​Премиерът Бойко Борисов заяви, че е важно справедливото разпределение на

...
​Премиерът Бойко Борисов заяви, че е важно справедливото разпределение на
Коментари Харесай

Борисов зове в Прага: Кохезия за изостаналите региони в ЕС


​Премиерът Бойко Борисов съобщи, че е значимо справедливото систематизиране на средствата в Европейски Съюз, с цел да се преодолеят неравенствата сред другите райони и изостаналостта.

В Прага, където взе участие на Срещата на високо ниво на групата "Приятели на кохезията ", той сподели още, че е нужен характерен фокус към развиването на най-бедните, изоставащи европейски райони. Борисов се похвали на чехите: С нула миграция сме! "Такива райони, с Брутният вътрешен продукт под 50% от междинното за Европейски Съюз, има освен в България и смятам, че е от общ интерес те да бъдат подкрепени ", посочи министър председателят пред останалите водачи в Прага.

По думите му упоритостите на Европейски Съюз да бъде световен водач следва да бъдат подкрепени с нужните средства, оповестиха от държавната пресслужба.

Това значи и обезпечаване на съответно финансиране на Кохезионната и Общата селскостопанска политика, които най-добре показват резултатите от европейските вложения, посочи Борисов по време на пленарната сесия.

Българският министър председател бе безапелационен, че Кохезионната и Общата селскостопанска политика имат потвърдена добавена стойност, а техните резултати са забележими и осезаеми за европейските жители.

Борисов добави, че разпоредбите и за двете не би трябвало да водят до спомагателни административни и финансови тежести за националните бюджети, което крие риск за осъществяването на стратегиите и за вложенията, изключително в по-слабо развитите райони.

В изказването си министър-председателят уточни, че водачите от групата следва да насочат напъните си в няколко посоки.

"Важно е да се противопоставим на разделянето сред чисти получатели и чисти донори. Ползите от двете политики са за всички европейски жители ", уточни българският министър председател. Той подчертава също, че не би трябвало да се позволява налагане на разделяне сред нови и остарели цели за Европейски Съюз.

"За нас са значими и обичайните политики, и науката и нововъведенията, и миграцията и сигурността, и битката с климатичните промени. Именно по тази причина настояваме за упорит бюджет на Европейски Съюз, който да ни разреши да съхраним постигнатото досега и да отговорим на многочислените провокации “, акцентира Бойко Борисов.

По думите му групата "Приятели на кохезията " би трябвало да се стреми не просто да ребалансира апелите за съкращения в бюджета на Европейски Съюз, а да има дейна роля за отстояването на един благонадежден европейски бюджет в интерес на всички европейски жители.

В края на срещата на върха в Прага водачите ще одобряват Декларация на групата, в която да бъдат доказани споделените позиции на страните предвид на развиването на договарянията по МФР и с главен фокус върху значимостта на Кохезионната политика.

Източник: dnes.bg
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР