Зоната около очите е най-чувствителна и там първо се появяват

...
Зоната около очите е най-чувствителна и там първо се появяват
Коментари Харесай

Правилна грижа за кожата около очите. Какво трябва да знаем?

Зоната към очите е най-чувствителна и там първо се появяват фини бръчки, тъмни кръгове, дехидратация и разпределяне, издаващи възрастта и страстите. Дебелината на кожата в региона към очите е едвам 0,1 мм, без доста мастни жлези, само че подложена на разпъване при всяка гримаса. 

Ако досега не сте употребявали козметика особено в тази зона на лицето, може би си коства да отделите няколко минути, с цел да разберете какво би трябвало да знаем за  кожата към очите и кои са присъщите признаци на първите признаци на стареене.

Съществуват главно три типа промени в региона на зоната към очите – околоочни бръчки, торбички под очите и тъмни кръгове.

Видове околоочни бръчки

Динамични бръчки – с времето с многократното редуциране на околоочните мускули може да се появят бръчици, които са забележими единствено, когато мускулите се употребяват да вземем за пример при усмивка.

Статични бръчки – увреждането на кожата предизвиква статични бръчки, които остават забележими, даже когато лицевите мускули са неподвижен. С течение на времето динамичните бръчки могат да се трансфорат в статични.

Кои са аргументите?

Естествено стареене на кожата  – защото кожата към очите е по-тънка от кожата на останалата част от лицето, тя стартира да старее най-рано.

Тютюнопушене – оксидативният стрес при тютюнопушене може в допълнение да повреди колагена и еластина, посредством повишение на матриксните металопротеинази (ензими, които ги разграждат). Пушенето лимитира питателните субстанции да доближат до лицето ви, защото кръвоносните съдове се свиват. Ефектите от излагане на цигарен пушек могат в допълнение да водят до стареене на кожата (дразнене на очите, разрастващо бръчки вид „ патешки крайник “, и повтарящи се придвижвания на лицето, свързани с акта на пушене). Проучвания върху различни артикули с модифициран риск, сочат, че да вземем за пример аерозолът, който се отделя при нагреваемите тютюневи произведения или вейповете, е по-малко цитотоксичен, провокира по-малко инфектиране и предизвиква по-слаб оксидативен стрес спрямо дима от елементарните запалими цигари. Но това не значи, че те са по-безопасни и цялостното самоограничение е за предпочитане.

UV лъчи – в случай че не употребявате съответна слънцезащита (слънчеви очила, фотозащитен крем), непрекъснатото излагане на ултравиолетови (UV) лъчи може да докара до увреждане на колагена и формиране на бръчки.

Нарушено зрение – в случай че имате нарушено зрение, това може да докара до в допълнение напъване на мускулите към очите и формиране на бръчки.

Алергии – сълзенето и възпалението на клепачите води до постоянно триене на очите, което може да изсуши кожата ви и да докара до фини линии и бръчки.

Съвети за вярна грижа

Стотици противобръчкови околоочни кремове се продават в аптеките и дрогериите, само че доказателствата в поддръжка на тяхната успеваемост варират. Внимавайте, когато продуктите, които желаете да закупите, дават обещание чудодейни резултати. Имайте реалистични упования.
Използвайте хидратиращ крем за очиСъставките, на които би трябвало да обърнете внимание на етикетите на продуктите включват: широкоспектърен SPF, ретинол, антиоксиданти, алфа хидрокси киселини.
Процедури (не постоянно се прилагат)

Бейби ботокс – инжектирането на микро-дози токсин е известно като Микро-ботокс или Бейби-ботокс. Това е инжекционна процедура, при която доста незадълбочено в кожата се инжектират микро дози от ботулиновия токсин за реализиране на оптимално натурален тип на линиите и бръчките. С бейби ботокс не се „ замразява “ външният тип и изражението на лицето не се трансформира. В случая приказваме за предпазен ботокс! Това е един от триковете за закъснение процеса на стареене посредством отчасти блокиране на лицевите мускули, които вземат участие в идното оформяне на бръчки по лицето! Направена вярно, лечението с ботокс ще ви помогне да изглеждате по- релаксирани и отпочинали.

Апаратни процедури

Лазери, миикронийдълинг, радиочестота – могат да бъдат потребни за възстановяване на текстурата на кожата, стягане и изглаждане на фините бръчици.

Хирургия – при „ птоза “ (паднал горен клепач) е целесъобразно хирургично премахване на тъканта.

Тъмните кръгове под очите стават все по забележими с възрастта и с неналичието на сън.Какво ги провокира?

Повишена бистрота на кожата – кожата на клепачите е най-тънка в цялото тяло, което я прави по-прозрачна. Това значи, че по-тъмни структури под нея, като вените да вземем за пример, са по-видими. 

Пигментация – излагането на слънце, някои генетични фактори и постинфламаторната хиперпигментация (пигментация в резултат на екзема, механично триене на очите и алергии ), пигментации в резултат на пушене на стандартни цигари (чрез формиране на полициклични ароматни въглеводороди) водят до нараснало изръсване на пигмент в околоочната зона.

Костна конструкция – вдлъбнатината на очната празнина при някои хора, както и изтъняването на кожата и костта и загубата на размер с възрастта способстват за „ вдлъбване “ на зоната под очите. 

Съвети по какъв начин да се грижите вярно и да предотвратите образуването на тъмни кръгове?

Хидратация – положителният хидратиращ крем ще изглади кожата и „ отрази “ светлината, придавайки искра. 

Слънцезащита – най-хубавият метод за опазване на равнищата на колаген / еластин, минимизиране на бръчките и попречване на пигментация. 

Ретиноидни кремове – във връзка с грижата за кожата за ретиноидните кремове има най-вече доказателства за повишение равнищата на колаген. Те също по този начин усъвършенстват пигментацията. Противно на някои известия, ретиноидните кремове могат да се употребяват деликатно върху околоочната зона. Започнете с невисок %! 

Грижа за кожата за справяне с пигментацията – хидрохинон (по лекарско предписание), витамин С, азелаинова киселина, койева киселина, арбутин, алфа хидрокси киселини.



Допълнителни фактори

В анатомията на околоочната зона има „ мастни торбички “, които могат да задържат течност и да провокират подутина. С напредването на възрастта лигаментите и мускулите в региона стават по-слаби и мастната тъкан към очите се измества по-ниско.

Какво ги провокира:

· Задържане на течности;

· Загуба на разтегливост на кожата;

· „ мастни изсипвания “ – получават се, когато кръглият мускул на окото губи тонуса си и престава да задържа мастната тъкан;

·Генетични фактори.

Съвети по какъв начин да се справите с казуса

· Намалете приема на сол – това ще понижи задържането на течности;

· Правете масаж на лицето и поставяйте охладени компреси – потребно за краткотраен лимфен дренаж и поддържане на тонуса на мускулите в региона. Нямате потребност от съответен инструмент, можете да употребявате ръцете си;

· Опитайте се да спите 8 часа с леко повдигната глава – това ще понижи риска от задържане на течности в региона на лицето;

· Използвайте околоочен крем с кофеин или зелен чай денем и ретинолов артикул през нощта. 

Процедури (не постоянно се прилагат):

· Аблативни процедури за стягане на околоочната зона – химически пилинг; микронийдълинг; фракселна радиочестота;

·Лазерен неоперативен лифтинг – Clearlift;

· Хирургия – в късни стадии на формиране долната блефаропластика е единственото решение на торбичките под очите.

Нашият създател

 Д-р Маргарита Къчева е експерт кожен лекар с над 11 години опит в региона. Тя е единственият кожен лекар в страната с тапия от Европейския ръб по дерматовенерология (EBDV), чиято цел е задаване на висок стандарт на дерматовенерологичната здравна грижа във всички европейски страни. Извършва прегледи и съвещания в Аджибадем Сити Клиник, ДКЦ „ Токуда “ и клиника „ Евродерма “ на деца и възрастни пациенти с кожни и венерически болести, както и диагностика и оперативно унищожаване на доброкачествени и злокачествени кожни формирания.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР