Златотърсач в Клондайк попадна на рядка находка - изключително добре

...
Златотърсач в Клондайк попадна на рядка находка - изключително добре
Коментари Харесай

Златотърсач в Клондайк откри мумифицирано бебе мамутче

Златотърсач в Клондайк попадна на рядка находка - извънредно добре непокътнат новороден вълнест мамут. Останките от бозайника са престояли в замръзналата почва на канадската територия Юкон в продължение на повече от 30 000 години.

Смята се, че откакто е починало, животинчето е замръзнало в пермафроста по време на ледниковия интервал преди повече от 30 000 години.

Според доктор Гранд Зазула, палеонтолог към държавното управление на Юкон, златотърсачът е направил „ най-важното изобретение в палеонтологията в Северна Америка “, съобщава The Weather Channel.

Животното е толкоз добре непокътнато, че то към момента има непокътнати нокти на краката, кожа, косми, хобот и даже вътрешности, които към момента пазят последното му ястие на трева.

Бебето мамут евентуално е било с майка си, само че се е осмелило да се отдалечи прекалено много от нея и се е заклещило в калта, счита Зазула.

Старейшините на локалната коренна общественост (Първата нация Tr'ondëk Hwëch'in) кръщават женското бебе мамут Nun cho ga, което в преводот езика хан значи " огромно бебе на животно ".

Вълнестият мамут (Mammuthus primigenius) е изчезнал вид едър бозайник от семейство Слонове (Elephantidae). Той е един от най-късните представители на изчезналия род Мамути (Mammuthus), като типът им се обособява от степния мамут (M. trogontherii) преди към 200 хиляди години в Източна Азия. Най-близкият им актуален роднина е азиатският слон (Elephas maximus).

Вълнестият мамут е с почти същите размери като съвременния Африкански саванен слон (Loxodonta africana). Мъжките доближават височина на рамото сред 2,7 и 3,4 м и маса до 6 000 кг, а женските са със междинна височина 2,6 – 2,9 м. Новородените са с маса към 90 кг. Вълнестите мамути са добре приспособени към студеното време през последната ледникова епоха – те са покрити с четина, включваща външни дълги защитни косми и по-къс вътрешен пласт. Цветът на козината варира от мрачен до ярък. Ушите и опашката са къси, с цел да се ограничи измръзването и загубата на топлота. Бивните са дълги и извити, а кътниците са четири и се сменят шест пъти в живота на обособения субект. Поведението на вълнестия мамут е сходно на това на актуалните слонове – той употребява бивните и хобота си, с цел да манипулира разнообразни предмети, да се бие и да намира храна. Диетата му се състои основно от житни и острицови треви. Продължителността на живота евентуално доближава 60 години. Типичното му местообитание е т. нар. мамутска степ, която през ледниковата ера заема огромни елементи от Евразия и Северна Америка.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР