Зузана Чапутова е разведена майка на 2 дъщери, защитава еднополовите

...
Зузана Чапутова е разведена майка на 2 дъщери, защитава еднополовите
Коментари Харесай

Словашката Ерин Брокович спаси града си от отровно сметище и стана президент

Зузана Чапутова е разведена майка на 2 дъщери, пази еднополовите съюзи
В родината си тя е известна като “словашката Ерин Брокович ”, тъй като след 14 години битка съумя да избави родния си град от токсично бунище. Доскоро изцяло незнайна в политическите среди, активистката в битката против корупцията Зузана Чапутова победи врелия и кипелия посланик Марош Шефчович, зам.-шеф на Еврокомисията, и стана първата жена президент в родината си.

45-годишната адвокатка доби известност единствено за няколко месеца с акцията си, фокусирана върху битката за цялостно тъждество пред закона.

Тя е следващият

непостоянен състезател,

който опустошава

противниците си

от обичайните партии, и това още веднъж демонстрира до каква степен жителите на Европа и света са разочаровани и изтощени от досегашните политически елити. Чапутова е и най-младият държавен глава в историята на Словакия.

Президентът в тази страна, отделила се от Чехословакия, има по-скоро церемониална роля, до момента в който действителната власт е в ръцете на премиера Петер Пелегрини. Но когато встъпи в служба през юни, Чапутова ще има пълномощия за блокиране на закони, ще е главнокомандващ на въоръжените сили и ще може да назначава висшите съдии. Коя е

русокоската, която

шокира всички с

бързия си пробив

във властта? Родена е на 21 юни 1973 година в работническо семейство в град Пезинок, по-онова време в Чехословакия. Завършва право в университета в Братислава, а по-късно добавя квалификацията си с образование по мениджмънт на смяната. След завършването си работи в общинския съвет на родния си Пезинок и по-късно става зам.-кмет. След това минава в неправителствения бранш и се занимава със случаи на деца, жертва на полова корист. Между 2001 и 2017 година работи за гражданската организация Via Iuris и с “Грийнпийс ”.

Получава прозвището словашката Ерин Брокович, откакто през 2013 година печели дело против незаконно хранилище за токсични боклуци край родния ѝ град, което заплашва почвата, въздуха и водата. То е построено единствено на 200 м от къщите и жителите на града заплащат с по-висок % на болести от рак и дихателни алергии, а когато остарялото бунище се запълва догоре, притежателят взема решение да построи ново, без да уведоми локалните хора.

Борбата на Чапутова

против богатия

вложител

продължава 14 година

и включва образуване на митинги, пледиране пред съдилища и писане на петиции до Европейски Съюз. Заради акцията си получава влиятелната премия “Голдман ” за запазване на околната среда, постоянно сравнявана с “Нобел ” в областта на отбраната на природата.

По-късно екоактивистката споделя, че воденето на тази борба ѝ е посочило по какъв начин действат и могат да бъдат манипулирани институциите, а също по какъв начин да се оправя с персонални нападки. В края на 2017 година Чапутова стартира да се занимава с политика, като предходната година става вицепредседател на “Прогресивна Словакия ” - новосъздадена партия, която към момента не се е явявала на парламентарни избори.

Юристката построява акцията си за №1 да се бори против корупцията и да попречи на полицията и магистратите да се месят в политиката. Миналогодишното брутално ликвидиране на проверяващия публицист Ян Куцияк и годеницата му насочи вниманието към политическата корупция. Чапутова твърди, че

убийството на Куцияк

е било причина за

решението ѝ да се

кандидатира

за президент.

Ян Куцияк, който работеше по следствия за подкупи измежду политическия хайлайф, бе погубен през февруари 2018 година Трима души бяха задържани и упрекнати за изтезанието, в това число милионер, за който се твърди, че е обвързван с левоцентристката партия “Посока - обществена народна власт ”. Убийството провокира антиправителствени митинги, които принудиха премиера Роберт Фицо да подаде оставка. Независимо от това партията продължава да е първа парламентарна мощ.

Либералните възгледи на адвокатката пък притеглят младите гласоподаватели в страна, където еднополовите бракове не са законни. Тя пази еднополовите съюзи и постоянно е казвала, че е по-добре такива двойки да осиновяват деца, вместо те да бъдат оставяни в сиропиталища. Чапутова е уверена също, че е право на дамата да взема решение дали да направи аборт, или не.

“Тя е човек, от който Словакия има потребност - общителна, почтена. Никога не атакува съперниците си ”, споделя млада жена, гласувала за нея. “Видях я персонално по какъв начин приказва с хората на едно събитие и незабавно ми стана ясно, че ще я поддържа ”, споделя различен неин последовател, съгласно който Чапутова е достоверна, човечна и вдъхваща доверие. Но всички признават, че най-вече им подхожда безкомпромисното ѝ отношение към овластената корупция.

“Щастлива съм не толкоз от резултата, само че най-много, че е допустимо да не се поддадем на популизма, а да споделяме истината, да пазиме ползите си без нападателен речник ”, сподели новоизбраната президентка пред свои последователи в Братислава. “Оптимистка съм - прибавя тя. - Човек, който има вяра и се надява, че смяната е допустима. ”

Чапутова е разведена майка на две деца, а раздялата през 2018 година със брачна половинка ѝ Иван Чапута съвсем съответствува с възхода ѝ на политическата сцена. За момента не е ясно дали на публични визити тя ще бъде придружавана от “първи мъж ”, защото в този момент

има връзка с Петер

Конечни - фотограф,

публицист и джаз

музикант,

който работи в рекламна организация. На празненството след втория тур той носеше черна блуза с надпис: “Първо гадже на Словакия ”. Чапутова разкри връзката си с него през февруари, когато стана ясно, че ще се кандидатира за президент. Конечни сподели неотдавна, че двамата още са в познавателна фаза и не живеят дружно.

Зузана Чапутова практикува дзен йога като метод да реализира душевно равновесие и да бъде във форма.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР