Знаем много за апостолската революционна дейност на най-великия българин Васил

...
Знаем много за апостолската революционна дейност на най-великия българин Васил
Коментари Харесай

Любимата на Левски! Правил ли е годеж с 5 000 гости?

Знаем доста за апостолската революционна активност на най-великия българин Васил Левски. Но съвсем нищо за неговия персонален живот. Особено – имал ли е обичана жена.

-->
Гена е името на момичето, към което се въртят най-вече любовни истории към Левски. Тя е от село Аджар в Сърнена Средна гора, на 32 км от Карлово. От 1934 година се назовава Свежен.

През XVIII-XIX век е било административен център на 62 села, многолюдно и будно население, стопански добре развито.  Смята се, че на връх Къдрафил над селото е лобното място на Хаджи Димитър.

Възрожденският дух в Аджар, което в превод от турски значи „ здрав, каменен ”, постоянно е бил доста мощен. Захарий Стоянов го загатва наред с други селища, в които Левски прави секрети комитети след 1871 година

В това село Левски е направил същински годеж пред 5 000 души.  Историята споделя журналистката Светослава Рудолф, която през 2019 година издава книгата „ Годениците на Левски ”. Изследването й е основано на разкази, останали от очевидци и родственици, на свидетелства от Централния държавен списък, от Националната бибилиотека „ Свети св. Кирил и Методий ”, от Регионалните исторически музеи в Карлово и Ловеч.

Според Светослава Рудолф първи за годежа на Левски в Свежен споделя при започване на XX век писателят Кирил Христов. Публикацията, озаглавена „ Левски се сгодява ”, излиза през 1903 година в списание „ Просвета ” и е подписана с неговия псевдоним – К. Ведрин. Той споделя за своята среща с белобрад дядо в карловските села. След като го пита помни ли Левски и идвал ли е той в неговото село, дядото дава отговор: „ Абе, по какъв начин да не го помня, моята старица е била негова избраница! ”

Каква в действителност е историята?

Кога е станал годежът?

И за какво историкът Иво Тавитян дава малко по-различна версия за събитията – четете в книгата на „ Стандарт ”, която пали сърцата.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР