• Идеята, че криптовалутите са за престъпниците, до голяма степен

...
• Идеята, че криптовалутите са за престъпниците, до голяма степен
Коментари Харесай

Митовете за използването на криптовалутите от престъпници

• Идеята, че криптовалутите са за нарушителите, значително може да бъде проследена до ранното медийно отразяване към криптовалутите, по-специално онлайн магазина Silk Road.
• Реалността обаче е друга. Криптовалути се употребяват най-вече от елементарни хора и съществуват като законен инструмент за ежедневни транзакции и други способи на приложимост.
• Данните от Chainalysis, самостоятелна компания, която дава данни и разбори за блокчейн, употребявани от държавното управление и правоприлагащите органи, демонстрират, че противозаконната активност е съставлявала единствено ~0,15% от крипто транзакциите през 2021 година
• Според Организация на обединените нации през обичайните фиатни валути всяка година се изпират от 800 милиарда до 2 трилиона $ (около 2-5% от международния БВП). Данните демонстрират, че крипто е нищожните 0,03% от този размер.

Ще разгледаме някои от най-често срещаните крипто FUD (страх, неустановеност и съмнение),разкази и анекдоти, и ще отделим обстоятелствата от измислицата.

Светът на криптовалутите и блокчейн експлодира през последните години. Въпреки това, неналичието на схващане към тази технология докара до редица неправилни вярвания и неправилни схващания, което кара доста хора да подхождат към цифровите активи с безпричинно съмнение и неустановеност. За да се борим с това, направихме част от нашата задача да предоставяме налично Web3 обучение на всички и да работим за възстановяване на разбирането на крипто.
Чрез тези старания ние се стремим да развенчаваме постоянно срещаните неправилни схващания и да насърчаваме по-голяма крипто просветеност. Нашата цел е да почистим объркването и да помогнем за възстановяване на разбирането на необятната общност за крипто. От решаващо значение за хората е да имат задълбочено схващане на главните понятия и да мислят сериозно, защото това ще им помогне да схванат по-добре и в последна сметка да употребяват криптовалутите в своя изгода. Време е да разбием някои крипто легенди!
Мит: Крипто се употребява единствено от нарушители
Използването на криптовалута за противозаконни действия е централна тематика от първите дни на тази нова форма на цифрова валута. Общественото усещане на криптовалутите като неразривно свързани с незаконни действия (като пране на пари, трафик на опиати и киберпрестъпления) значително може да се наблюдава до ранното медийно отразяване на криптовалутите – по-специално на скандалния онлайн магазин Silk Road.
Silk Road беше онлайн черен пазар, който работеше в тъмната мрежа от 2011 година до 2013 година, предлагайки платформа за анонимно пазаруване и продажба на противозаконни артикули и услуги благодарение на биткойни. Пазарът беше прочут с присъединяване си в трафика на опиати и връзката сред крипто и противозаконните действия на Silk Road способства за негативната известност на криптовалутите в главните медии.
Относителната анонимност и децентрализация на криптовалутите породиха опасения, че те улесняват незаконната активност. Много медии постоянно избират да се съсредоточат върху нашумели случаи на закононарушения, свързани с криптовалута, поддържайки концепцията, че цифровите активи се употребяват най-много от тези, които желаят да вземат участие в противозаконни действия.
Данните демонстрират, че крипто се употребява основно от елементарните хора
Реалността е, че крипто се употребява най-вече от елементарни хора и съществува като законен инструмент за разнообразни ежедневни транзакции. Само Binance има повече от 120 милиона регистрирани консуматори. Както при всяка нововъзникваща (или съществуваща) технология, нарушителите постоянно ще я употребяват за незаконни цели. Въпреки това, противозаконната активност съставлява единствено ~0,15% от крипто транзакциите през 2021 година – спад от 0,62% през 2020 година макар експоненциалния напредък на промишлеността – а прането на пари съставлява едвам 0,05%.
Това са данни от Chainalysis, самостоятелна компания за разбор на блокчейн. Данните от Chainalysis постоянно се употребяват от държавни организации, в това число Федералното бюро за следствие на Съединените щати (ФБР), Агенцията за битка с опиатите (DEA) и Службата за вътрешни доходи (IRS), както и Националната организация за битка с престъпността на Обединеното кралство (NCA), за следствие и битка с закононарушения, свързани с крипто.
През обичайните фиатни валути всяка година се изпират от 800 милиарда до 2 трилиона $, което е към 2-5% от световния Брутният вътрешен продукт - съгласно отчета на Службата на Организация на обединените нации по опиатите и престъпността (UNODC). Сравнете това с крипто и сумата е нищожните 0,03% от тази сума. Престъпниците не харесват крипто, тъй като фактът, че транзакциите се записват обществено и непрекъснато, в действителност подкрепя проверяващите органи. За разлика от обичайните финансови следствия, транспарантният темперамент на крипто улеснява идентифицирането на злонамерените участници в пазара.
Престъпниците не обичат прозрачността
Блокчейнът е присъщо транспарантен. Всички данни за транзакциите се записват в обществен указател. Всеки когато и да е може да прегледа цялата кодова база. Използването на крипто за незаконни цели оставя отлична хартиена диря за прокурорите.
Европол и Базелският институт за ръководство обявиха, че крипто е ключът към оправянето с проведената престъпност. Просто не можете да местите огромни суми пари, без да ви виждат. Всъщност крипто тържищата не престават да бъдат един от главните съдружници в битката против незаконната активност. Например, през 2021 година Binance оказа помощ за премахването на киберпрестъпна група, изпираща 500 милиона $ посредством офанзиви с рансъмуер.
Органите на реда остават водещи в груповата битка с престъпността. Придобиването на нужните запаси, умения и принадлежности, както и тясното партньорство с крипто фирмите, е главен приоритет за организациите в международен мащаб. В Съединени американски щати Министерството на финансите изиска повече финансиране за следене и битка с крипто закононарушенията, а DoJ и ФБР сътвориха специфични национални работни групи за използване на криптовалутите.
В допълнение, Специалната група за финансови дейности (FATF), световното наблюдаване на прането на пари и финансирането на тероризма, издаде стандарти за виртуални активи, отразяващи тези за фиатните валути. Но използването изостава: от 200 страни, ангажирани със стандартите на FATF, единствено 19 са въвели този за виртуални активи (към март 2023 г.).
Заключителни фрази
Идеята, че крипто е главно огнище на противозаконна активност, е мощно пресилена. Всъщност по-голямата част от крипто транзакциите и вложенията са законни и фокусирани върху случаи на приложимост в действителния свят с капацитет да трансформират световната стопанска система. Появата на блокчейн технологията отвори нови благоприятни условия за финансови нововъведения, а криптовалутите са единствено един аспект от този бързо разрастващ се пейзаж.
От децентрализирани финанси (DeFi) до незаменими токени (NFT), евентуалните приложения на крипто и блокчейн технологията са обширни и разнородни. Засега единствено сме видяли повърхността на това, което е допустимо. Въпреки че сигурно има опасности и провокации, значимо е да се подходи към тази вълнуваща нова технология с отворен разум и предпочитание за учене и адаптиране, с цел да се осъществя изцяло нейният капацитет за позитивно влияние. Трябва също по този начин да разполагаме с подобаващи принадлежности, с цел да се опитаме да отстраняваме злонамерените участници в пазара – нещо, против което никоя екосистема за финансови услуги не е ваксинирана.
Факт: Крипто се употребява най-вече от елементарни хора. Независими данни демонстрират, че единствено 0,15% от крипто транзакциите включват противозаконна активност. Ако сте нарушител, е по-вероятно да ви заловен, употребявайки крипто, в сравнение с в случай че употребявате пари в брой или обичайна финансова система.

 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР