Златото е изправено пред сериозна конкуренция тази година като предпочитано

...
Златото е изправено пред сериозна конкуренция тази година като предпочитано
Коментари Харесай

Златото губи блясъка си

Златото е изправено пред сериозна конкуренция тази година като желано леговище за внимателните вложители.

Цената на златото се откри на 1831,80 $ за тройунция в четвъртък, най-ниското равнище на затваряне от март. Това се случва, откакто цената на благородния метал се намали през последните няколко месеца поради скока в доходността на облигациите и $.

Инвеститорите са склонни да избират държавни облигации пред злато, когато доходността е висока, защото те оферират постоянни заплащания. Повишаването на цената на зелените пари прави по-скъпо за задграничните вложители закупуването на злато, чиято цена е деноминирана в долари.

Цената на златото скочи до съвсем рекордно високо равнище по-рано тази година, защото колапсът на няколко американски районни банки и инфлацията накараха вложителите да потърсят леговище от пазарните разтърсвания. Инвеститорите също се обзалагат, че банкова рецесия ще накара Федералния запас да се откаже от акцията си за повишение на лихвените проценти, ход, който също може да увеличи апетита за злато.

Оттогава банковият бранш се стабилизира, а пазарът на труда и стопанската система на Съединени американски щати останаха удивително устойчиви макар историческия цикъл на увеличение на лихвените проценти на Фед, предизвиквайки терзания, че централната банка ще поддържа лихвите по-високи за по-дълго време.

Федералният резерв посочи през септември, че евентуално ще увеличи лихвените проценти още един път тази година и ще ги задържи по-високи до 2024 година, изпращайки доходността на държавните облигации на Съединени американски щати до най-високото им равнище от повече от десетилетие и подхранвайки курса на $.

Златото понесе удар, също и акциите на Barrick Gold, които загубиха 11% през последните три месеца, а Kinross Gold се срина с 3%, Northam Platinum - с 22%.

Борсово търгуваният фонд SPDR Gold Shares, известен фонд за следене на представянето на физическо злато, е намалял с 5% през същия интервал.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР