Звънещите камъни са камъни, които бият като камбани при удар

...
Звънещите камъни са камъни, които бият като камбани при удар
Коментари Харесай

Изумително: Светът е пълен с необичайни камъни, които звънтят като камбани ВИДЕО

Звънещите камъни са камъни, които бият като камбани при удар с чук. Скалите са ситуирани на разнообразни места по света, само че най-известните от тях са ситуирани в югоизточната част на Пенсилвания, включват Stone Garden (Haycock, Bucks County), Devil's Racetrack (Franklin County), други в Южните планини и района Pottsdown и Bell Ridge, също Скалата в Западна Австралия и Русия (Кандалакша, област Мурманск).

Когато удряте камък, нормално очаквате да чуете тъп тон, в краен случай тракване, само че не и звънене. В природата обаче тракащи скали съществуват: в парка на Дрънкащите скали, на повърхност от 128 акра, лежат големи камъни - неповторим естествен феномен. Ако ударите някой камък с чук, той ще звъни.

Американските заселници научават за камъните от индийци през 1700-те. Този звън е толкоз непредвиден тон, че наподобява, че камъните са железни и кухи.

В продължение на доста години странното събитие смущава учените и геолозите.

Направени са няколко опита върху камъните, само че естеството на явлението остава неразбираемо. През 1965 година геологът от Пенсилвания Ричард Фаас изследва няколко скали в лаборатория. Той разкрил, че при удар всеки обособен камък издава тон с ниски честоти, който човешкото ухо не възприема, само че няколко камъка си взаимодействат между тях и човек към този момент е в положение да чуе този тон.

Камъните са формирани от вулканично вещество, наречено диабаз. В него няма нищо изключително: това е примес от желязна руда и други твърди скали, като всички камъни. Някои учени имат вяра, че скалното налягане вътре в камъните е отговорно за звъненето.



Има и друга чудноватост. Повечето каменни полета произтичат от обстоятелството, че планината се срутва и се спуска свлачище. Звънящите камъни обаче не са в подножието на планината или даже на ската, а на самия връх. Тук в никакъв случай не е имало ледници. Как камъните са стигнали до върха на планината остава мистерия.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР