зовир „Цонево” е замърсен с битово-фекални води, установи проверка по

...
зовир „Цонево” е замърсен с битово-фекални води, установи проверка по
Коментари Харесай

Незаконнна тръба замърси яз. „Цонево” с фекални води от хотел

зовир „ Цонево” е нечист с битово-фекални води, откри инспекция по подаден сигнал на територията на село Дебелец, община Дългопол, оповестява.

В непосредственост до язовира се намира туристически комплекс, който се оказва, че изхвърля отпадъците си води непосредствено във водоема. Местни поданици са обезпокоени от обстановката там.



„ Тъй като до момента язовирът беше на по-високо равнище, тръбите не се виждаха. Канализацията им за мръсна вода беше покрита. Сега обаче водата се отдръпна, канализацията остана на изсъхнало и към този момент се вижда. На места е повредена”, показва мъжът, който е подал сигнал за замърсяването.

Експерти от Басейнова дирекция „ Черноморски район” (БДЧР), Регионалната ревизия по околна среда (РИОСВ–Варна) и Регионалната лаборатория към Изпълнителната организация по околна среда (ИАОС) са направили обход към крайбрежието на язовира.

На място е установено, че шахтата за отпадъчни води, е бетонирана и не може да бъде отворена. В непосредственост е открит бутон, посредством който се включва помпа към тръба и инсталиран пожарникарски шланг, дълъг към 15 метра, откъдето се изхвърлят отпадъчните води в сухия ръкав на бент. „ Цонево” в храстовидна растителност. На мястото на заустването се усеща неприятна миризма на битово – фекални води.



На сдружението наемател е направено наставление в неотложно да демонтира помпата, инсталирана в шахтата и да отстрани пожарникарския шланг и тръбата преди него, служещи за изтласкване на отпадъчни води в сухия ръкав на бент. „ Цонево”, след което в период до 17.08.2020 година да уведоми РИОСВ–Варна. Представителят на компанията е отказал да получи протокола.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР