Звездин Бесарабов от НПМГ и Каринна Бурева от Техническия университет

...
Звездин Бесарабов от НПМГ и Каринна Бурева от Техническия университет
Коментари Харесай

Връчиха стипендии „Лука Бекяров“ за постижения в областта на математиката и информационните технологии

Звездин Бесарабов от НПМГ и Каринна Бурева от Техническия университет в София са тазгодишните лауреати на стипендията „ Лука Бекяров “ за достижения в региона на математиката и осведомителните технологии

Звездин е притежател на специфичната премия на Intel ISEF 2018 за интелигентни решения в областта на кибер-сигурността; има зад тила си стаж в ЦЕРН, премия от Yale science and engineering association за най-хубава разработка в областта на компютърните науки и президентското отличие “Джон Атанасов ”. По време на церемонията той подсети, че в България има доста хора, които още от ученическа възраст имат голям капацитет за развиване в научните проучвания и в практическото приложение на осведомителните технологии, само че нямат опция да си купуват профилирано съоръжение, с цел да опитват, нямат и задоволителен финансов запас, с цел да пътуват и да показват концепциите си пред евентуални вложители в чужбина.

„ Благодаря Ви за тази стипендия и за това, че сте помислили по какъв начин да ни мотивирате да се развиваме от ден на ден! Наистина е доста прелестно за мен като младеж да се усещам съумяла още до момента в който съм в университета и не съм почнала своята кариера. За мен това е опция и стъпка напред! “, сподели Каринна Бурева – студентка в трети курс в ТУ-София, която получи студентската стипендия в размер на 2500 лева, връчвана от Еврофутбол.

Още трима от чудесно представилите се на финала възпитаници получиха поощрителни стипендии: Николай Пашов от 91 Немска езикова гимназия в София, Чавдар Лалов от МГ „ Гео Милев “ в гр. Плевен и Виктор Велев от МГ „ Петър Берон “, гр. Варна – и тримата са носители на доста влиятелни интернационалните оценки в областта на математиката и информатиката и имат лични научни разработки. За четвърта поредна година, хазаин на събитието беше столичната изложба „ Сезони “.

Стипендиите са учредени в памет на ерудицията, интелекта и лидерските качества на Лука Бекяров (1978 - 2013) и се връчват от фамилията му, Еврофутбол ЕООД и Декарт ЕООД, с професионалното подпомагане на фондация BCause. Лука Бекяров беше един от най-ерудираните и съвременно мислещи хора в региона на осведомителните технологии в България. Със своето новаторско мислене, прозорливост и престиж той способства в голяма степен за това, което през днешния ден съставляват фирмите „ Еврофутбол “, „ Евробет “ и „ Декарт “. Лука Бекяров беше и колекционер на изобразително изкуство и статуя. Със стипендиите, хората, които са били част от неговия живот, си напомнят освен гения му, само че и неговата човещина.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР