Значително повишаване на цените на основни хранителни стоки в Кипър

...
Значително повишаване на цените на основни хранителни стоки в Кипър
Коментари Харесай

Значително поскъпване на основни храни в Кипър през последния месец

Значително повишение на цените на съществени хранителни артикули в Кипър през последния месец демонстрира изследването на Службата за отбрана на потребителите към комерсиалното министерство.

В същото време земеделските производители упорстват за държавна помощ поради големите вреди върху реколтата им от рисковите метеорологични условия през януари и новите цени на горивата.

Основни за трапезата зеленчуци, риба, мляко са поскъпнали най-вече за един месец, от 12 януари до момента. Наблюдението на пазара от Службата за отбрана на потребителите обгръща артикули в 39 огромни и дребни супермаркети в цялата страна.

Най-висок ценови скок е регистриран при доматите – над 200%. Оранжерийните краставици костват със 170% повече през февруари спрямо януари. С 23% по-скъпи са картофите.

С съвсем 10% повече в границите на последния месец заплащат семействата за 10-десеткилограмова газова бутилка, всеобщо употребена в Кипър.

Покачването на цените на зеленчуците, картофите, цитрусовите и други плодове в огромна степен се дължи на забележителните вреди по реколтата, нанесени от неподходящото време през януари, разясняват от земеделското министерство.

След проливни дъждове, градушки и слани отглежданите навън култури са съвсем „ изцяло унищожени ”, а новите цени на електричеството и горивата са „ непостижими ”, декларират производителите. Те желаят от държавното управление бързо погашение на обезщетения, понижаване на налога върху горивата и слагането на таван на цените на зърното.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР