Знаeм, че ще бъдем по-щастливи, след като успеем да направим

...
Знаeм, че ще бъдем по-щастливи, след като успеем да направим
Коментари Харесай

Край на протакането: 7 тактики за справяне с неприятните задачи

Знаeм, че ще бъдем по-щастливи, откакто успеем да създадем нещо, което не ни се прави: да проведем това позвъняване, да напишем оня имейл, да отидем на подготовка. Тези страховити задания висят над главата ни; карат ни да се усещаме изтощени и неспокойни.

Научих, че съм доста по-щастлива в дълготраен проект, в случай че се пробвам да отмятам неприятните задания допустимо най-скоро, в сравнение с когато си разрешавам да отсрочвам, написа Гретхен Рубин в Psychology Today .

Всеки от нас може да се възползва от тези тактики:

     1. Започнете с най-неприятното. Ако се ужасявате от някоя задача, ще измислите повече изобретателни извинения в течение на деня. Една от моите „ Дванадесет заповеди ” е Направи го в този момент. Най-добрият метод е неотложно.

     2. Ако видите, че отлагате работа, която би трябвало да вършите няколко пъти седмично , просто я вършете всеки ден. Когато планирах блога си, си представях, че ще обявявам два или три пъти седмично. Тогава един другар блогър ме убеди, че не - би трябвало да обявявам всеки ден. Колкото и контраинтуитивно да звучи, открих, че е по-лесно да го върша всеки ден (с изключение на неделя), в сравнение с по-малко пъти в седмицата. Няма отсрочване, няма жонглиране. Знам, че имам да обявявам и го върша. Ако ви е мъчно да излизате на разходка четири пъти в седмицата, направете го всеки ден.

     3. Помолете някой да ви прави компания. Проучванията демонстрират, че харесваме на процедура всяка една активност повече, когато сме с други хора. Компанията на другар може да бъде забавление, източник на утешение или морална поддръжка.

     4. Подгответе се, пригответе всичко належащо. Разчистете бюрото, пригответе телефонния номер, намерете досието. Когато дадена задача ме плаши, това ми оказва помощ да се усещам готова. Има един прелестен термин, който готвачите употребяват: mis-en-place (от френски, „ всичко на мястото си ”). Той разказва подготовката преди започване на готвенето - събирането на съставките и инструментите, мерене, рязане и така нататък Mизанплас е подготовка, само че и положение на ума; това значи, че имате всичко подръка, без да се постанова да тичате до магазина или да започнете трескаво търсене.

    5. Ангажирайте се. Всички сме чували съвета да записваме задачите си. И той в действителност работи, тъй че насилете се да го извършите. Обикновено този съвет се отнася до дълготрайните цели, само че работи и за краткосрочни задания. Например, записвате на лист хартия: „ До 31 октомври ще  _____. ” Не забравяйте и приятната тръпка от задраскването на задача от листата.

     6. Напомняйте си, че завършването на страховитата задача е извънредно зареждащо. Проучванията демонстрират, че постигането на цел освобождава в мозъка субстанции, които ви доставят наслаждение. Ако сте в неприятно въодушевление, даже и последното, което ви се прави да е... нещо, което не ви се прави, накарайте се. Ще се почувствате доста по-добре.

     7. Отделете си специфичен час.   Идеята ми пристигна, когато работех върху книгата си за образуване на привички - желаех да си основа табиет за справяне със страховитите задания. Но по какъв начин да създадеш един елементарен табиет, който да покрие един куп извънредно разнородни задания? Тогава ми хрумна концепция. Веднъж седмично, в продължение на един час да работя единствено върху тези неща. Един час не звучи като доста време, само че е изумително какъв брой доста съумявам да свърша.

 

 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР