Знаете ли, че леко невзрачната мушмула е братовчедка на розата

...
Знаете ли, че леко невзрачната мушмула е братовчедка на розата
Коментари Харесай

Не пренебрегвайте този плод - безумно полезен е и служи за много цели

Знаете ли, че леко неугледната мушмула е братовчедка на розата и по тази линия е и родственик на шипката? Знае се, че мушмулата е присъща за Югозападна Азия и вероятно Югоизточна Европа. Мушмулата пораства крайбрежието на Черно море у нас и в Турция, и е била известна на античните гърци и римляни, които са ги употребили още в далечното второ хилядолетие преди Христа.

С запарка от мушмули сполучливо се прави гаргара на устата, като тази гаргара стопира кървенето. Кората на мушмулите умерено бихте могли да се употребява вместо хинин, а дамите, които желаят да отслабнат, както и всеки, който има стегнат корем може да ги употребява като разхлабващо средство.

И това е забавно - Безкрайните изгоди на смокините - още по тематиката четете на най-хубавия здравен уебсайт zdrave.to

Достатъчно е единствено мушмулите да са добре узрели, даже в случай че може напълно леко гнили.

Изсушените листа на мушмулата, стрити на прахуляк, мигновено стопират кървенето. Достатъчно е единствено да ги поставите върху раната. А с цел да укротите болката в бъбреците направете запарка от 3-4 мушмули, прибавете чаена лъжица листа от боровинка и пийте тази не изключително вкусна, само че много потребна примес всяка заран и всеки обед преди храна /най-добре час преди хранене/ За да се получи отварата мушмулите не е належащо да са презрели. Леко се цепят, преди да ги пуснете във врящата вода, оставате ги по този начин към минута на котлона, махате, добавяте листата от боровинка, захлупвате, прецеждате и вашата запарка е подготвена.

Кафеникавите мушмули са подобаващи за диабетиците, защото имат доста ниско наличие на захар.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР