Зрението на 3-годишно дете е върнато след в турска болница.

...
Зрението на 3-годишно дете е върнато след в турска болница.
Коментари Харесай

Срещу системата: Прехвърлят лечението в Белгия на дете, въпреки успешните резултати в Турция


Зрението на 3-годишно дете е върнато след в турска болница. До момента терапиите и прегледите са правени благодарение на здравната каса у нас. В един миг обаче лекуването е преместено в Белгия, макар сполучливите резултати от турската болница.

Ема се ражда едвам 900 грама, диагностицирана е с ретинопатия на недоносените и в следствие губи зрението на едното око и съвсем на другото. Само на 5 месеца е, когато би трябвало да замине за Турция, с цел да получи опцията да огледа към света.

“Успешно е лекувана в Турция в продължение на три години. Там избавиха зрението откакто в България ми споделиха, че единствено Господ може да ни помогне. Лечението, което е в Турция бе да се постави един силикон на ретината, с цел да не се отлепи и това я избавя досега. За страдание до 18-19 години, по този начин ни е обяснено от лекуващия професор, тя би трябвало да бъде с този силикон, който да държи ретината, до момента в който не спре самия организъм да се развива ”, сподели бащата на детето Мартин.

След първата интервенция, която фамилията на Ема заплаща с персонални средства, следват още пътувания до Турция, финансирани от Националната здравноосигурителна каса. До в този момент, когато касата взема решение лекуването да бъде преместено в Белгия.

“Казаха ми в прав текст: отидете в Белгия пък може и да не ви е сполучлива тоя път интервенцията, просто чуйте още едно мнение. Това за мен към този момент беше цялостен потрес и смут.

Основанието за мен, което е доста смешно е, че няма Коронавирус ограничения и детето може да се лекува сполучливо и в Европейския съюз. Ема е избавено дете в Турция, вижда, има подписани документи и от български лекари, за нас е неразбираемо, че би трябвало да сменяме лекуващия професор. До Белгия се пътува единствено със аероплан, а очното налягане е противопоказно за нашето дете да се подвига на такава височина ”, изясни бащата.

Така борбата за зрението на дребната Ема стартира още веднъж, този път против решението на здравната каса.

“Просто имам едни заповеди издадени, които ще апелирам и просто има един проект за лекуване, който за жалост е в несъгласие с това, което е правено за Ема в Турция. От тук нататък следват едни дълги правосъдни борби, за които съм доста песимистичен, че в България ще бъдат извоювани, само че ще прехвърлим и към други интернационалните институции ”, описа той.

От Националната здравноосигурителна каса обявиха в писмена позиция до bTV.

“Детето е лекувано в Турция в интервал на COVID-19 пандемия, заради стеснен достъп до лекуване на територията на Европейския съюз. Към сегашния миг достъпът до лекуване на територията на Европейския съюз е възобновен, заради което се предлага обзор и оперативно лекуване на дясно око в град Антверп, Белгия. При осъществената инспекция е открито, че декларираната здравна услуга е най-разходоефективната, с нужната здравна целенасоченост, успеваемост и резултатност. Видно от изложеното детето не е " трансферирано " за лекуване от една в друга страна, а при съблюдаване на всички условия навреме е ориентирано за осъществяване на лекуването в профилиран очен център ”, показват от здравната каса.

“Ема ще бъде пълностоен човек въпреки и с едно око да вижда, въпреки и от близко, тъй като в България е доста мъчно да си неработоспособен, а тя не е с наши старания и с турска помощ. Системата е страшна реши ли да тръгне против теб, на моменти се усещах обезсилен, че нямам сили повече, само че в името на децата ни. За нас е доста мъчно да се вършат такива интернационалните акции, не съм привикнал някой толкоз доста да ни оказва помощ, само че в името на децата би трябвало, би трябвало да продължиш ”, добави Мартин.

Така за фамилията на Ема остава да продължат борбата за зрението на детето си, както и тази против системата.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР