Звездата на клуба от НБА Филаделфия 76-ърс Джоел Ембийд е

...
Звездата на клуба от НБА Филаделфия 76-ърс Джоел Ембийд е
Коментари Харесай

Ембид реши да играе за САЩ в Париж

Звездата на клуба от НБА Филаделфия 76-ърс Джоел Ембийд е решил да играе за националния тим на Съединени американски щати, а не за Франция на олимпийския шампионат по баскетбол в Париж следващата година, заяви чудесно осведомен източник за АП. Според въпросния източник, Ембийд – сега настоящ притежател на наградата Най-полезен състезател в Лигата (МVP), е уведомил федерацията на Съединени американски щати за избора си. Ембийд повече от една година се чудеше коя страна да съставлява на национално равнище. Но през днешния ден е позвънил на изпълнителния шеф на федерацията (USA Basketball) Гран Хил.

Самият баскетболист би трябвало да направи избора си обществено прочут, защото публиката не е наясно с това. Вероятно това ще стане по-късно тази нощ по време на лагера на клубния му тим Филаделфия 76-ърс, които са на лагер във Форт Колинс (Колорадо). Малко преди АП да популяризира новината, тя беше обявена от телевизия ESPN на лентата с новините в долния завършек на екрана.

Така или другояче, Баскетболната федерация на страната няма желание да разгласи тима си преди пролетта на 2024-а година, само че в случай че е здрав би било разумно Джоел Ембийд да вземе едно от 12-те места за Париж.

Тимът ще бъде воден в Париж от Стив Кър от Голдън Стейт с асистенти Ерик Сполстра от Маями, Тайрон Лю от Лос Анджелис Клипърс и Марк Фю от Гонзага. До момента няма нито един публично разгласен състезател в отбора.

Ембийд стана жител на Съединени американски щати предходната година и можеше също да избере да играе за Франция - или даже за Камерун, неговата татковина, в случай че се класира за Игрите в Париж. Камерун ще бъде измежду 24 тима, които ще играят за последните четири места в олимпийския шампионат. 

Баскетболистът сподели през последните дни, че е покрай дефинитивно решение и приказва какъв брой сложен е бил процесът за него. Самият той беше и най-апетитната хапка, защото досега може да бъде наименуван свободен сътрудник за националните тимове, защото няма мач за нито една страна. Франция беше най-активна в опитите да го притегли, а и като постоянен състав – настоящ сребърен медалист от последната Олимпиада, желаеха да го прибавят в листата, с цел да нападат златото.

" Знам, че той се срещна с някои от нашите играчи, с цел да обсъдят опциите да играе за Франция. Мисля, че вярното решение е да играе за нас ", съобщи през октомври 2022-а година наставникът на французите Венсан Коле.

Макар да е роден в Камерун, и малко поживял във Франция, действително целият умишлен живот на звездата е бил в Съединени американски щати, тъй че изборът му наподобява изцяло действителен. Играл е колежански баскетбол в Университета на Канзас и по терените се е срещал с много от настоящите си сътрудници от НБА.
Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР