Значителни ще са валежите на места в Югозападна и Южна

...
Значителни ще са валежите на места в Югозападна и Южна
Коментари Харесай

В неделя зимата се завръща с виелици и заледявания

Значителни ще са преваляванията тук-там в Югозападна и Южна България, а по-късно денем и над северозападните и крайните югоизточни региони

През идващите 24 часа средиземноморски циклон, преминаващ през България, и разширяващ се антициклон от североизток ще сложи страната ни в зона на баричен градиент (променя атмосферното налягане в хоризонтална посока), оповестява.

През нощта против неделя облачността от югозапад на североизток ще се усилва и до сутринта на доста места в Западна България ще стартират превалявания от сняг. Дъжд ще завали по поречието на река Струма и Дунав и в Горнотракийската равнина. Мокър сняг и риск от заледявания чакаме в Предбалкана. Разкъсвания на облачността ще има към момента над североизточните региони. Ще духа слаб до сдържан вятър от изток-североизток.

Минималните температури ще се покачат и ще бъдат сред минус 2° и плюс 2°С, като още веднъж по-хладно ще се задържи в планинските региони и котловините от Западна България и Средногорието - до минус 2°С. Най-високи чакаме да са минималните стойности по Черноморието, Горнотракийската равнина и региона на Сандански – до 2-3°С.

През деня в неделя вятърът от североизток ще се усили, в източните региони и в Дунавската низина - до мощен, и с него ще нахлува по-студен въздух. Времето в страната ще се утежнява и чакаме увеличаване на преваляванията. Значителни по количества ще са те тук-там в Югозападна и Южна България, а по-късно денем и над северозападните и крайните югоизточни региони. Валежите там ще са съпроводени от мощни пориви напразно. Възможно е да се образуват и виелици.

Валежите от сняг до вечерта ще обзет и североизточните региони.

Максималните температури в страната ще са без значителен дневен ход и ще са сред 2-5°С. Малко по-високи чакаме да са те по Черноморието – до 6-7°С.

Валежите ще продължат и през нощта против понеделник. Почти на всички места те ще са от сняг, като по-значителни ще са в Източна България, Източните Родопи и в Централния Предбалкан. Вятърът ще е сдържан до мощен север-североизточен, ще се образуват и преспи.

В планините няма да е уместно за туризъм - чакаме захлаждане, съпроводено от изобилен снеговалеж. Значителни превалявания от сняг ще има в Рило-Родопският масиви. По планинските проходи в Централна България ще има снежни виелици и ще се образуват навявания. Максимална температура на височина 1200-1300 метра към 2°, на 2000 метра - минус 6°.

Над Черноморието ще доминира облачно време и на доста места ще превалява дъжд. Очакваме и обилни по количества превалявания над Югоизточна България. До вечерта те ще преминат в влажен сняг и ще се усилият. Ще духа сдържан до мощен вятър от изток-североизток и температурите ще се намалят. Максимални температура на въздуха: 5°-7°.

Късно след обяд и през нощта против понеделник при евакуиране на североизток циклонът ще се усилва и чакаме утежняване на синоптичната конюнктура над Североизточна България.

Времето в София - През нощта против неделя облачността от югозапад на североизток ще се усилва и до сутринта ще стартират слаби превалявания от сняг. През деня времето в столицата ще е с променлива облачност и ще превалява сняг. Очакваме да се образува и снежна завивка, която тук-там ще е сред 3-8 см. Температурите ще се намаляват и денем няма да са с огромна амплитуда. Очакваните минимални стойности ще са сред – минус 2 и 0, а оптималните ще са едвам към 2°С.

Предупреждение за водачите

Във връзка с предстоящото намаляване на температурите и превалявания от сняг над Западна и Централна България съветваме водачите да потеглят на път с коли, готови за зимни условия, да карат деликатно, със съобразена скорост, да съблюдават отдалеченост и да не подхващат рискови изпреварвания.

Очакваме усложняване на синоптичната конюнктура по проходите в Западна и Централна България. Поради мощният вятър ще се образуват и навявания. Има риск от заледявания в Петрохан, Прохода на Републиката, Троянски проход и Витиня.

Карайте деликатно и по автомагистрала Струма и пътя за Кюстендил, Ихтиман и планинските региони.

Прогноза за пътищата в страната (карта )

Прогноза за ФПЧ - Не се чакат замърсявания в огромните градове - равнищата на фини прахови частици в атмосферата ще са в норма.

Времето в Балканите - Под въздействието на средиземноморски циклон времето на полуострова ще се задържи дъждовно. В югоизточната половина на Балканите ще паднат обилни по количество превалявания. През идващите часове с нахлуването на леден въздух от североизток температурите ще продължат да се намаляват и в западните и централните региони от полуострова ще вали сняг, а в Гърция и източните региони преваляванията ще са от дъжд. Значителни превалявания чакаме над Южна Гърция, Егейско море и Северозападна Турция.

Предупреждение за рисково време

Оранжев код: Валежите на доста места ще са обилни, а по-късно денем - повсеместни и обложни. Те ще са съпроводени от мощни пориви напразно и гръмотевична активност над Гърция и Егейско море. Очакваните превалявания за целия интервал ще доближат до 40-50 л./кв.м.

Предупреждение за сняг

За планините е издадено предизвестие за вероятни виелици и за предстоящи интензивни превалявания от сняг. Снеговалежите ще са съпроводени от мощни пориви напразно. Според моделите, снежната завивка може да надмине 20-30см. и да докара до затваряне на пътища. Предупреждението е маркирано на картата с тъмносин цвят.

По-слаби превалявания от сняг чакаме в регионите със светлосин цвят, като снежната завивка там ще доближи до 10 см.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР