Змиите са известни както с любовта си към слънцето и

...
Змиите са известни както с любовта си към слънцето и
Коментари Харесай

Къде зимуват змиите? 

Змиите са известни както с любовта си към слънцето и избора на топли и огрени места за препичане, по този начин и с обстоятелството, че самите те са наричани студенокръвни. Дали на студенокръвните им е по-студено през зимата, в сравнение с топлокръвните и по какъв начин претърпяват змиите през зимата?

Местообитанията на съскащите влечуги през лятото са познати на множеството хора – евентуално сте чували: " Не върви в тревата или пази се от нагрените от слънцето камъни, там могат да се крият змии “, само че къде зимуват тези влечуги остава малко прочут за необятната общност факт.

Какво вършат змиите през зимата?

Със сигурност не сте виждали змия през зимата, което ви кара да се колебаете дали те в действителност не спят зимен сън. Влечугите, измежду които са и змиите, преустановяват храненето през зимата, интензивността им спада фрапантно, метаболизмът им се забавя и изпадат в положение, близо до зимния сън. По време на този самобитен зимен сън, който се разграничава от зимния сън на бозайниците, змиите въпреки всичко не спят надълбоко, употребяват по-меките зимни дни, с цел да излезнат от дупките, в които се крият, на повърхността и да потърсят вода.

Храненето обаче се възвръща чак напролет, когато температурите се покачат. Къде се крият змиите през зимата? Змиите са свръхчувствителни към студа и с рухването на температурите търсят място подземен, където да се скрият от температурните промени на повърхността, от снега, влагата и леда.

Известно е, че подземен температурата се резервира относително непрекъсната и влечугите са предпазени от студа. Много рядко змиите изпълзяват от дупките си през зимата, когато времето е извънредно топло, с цел да пият вода. Първото си хранене обаче след началото на студените месеци при змиите е чак напролет. Ниската им интензивност и фактът, че забавят метаболизма си им оказва помощ да не се нуждаят от храна през зимните месеци. Къде се крият змиите през зимата зависи от тяхното местообитание, континента, метода им на живот и типа им, написа actualno.com.

Обикновено и в общия случай изключително когато приказваме да змиите по нашите географски ширини, измежду желаните от тези влечуги зимни местообитания и скривалища от студа са изоставени дупки за гризачи, пукнатини или дупки в скали, купи сено, корени на дървета и други И въпреки че мястото е насаме и прикрито, самият зимен сън на змиите надалеч е може да се назова усамотен и уединен. Любопитен факт е, че те зимуват не независимо, а на групи, образувайки кълбо.

Любопитни обстоятелства, свързани със змиите през зимата

Любопитен факт, обвързван със зимния сън на змиите е, че от всички типове съскащи влечуги градинските змии се разсънват първи напролет и заспиват последни в края на есента. Това се дължи на по-високата им резистентност към студа. Запазват своята жизнеспособност даже при температури малко по-ниски от 14 градуса и заспиват, когато градусите трайно паднат под 14. В националното ни творчество, традициите и обичаите ни е съхранено любопитно име за една от съботите в късната есен – змийска събота – денят, в който змиите влизат в дупките и укритията си, образуват кълбо и изпадат в хибернация, продължаваща до пролетта, когато топлите слънчеви лъчи ще стоплят и пробудят и земята, и растенията, и змиите.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР