Зоопаркът в Благоевград започва ремонт, след който да получи лиценз

...
Зоопаркът в Благоевград започва ремонт, след който да получи лиценз
Коментари Харесай

По-добри условия за животните в зоопарка в Благоевград

Зоопаркът в Благоевград стартира ремонт, след който да получи лиценз за работа. Лицензът би трябвало да е в сходство с европейските и националните стандарти. Предвидени са над 200 хиляди лв. за разширение на клетката на лъвовете.

В зоопарка сега живеят над 230 животни от разнообразни типове. Сред най-екзотичните са лъвове, маймуни и мечки. До септември би трябвало да е завършил ремонтът на клетката, в която живеят лъвовете, с цел да се разшири и усъвършенства пространството, което те населяват.

От организация за отбрана на животните " Четири лапи " са изготвили отчет за положението на зоопарковете в България. Според разбора им в Благоевград не всички животни живеят в среда близка до естествената и клетките им не са безвредни. От организацията предлагат да се управлява повече развъждането на животните и да се изготви досие с данните на всеки образец.

„ Проблемът е доста повсеместен - следено отглеждане, методът, по който се отглеждат животните и ветеринарната грижа за тях. Всички тези индикатори би трябвало да бъдат усъвършенствани.Като тук става дума за цялостна реорганизация, за възстановяване на зоопарка ", сподели Магдалена Пенева, началник на отдел " Програми " към организацията.

От природозащитната организация считат, че би трябвало да се усъвършенства и просветителната функционалност на зоопарка.

" Хората, когато отидат с децата си през уикенда да могат да видят нещо, което може да ги образова за типовете в естествената среда. И това за жалост в огромна част от българските зоопаркове към момента липсва ", добави Пенева.

От общината споделиха, че приготвят план, с който зоопаркът ще бъде доста уголемен.

" Ще свържем зоологическата градина с розариума и там ще изградим тунели за хората. За да могат хората да се разхождат, да минават под тези тунели, да гледат животните. Така ще разтеглим зоопаркът и ще бъде извънредно привлекателно място. ", сподели Румен Томов, кмет на община Благоевград.

Зоопаркът в Благоевград има подписано съглашение със зоопарк в Румъния за замяна на животни. През пролетните месеци за жителите му се поставят специфични грижи във връзка с храненето, като в дневното меню на животните са включени сезонни плодове и зеленчуци.

Репортер: Ирина Николова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР