Зорница Илиева У нас общественото внимание е насочено към крамолите

...
Зорница Илиева У нас общественото внимание е насочено към крамолите
Коментари Харесай

Зорница Илиева: Анкара следи събитията и в Пакистан, без да забравя Украйна

Зорница Илиева

У нас публичното внимание е ориентирано към крамолите в ръководещата коалиция, растящите цени, ще „ предадем ли четата” по отношение на РСМ като вдигнем скоростно под напън тъй наречените несъгласие, да гоним или не съветската посланичка, да сменяме имена на улици или не под нещо като диктат на един дипломат в София и все ред кавги, които Политическа партия твори неуморно с вяра, че единствено по този начин може да остане на гребена на политическата вълна. Дори за малко. Не е несъмнено, само че може и да си заслужават напъните. Прозира липса на мисъл за сигурност, бъдеще и ползи на страната, но това ще се преценя в следствие.

На този декор прилежаща Турция, която е във вихъра на месеца на Рамазана, не не помни, че по света и в района протичат събития, които имагт директна връзка с процесите в геополитиката. Процеси, които трансформират света и порядките, с които бяхме привикнали през последните десетилетия. Турските медии отделят особено внимание на случилото се в Народното събрание на Пакистан през вчерашния ден, когато бе гласуван избор на съмнение на държавното управление на Имран Хан.

Онзи Имран Хан, който бе на посещаване в Москва на 24 февруари и след завръщането си заприказва „ за разширение на съдействието с Русия”, за „ създаване на газопровод „ Пакистански поток” въз основа на двустранно съдействие с Москва, за „ доверие и искреност сред двете страни” и така нататък Пакистан щял да купува съветска пшеница и съветски газ.

За Анкара Пакистан не е инцидентна страна. Освен че е мюсюлманска, в Исламабад неотдавна бе извършена среща на Организацията за ислямско съдействие, в която на Китай бе отделено централно място. А наличието там на представители на талибаните от Афганистан и на приетата единствено от Анкара Турска Кипърска република бе признато за пробив в районната политика. Съседските медии не пропущат да припомнят, че директно преди визитата на Имран Хан в Москва Доналд Лу, асистент държавен секретар по въпросите за Южна и Центрлна Азия, се обадил на посланика на Пакистан във Вашингтон с искане визитата на Хан да бъде анулирана. Последвал отвод.

Но и позиция, че „ Пакистан ще пострада, в случай че остане този министър председател.” Имран Хан е отвън властта, макар опитите да провокира предварителни избори след разформироване от страна на президента Ариф Алви на Народното събрание.

И макар решение на Конституционния съд на Пакистан, че гласуването на избор на съмнение на този стадий към премиера е „ противоконституционно”. В цялата сага по отстраняването от власт на премиера на Пакистан прави усещане информацията със „ заплашителната бележка”, за която се твърди, че „ демонстрира доказателства за интрига на непозната страна в процеса по премахване на Хан”. Съдържанието било „ в случай че Имран Хан остане министър председател, връзките ни ще се влошат и ще се сблъскате с трудности”. Притиснат до стената, Хан не се поколебал да съобщи, че „ има и други ужасяващи детайлности в бележката”, препратена на пакистанския дипломат, само че не е съобщил детайлности.

Според Имран Хан „ непознатият служител” е наясно, че „ тези, които ще дойдат на власт след него, няма да имат проблеми да одобряват заповеди от непознати сили”. За него „ най-обезпокоителното е, че нашите хора седящи тук, са в контакт с непознати сили”. Той загатва Пакистанската мюсюлманска лига с водач Навез Шариф и Пакистанската национална партия, които са опозиционни и събраха 177 гласа /от общо 342 депутати/ в Народното събрание за премахване на премиера Хан. Достатъчни, с цел да се одобри вота на съмнение.

Успехът е обезпечен, тъй като 7 депутати от „ Обединено национално придвижване на Пакистан”, подкрепящо Хан, са минали на страната на опозицията. Слуховете, несъмнено, са, че са били подкупени. Но има сведения, че и 13 депутати от ръководещата Пакистанска партия на придвижване на правораздаването са били декларирали авансово, че ще преминат на страната на опозицията. Подозренията за външна интервенция и тук са в зоната на подмолни клюки. Но не е слух, а факт, че дни преди формалното внасяне на настояването за избор на съмнение от опозицията, началникът на Генерален щаб на пакистанската войска, ген. Баджва, и шефът на междуведомственото разузнаване ген. Анджум са имали среща с Имран Хан и са му поискали незабавна оставка. Преди самото гласоподаване в Народното събрание представителят му Асад Кайзер и заместникът Касим Сури са подали оставка.

Така Имран Хан стана първият министър председател на Пакистан, който е паднал от власт след избор на съмнение. Той бе на власт от 2018 г и дни преди отстраняването си разгласи, че „ опитът на опозицията за отстраняването ми е с ясна интервенция във вътрешната ни политика от страна на САЩ”. Убеден е, че е станал жертва ва непознат скрит план и без боязън сочи, че зад „ този сюжет стоят САЩ”. Позовава се на „ заплашителната бележка”, получена от посланика на Пакистан във Вашингтон.

След вота на съмнение той е призовал съидейниците си и тези, които го поддържат, да излязат на всеобщи протестни манифестации в Исламабад и другите огромни градове на Пакистан, с цел да изразят гнева си от „ дирижираните събития”. Тази вечер в действителност се чакат всеобщи митинги в Пакистан.

Темата за Пакистан е обширно отразена в турските медии, само че там свое водещо място, несъмнено, имат и събитията в Украйна. Открояват се изразени мнения в „ Айдънлък”, където проф. Хасан Унал декларира, че „ Съединени американски щати блокират съглашението сред Русия и Украйна”. Допълва с изявление на Блинкен, държавен секретар, че „ проект Б е подготвен, в случай че Зеленски желае да напусне страната или бъде убит”. Смъртни закани за Зеленски? Ирационално е руснаците да го убиват, счита проф. Унал.

Руснаците са уверени, че единствено с него може да се подписа съглашение. Значи заканите за ликвидиране са от друго място. Но за какво? След като бе изработен пробив в преговорния развой сред Киев и Москва? После започнаха информациите за зверските убийства в Буча, Крематорск и Русия още веднъж бе оповестена за провинен за тези закононарушения. Проф Унал смята, че „ Русия няма интерес от сходни инциденти”. Според него това е „ психическа операция”. Прави извод, че „ всеки би трябвало да бъде доста деликатен във връзка с връзките ни с Русия”.

На нас би трябвало да ни направи усещане, че в турските медии намират отражение разнообразни отзиви по тематиката Украйна или намесата на непознати сили в дадени събития. Но във връзка с едно - турските ползи и отражението върху тях на протичащите геополитически събития, спор няма, всички са на едно мнение. Турция над всичко. Без да се пропуща, че Путин е бил на поклонението на Жириновски с „ чанта в ръката”, само че носена от съпътстващ го телохранител. Нищо не им убягва на турските публицисти.

Важно е. Съобщават го, апропо, и британски медии и дори настояват, че „ това е прословутото нуклеарно куфарче”. Ако инцидентно има офанзива. То и за Пакистан се приказва, че британските служби не са били безразлични към случилите се събития в Исламабад. По-добре е да се наблюдават събитията, в сравнение с да ни изненадват.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР