителни средства са "глътка въздух" и евентуално навлизане в период на по-голяма нестабилност би утежнил положението


Рекордно ниски ще са добивите от слънчогледовите посеви тази година,

Рекордно ниски ще са добивите от слънчогледовите посеви тази година, ...

... положение, че миналата година добивите бяха 300 кг./дка. Фермери от цялата страна се оплакват, че макар и големи, питите са почти празни. Свити добиви се очакват и при царевицата, при която многото дъждове през пролетта, студът по време на покълването на семената, и сегашната жега и суша оказват пагубно влияние. 


Рекордно ниски ще са добивите от слънчогледовите посеви тази година,

Рекордно ниски ще са добивите от слънчогледовите посеви тази година, ...

... положение, че миналата година добивите бяха 300 кг./дка. Фермери от цялата страна се оплакват, че макар и големи, питите са почти празни. Свити добиви се очакват и при царевицата, при която многото дъждове през пролетта, студът по време на покълването на семената, и сегашната жега и суша оказват пагубно влияние. 


„Ще ви подкрепим с 56,5 милиона лева, имаме такъв инструмент,

„Ще ви подкрепим с 56,5 милиона лева, имаме такъв инструмент, ...

... да търсят национално съгласие как да преодолеем зимата, приказват“, каза министър-председателят. По време на срещата животновъдите изразиха удовлетворение от бързото изплащане на средства от „Фонд Земеделие“ въпреки трудностите, породени от кризата с COVID-19. Премиерът Борисов отбеляза, че правителството ще продължи да работи в подкрепа на всички браншове в сектора.  


Започна приемът по подмярка 4.1.2. „Инвестиции в земеделски стопанства по

Започна приемът по подмярка 4.1.2. „Инвестиции в земеделски стопанства по ...

... приложенията към тях са публикувани на интернет страницата на Министерство на земеделието, храните и горите: www.mzh.government.bg и на Информационната система за управление и наблюдение на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове (ИСУН) на следния интернет адрес: http://eumis2020.government.bg/. Крайният срок за подаване на проектните предложения е 18 септември 2020 година.


Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира огнище на

Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира огнище на ...

... ваксини и прилагането им и при птици в лични стопанства в 10-километрови зони около тях. Ваксинация в личните стопанства беше извършена в 7 от 28 области общо с индустриални ферми. Стопаните на домашно отглеждани птици могат да се обръщат към ветеринарните лекари и също да ваксинират животните си.    


Специална мярка ще предоставя извънредно временно подпомагане на българските производители

Специална мярка ще предоставя извънредно временно подпомагане на българските производители ...

... не трябва да надвишава 7 000 евро на земеделски стопанин и 50 000 евро за малко или средно предприятие. От Министерството на земеделието, храните и горите вече увериха, че наредбата, определяща реда и начина за прилагане на мярката, ще бъде изработена в съкратени срокове, за да заработи възможно най-бързо.   


За последните 7 години площите за биоземеделие в рамките на

За последните 7 години площите за биоземеделие в рамките на ...

... се увеличили с над 7 пъти. Към 2018 г. площите в система на контрол са 162 332 ха, а към 2011 г. те са били 26 622 ха. От 2015 година насам България заема едно от челните места по площи с лозя, отглеждани по методите на биологичното земеделие в ЕС.


Българска Асоциация Биопродукти /БАБ/, съвместно с експерти от МЗХГ и ДФЗ

Българска Асоциация Биопродукти /БАБ/, съвместно с експерти от МЗХГ и ДФЗ ...

... на общността до 2030 година, е някак си обидно слънчева България да е с едва 4-5% биопроизводство“, твърди председателят на БАБ Албена Симеонова. Според нея именно такива разяснителни кампании ще обърнат тренда в полза на биологичната храна, което пък в такива пандемични времена би засилило имунната система на потребителя.  


Министерство на земеделието, храните и горите предлага разработване на три

Министерство на земеделието, храните и горите предлага разработване на три ...

... бранша изказаха благодарност за възможността да бъдат подкрепени в условията на пандемия. Заместник-министър Лозана Василева отправи апел към тях в кратък срок да изпратят становища и предложения по изготвените критерии за кандидатстване по трите подмерки. Тя допълни, че мерките и ставките  ще бъдат обсъдени и със службите на ЕК.  


Браншовите организации на зеленчукопроизводителите сами ще решат как да бъдат

Браншовите организации на зеленчукопроизводителите сами ще решат как да бъдат ...

... по 8 ст. за кокошка 5лв. пък е компенсацията за пчелно семейство. Предстои предложението за плащанията да бъде обсъдено с представители на браншовите организации и с Европейската комисия. Намеренията на Министерството на земеделие са кандидатстването да бъде максимално облекчено и до края на лятото средствата да бъдат изплатени на земеделците.


Биологично произведени продукти и био пчелен мед ще се предоставят

Биологично произведени продукти и био пчелен мед ще се предоставят ...

... се доставя в учебните заведения, трябва да отговаря на изискванията на наредбата за изискванията към пчелния мед. Той трябва да се доставя в индивидуални опаковки с ненарушена цялост. Измененията в наредбата целят и стимулиране на родното производство. Най-малко 50% от доставяните плодове и зеленчуци ще бъдат произведени от български производители.


От няколко годни се забелязва едно завръщане към традициите и

От няколко годни се забелязва едно завръщане към традициите и ...

... че днес изложителите са по-малко, отколкото са редовно. „Имаме ограничено за съжаление количество плодове и зеленчуци, но от следващата седмица вече смея от сега да кажа, че ще бъде доста по-богата гамата. Имаме преработени млечни продукти, продукти от месо, цветя, яйца от свободни кокошки, пчелен мед, сладка, чайове“, посочи той.


Безработните, решили да работят в селското стопанство, няма да губят

Безработните, решили да работят в селското стопанство, няма да губят ...

... работа за 4 или 6 часа. Работодателят - регистриран земеделски производител, може да получи образците на трудови договори от съответната дирекция „Инспекция по труда“ лично или по електронен път. Трудовото възнаграждение се изплаща в деня на изтичане на срока на трудовия договор срещу разписка, която е неразделна част от договора."


Световните цени на храните се понижиха през април за трети

Световните цени на храните се понижиха през април за трети ...

... Северна Африка, Украйна и Съединените щати, но това ще бъде до голяма степен компенсирано от по-големи реколти в Австралия, Казахстан, Русия и Индия. Очаква се глобалното потребление на пшеницата през 2020/21 г. да бъде стабилно, като очакваното увеличение на консумацията на храни да надвишава намаленията при фуражите и промишлените нужди.


Днес Агенцията за борба с градушките открива активния сезон по

Днес Агенцията за борба с градушките открива активния сезон по ...

... на територията на България с шест метеорологични радарни станции. С монтирания наскоро доплеров радар в Ярлово е осигурено наблюдението на Югозападна България, а за по-добро покритие на Североизточна България до края на годината ще бъде монтиран още един метеорологичен радар в Шумен, гарантират от Агенцията за борба с градушките.  


Земеделските кооперации в община Павликени са изпратили запитване до земеделското

Земеделските кооперации в община Павликени са изпратили запитване до земеделското ...

... безработни, но настояват за намаляване на административната тежест по еднодневните трудови договори. Земеделските стопани в Павликенско очакват добра реколта, подчерта Христо Петров: „Пшеницата пострада от студа, възстановява се. Сеем в нормални темпове пролетните култури. Имахме проблеми с пропаднали площи с рапица“. Фермерският пазар в Павликени също възстановява работата си.  


Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) възбрани над 20

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) възбрани над 20 ...

... в страната на произход. Пробите за лабораторно изпитване са взети на граничен пункт „Златарево” в изпълнение на Заповед на изпълнителния директор на Агенцията за засилен контрол върху пратките с вносни плодове и зеленчуци за съдържание на остатъчни вещества от пестициди. Резултатът от анализите е получен вчера, 8 април 2020 година.


„Категорично и най-отговорно искам да заявя, че България има много

„Категорично и най-отговорно искам да заявя, че България има много ...

... минем през млякото и млечните продукти. Представителят на асоциацията на рибната промишленост заяви, че в складовете имаме запаси за поне една година”, добави Танева. Според нея пазаруването по магазините в последните дни е било излишно. Относно спекулата на пазара, Танева заяви, че ако има злоупотреба, ще бъдат взети незабавни мерки.


Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира огнище на

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира огнище на ...

... Цани Гинчево, Векилски в община Н. Козлево, и с. Писарево, общ. Нови пазар. Предстои умъртвяване по хуманен начин и обезвреждане на всички заразени и контактни свине в засегнатия обект, при спазване на нормативните изисквания. Свиква се областна епизоотична комисия, чието заседание ще започне в 10:00 часа днес в Областна администрация-Шумен.


През тази година земеделските производители ще получат отстъпка от 0.37

През тази година земеделските производители ще получат отстъпка от 0.37 ...

... подпомагане за директни субсидии, което е за годината, предхождаща тази, в която се кандидатства по схемата - в случая 2017 г. Документите се подават само с опис и фактури за закупените горива, които подлежат на проверка от агенцията по приходите.През миналата година подпомагане по тази схема са получили 9600 фермери.


Новото огнище на африканска чума по свинете е регистрирано в

Новото огнище на африканска чума по свинете е регистрирано в ...

... епизоотична комисия. В началото на октомври ограниченията за останалите 5 инфектирани зони в смолянска област бяха отменени. В районите на доспатското с.Змеица, Държавното ловно стопанство "Извора" в Девин, в община Чепеларе и районите на Чудните мостове и с. Проглед. Всички случаи на установяване на заразата са при мъртви диви прасета.


ДФ „Земеделие“ изплати близо 4,3 млн. лв. на 50 свиневъди

ДФ „Земеделие“ изплати близо 4,3 млн. лв. на 50 свиневъди ...

... за хуманно отношение към свинете, които надхвърлят задължителните стандарти. С решение на УС на ДФЗ за 2019 г. по схемата за хуманно отношение към свинете е разпределен финансов ресурс от 33 млн. лв. Стопаните получават помощта на четири транша през годината. До момента са преведени общо над 18 млн. лв.


  Общото производство на оранжерийни зеленчуци бележи ръст с 28.1

  Общото производство на оранжерийни зеленчуци бележи ръст с 28.1 ...

... „Темата на днешния семинар е изключително важна, тъй като растителната защита е сред основните проблеми на всички производители“, каза още тя.От своя страна председателят на Управителния съвет на Асоциацията Йордан Кръстанов пое ангажимент от тук нататък да организира подобни семинари, които ще допринесат за модернизирането на производството на оранжерийни зеленчуци.


Първи случай на африканска чума по свинете е регистриран в

Първи случай на африканска чума по свинете е регистриран в ...

... въведена санитарна зона в радиус от 8 км от центъра на огнището на болестта, а в по-тесен обхват – в радиус от километър - ще бъде ограничен достъпът на хора, дърводобивът и ловът. Прасетата в личните стопанства бяха евтаназирани превантивно заради опасността от настъпване на заразата в свинефермите в областта.


„Плащания, в размер до 1 млрд. лв. ще получат до

„Плащания, в размер до 1 млрд. лв. ще получат до ...

... очакваните плащания по инвестиционните мерки от Програмата за развитие на селските райони (2014-2020 г.)“. Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева по време откриването на 15–тото юбилейно ,,Национално животновъдно изложение Сливен 2019”, което се провежда в с. Мечкарево. Тя и премиерът Бойко Борисов разгледаха животните на Изложението. 


След потвърден случай на африканска чума по дивите прасета (АЧС)

След потвърден случай на африканска чума по дивите прасета (АЧС) ...

... селата Горна Сушица и Ласкарево. За да приберат реколтата си, собствениците на лозовите масиви, които се намират в инфектираната зона, трябва да потърсят разрешение от Областната епизоотична комисия. Задължително за всички влизащи в забранената територия е спазването на мерки за биосигурност, като дезинфекция на облеклото на хората и автомобилите им.


Аграрният сектор в България има нужда от образовани млади хора.

Аграрният сектор в България има нужда от образовани млади хора. ...

... направят, как да репопулират и при какви условия“, добави още Танева. По време на официалното откриване на академичната 2019/2020 г., министър Десислава Танева, заместник-председателят на 44 Народно събрание Емил Христов и ректорът на Тракийския университет проф. Иван Въшин откриха официално и Зала „Арена Академика“ във висшето учебно заведение.    


Ръст на зеленчуците внос от чужбина. Експертите твърдят, че причината

Ръст на зеленчуците внос от чужбина. Експертите твърдят, че причината ...

... допълни, че зеленчукопроизводството е от най-специфичните сектори и зависи от много грижи и внимание. По думите му цените на зеленчуците могат да се променят в рамките на един ден. „Това зависи от снабдяването, производството", каза доц. Иванов и уточни, че в Европа най-големите доставчици на зеленчуци са Tурция и Мароко.