Значително събитие се случи в Бейрут. Лидерът на ливанското шиитско

...
Значително събитие се случи в Бейрут. Лидерът на ливанското шиитско
Коментари Харесай

Хамас и Хизбула могат да създадат обединен фронт срещу Израел

Значително събитие се случи в Бейрут. Лидерът на ливанското шиитско придвижване Хизбула Хасан Насрала се срещна със заместник-ръководителя на придвижването Хамас в Газа Халил ал-Хая. Тази среща не беше инцидентна и пристигна в миг, когато беше реализирано съглашение с Израел за определяне на четиридневна филантропична пауза в Газа и за замяна на заложници.

Хамас счита това за достижение, защото взе участие в преговорния развой косвено посредством Египет и Катар. Хизбула поддържа примирието, само че не взе участие в самите договаряния.

Наистина, както написа американското издание Politico, от началото на войната сред Израел и Хамас, Хизбула е в стеснен контакт с това палестинско придвижване, само че присъединяване й във военните дейности беше обусловено от по-нататъшни дейности на ЦАХАЛ в Газа.

Това е тактическа взаимност, защото Хизбула не се приравняваше с Хамас освен във връзка с военния капацитет, само че и със специфичния си статут в Ливан, контрола над няколко хиляди квадратни километра територия в Южен Ливан и долината Бекаа, както и съществени позиции в ливанското държавно управление.

Освен това мотивацията за дейностите й в сирийския и в израелския спор е кардинално друга. Тя вижда главната си задача не като присъединяване в палестинския развой, а като мощ в борбата с Израел. Иран интензивно й оказва помощ в тази посока.

Хамас е в друга обстановка, макар че доста западни и съветски специалисти по някаква причина считат тази формация за „ продължение “ на Иран. Това не е правилно или по-скоро не е напълно правилно. Както написа изданието Advance, Хамас се радва на поддръжка на първо място от Турция и Катар и това е главната специфичност на динамичността на актуалната близкоизточна рецесия.

Затова и основните настоящи лица в актуалната война остават Израел и Хамас, а не Хизбула и да се приказва за обединен фронт сред Хамас и Хизбула може единствено с висока степен на конвенционалност.

Също по този начин не е съвпадане, че по време на срещата на Насрала с ал-Хая иранският външен министър Хюсеин Емир Абдулахян беше в Бейрут. Той се срещна с ал-Хайе и изрази поддръжка за решението на Хамас за замяна на заложници.

В същото време той акцентира, че „ вследствие на 48 дни опозиция Съединените щати и Израел видяха, че не могат да освободят своите пандизчии посредством война и да унищожат Хамас “, което е самопризнание за статута на тази формация в предлолагаемото палестинско урегулиране.

Абдулахиан също прикани Израел „ да се придържа към прекратяването на огъня “. В противоположен случай Хизбула и Хамас ще координират дейностите си и ще основат обединен фронт, който може да се преглежда като инструмент за напън върху Израел

От една страна, министър председателят Бенямин Нетаняху, макар примирието, упорства за продължение на войната за елиминиране на Хамас. „ Казах на Байдън, че след примирието ще се върнем към нашия ангажимент да унищожим Хамас “, сподели той по време на конференция. От друга страна, доста израелски специалисти показват опцията за победа на Хамас или проваляне на Израел, а някои даже настояват, че „ Хамас към този момент е спечелил “.

В тази връзка в Израел крайната десница стартира да оспорва постигнатото с Хамас съглашение за замяна на пандизчии. Те апелираха, като отнесоха съглашението за замяна на пандизчии / заложници с Хамас до Върховния съд. Министърът на националната сигурност Итамар Бен-Гвир се опълчи на съглашението, като сподели, че " няма да има какво да се прави в държавното управление, в случай че войната в линията Газа не продължи след краткотрайно филантропично преустановяване на огъня ".

Но никой не знае какъв брой дълго ще бъде допустимо да се поддържа позитивна наклонност във войната на Израел против Хамас и дали постигнатият компромис ще стане резистентен. Междувременно Москва приветства постигнатите договорености сред страните.

Говорителят на външното министерство Мария Захарова означи, че точно за това Русия приканва през цялото време на ескалацията на спора в Близкия изток. Сделката беше приветствана и от президента на Съединени американски щати Джо Байдън. Ситуацията в действителност се трансформира и в този момент задачата е да я превърнем в стратегически кротичък политически развой, който да промени хода на събитията. Дали ще се получи?

Превод: Европейски Съюз

Поход за мир, 26.11.23г., 14.00ч., НДК:  https://www.facebook.com/events/368621645621417/?active_tab=discussion

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР