Знаете ли каква е вашата професионална суперсила? Повечето хора остават

...
Знаете ли каква е вашата професионална суперсила? Повечето хора остават
Коментари Харесай

3 въпроса, които ще ви помогнат да откриете вашата професионална суперсила

Знаете ли каква е вашата професионална суперсила? Повечето хора остават озадачени от този въпрос, тъй като мислят, че биха забелязали относително овреме, в случай че разполагаха с някакви безчовечен умения. За разлика от героите от комиксите, които могат да се похвалят със свръхчовешката скорост и мощ, или пък със способността да летят, в действителния живот професионалните суперсили не са толкоз бомбастични, което води до тяхното постоянно занемаряване.

Причината за това не е във обстоятелството, че множеството хора просто не могат да се похвалят с някакво неповторимо умеене, което им разрешава да се показват по-добре в дадена интензивност от който и да е било. В реалност повода за пренебрегването на професионалните суперсили идва точно от това, че те разрешават на хората да се оправят с дадени задания съвсем без да влагат старания. Когато вършим нещо с лекост, ние постоянно мислим, че то е също толкоз елементарно и безпроблемно и за всички останали.

„ Често подценяваме това, с което се оправяме добре. Когато шефът ви разпознае вашите таланти и ви сложи задача, която да ви разреши да се възползвате от суперсилата, която имате, може да си помислите: „ Това е доста елементарно. Твърде елементарно “, споделя Уитни Джонсън, създателят на „ Why Talented People Don't Use Their Strengths “, за Harvard Business Review.

Този метод на мислене носи загуби както за фирмите, които постоянно не съумяват да се възползват от мощните страни на своите чиновници, по този начин и за самите хора, които поставят големи старания, с цел да се оправят с неща, които не им се отдават, вместо да употребяват своите гении за това, в което са в действителност положителни. Джонсън предлага няколко въпроса, които ще ви оказват помощ да идентифицирате вашата професионална суперсила.

Какво ви нервира?

Когато се оправяме с нещо без да поставяме изключително огромни старания, ние постоянно намираме за дразнеща неспособността на другите да създадат същото. Именно затова може да употребявате нещата, които ви нервират, с цел да разпознаете вашата суперсила.

„ Аз постоянно запаметявам имената на хората, с които се срещам, и доста се нервирам, когато другите не могат да запомнят моето име. От друга страна, не мога да се похваля с добра пространствена ориентировка, което най-вероятно нервира хората, които постоянно знаят посока, в която би трябвало да вървят, с цел да стигнат до крайната си цел “, дава за образец Джонсън.

Кои похвали пренебрегвате?

Когато сме положителни в нещо, ние постоянно сме склонни да омаловажаваме неговата трудност и значителност. Често споделяме: „ Това не беше нищо изключително. “ или „ Справял съм се и с по-трудни обстановки “. Може би това, което сте създали, в действителност не е било нещо впечатляващо или значимо за вас, само че то може да е имало значение за някой различен. Обърнете особено внимание на тези моменти, тъй като те ви демонстрират тези ваши мощни страни, които вие пренебрегвате, само че другите явно ценят.

За какво мислите, когато нямате работа?

Бил Гейтс твътрди, че човек може да стане гений от международен мащаб в дадена сфера, стига да се занимава с активност, с която се е забавлявал, когато е бил младеж. Ако мозъкът ви просто не мое да спре да мисли за дадена тематика, то това е добър знак, че вие сте захласнати от нея. Както показва Гейтс, това отнемане нормално води до развиването на значими умения.

Джесика Стилман , бизнес блогър, за Inc.com

Източник: Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР