Златото поскъпна до най-високите си за последните 13 месеца котировки

...
Златото поскъпна до най-високите си за последните 13 месеца котировки
Коментари Харесай

Инвестиционното злато поскъпва рекордно

Златото нарастна до най-високите си за последните 13 месеца котировки и може да тества ценовия си връх, подпомагано от падащия $, увеличаващите се залози на избавителните убежища при рецесии и на спекулациите, че агресивното стягане на паричната политика в Съединените щати е към края си.

Скъпоценният метал завърши комерсиалната си сесия на 4 април над психологическия таван от 2000 $ за тройунция за първи път от март 2022 година след публикуването на данните, че вакантните места на американските работодатели са паднали през февруари до най-ниските стойности от май 2021 година Този резултат ускорява опасенията, че най-голямото международно стопанство евентуално върви към криза и покачва вероятността, че Федералният запас ще забави още повече темпото на лихвените нараствания. Падащият $ е другият позитивен фактор за скъпоценния метал, който може да тества рекордния си връх от 2075.47 $ за тройунция, доближат през август 2020 г.

Според пазарни анализатори, цената на златото сега е подвластна на паниките за зелените пари, а икономическите фактори въобще не поддържат щатската валута. Освен това скъпоценната суровина има и преимуществото на избавително леговище поради опасенията за финансовия бранш, засилени от последната банкова рецесия и геополитическото напрежение.

Златото за незабавна доставка се разменяше против 2026.91 $ за тройунция в 10.27 ч. българско време на 5 април, а златните договори с падеж през юни, търгувани на борсата COMEX – за 2042 $ за тройунция.

Успоредно със златото нарастват и среброто и платината, до момента в който паладият бележи леко оттегляне.

 

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР