Значителен брой деца в предучилищна възраст са останали необхванати от

...
Значителен брой деца в предучилищна възраст са останали необхванати от
Коментари Харесай

Близо половината учители в детските градини искат допълнителна квалификация за дистанционно обучение

Значителен брой деца в предучилищна възраст са останали необхванати от просветителната система по време на затварянето на детските градини поради пандемията. Това открива анализът на образованието от разстояние в електронна среда, подготвян от Министерството на образованието и науката (МОН), оповестиха от ведомството.

Проучване измежду шефовете и учителите в детските заведения демонстрира, че те са положили старания да продължат да работят с децата по време на карантината, като са разчитали на поддръжка от родителите. Едва 11,5% от интервюираните обаче не са срещнали усложнения при заниманията от отдалеченост. Само в 16% от детските градини в дейностите от разстояние са се присъединили над 75% от децата. Петнадесет % не са получили никаква помощ от родителите, а други 20% са срещали частични компликации.

В анкетата на МОН се включиха 5047 учители и 1141 шефове от общо 1823 детски градини. Две трети от далите отговор са от градове.

На въпроса какво би ги подготвило по-добре за последваща година, при която се постанова работа от отдалеченост, 46% от учителите дават отговор, че имат потребност от спомагателна подготовка за образуване на образование от разстояние в електронна среда, 34% - от обезпечаване на механически средства/свързаност за родителите, 27% - от спомагателна подготовка за работа с родители, 26% - от обезпечаване на избор от електронни запаси. На фона на тези дефинирани потребности прави усещане, че висок % от учителите и шефовете в детските градини не са прекосявали образования и не са получили поддръжка през миналата година.

Сериозно потърпевши от затварянето по време на пандемията са и децата и учениците със специфични просветителни потребности (СОП). Между 20 и 32% от центровете за поддръжка на процеса на приобщаващо обучение (РЦПППО) и от районните ръководства на образованието (РУО) не са провеждали съвсем никакви групови отдалечени образования с децата със СОП в детските градини.

В учебните заведения картината е малко по-оптимистична – към половината РЦПППО и РУО са присъединили в групови занимания от разстояние 75% от учениците със СОП.

В две трети от случаите педагогическите експерти са предпочели самостоятелните занимания с деца и възпитаници със СОП посредством електронни устройства или на книжен притежател. При всички форми на образование те са разчитали извънредно доста на просветителните посредници.

Детските градини и децата и учениците със СОП би трябвало да минават на отдалечено образование единствено в краен случай. Това е безапелационното мнение на специалистите от МОН. Те считат, че детските заведения и Центровете за специфична просветителна поддръжка би трябвало да продължат да работят присъствено даже при високи равнища на заболеваемост, при съблюдаване на всички противоепидемични ограничения и поддръжка за педагогическите и непедагогически експерти. В случай на неотложно отдалечено образование МОН ще постави старания да обезпечи спомагателни видеоресурси за работа в домашна среда и механически помощни средства за учениците със СОП.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР