Знамената в черноморския град са свалени наполовина след смъртта на

...
Знамената в черноморския град са свалени наполовина след смъртта на
Коментари Харесай

Одеса потъна в траур след ракетен удар по училища, детски градини и жилищни сгради

Знамената в черноморския град са свалени на половина след гибелта на трима цивилни и 27 ранени, измежду които има и деца

В Одеса е разгласен печал поради починалите почтени хора при противников удар по града. Трима души бяха убити, а десетки са ранени при офанзивата с дронове и ракети, оповестява украинската осведомителна организация УНiАН.

Държавният байрак на Украйна и знамето на Одеса ще бъдат спуснати на половина върху постройките на градския съвет и на институциите. Препоръчва се да се лимитират музиката и развлеченията. Заповед за това бе подписана от кмета Генадий Труханов. 

" Освен жилищни здания и жилища на цивилното население (б.а. при въздушните удари в събота) пострадаха учебни заведения и детски градини. Стотици са счупените прозорци. Отломки са падали там, където играят децата. Бюрата са покрити с прахуляк и мазилка... “, разяснява във Facebook нещастието Елена Буйневич, шеф на общинския отдел по обучение и просвета.

Пресслужбата на кметството оповестява, че вследствие на офанзивата с дрон 290 жилището в 11 здания са били развалени. 

Началникът на Одеската регионална военна администрация Олег Кипер пък посочи, че в събота през нощта в региона четири пъти е бил чут сигнала за паника след въздушно нахлуване.

" В първата вълна врагът нападна с осем дрона. Всички те бяха унищожени. Следващата вълна беше с крилати ракети, от които две бяха унищожени ", съобщи Кипер. 

В Одеса вследствие на съветските удари бяха убити трима души. 25 цивилни жители пък бяха ранени, измежду тях три деца.

" Две деца са в приблизително тежко положение. Едното сега е в неврохирургията. Сред възрастните също има двама в тежко положение, а останалите са в приблизително тежко и леко положение ", заяви Кипер.

" В резултат на въздушните боеве, парчета от един от дроновете са паднали върху многоетажна жилищна постройка и са поразили апартамент на висок етаж, в който е избухнал пожар ", заяви говорителката на южното военно командване Наталия Гумекюк за офанзивата против Одеса, представена от Българска телеграфна агенция.

Разпространено от военните видео сподели по какъв начин пожарникари се борят с пламъците в 10-етажен блок в жилищен регион на града.

Фотограф на Ройтерс сподели, че с настъпването на деня покрай изумената постройка и до детска площадка е видял кратер с диаметър от няколко метра.

Русия е изпратила дронове и е обстрелвала с балистични и крилати ракети също обекти в Полтавска област, " нанасяйки известни провали на инфраструктура и съоръжение " на военното летище Миргород, сподели регионалният шеф.

Десет дрона са атакували два региона в Харковска област, която граничи с Русия и е покрай фронтовата линия. При нападението е бил ранен 39-годишен мъж, има и един умрял, сподели Олег Синегубов.

Украинските сили са свалили също два дрона над Днепропетровска област, където не са нанесени вреди, заяви шефът на региона Сергей Лисак.
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР