Зимното време не е благосклонно към косата ви. Неблагоприятните метеорологични

...
Зимното време не е благосклонно към косата ви. Неблагоприятните метеорологични
Коментари Харесай

Грижа за косата през зимата. Какво трябва да знаете?

Зимното време не е благосклонно към косата ви. Неблагоприятните метеорологични условия, шапка на главата, топъл и изсъхнал въздух на закрито могат да допринесат за намаляване на косата и утежняване на нейното положение. Как да се грижим за косата си по това време на годината, с цел да се радваме на красивия й тип? Коя е вярната грижа за косата през зимата?

Какво е нездравословно за косата през зимата?

Метеорологичните условия са това, което утежнява положението на косата ви през зимата. Студен въздух, мощен вятър, снеговалеж и дъжд, висока мокрота на въздуха. През зимата се сблъскваме и със мощно UV излъчване, което постоянно забравяме. За отслабването на положението на косата благоприятстват и сухият въздух в пространствата, в които се намирате, бедната на пресни плодове и зеленчуци диета и изсушаването на косата със сешоар.

Слаба, цъфнала коса без размер, горепосочените фактори утежняват положението на косата и губят блясъка и еластичността й. Тя става суха, податлива на увреждане, по-бързо се омазнява и наелектризира. Това, което може да помогне, е вярната грижа.

Използване на масла за здрава коса

Растителните масла са това, което сигурно ще помогне на косата ви да оцелее без никакви вреди през зимата. Сега е най-хубавото време да ги включите във вашата грижа за косата през зимата. Използването на растителни масла, като ленено масло или масло от сладостен бадем, ще помогне за отбрана на косата от външни фактори, ще подхрани луковиците и ще защищити краищата от разцвет. Маслата, които са естествени емолиенти, овлажняват и защищават косата от загуба на влага. Те спомагат и за възстановяване на еластичността на косата, форсират напредък, придават мекост и искра.

Защо си коства да употребявате растителни масла през зимата?

Благодарение на маслата косата възстановява здравия си и прекрасен тип. Става по-гладка, мека и блестяща. Маслата подхранват косъма, запълват дефектите в структурата му, укрепват го и го овлажняват. Те способстват за по-бързия напредък на косата, понижават косопада, успокояват раздразнението на скалпа. Освен това контролират секрецията на себум, защищават краищата от раздробяване и улесняват разплитането на косата. Те защищават косата от отрицателното въздействие на външните фактори, което си коства да се оцени когато и да е на годината, изключително през зимата.

Как да изберем най-хубавото масло за грижа за косата през зимата?

Изборът на растително масло за коса не е елементарен.

Ето няколко съвета за верен избор:

  • постоянно избирайте нерафинирани и студено пресовани масла – те съдържат най-вече хранителни вещества;
  • купувайте масла без аромати и без добавени минерални масла (парафиново масло, минерално масло) и силикони;
  • изборът на масло зависи от това каква коса имате. Това е много значим въпрос, защото погрешно подбраното масло може да утежни косата, да аргументи къдрене или да не направи нищо с нея, което също не е предстоящият ефект;
  • когато стартирате омасляване на косата, изберете чисти растителни масла.

Кои са най-хубавите натурални масла за грижа за косата през зимата?

Едва когато знаете какви масла да изберете и по какъв начин работят на косата ви, би трябвало да посегнете към потреблението им.

Не забравяйте, че това, което работи за другите, може да не е положително за вас. Ето за какво, преди да купите масло, което всички ваши другари употребяват, проверете дали е несъмнено, че това е масло, което ще подхожда на косата ви.

1. Масло от ленено семе

Студено пресованото ленено масло от зрели ленени семена е едно от дребното, в които Омега-3 и Омега-6 мастни киселини участват в идеално съответствие. Хранителният му резултат се дължи и на съществуването на огромно количество витамин Е, протеини, калий, цинк и мононенаситени киселини. Тъй като лененото масло се окислява бързо, то би трябвало да се съхранява в ледник и да се пази от директна слънчева светлина.

Лененото масло предотвратява накъсването на косата. Стимулира и подхранва луковиците, форсира по-бързия напредък на косата и предотвратява косопада. Освен това придава на косата мекост и разтегливост, връща блясъка, придава тежест на косата. Действа успокояващо на скалпа. Успокоява раздразнението на скалпа и оказва помощ за унищожаване на сухия пърхот. Може да се употребява за омазняване на всички видове коса.

2. Масло от авокадо

Маслото от авокадо съдържа, наред с други, Омега-9 и Омега-6 мастни киселини, витамини Е, С, D и К, комплекс от витамини от група В и витамин А в маслото от авокадо под формата на каротини. Освен на мазнини и витамини, маслото е богато и на минерали. Тя включва, наред с други магнезий, манган, желязо, фосфор, калий, натрий, цинк. Общо маслото от авокадо съдържа над 20 разнообразни витамини и минерали, което го прави едно от най-ценните масла в козметиката.

Благодарение на наличието на мононенаситени мастни киселини маслото от авокадо е ценено в грижата за суха, повредена и слаба коса. И това е, с което се сблъскваме по това време на годината. Омазняването на косата с масло от авокадо укрепва и подхранва космените луковици, защищава от косопад, успокоява раздразненията на скалпа. Маслото омекотява и овлажнява косата, придава й разтегливост и прелестен искра. Предпазва косата от отрицателните резултати на ниските температури и загубата на влага. Препоръчва се за коса със междинна и огромна порьозност.

3. Масло от пшеничен зародиш

Това масло е неповторимо заради най-високото наличие на витамин F и огромно количество витамин E. Съдържа още витамини A и D, лецитин, протеини и огромна доза минерали. Когато се ползва върху косата, оказва помощ за овлажняването й и я защищава от несъразмерна загуба на влага. Освен това оказва помощ за отбраната на косата от ултравиолетовите лъчи, попълня дефицита на протеини и витамини. Омекотява и изглажда косата, не я утежнява и не провокира къдрене. Може да се употребява за отнасяне с масло на коса със междинна и огромна порьозност. Действа добре на краищата на косата и при обичайното омазняване на косата по цялата дължина на косата.

4. Масло от ший

Маслото от ший, което също е растително масло, е зимен съдружник освен за вашата кожа, само че и за вашата коса. Той е скъп източник на витамини А, Е и F и мастни киселини (олеинова, стеаринова, палмитинова и линоленова). При постоянна приложимост овлажнява, изглажда и придава на косата натурален искра. През зимата обаче защищава от външни фактори, изсушаване и цъфтящи краища. Перфектно за грижа за коса с ниска порьозност, можете да посегнете към него и когато косата ви е суха, повредена и чуплива. В допълнение към обичайното омазняване на косата по цялата дължина, маслото от ший може да се употребява и като маска за коса за отбрана на краищата на косата преди излизане от у дома и непосредствено върху скалпа за усмиряване на раздразненията и навлажняване на сухата кожа. За да улесните потреблението на маслото от шеа, го затоплете на водна баня.

5. Масло от морски зърнастец

Маслото от морски зърнастец е бомба от витамини и хранителни субстанции, които ще харесат освен косата, само че и кожата ви. Тя включва, наред с други омега-3 и омега-6 киселини, олеинова и линолова киселини, провитамин А, витамин Е, доста огромна доза витамин С, както и витамини от група В, витамин К и D.
Използването на масло от морски зърнастец, е изключително уместно за омазняване на суха и повредена коса.

Освен че усъвършенства цялостното положение на косата, маслото от морски зърнастец регенерира повредената й конструкция, придава хубав искра, укрепва, подхранва и овлажнява косата. Предпазва ги от неподходящото влияние на външни фактори, укрепва космените луковици, успокоява възпалението и раздразнението на скалпа. Подпомага по-бързия напредък на косата, усъвършенства нейната разтегливост и улеснява оформянето.

Трябва ли да употребявате овлажнители през зимата?

Овлажнителите за коса, т.е. веществата, които овлажняват и задържат влагата в косата, може да не работят добре през зимата. Защо? Тъй като високата мокрота на въздуха, съчетана с огромно количество овлажнители върху косата, може да аргументи прекалено накъдряне. През зимата е по-добре да се откажете или най-малко да ограничите потреблението на козметика с алое вера, урея, глицерин и да изберете такива с преобладаващо растително масло.

Нежно измиване

Не е добра концепция да употребявате шампоани със мощни измиващи препарати, изключително през зимата. Шампоаните, съдържащи SLS, могат да раздразнят кожата и да нарушат естествената защитна преграда на скалпа. Това от своя страна може да накара косата да се омазни по-бързо, което не е мъчно да се направи през зимата. Шампоаните с нападателни почистващи препарати също могат да отслабят луковиците и да допринесат за загуба на коса. Затова, когато избирате шампоан за зимна грижа за косата, посегнете към подобен, в който измиващите съставки са по-меки субстанции, получени от растения.

Изсушаването на косата през зимата?

Сушенето на косата със сешоар през зимата постоянно е належащо, защото не постоянно имате задоволително време косата да изсъхне естествено. А излизането от у дома с мокра коса и без шапка е обвързвано с риск от заболяване. Горещият въздух от сешоара обаче, както несъмнено доста добре знаете, отслабва косата. Имате ли излаз от тази обстановка? Разбира се. Можете да опитате да миете косата си вечер преди лягане. Друг вид е да нанесете термозащитен спрей и да сушите косата на части, с цел да може в това време да изсъхне естествено.

Шапката – съдружник или зложелател за косата?

Носенето на шапка защищава скалпа от студа, косата от неподходящите климатични условия и космените луковици от намаляване. Следователно носенето й би трябвало да е безусловно обикновено за вас. Но доста добре знаем, че множеството дами ненавиждат да носят шапка. Прическата след свалянето й постоянно е в плачевно положение, косата може да се наелектризира и по-бързо да се омазни. Начинът да се сприятелите с шапката е да си купите шапка от естествени нишки – вълна или памук, като избягвате акрилни и полиестерни шапки. Също по този начин си коства да изберете огромна шапка, която няма да прилепва компактно към главата ви и да сплетете косата си на плитка, кок или да я вържете на опашка.

Как да защитим косата си през зимата?

Все по-суха, матова и чуплива, статична, с цъфнали краища и по-бързо омазняваща се от нормално – по този начин може да наподобява косата ви през зимата. Но за благополучие, това може и да не е по този начин. Всичко, което би трябвало да извършите, е да запомните няколко значими правила и да ги въведете в грижите.

  • Откажете се от миенето на косата със мощни детергенти (SLS и SLES) и ги заменете с нежни шампоани въз основата на по-меки растителни тензиди;
  • Не използвайте сешоар, а при потребност – използвайте термозащитна козметика;
  • Въведете растителни масла в грижата за косата;
  • Преди да излезете от у дома, защитете краищата на косата със защитно масло;
  • Носете шапка от естествени материали;
  • Откажете се от ежедневното миене на косата.

Диетата също е значима, тя би трябвало да е разнообразна и богата на витамини и минерали. Вашата диета би трябвало да включва плодове и зеленчуци (през зимата си коства да се концентрирайте главно върху кореноплодни), зърнени храни и протеини. Струва си да включите в диетата си ленено семе, риба, овесени ядки, тиквени семки, ленено масло и масло от вечерна иглика. Освен това не забравяйте да пиете доста вода.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР