Значителни изтичания на метан от газовата инфраструктура в България засне

...
Значителни изтичания на метан от газовата инфраструктура в България засне
Коментари Харесай

За земята показа как изтича метан от тръбите у нас

Значителни приключвания на метан от газовата инфраструктура в България снима екип на " За Земята " и Clean Air Task Force със специфична инфрачервена камера. Причината е, че компанията-оператор на цялата национална газопреносна мрежа — Булгартрансгаз е направила опит да осуети самодейността като издаде публична възбрана за фотоси на техни уреди. След спомагателна консултация с юристи, някои от фрагментите, снимани извън преди възбраната и с устно позволение от мениджъри на обектите, въпреки всичко бяха включени във видеото, само че без да се разгласява публично къде се намират.

" Булгартрансгаз дълги години работеше като филиал на Газпром - безцеремонния извършител на интернационалните контракти . В стила на съветската компания и нашите имитатори взеха решение, че са над законите и могат да не разрешават фотоси и екологична информация за проблеми при преноса на газ. Разочароващо е, че това се случва при сякаш новото управление на компанията, а се надявахме промяната да е осъществена с качествени и готови хора., разяснява Тодор Тодоров, координатор " Климат и сила " в " За Земята ".

България е първата страна в Европа, в която екипът на Clean Air Task Force получава възбрана да снима. В доста случаи самите компании ни търсят, с цел да заснемем приключвания от техните обекти, споделя Джеймс Турито, който е и оператор на инфрачервената камера. Случвало се е да пристигна защита, само че щом схванат защо става дума, операторите получават свободен достъп. До този миг са посетили 13 европейски страни и са снимали над 350 местоположения.

Метанът е незабележим газ без присъщ мирис — само че може да бъде изработен забележим от специфична инфрачервена камера . Аромат му се прибавя в допълнение от съображения за сигурност. Проблемът с изпускането на метан от газопреносната инфраструктура набра известност в Европа и целия свят, редица уважавани медии разгласиха документални фрагменти. Сред газовете, изхвърляни в атмосферата в резултат на човешката активност, метанът е с по-силен парников резултат от въглеродния диоксид, макар че излъчванията са по-малко и интервалът на разпад е по-кратък. Метанът е съдействал с почти 0,5°C за повишението на международната температура в съвремието.

Въпреки че метанът е мощен парников газ, към момента няма строга регулация на метановите излъчвания. По време на климатичната конференция COP26 над 100 страни подписаха " Глобалното съглашение за метана ", с който се ангажират за съкращаване на излъчванията на метан с 30% до 2030, спрямо нивата от 2020 година В момента има диспути в Европейския съюз какви са нужните законови промени, само че корпорациите в газовия бранш се съпротивляват против тях. В същото време, по данни на интернационалните институции, излъчванията на метан от газовия и петролен бранш могат да бъдат избегнати или понижени с чисти нулеви или евтини разноски.
 Работници от ТЕЦ-Марица 3 стачкуват в София
Работници от ТЕЦ-Марица 3 стачкуват в София

Те упорстват да бъде позволено на електроцентралата да възобнови активността си
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР