Знаете ли, че обичаният от мнозина праз лук има много

...
Знаете ли, че обичаният от мнозина праз лук има много
Коментари Харесай

Този нискокалоричен зеленчук е средство за борба с инфекции

Знаете ли, че обичаният от мнозина праз лук има доста потребни свойства за организма? Той има доста значими хранителни субстанции и антиоксиданти, а през днешния ден Sofia24.bg ще ви опише за тях.  Още античните египтяни, гърците и даже римляните са познавали добре свойствата му и са го употребявали и като лекарство. Любопитно е, че празът участвал като значим подарък, който египтяните поднасяли на боговете на съня и сенките. Друг забавен факт за този зарзават се свързва с фараона Хеопс. Когато древноегипетският държател желал да изрази благодарност към своите жреци, той им дарявал 100 връзки праз, 1000 круши и един бивол.

Този зарзават е значим източник на витамини и минерали. Празът съдържа: витамин А и С, които укрепват имунитета. Притежава и фолиевата киселина, която е значима за протичането на здравословна бременност и намаляван риска от развиване на малформации в плода и прибързано раждане. Празът съдържа и витамин К, който взе участие в костния метаболизъм и поддържа костите здрави. В дребни количества съдържа и витамини от група B, както и желязо, калий, калций магнезий, натрий и фосфор и цинк. Високата централизация на калий оказва помощ за  добър диуретичен резултат.

Богат е на веществото алицин, което има антивирусни и антибактериални свойства. Ето за какво в националната медицина празът постоянно се среща като средство за битка с инфекциите. Редовната консумация на праз усъвършенства чревната флора. Това се дължи на разтворима фибра, наречена инулин, която служи като храна на положителните бактерии в човешкия организъм и ускорява имунната система.

Зеленчукът е нискокалоричен, тъй като въобще не съдържа мазнини. Така че праз може да се яде по време на диетата. Поради съществуването на сяра в праза, възпалителната реакция в организма се приключва.Това вещество също се смята за първокласна профилактика против артрит, защото не разрешава дисторция на хрущяла. В праза има кверцетин.

Той е един от антиоксидантите, които обезврежда негативните резултати на свободните радикали, защищават от рак, обезврежда алергените и потискат астматичните офанзиви. Празът е потребен за хора, страдащи от анемия, тъй като покачва равнищата на желязо. Преди няколко века празът беше един от най-разпространените естествени афродизиаци. Затова мъжете, страдащи от ниско либидо, би трябвало да го прибавят към диетата си. Препоръчително е да го употребявате всекидневно, до момента в който минималната позволена периодичност е няколко пъти седмично.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР