Златото е олицетворението на стойността в човешкото общество. Той е

...
Златото е олицетворението на стойността в човешкото общество. Той е
Коментари Харесай

10-те най-големи златни мини в света

Златото е олицетворението на цената в човешкото общество. Той е всемогъщ в света, без значение дали е под формата на златни монети, употребявани в античните общества, или изящните бижута, направени от него. Защо този доблестен метал е толкоз значим и издирван? Краткият отговор е неговата необичайност. Но има освен това от това! Нека да разгледаме някои забавни обстоятелства и характерности на златото:

Златото е един от най-редките благородни метали в света със междинна централизация от 4 елементи на милиард в земната кора, което е по-рядко от диаманта.

Въпреки че хората са го добивали в продължение на хиляди години, цялото добито злато може да се побере в куб със страни от 22 м.

Златото е един от най-плътните метали, познати на индивида, и също по този начин е превъзходен проводник както на топлота, по този начин и на електричество.

Златото е извънредно ковко и лъскаво, което го прави идеално за всевъзможен тип бижута.

Земната кора образува злато посредством хидротермален развой, провокиран от огромна топлота. 

Именно с помощта на тези забележителни характерности металът се употребява от хиляди години. Той се загатва и в митологията, както може би сте чували за великия цар Мидас, човек, който можеше да трансформира всичко, до което се допре, в злато. Въпреки че това може или не може да е правилно, учените считат, че златото е първият метал, употребен от хората, като най-ранните следи датират от 40 000 година пр.н.е. Оттогава златото е имало десетки приложения, от потреблението му в корони през 370 година прочие н. е. до валута по време на древногръцката и римската империя.

Коя страна създава най-вече от този невероятен метал, съгласно? 

1. Златната мина в Невада, Съединени американски щати - 3 311 000 унции (93,5 тона)
 Златната мина в Невада, Съединени американски щати
Източник:

Златната мина в Невада, Съединени американски щати

Една от най-новите мини в този лист, Златна мина Невада, стартира работа на 1 юли 2019 година като взаимно дружество сред Barrick Gold и Newmont. Двата златодобивни конгломерата сплотиха огромна част от своите активи в Невада, Съединени американски щати, с цел да основат най-големия златодобивен комплекс в света. За тази цел минният комплекс може да се похвали с голямо произвеждане от 3 310 000 унции, близо 3% от международното произвеждане. 

Докато настоящото произвеждане е високо, златните мини в Невада са изправени пред неустановеност по отношение на бъдещия рандеман. Дори при повече от 100 милиона унции (2834 тона) оставащи запаси, фактори като цена, търсене и регулации могат да доведат до понижена доходност. Kъм 2023 година минният комплекс към момента е най-големият в света с почти 7000 чиновници, работещи в него.

2. Мурунтау, Узбекистан - 2 990 020 унции (84,7 тона)

Построен върху златното находище Мурунтау в пустинята Кизилкум в Узбекистан, златната мина Мурунтау е най-голямата открита мина в света. С голяма дълбочина от 600 м и дължина над 3 км, това е огромeн план. Мината създава удивителните 2 990 020 унции злато годишно от едно настрана минно дружество. Тъй като златните мини в Невада са композиция от мини, доста хора считат Мурунтау за най-голямата обособена мина в света.

Мината Мурунтау има дългогодишна история - открита е през 1969 година от Минно-металургичния комбинат Навои. Оттогава тя съставлява по-голямата част от производството на злато в Узбекистан, достигайки 80% от общото произвеждане през 2021 година Освен че е била главен производител в предишното, мината Мурунтау има подобен запас от 71 400 000 унции (2024 тона) злато. Това е задоволително за повече от 20 години рандеман при настоящата скорост.

3. Грасберг, Индонезия - 1 370 000 унции (38,8 тона)
 Грасберг, Индонезия
Източник:

Грасберг, Индонезия

Въпреки че може да създава по-малко от половината от мината Мурунтау, Грасберг е голяма мина в Индонезия. Открита през 1972 година, 50-годишната мина е дом на един от най-големите ресурси от злато в света. За тази цел мината Грасберг е произвела 1 370 000 унции злато през 2021 година, като от този момент броят им нараства. Златото не е единственият метал, придобит в нея, в мината се добиват огромни количества от мед и сребро. 
 Най-обещаващият сондаж на Dundee Precious Metals е на 50 км от България
Най-обещаващият сондаж на Dundee е на 50 км от България

Откриването на находището в Чока Ракита беше преди по-малко от година

Медните ресурси са толкоз огромни, че през 2022 година Грасберг  имаше произвеждане на мед от 1,5 милиарда паунда, което е едно от най-големите в света.

По отношение на бъдещата резистентност мината е много постоянна. Тъй като е взаимно дружество сред американската компания Freeport-McMoRan, държавното управление на Папуа и държавното управление на Индонезия и е малко евентуално да се сблъска с политически проблеми. Има също по този начин 26,3 милиона унции (745,6 тона) потвърдени златни запаси към 2022 година, което е задоволително за още 15-20 години рандеман със същата скорост.

4. Олимпиада, Русия - 1 184 068 унции (33,6 тона)

Олимпиада е най-голямата златна мина в Русия и четвъртата по величина в света. Намира се в Красноярски край и е благосъстоятелност на " Плюс ", една от 10-те най-големи златодобивни компании в света по произвеждане. Подкрепена от солидна инвестиция и модифицирана в три мелници, мината е произвела 1 184 068 унции през 2021 година В допълнение към приходите от злато, мината е и главен източник на претовареност в района - в нея работят повече от 3200 души. 

5. Пуебло Виехо, Доминиканска република - 814 000 унции (23 тона)

Пуебло Виехо е открита мина за злато и сребро, ситуирана в провинция Санчес Рамирес в Доминиканската република. Открита е през 2012 година от дъщерно сдружение на Barrick Gold Corporation и Newmont Corporation, които имат и златните мини в Невада. Подкрепена от забележителна финансова поддръжка, Пуебло Виехо е най-голямата златна мина в Латинска Америка, произвеждаща 814 000 унции злато през 2021 година Мината е и най-големият поданик в Доминиканската република, представляващ 2% от БВП на страната. Въз основа на настоящите оценки на златните запаси, работата му би трябвало да продължи до 2041 година

6. Кибали, Демократична република Конго - 812 000 унции (23 тона)

Само 2000 унции по-малко от Пуебло Виехо е златната мина Кибали в Демократична република Конго. Мината е произвела 812 000 унции злато през 2021 година с смесен открит рудник и под земята минен комплекс. Този минен комплекс е един от най-големите в Африка и открит през 2013 година с разноски за развиване от 1,7 милиарда $. През идващите години собствеността му се трансформира неведнъж заради партньорства и продажби. Към 2023 година притежателят на мината е Kibali Gold Mines, дъщерно сдружение на Barrick Gold, и две други минни компании.

Мината Кибали надмина упованията, произвеждайки повече злато от в началото плануваното. Освен че е печеливша, компанията е конфигурирала водноелектрическа централа. Благодарение на това комплексът е в сходство с проекта си да работи до 2031 година

7. Кадия, Австралия - 764 895 унции (21,7 тона)

Австралия, вторият по величина производител на злато в света, е домът на мината Кадия, поредност от огромни подземни и открити златни и медни мини. Разположена в долината Кадия, мината е жизненоважна за района, защото обезпечава работа повече от 20 години. Официално открита през 1998 година, Кадия е произвела солидните 764 895 унции злато през 2021 година, което й дава 7-мо място в този лист. Този ритъм на произвеждане се чака да продължи най-малко още 5-10 години, съгласно настоящите прогнози.

За разлика от доста мини в този лист, мината Кадия е напълно благосъстоятелност на дъщерно сдружение на Newcrest Mining Limited, водещата златодобивна компания в Австралия. Заедно с тази мина Newcrest ръководи няколко други и е съществена причина за високото произвеждане на злато в Австралия от 10 милиона унции.
 Сърбия ще добива злато и мед на 25 км от границата с България
Сърбия ще добива злато и мед на 25 км от границата с България

Инвестицията се прави оценка на 3.8 милиарда $

8. Лихир, Папуа Нова Гвинея - 737 082 унции (20,9 тона)

Мината Лихир  в остров Ниолам в Папуа Нова Гвинея е друга мина, благосъстоятелност на австралийската Newcrest Mining Limited. Част от тяхната интернационална агресия, това е най-голямата мина в страната, която може да се похвали с произвеждане на злато от 737 082 унции единствено през 2021 година За да ръководи тази продукция, в мината Лихир работят 4500 души, което е огромен подтик за локалната стопанска система. С големият си планиран запас от 45 милиона унции злато, Лихир има доста място за напредък.

9. Малартик, Канада - 714 784 унции (20,3 тона)
 Малартик, Канада
Източник:

Малартик, Канада

Както подсказва името, канадската мина Малартик е сгушена в Квебек, Канада. Това е най-голямата настояща златна мина в страната и има дълга история. Това е по този начин, тъй като златното находище е намерено преди век през 1923 година В него обаче не е имало широкомащабни минни действия до откриването на канадската мина Малартик през 2011 година Първоначално стартирана от Osisko Mining, тази мина по-късно става благосъстоятелност на на Yaman Gold и Agnico-Eagle Mines и в този момент е еднолична благосъстоятелност на последните. През 2021 година канадската мина Malartic е произвела 714 784 унции злато, което я прави 9-ият максимален производител в света. Според прогнозите мината ще продължи да работи до 2030 година

10. Бодингтън, Австралия - 696 000 унции (19,7 тона)

Мина Бодингтън, ситуирана в Западна Австралия, е открита мина за злато и мед и второто австралийско регистриране в този лист. Първоначално открита като взаимно дружество през 1987 година, мината работи до 2001 година, когато известните запаси на оксидна руда са изчерпани. В последствие беше открит солиден нов резерват, което провокира построяването на разширена мина на мястото. Новата мина Бодингтън беше открита през 2009 година и до тогава Newmont Goldcorp беше закупила акции, с цел да стане едноличен притежател. От откриването си мината създава устойчиво количество злато, което в никакъв случай не пада под 650 000 унции. През 2021 година общото произвеждане е 696 000 унции, което го прави непосредствен съперник на най-голямата златна мина в Австралия. Очаква се мината да продължи да работи до 2036 година, когато наличните златни запаси ще бъдат изчерпани.
 Бодингтън, Австралия
Източник:

Бодингтън, Австралия
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР