Зрелостниците да могат да се явяват на поправка на държавен

...
Зрелостниците да могат да се явяват на поправка на държавен
Коментари Харесай

Депутати предлагат зрелостниците да се явяват на поправка на матурите


Зрелостниците да могат да се явяват на корекция на държавен зрелостен изпит, в случай че не са удовлетворени от оценката си. Това предлага законопроект на депутати от ГЕРБ, Демократична България, Политическа партия и " Български напредък ".

" За задачите на кандидатстването във висше учебно заведение зрелостниците, положили сполучливо, само че незадоволително за тях, държавен зрелостен изпит, имат право еднократно до края на календарната година, последваща първото полагане на държавен зрелостен изпит, да се явят за повишение на оценката на идващ плануван подобен изпит в същото учебно заведение, за което им се издава уверение. Новата оценка се вписва в удостоверението, в случай че това е по-благоприятно за зрелостника ", предлага текстът на законопроекта.

В момента 12-окласниците имат право да се явят наново на матура единствено в случай че са били скъсани. Другият вид е да се откажат по време на полагането на изпита и непринудено да получат оценка Слаб 2. И в двата разновидността по-късно могат да се явят на изправителен.

С новите промени учениците ще могат да се приготвят в допълнение и да получат по-висока оценка, с която да аплайват в университет.

Идеята показа омбудсманът Диана Ковачева предишния месец по време на съвещание на просветителната комисия в Народно събрание. Тогава тя изясни, че вторият късмет е значим, защото оценката от матурите предопределя целия живот отсега нататък, както и че е получавала тъжби от родители и възпитаници. В една от тях родител показва, че детето му вдигнало температура на изпита и резултатът не бил приемлив, тъй че да се класира в стремежи университет.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР