Знаете ли какво е кумарка? Това е плод, известен още

...
Знаете ли какво е кумарка? Това е плод, известен още
Коментари Харесай

Някъде го наричат кумарка: Хората са вярвали, че лекува чума, а днес краси герба на Мадрид

Знаете ли какво е кумарка? Това е плод, прочут още като арбутус, а през днешния ден Sofia24.bg ще ви опише за него. Това е ягодово дърво, ноп о-точно е да се каже - един другоземен шубрак, който с годините придобива формата на дърво. Достига височина от 4 до 6 метра. Цъфти и дава плодове от октомври до март. Интересни са оранжевите, алените и жълтите му плодове, които наподобяват на ягоди. 

Оттук и названието му – " ягодово дърво “. Плодовете са му вкусни, само че за жалост у нас е рядко срещан плод. Няма никакви прилики с ягодите във връзка с усета, по-скоро наподобява на усет на смокинята. Напълно зрелият плод съдържа известно количество алкохол и могат да провокира леко замайване. 

Българите, които живеят в Испания, само че и освен там, могат да опитат този плод. Моя позната, която живее дълги години в Мадрид разгласява фотография на този плод в обществената мрежа, като това ме подтикна да ви опиша за него. Ягодовото дърво в миналото е било типично за региона на исптанската столица. Хората пък вярвали, че  лекува чума. Днес се среща рядко тук. Но вечно остава обвързвано с Мадрид, тъй като се появява на герба на испанската столица, паралелно с мечката.

В Европа този тип пораства в Португалия, Испания, Франция, Италия, Албания, Гърция, Босна и Херцеговина, Хърватия, Македония, Черна гора, Сърбия и Словения и на средиземноморските острови. Освен това този шубрак, който дава плод, е в положение да се приспособява и да вирее и на югозападния бряг на Ирландия. Да, тъкмо по този начин, намира се в натурален тип в Ирландия, а също по този начин и в Тирол, както и в Мала Азия. Това е доста елементарно за развъждане растение. Според осведомени, най-добре вирее на слънце. Издържа на суша, само че и на заледяване и сянка. В България този шубрак може да се види в Странджа планина, само че имайте поради, че е включен в Червената книга на България.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР