Златни пясъци и Централния плаж в Бургас, както и плаж

...
Златни пясъци и Централния плаж в Бургас, както и плаж
Коментари Харесай

От 70 плажни ивици, отдадени на концесия, само 13 са кандидатствали за "Син флаг"



Златни пясъци и Централния плаж в Бургас, както и плаж " Харманите " в Созопол, плажовете на ваканционното населено място " Дюни " и тези в местността " Аркутино " са измежду носителите на Световната екологична премия " Син байрак " тази година.

" Син байрак " е интернационална стратегия, която обследва крайбрежните линии по разнообразни индикатори - качество на водата, положението на околната среда, сигурност и положително ръководство. От 70 плажни линии, отдадени на концесия и чартърен по българското Черноморие единствено 13 са кандидатствали за премията.

В листата с отличените със " Син байрак " плажове тази година влизат трите плажни линии на Слънчев бряг, Южния плаж в Несебър и други. За този сезон са отпаднали от наблюдението на програмата дългогодишните участници като плажовете на ваканционно населено място " Елените " и плаж " Оазис ".

" Ние в Българско придвижване " Син байрак ", макар устрема ни да притеглим повече претенденти, повече отличени през годините, действително се сблъскваме с невисок интерес и никаква поддръжка от държавни, общински и регионални управи, които биха могли да подтикват концесионерите да се включат в тази влиятелна конкуренция , международна “, сподели за БНР Станимир Георгиев, ръководител на Управителния съвет на Движението " Син байрак ".

Според него незаинтересоваността се дължи на ниска туристическа просвета и ползи в друга област, не в маркетинга.

" Това е неоспорим маркетингов артикул - " Син байрак ", най-изявеният международен екоетикет за плажове, няма по-престижна премия в света, емблема на всеки туризъм по света, в България е тъкмо противоположното ", добави в предаването " Хоризонт до обед " Георгиев.

Той съобщи, че едни от нередностите по плажовете, които не се поддържат добре, са свързани със заустване на отпадни води, което е пагубно за качеството на водата.

" Това е един от белезите, които програмата " Син байрак " следи с постоянни проучвания през сезона. Всяко изтичане на води, даже дъждовни води, примесени с някакви отпадни незаконно заустени води, утежнява положението и качеството на водата и това е пагубно за хората, които се къпят там ".

Мнението на жители за положението на плажовете:

" Бургаският плаж е постоянно поддържан, за другите не мога да кажа ".

" Аз не вървя, само че мисля, че въобще не ги поддържат. Има доста пластмасови боклуци, стъклени също, фасове ".

" Миналата година вървях на Централния плаж и там поддържат, чистят ".
Повече можете да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР