ЗОП е неприложим при договорите, сключвани от Националната здравноосигурителна каса

...
ЗОП е неприложим при договорите, сключвани от Националната здравноосигурителна каса
Коментари Харесай

Новият ЗОП в здравеопазването разделя пациентите на бедни и богати

ЗОП е неупотребим при договорите, сключвани от Националната здравноосигурителна каса с реализатори на здравна помощ, дентална помощ, договорите за възнаграждение и за договаряне на отстъпки на лекарствени артикули, медицински произведения, високоспециализирани апарати/уреди за самостоятелна приложимост, помощни средства, съоръжения и уреди за хората с увреждания. Това се споделя в общо мнение на Българския лекарски съюз, Българския зъболекарски съюз, Националното съдружие на регионалните лечебни заведения, Сдружението на общинските лечебни заведения, Българската болнична асоциация, Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM) и Българската генерична фармацевтична асоциация (БГФармА) по повод 

„ НЗОК е застрахователен орган, т.е. тя покрива избрани обществени опасности във връзка с здравноосигурените лица, а точно заплащането на здравна помощ, дентална помощ и лекарствено лекуване при настъпването на избрани болести. Право на всяко здравноосигурено лице е тези опасности да му бъдат покрити при изискванията на равнопоставеност. Именно по тази причина договорите, сключвани от НЗОК с реализатори на здравна и дентална помощ, договорите за възнаграждение и за договаряне на отстъпки на лекарствени артикули, медицински произведения, високоспециализирани апарати/уреди за самостоятелна приложимост, помощни средства, съоръжения и уреди за хората с увреждания се подписват по реда на Закона за здравното обезпечаване и са отвън приложното поле на Закон за обществените поръчки. Предложението за отпадане на член 14, алинея 8 от Закон за обществените поръчки би задължило НЗОК да организира процедури по реда на Закона за публичните поръчки за закупуване на здравна помощ, дентална помощ и лекарствено лекуване и значително ще затрудни опцията българските жители, както и на здравноосигурените жители на други страни-членки на Европейски Съюз, да упражняват своите здравноосигурителни права в България “, се споделя в мнението.
-->
Според организациите препоръчаното изменение ще сътвори големи законови несъгласия, ще наруши конституционните права на здравноосигурените жители на Република България и ще сътвори проблеми при упражняването на здравноосигурителни права, според разпоредбите за съгласуваност на системите за обществена сигурност. Освен това ще усили фрапантно разноските на Република България за планово лекуване на нашите здравноосигурени пациенти в чужбина.

„ Провеждането на процедури по реда на Закона за публичните поръчки, при договарянето на здравната помощ, ще раздели пациентите на небогати и богати и ще отвори пътя на българския пациент към Европа, а страната ни ще бъде длъжна да покрива разноските за това. Ще се усилят опциите на българските жители да претендират НЗОК да поема разходи за планово лекуване в друга страна, членка на Европейски Съюз, ще се усилят и претенциите за възобновяване на към този момент извършено лекуване на територията на друга страна, членка на Европейски Съюз. Считаме, че при съществуването на построена налична и качествена здравна система в Република България е неприемливо да се насочва голям и неустановен финансов запас към европейските лечебни заведения, което освен, че е финансово неизгодно за страната ни, само че е и обществено неаргументирано при съществуването на безспорни благоприятни условия за лекуване на родна земя. На последващо място, допускането на това невиждано решение ще усили потребността на пациента да подписва спомагателна здравна застраховка, с цел да подсигурява правото си на налична здравна помощ, което от своя страна ще докара до стимулиране само на застрахователния бизнес. От друга страна, в случай че смяната бъде призната, ще се подтиква лекуването на пациенти в областта на сивата стопанска система, кумулирането на листи на чакащите за нормални медицински потребности, ще сътвори предпоставки за корупционни практики при провеждането на процедурите по Закон за обществените поръчки, което може да докара до пускане на наказателни процедури от страна на Европейската комисия против България “, се споделя още в мнението.

Пълния текст на общата позиция може да видите 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР