Знакова фраза от Евангелието на Йоан зарадва и отчая кандидат-студенти

...
Знакова фраза от Евангелието на Йоан зарадва и отчая кандидат-студенти
Коментари Харесай

„В началото бе словото” на изпита по български в ПУ

Знакова фраза от Евангелието на Йоан зарадва и отчая кандидат-студенти на изпита по български език в Пловдивския университет. В третата задача те трябваше да напишат есе на тематика „ В началото бе словото ”. И едни излязоха възвисени, а други – провалени от него.

„ Очаквах нещо по-младежко, това не е доста за нашата възраст ”, потегли си разочарована Теодора Карачолова. Не разибрам от църковни работи, въобще не добих визия какво се чака да напиша, показа момичето от Тополовград, което приключило професионална паралелка по сладкарство. Не вижда силата си в кухнята с шприца и сметаната, по тази причина счита да учи маркетинг или педагогика. Теодора описа, че като по-малка направила опит да прочете Библията. Но не я схванала и не довършила. След постоянния приемен изпит регистрира, че за нея словото е по-скоро уязвимост, в сравнение с мощ. Темата не я предизвикала въобще да разсъждава по-общо за думите, писмеността, културата. Иначе била добра по български и литература в гимназията.

Кандидат-студентката счита, че с икономическа вместо филантропична компетентност повече ще успее в живота. Сред 11-те стремежи, които изброила при подаването на документите, първото е маркетинг. Там обаче е и най-жестоката конкуренция – 10 младежи за една численост. Давайки си сметка за това, Теодора начертала и проект Б – да приключи педагогика и да се занимава с деца, тъй като доста й харесва общуването с тях.

С двете радикално разнообразни благоприятни условия момичето се пробва да отвори пред себе си разнообразни пътища. А в икономическата слециалност вижда и вероятност да я изведе от България. Не, че не й харесва родината. „ Тук хората с повече благоприятни условия са с привилегии. Не се гледат геният и уменията, а финансовото положение ”, споделя Теодора. Видяла какъв брой доста работи това още в междинното учебно заведение, когато нейни съученици тръгнали по частни учители.

Елена Маджарова от Асеновград обаче счита, че е изкарала шанс с тематиката за есето на изпита по български. Определя го като нито елементарен, нито сложен. А по тематиката за словото има отношение, което изразила в писмената си работа. „ Словесността ни отличава от останалите същества на Земята, а и сме благословени да имаме своя писменост и да пишем на своя език. Думите обаче могат да бъдат и оръжие. Трябва да се замислим какво предизвикваме с тях. Със злобата си тровим вселената ”, направи „ обобщение ” момичето.

Две години с близначката й Анна учили българска лингвистика. Избрали задочна форма, с цел да могат да работят, а станало по този начин, че работата попречила на следването. Затова в този момент аплайват от начало – предучилищна и начална педаготика. Искам един ден да вляза при децата от начален курс и да им знанието, което в действителност стартира със словото, показа Елена.

Добромир Харалампиев от Карлово пък счита да го употребява като оръжие в правосъдната зала. Младежът кандидаства право. Да бъде правист е детската му фантазия. В междинното учебно заведение бил в софтуерна паралелка с британски.

Темата е добра, дава доста благоприятни условия за размисъл, направи анализ кандидат-студентът. В своята интерпретация той засегнал и обществено-политически аспект – за свободата на словото и демокрацията. В подготовката доста му помогнало, че майка му е учителка по история. „ Но не е нужно кой знае какво. Всеки от малко малко образован и културен човек би трябвало да се оправи с този изпитен формат ”, уверен е Добромир, който е удовлетворен от представянето си на изпита. На матурата има отлична оценка, само че това не му стига. Ако не реализира цялостната шестица, най-малко желае да се приближи още повече до нея.

Преподавателката

„ Трудна тематика. Но щерка ми ще държи и изпит по история, което ще й помогне доста. Надявам се да направи връзка с Паисий и с разнообразни науки. На подобен изпит е добре да не разсъждаваш общо, а да направиш препретки, с цел да покажеш обща осведоменост ”, разяснява Анна Маркидова, до момента в който очакваше своето момиче в сенките против Новата постройка на Пловдивския университет.

Девойката изкарала 5,24 на матурата и 5,20 на предварителния изпит във вуза. И тя, и фамилията, не се отхвърлят от опцията за по-висока оценка – по този начин освен се научава още, а и се тренира себеутвърждаване, воля, непримиримост, самообладание, самичък да искаш от себе си повече.

18-годишната Таня кандидатства право, откакто приключила компетентност за кино- и сценичен фон ва Националната гимназия за театрални и екранни изкуства. „ Научи доста, само че реши, че това ще остане нейно занимание, тъй като счита, че България не дава задоволително благоприятни условия за развиване нито на културата, нито хората на изкуството ”, изясни майката. Помогнала на щерка си да се приготви, тъй като е начален преподавател.

И тийнейджърката вкъщи се затруднява на същите неща, както и учениците на Анна Маркидова от ОУ „ Кочо Честеменски ” – да вземем за пример членуването. „ Обикновено проблемите потеглят от непознаване на синтактичния анализ – кое каква част на речта е. Тогава е мъчно да се дефинира по кое време би трябвало да се употребяват цялостен и къс член ”, изяснява учителката.

Не е срещу технологиите и образователното заведение, в което преподава, също от дълго време ги вкарва. Те ангажират вниманието, само че неприятното е, че за малко, забелязала е учителката. „ У дома устройствата не се употребяват по същия метод. Децата не отварят да вземем за пример някой видеоурок от платформата „ Уча се ”, а Ютуб. А когато местят пръст по тъчскийна, стопират да пишат. Това последователно ги ограбва, тъй като и в интернет към този момент поддържат връзка с думи, които от време на време мъчно разбирам какво значат – съкращения като Здр вместо здравей или британски думи, преобразени до неразбираемост в българските им разновидности – споделя преподавателката. – И се чудиш най-после дали въобще „ първоначално бе словото ”.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР