• Русия издава документи за пътуване в незаконно окупирани региони

...
• Русия издава документи за пътуване в незаконно окупирани региони
Коментари Харесай

Евродепутатите гласуват да не се приемат паспорти, издадени от Русия в окупираните региони

• Русия издава документи за пътешестване в нелегално окупирани райони в Украйна и Грузия
• Необходим е съгласуван и пореден метод на Европейски Съюз за справяне с тези документи
• Лицата, които бягат от войната в Украйна, имат право да аплайват за леговище
Европейският парламент утвърди решение да не се одобряват паспорти и други документи за пътешестване, издадени от Русия в нелегално окупираните райони на Украйна и Грузия.
Парламентът утвърди съглашението със Съвета по отношение на неприемането на документи за пътешестване, издадени от Русия в окупираните украински райони и в така наречен разколнически територии на Грузия, за издаване на визи или прекосяване на външните граници на Европейски Съюз с 531 гласа „ за “, 7 гласа „ срещу “ и 34 гласа „ въздържал се “.

Според предлагането Комисията следва да се съветва с страните членки на Европейски Съюз и да изготви лист на съветските документи за пътешестване, по-специално паспорти, които не следва да бъдат одобрявани. Въпреки това лицата, бягащи от спора в Украйна, ще могат да влизат в Европейски Съюз по филантропични аргументи.

Цитат

След гласуването докладчикът Хуан Фернандо Лопес Агилар (С&Д, Испания) съобщи: „ Европейският парламент се ангажира да направи всичко допустимо, с цел да продължи да оказва напън върху Русия посредством правни и политически средства, с цел да се увери, че Путин ще заплати висока цена за тази противозаконна война и за интернационалните закононарушения, осъществени против Украйна и нейния народ. “

Следващи стъпки

След като решението бъде публично признато и от Съвета и оповестено в Официален вестник на Европейски Съюз, то ще влезе в действие на идващия ден след публикуването му.

Контекст

Русия издава паспорти на жителите на Крим от противозаконното анексиране на полуострова през 2014 година и сега прави това и в други неконтролирани от държавното управление региони на Украйна. Неприемането на тези съветски паспорти ще се ползва, когато някой изиска виза за влизане в Европейски Съюз или когато пресича външните граници на Европейски Съюз.

Според Комисията съвсем всички страни членки към този момент са декларирали, че не одобряват съветски паспорти, издадени в окупирани задгранични райони. Целта на предлагането е да се реализира правна сигурност и съгласуван, пореден метод.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР