Знаете ли, че български град е носил името на княз

...
Знаете ли, че български град е носил името на княз
Коментари Харесай

Тест по история: Кой български град е кръстен на наш княз

Знаете ли, че български град е носил името на княз Фердинанд? А знаете ли кой е този град? Веднага ще ви кажем – това е Монтана.

 

Последната досега смяна на името на града е през 1993 година Тогава с декрет на президента Желю Желев, градът е назван Монтана по античното си название Municipio Montanensium.

 

През 1945 година градът сменя името си. Тогава държавното управление на Отечествения фронт го посочва Михайловград на името на деятеля Христо Михайлов, работил в организацията на Българска комунистическа партия и взел участие в Септемврийското въстание на града. Той умира една година преди самодейността за преименуването на града на негово име.

 

Местна самодейност преименува селището Голяма Кутловица на 2.12.1891 година на Фердинанд и получава статут на град. По това време градът към този момент е наброявал към 1 500 души – българи, евреи и турци.

 

А първото име му е обещано от римляните и се е казвал Монтанезиум.

В османски документи от 1575 година селището се загатва за пръв път под наименованието Кутловица. Освобождението пък заварва селото с ново название – Голяма Кутловица. Това, което го разделя от Малка Кутловица е река Огоста и е с население по-малко от хиляда души.

Инфо: blitz.bg

 

Тагове: Монтана история историческо име княз Фердинанд Желю Желев указ
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР