Зрелостниците може да се наложи да проведат матурите си за

...
Зрелостниците може да се наложи да проведат матурите си за
Коментари Харесай

Има вероятност следващите матури да се проведат онлайн

 Зрелостниците може да се наложи да проведат матурите си за излаз от гимназиите онлайн. Новината пристигна от взаимна група сред просветителното министерство и айти бранша. Идеята е занапред да се създаде профилирана система по този начин, че при положение, че учебните заведения не съумеят да отворят в точния момент за зрелостните изпити, те да бъдат отдалечено написани и оценени, само че без опция за преписване. 

Изпитите ще се генерират посредством специфичен програмен продукт, който към този момент сполучливо се ползва в редица страни като Швеция, Испания, Англия и Норвегия.

Тестове у нас ще се проведат пилотно през януари в няколко учебни заведения в София и Пловдив. Ако резултатите са сполучливи, е допустимо още идната образователна година учениците в цялата страна да имат първото напълно отдалечено препитване.

Софтуерът е облачно основан и стъпва върху най-сигурната електронна среда, споделят експертите, които са се заели със задачата да го интегрират у нас. При старт на изпита програмата заключва екрана на компютъра и ученикът може да употребява единствено клавиатурата и мишката. Започва и отброяване на време.

" Но има опция да поставя пауза, в случай че би трябвало да употребява тоалетна или друго спиране на изпита ", разясни Ангелов.

Втора британска гимназия в столицата ще е едно от четирите учебни заведения, в които ще се проведат първите проби по новата система. Директорът твърди, че онлайн пробата и този на хартия няма да се разграничават по наличие. При електронния вид обаче преписвачите ще са по-малко.

" Ще се дава опция автоматизирано да се засичат избрани параметри като време, натискане на клавиши, употребявани запаси, което няма да даде опция за преписване, както постоянно сме се страхували. Ще има опция и за управление на това, което вършат учениците ", разясни шефът на учебното заведение Емилия Лазарова.

Пилотните проби на новия програмен продукт ще продължат няколко месеца, а в тях ще се включат близо 5 хиляди възпитаници.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР