Знаете ли, че сами можете да проверите състоянието на щитовидната

...
Знаете ли, че сами можете да проверите състоянието на щитовидната
Коментари Харесай

Как да проверите сами състоянието на щитовидната си жлеза

Знаете ли, че сами можете да ревизирате положението на щитовидната си жлеза вкъщи. Но единствено малко на брой са наясно по какъв начин да го създадат вярно. Този орган извършва извънредно значима функционалност върху човешкия организъм. Ако работата му е нарушена, пораждат съществени последици за здравето. Ето за какво в тази ситуация самопроверката на положението на щитовидната ви жлеза ще ви бъдат от огромна изгода.

Как да ревизирате щитовидната жлеза по външни признаци?

В случай на дисфункция органът се усилва, в резултат на което формата на шията се трансформира. Симптомите се виждат с просто око.

При патологии на щитовидната жлеза формата на шията е асиметрична, появяват се напречни кожни гънки, кожата е подута. Виждат се контурите на щитовидната жлеза.
Що се отнася до самопроверката, задоволително е да поставите пръстите си върху повърхността на шията в региона на адамовата ябълка и да преглътнете. Обикновено палпацията е безболезнена, без твърди формирания или втвърдени сектори. Все отново не забравяйте, че единствено доктор може вярно да опипа щитовидната жлеза.



Косвени признаци на заболяване на щитовидната жлеза:

- противоречие сред тежестта и апетита, човек непрекъснато яде, само че не се подобрява;
- смяна в характера, появява се раздразнителност или апатия;
- хронична умора;
- повишение на телесната температура от 37 до 37,5ºС;
- намаляване тембъра на гласа, дрезгавост;
- постоянно неоснователно възпалено гърло;
- нарушаване на менструалния цикъл;
- тремор на ръцете;
- суха кожа;
- косопад.

Ако имате тези признаци, посетете вашия доктор, направете си ултразвук и проучване на хормоните.

Как можете да ревизирате щитовидната жлеза вкъщи?

При заболяване на щитовидната жлеза постоянно се появяват външни признаци, само че е мъчно да се разпознава единствено от тях казусът. Има и други способи за различаване на болести на органи, които могат да извършат в домашни условия.

1. Направете си тест за йоден недостиг. При липса на това вещество щитовидната жлеза се усилва. На китката нарисувайте с йод решетка 5 × 5 см. Ако след два часа надписът изчезне, това вещество липсва в тялото ви.

2. При хипотиреоидизъм (понижена функционалност на щитовидната жлеза) косата опада и стопира да пораства.

3. Вземете чаша вода. Започнете да отпивате течността на дребни глътки и погледнете в този миг в огледалото. При хипертиреоидизъм (повишена функционалност на щитовидната жлеза) ще забележите отичане на шията. Точната диагноза се слага след медицински обзор в клиника.

Болестите на щитовидната жлеза постоянно се появяват при йоден недостиг или при хора с генетична предразположеност. Ако подозирате, че имате проблем с щитовидната жлеза, посетете ендокринолог. Само той може да дефинира дали ви се е сторило, или би трябвало да алармирате. Този орган не се лекува вкъщи. След прекосяване на прегледа, лекарят ще предпише съответно лекуване.



Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР