Зоонозите са инфекциозни заболявания при животни, които могат да се

...
Зоонозите са инфекциозни заболявания при животни, които могат да се
Коментари Харесай

Най-лесно преносимите зарази, които може да ни предаде домашния любимец

Зоонозите са инфекциозни болести при животни, които могат да се предадат на хора. Много от тях се популяризират посредством пряк или косвен контакт с заболели животни. Някои се придвижват от бълхи, кърлежи и комари, до момента в който други може да са свързани с приемането на храна или вода.

1. Болест на котешка драскотина - е заболяване, породено от бактерии  Bartonella henselae, по-рядко Bartonella clarridgeiae. Котките нормално се заразяват с бактериите посредством бълхи. Хората могат да се заразят, откакто са ухапани или надраскани от котка. Те също могат да го придобият, в случай че инфектирана котка оближе отворена рана на човек. Кучетата също могат да развият това заболяване.

Bartonella henselae постоянно предизвиква отичане на мястото на пострадване дружно с увеличение на околните лимфни възли. Други постоянно срещани признаци на зараза включват тресчица, заспалост, загуба на вкус и главоболие. В редки случаи заболяването котешка драскотина може да стане доста сериозна, да засегне очите и други жизненоважни органи. За благополучие множеството хора и кучета са в положение да се възстановят изцяло, макар че в някои случаи може да са нужни антибиотици.

2. Giardiasis (лямблиоза) е заболяване, породено от група микроскопични едноклетъчни паразити, които могат да заразят кучета, котки и хора. Инфекцията поражда след усвояване на паразита, постоянно причинявайки диария, а от време на време и повръщане. Животните най-често се заразяват, като минават през нечиста poчвa и я облизват от лапите си или като пият инфектирана вода. Въпреки че хората могат да заловен лямблиоза непосредствено от инфектираното животно, това е относително рядко. 

Животните, лекувани от глиоза, би трябвало да се къпят постоянно. 

Хората, които влизат в контакт със инфектирани животни, би трябвало да измият добре ръцете си. За благополучие, лямблиозата може да се лекува с подобаващите медикаменти. Силно засегнатите пациенти може да се нуждаят от симптоматично лекуване.

3. Анкилостомата е постоянно срещан чревен паразит при кучета и котки, който може да аргументи диария, загуба на вкус и анемия. Кученцата могат да се заразят от майка си по време на хранене, само че всяко куче или котка може да се болести след усвояване на ларвите на нематодите от околната среда, изяждане на инфектирана храна или откакто ларвите обхванат в кожата им.

Ларвите на анкилостомоза също могат да обхванат в човешката кожа, което води до местна кожна реакция, която е подута и сърбяща. В редки случаи ларвите могат да обхванат в по-дълбоки тъкани и да причинят по-сериозни проблеми.

За да предотвратите замърсяване, носете ръкавици, когато работите с pocva или в контакт със нечиста среда и по-късно измийте добре ръцете си. Също по този начин избягвайте да ходите боси в региони, където животните може да са дефекирали. Наблюдавайте домашните си любимци за съществуване на нематоди и други паразити най-малко един път годишно. За благополучие, нематодните инфекции могат да бъдат лекувани с антипаразитни медикаменти. Повечето от засегнатите животни и хора ще се възстановят изцяло.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР